Εκπαιδευση δυο σκυλων μεσα στο σπιτι!

GiantLara

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
88
2
Όπως ξέρετε οι περισσότεροι,υιοθέτησα πριν 15 μέρες περίπου έναν σκυλάκο μεσαίου μεγέθους...
Είναι πολύ καλός αν κρίνω το ότι ήταν αδέσποτος και ξαφνικά είναι κλεισμένος μέσα στο σπίτι πλεον..
Με ακολουθεί όπου κι αν πάω,του αρέσουν τα χάδια.. έχει αρχίσει να με κοιτάζει στα μάτια πιο πολύ απ'ότι στην αρχή..
Το θέμα είναι οτι γενικά.. Δεν ακούει τίποτα.. Φυσιολογικό μου φαίνεται.. αφου δν εχει ιδέα πως και τι..
Να σας πω πως.. Στην βόλτα δν έχω ιδιαίτερα προβλήματα,δεν τραβάει πολύ,δεν λερώνει μέσα,δν τρώει πράγματα,καμία ζημιά.

Τα "παράπονα" που έχω, είναι οτι πηδάει ασταμάτητα πάνω μου.. Και ότι.. με δυο σκυλιά μέσα.. δυσκολευομαι ακόμη και το όνομα του να του μάθω.. Καταλαβαίνει το "κάτσε".. Αφού μιμείται σε πολλά πράγματα την Λάρα.. Καταλαβαίνει το "ξάπλωσε" μερικές φορές.. αφού πάλι μιμείται την λάρα..
Αλλα γενικά μου είναι πολύ δύσκολο..
Φυσικά και δν έχω απαιτήσεις ιδιαίτερες (ακόμη),αφού θεωρώ πως ακόμη προσαρμόζεται στο καινούριο του σπίτι..
όμως θα ήθελα να ακούσω γνώμες και συμβουλές του καθενός απο προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις..

D

Deleted member 14614

Guest
Για το χοροπηδητό μπορώ να σου πω ένα κολπάκι που "έπιασε" στον δικό μου (έπειτα, φυσικά, από συμβουλή του εκπαιδευτή):
Με το που πηδήξει πάνω σου, σήκωσε ελαφρά το γόνατό σου. Λογικά, θα τρομάξει λίγο και έπειτα από κάποιες επαναλήψεις δεν θα το ξανακάνει. Αν σηκώνοντας το γόνατο δεν "χαμπαριάσει", ξανασήκωσέ το μέχρι το ύψος της κοιλιάς περίπου και πες του δυνατά ΟΧΙ. Θεωρητικά, δεν θα σε ξαναενοχλήσει χοροπηδώντας.
Πάντως, είναι πολύ καλό που μιμείται τη Λάρα. Να το αξιοποιήσεις αυτό, βάζοντάς τη να εκτελεί τη συμπεριφορά που θέλεις για τον Τσίκο, ώστε να τη μιμηθεί τελικά. Αν, όμως, σας χαλάει την εκπαίδευση η Λάρα, καλό είναι να απομονώνεστε στην αρχή, για να υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία. Βάλ'τη να μασουλήσει κανένα κόκκαλο/παιχνίδι και πάρε τον Τσίκο σε άλλο δωμάτιο και μάθε του κάποια βασικά πράγματα.
Αλλά να έχεις στο νου σου γενικά, ότι θέλει πολλή ΥΠΟΜΟΝΗ ένας πρώην αδέσποτος σκύλος. Δώσε του όσο χρόνο χρειάζεται για να σε εμπιστευτεί πρώτα και μετά όλα έρχονται από μόνα τους νομίζω.:)

illuminaughty

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2013
188
21
Αχ σε καταλαβαίνω...εγώ είχα δύο αδέσποτα που τα είχα υιοθετήσει μαζί και μην έχοντας εμπειρία από την εκπαίδευση σκύλου (παρότι είχαμε ως παιδιά και νέοι ένα κανισάκι) δυσκολεύτηκα πάρα πολύ...
Δεν κατάφερνα να τους μάθω τα ονο΄ματά τους, ανέπτυσσαν δικιά τους δυναμική και γενικά η πρόοδος ήταν πολύ αργή με απότομες βελτιώσεις αλλά και πισωγυρισματα...

Το καλό είναι ότι έχεις ήδη ένα σκύλο εκπαιδευμένο, από τον οποίό μπορεί να μάθει ο αδεσποτούλης...

Δεν πιστεύω πάντως πως για φωνητικές εντολές θα προοδεύσει πολύ αν δεν του κάνεις ιδιαίτερα...

Προσωπικά με ενδιαφέρουν μόνο το "κάτσε" (πιάνει και το "φρόνιμα"), το "κάτω", το "εδώ" ή "έλα εδώ", το "όχι"/"μη"...

Τα υπόλοιπα μου φαίνονται περισσότερο για φιγούρα...δεν μου αρέσει κι η ιδέα να "προγραμματίζω" πολύ τον σκύλο μου, μόνο να συμβιώνουμε καλά και να με υπακούει όταν χρειάζομαι.

GiantLara

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
88
2
Το εκπαιδευμένος σκύλος νομίζω πως είναι σχετικό για τον καθέναν!
Ένας φίλος μου που ασχολείται πολύ, θυμάμαι τον είχε "Γαύγισε,πιο σιγά,πιο δυνατά,περπάτα στα 3!"
Και πολλές άλλες εντολές που είναι καθαρά εφετζίδικες! Δεν λεω,καλό είναι απο την μια,γιατί προφανώς και ο σκύλος ενδιαφέρεται να μαθαίνει και να ασχοληται!
Όμως εγώ δν τα θέλω ρομπότ.. Παρά μόνο να γίνεται η συμβίωση μιας πιο εύκολη,ως προς την συμπεριφορά,κανόνες σπιτιού και φυσικά για την ασφάλεια τους!
Το κάτσε,έλα,κάτω,μείνε,οχι,μη,τελος,κοντά ή δίπλα,ανέβα ή κατέβα, νομίζω πως μου είναι υπέραρκετά!
Επίσης το "μαμ" ήταν απο τις πρώτες εντολές που τις έμαθα! αν δν με άκουγε,φώναζα "μαμ!" και ήξερε οτι ειναι φαγητό,άρα ερχόταν! Όπως και το φεύγω.. Όταν δν εκτελούσε καλά στο έλα κάποτε.. Γύριζα την πλάτη στην παραλία και φώναζα φεύγω.. (Το είχε συνδιάσει ίσως με το σπίτι,που φευγοντας έλεγα φεύγω..) και ερχόταν χωρις δευτερη σκέψη!

Ο μικρός.. Τον έβγαλα μόνο του 2 φορές,και προφανώς είναι πιο συνεργάσιμος,περπατάει δίπλα,όσο ακουει μεσα ακούει κ εξω.. έχει μάθει ήδη το κάτσε.. μαθαίνει το έλα,και το όνομα του!

Τώρα θέλω να δοκιμάσω να τον πάω στην παραλία για ελεύθερο παιχνίδι,αλλα έχω λίγες αμφιβολίες.. Καλύτερα μόνος του; ή και τα 2; Μονο του θα έχω ίσως καλύτερα την προσοχή του.. Για εκπαίδευση παράλληλα με παιχνίδι.. Αλλα αν έχω και τα δυο.. θα έχω καλύτερο έλεγχο μάλλον.. Μιας και ξέρω οτι η Λάρα δν πρόκειται να μου φύγει.. Και θέλω να πιστεύω πως ο Τσίκο δν θα απομακρυνθεί απο την Λάρα!
Μπερδεμα! :confused:

GiantLara

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
88
2
@rick
Με αυτόν τον τρόπο είχα μάθει την Λάρα να σταματήσει να πηδάει και λειτούργησε.. Μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα σταμάτησε να χοροπηδάει σαν καγκουρό.. :p
Στον Τσίκο φαίνεται να μην λειτουργεί και τόσο,αφού είναι τόσο εξτασιασμένος και χοροπηδάει γενικώς ασταμάτητα.. Όταν μπαίνω σπίτι,όταν έρχεται ώρα για φαγητό,όταν πιάνω το λουρί.. Αλλά και γενικά,σε πιο ήρεμες καταστάσεις,πάλι.. Θα συνεχίσω λίγο με το γόνατο.. Καμιά φορά τον βουτάω "ευγενικά" απο το κεφάλι και τον κρατάω κάτω.. μόλις ηρεμήσει συνεχίζω ότι έκανα.. :/

D

Deleted member 14614

Guest
Χμ, υπάρχει και η λύση να αδιαφορείς. Π.χ. όταν είναι να του δώσεις φαγητό και χοροπηδάει, στάσου όρθιος και μην κάνεις τίποτα. Μόλις πάρει θέση κάτω δώσ'του το. Παρόμοια και με τη βόλτα. Δεν είμαι, βέβαια, εκπαιδευτής, μια γνώμη λέω!

ΥΓ: Νομίζω ότι είναι νωρίς για παραλία ακόμη...

GiantLara

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
88
2
Ναι, κι αυτό λειτουργησε στην Λάρα σίγουρα.. Και μάλλον θα δουλέψει και στον μικρούλι!
Ίσως να βιάζομαι λιγάκι.. :D

Λες ε; Καλά.. αφού κανει και κρύο θα το καθυστερήσω λιγάκι κι εγώ!

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Και εγώ λέω είναι λίγο νωρίς -- τον έχεις...πόσο καιρό; Κανένα μήνα; :D Θέλει πιστεύω λίγο το χρόνο του, να σε συνηθίσει, να συνειδητοποιήσει ότι είναι πλέον μαζί σου κτλ κτλ, να μάθει λίγο καλύτερα το 'έλα' και μετά... έχετε χρόνο!
Ούτε εγώ είμαι ειδική, αλλά πιστεύω ότι ΟΤΑΝ το επιχειρήσεις για ελεύθερο παιχνίδι, καλύτερα μαζί με τη Λάρα ώστε να μην έχει ιδιαίτερο λόγο να φύγει.

Από εκεί και πέρα, εγώ προσωπικά -- και δε λέω ότι ισχύει αυτό γενικότερα -- την Αναστασία δεν την εμπιστεύομαι σόλο/μπουζούκι χωρίς λουρί πουθενά, παρά μόνο σε απολύτως περιφραγμένο χώρο. Αυτό γιατί, in no particular order, 1) είναι κυνηγόσκυλο και δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις πού θα την πάει η μύτη/σκούπα, 2) με υιοθέτησε ενήλικη και είμαστε μαζί μόλις (;!) 7 μήνες οπότε δεν εμπιστεύομαι ότι πάντα θα γυρίζει, δεδομένου ότι δεν την έμαθα από 'μικρή', 3) είναι φοβική ψυχή 100% και αν και δεν ανησυχώ ότι θα μου φύγει για να 'μου φύγει', έχει πολλές φορές τρομάξει με διάφορους θορύβους και έχει κόψει λάσπη, οπότε....
Δώσε λίγο χρόνο ακόμα στον κυρ Τσίκο :cool:

illuminaughty

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2013
188
21
Είδα πρόσφατα μια εκπομπή με τον Dog Whisperer για την ανατροφή του ιδανικού σκύλου...μια από τις ασκήσεις που τους έκανε ήταν να ανακατέβει το φαγητό μεν για να το ακούσουν και να καταλάβουν ότι πρόκειται να φάνε (και πέρα από θέματα σειράς/ιεραρχίας) αυτό που έκανε μετά ήταν να στέκεται με το πιάτο από πάνω τους και δεν τους έδινε το μπολάκι μέχρι να κάτσουν ήρεμα και να κοιτάνε αυτόν στα μάτια κι όχι το μπολ...

Έτσι έμαθαν να μην εξιτάρονται ή μάλλον να ελέγχουν τον ενθουσιασμό τους την ώρα του φαγητού και να σέβονται και τους άλλους σκύλους (τους έδινε κατά σειρά προτεραιότητας/αρχαιότητας με τελευταία τα κουτάβια)

GiantLara

Well-Known Member
7 Ιανουαρίου 2013
88
2
Είδα πρόσφατα μια εκπομπή με τον Dog Whisperer για την ανατροφή του ιδανικού σκύλου...μια από τις ασκήσεις που τους έκανε ήταν να ανακατέβει το φαγητό μεν για να το ακούσουν και να καταλάβουν ότι πρόκειται να φάνε (και πέρα από θέματα σειράς/ιεραρχίας) αυτό που έκανε μετά ήταν να στέκεται με το πιάτο από πάνω τους και δεν τους έδινε το μπολάκι μέχρι να κάτσουν ήρεμα και να κοιτάνε αυτόν στα μάτια κι όχι το μπολ...

Έτσι έμαθαν να μην εξιτάρονται ή μάλλον να ελέγχουν τον ενθουσιασμό τους την ώρα του φαγητού και να σέβονται και τους άλλους σκύλους (τους έδινε κατά σειρά προτεραιότητας/αρχαιότητας με τελευταία τα κουτάβια)
Αυτό χωρίς να το έχω δει κάπου,το έκανα πάντα και στην Λάρα,πρώτα θα βάλει τον πισινούλι της κάτω και θα σταματήσει να φέρεται σαν καγκουρό,θα με κοιτάξει στα μάτια,και μετά μπορεί να φάει!
Τώρα πλέον δν χρειάζεται να πω κάτσε ή οτιδηποτε,στέκομαι με το μπωλ ψηλα,την κοιτάζω,και κάθεται με τα σάλια να στάζουν σαν βρύση στο τέρμα!
Τώρα με τον μικρούλι,πρώτα αφήνω το μπωλ της Λάρα,και μετά μας πέρνει λίγο χρόνο,αλλά μαθαίνει κ αυτός.. Κάθεται,κι όταν με κοιτάξει στα ματια,τοτε το αφήνω.. Μαθαίνει δν μπορω να πω..

Όσο για την βόλτα.. Πήγαμε χτες σε εναν περιφρεγμένο χώρο,όπου η πόρτα ήταν ανοιχτή,αλλα αρκετά μακριά.. Πήγαμε λοιπόν στην άκρη.. Πρώτα έλυσα την Λάρα,και στην συνέχεια τον Τσίκο.. Στην αρχή έτρεχαν μαζί λες και δν εχουν τρεξει εναν χρόνο! Μετά με λιχουδιές πάντα φρόντιζα να μην με ξεχνάνε.. Και μετά έτρεχα προς την αντίθετη κατεύθυνση.. Όπου πάντα η Λάρα με ακολουθεί.. Στην αρχή ακολουθούσε και ο Τσίκο μαζί της.. Και γενικά ήταν κοντά μου.. Μετά οταν απομακρυνόταν λιγάκι,ψιλο-άκουγε στο Έλα,ή στο Τσίκο.. Μετά μου τέλειωσαν οι λιχουδιές όμως.. Και σιγά σιγά απομακρυνόταν μυρίζοντας.. Δεν άκουγε τπτ.. Και περπατούσε όλο και πιο μακριά.. Τα μάζεψα κι έφυγα ! :)
Για αρχή.. Νομίζω καλά πήγαμε..
Αλλά σίγουρα πρεπει να παμε 2 μας λιγες φορες,χωρις την Λάρα,και να έχω όλη του την προσοχή..

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Όσο και να σε ακούει αρσενικό σκύλο χωρίς λουρί δεν θα άφηνα. Ο Έλβις στον περιφραγμένο χώρο που τον αφήνω δεν πάει πουθενά χωρίς εμένα. Στο δάσος όμως που κυκλοφορούν πολλές θηλυκιές χωρίς λουρί δεν τον αφήνω πια εκτός αν είμαι με παρέα με άλλα σκυλιά. Είναι στα φόρτε του και θα διακινδυνεύσω να τον χάσω.