Εκπαιδευση για προστασία σπιτιού

Status
Κλειδωμένο θέμα

alexander_the_great

Banned
Banned
10 Σεπτεμβρίου 2010
56
0
Καλησπέρα ,
Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής :
Σε πια ηλικία θα πρέπει π.χ ένα doberman να εκπαιδευτεί για φύλαξη σπιτιού ?
Όταν λέμε φύλαξη εννοούμε πως μένει στο σπίτι με εμένα ο σκύλος και θέλω να τον εκπαιδεύσω για φύλαξη τις ώρες που είμαι και εγώ σπίτι αλλά και όταν λείπω.
Αυτό που θα ρωτήσω τώρα είναι δύσκολο να απαντηθεί καταλαβαίνω αλλά ξέρετε κάποιο βιβλίο που να λέει και να περιγράφει την εκπαίδευση για αυτόν τον σκοπό ?
Σε ελληνικά ή αγγλικά .

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
αυτου του τυπου τις εκπαιδευσεις δεν τις κανουμε μονοι μας.πρεπει να δει καταρχην καποιος εμπειρος το ζωο.το οτι ειναι ντοπερμαν δεν σημαινει οτι κανει για φυλαξη.πρεπει να το δει καποιος που εμπιστευεσαι κ να σου πει.πολλες φορες απειροι ιδιοκτητες πανε κ δινουν τα λεφτα τους στα λαμογια που κυκλοφορουν,κ ειναι πολλα πιστεψε με,για να εκπαιδευσουν το σκυλι τους για φυλαξη,κ το σκυλι οχι για φυλαξη δεν ειναι....μονο μπαλακια φερνει πισω!προσεχε λοιπον τις επιλογες σου.το με ποιον θα συνεργαστεις ειναι σημαντικο για τα στομαχια ολων.κ του δικου σου κ του σκυλου.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Αν έχει τελειώσει επιτυχώς την Βασική Υπακοή, ένα Ντόμπερμαν μπορεί να εξεταστεί από ειδικό εκπαιδευτή στην ηλικία των 17 μηνών, για το αν έχει τα "φόντα" για την εκπαίδευση προστασίας.

Αν ο σκύλος είναι απλά ανώριμος ακόμη, ίσως να εξεταστεί ξανά αργότερα (μέχρι 24 μηνών όμως φαίνεται στα Ντόμπερμαν, αν το 'χει ή δεν το 'χει). Ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να δουλεύει εντατικά τον σκύλο στην υπακοή, όσο περιμένει να ωριμάσει το ζώο του.

Η εκπαίδευση προστασίας είναι υπερβολικά δύσκολη και πολύπλοκη και γι' αυτό δεν γίνεται από κάποιον που δεν έχει της απαραίτητες γνώσεις/εμπειρία.

Η δυσκολία (και επικινδυνότητα) είναι και ο λόγος που δεν μπορούν όλοι η σκύλοι να εκπαιδευτούν για φύλακες.

Τέλος, για τους ίδιους λόγους, παίζει πολύ σοβαρό ρόλο και ο ιδιοκτήτης. Ακόμη και αν ο σκύλος μπορεί να κάνει την εκπαίδευση, θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να μάθει να τον ελέγχει υπεύθυνα; Θα συντηρήσει τα όσο έχει μάθει ο σκύλος του (δίνοντας πάντα μεγαλύτερη βάση στην υπακοή του) εφ' όρου ζωής;

Άρα η σωστή φύλαξη απαιτεί 3 πράγματα:

1) Έναν καλό σκύλο για την δουλειά,
2) Έναν καλό εκπαιδευτή να διδάξει σκύλο ΚΑΙ ιδιοκτήτη και
3) Έναν σωστό και υπεύθυνο ιδιοκτήτη.

Last edited:

alexander_the_great

Banned
Banned
10 Σεπτεμβρίου 2010
56
0
Τι σημαίνει το αν έχει τα "φόντα" για την εκπαίδευση προστασίας ?
Πείτε μου κάποια χαρακτηριστικά που κάνουν τον σκύλο μη ικανό για φύλαξη .
Επίσης όταν λέμε πως εκπαιδεύετε για φύλαξη τι πρέπει να περιμένουμε απο τον σκύλο στην περίπτωση που έχουμε εισβολή κλέφτη ?
Θα πρέπει να περιμένω να γαυγίσει μόνο ? Να γαυγίσει και να επιτεθεί ? Όταν θα επιτεθεί μέχρι πιο σημείο μαθαίνουν να επιτίθονται ?
Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον σκύλο να δαγκώνει λίγο ή πολύ ?
Η εκπαιδευση για προστασία προυποθέτει μαθήματα στον δικό μου χώρο ?
Πόσο είναι το μέσο κόστος ?
Πόση είναι η μέση διάρκεια εκπαίδευσης ?
Ο σκύλος μετά απο τέτοια εκπαίδευση μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος υπο προυποθέσεις και για οικέια μου άτομα ?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Οι ερωτήσεις σου απαιτούν να σου γράφω κανένα 3ωρο.
Σου εξήγησα πως είναι δύσκολο/πολύπλοκο θέμα, και εσύ θεωρείς πως θα απαντηθούν όλες σου οι ερωτήσεις εδώ....
Και έχεις πολλές ερωτήσεις (τι να πως, τις έχεις ΟΛΕΣ).

Κάνε λίγο έρευνα μόνος σου... γράψου σε έναν όμιλο εργασίας, εκεί μίλα με εκπαιδευτές από κοντά, αγόρασε κανένα-δύο βιβλία πάνω στο θέμα και παρακολούθησε μαθήματα προστασίας με άλλα Ντόμπερμαν (όχι για σπορ -πραγματική φύλαξη) να πάρεις μία ιδέα. Οι ερωτήσεις σου αποδεικνύουν πως δεν ξέρεις τι είναι ακριβώς ο εκπαιδευμένος φύλακας. Αν δεν έχεις δει ποτέ, πως είσαι σίγουρος πως θέλεις τέτοιο σκύλο;

Μετά ξαναμιλάμε και αν δεν έχεις βρει κάποιον να τεστάρει τον σκύλο σου, θα σου προτείνω εγώ.

Last edited:

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ο σκυλος θα πρεπει να κοινωνικοποιηθει σε τελειο βαθμο στον 1ο χρονο της ζωης του!
Παραλληλα κανεις και Βασικη Υπακοη και τον δουλευεις εσυ στο σπιτι απο τον 6ο μηνα που θα πρεπει να αρχισει η Βασικη μεχρι τον 15ο μηνα!Μετα τους 15 μηνες ο σκυλος θα πρεπει να εκπαιδευτει σε σωματοφυλακη!Φυλαξη σπιτιου δεν υπαρχει!

Αυτο προυποθετει(αν μιλαμε για Doberman) οτι εχει γινει η καταλληλη επιλογη κουταβιου με καποιο συγκεκριμενο ταπεραμεντο απο εκτροφειο,χρειαζεται αμετρητο χρονο δικο σου και δουλεια!

Συνοψιζουμε...

Επιλογη καταλληλου κουταβιου που να το χει...
Κοινωνικοποιηση σε ολες τις πιθανες καταστασεις για να γνωρισει ο σκυλος οσα περισσοτερα περιβαλλοντα μπορει...
Θα πρεπει να διαθεσεις απο 500-700ευρω για Βασικη Υπακοη μετα τον 6ο μηνα...
Αφου τελειωσει η Βασικη τον διατηρεις στο επιπεδο που πρεπει να για να μην αφεθει ο σκυλος και κανει "κοιλια"...
Μετα τον 15 μηνα κανεις σωματοφυλακη οπου και εκει πρεπει να διαθεσεις αναλογο ποσο...

Λιγο πολυ ετσι πρεπει να γινουν τα σωστα βηματα για να ξερεις οτι ο σκυλος σου δεν θα αρπαξει κανα χερι την ωρα που περπατατε στο ασχετο...

Προσωπικα για μενα το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ κομματι ειναι η κοινωνικοποιηση του σκυλου!Αν δεν μαθει να κρινει σωστα δεν κανουμε δουλεια σε τιποτα...

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Έλα μου ντε! Υπάρχει ακόμη και η φύλαξη αντικειμένων...

Γι' αυτό λέω... αυτά δεν είναι να τα συζητάς σε φόρουμ, να λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του...

Εκεί που απλά δεν έχει ιδέα ο άνθρωπος, θα καταλήξει μπερδεμένος και δίχως ιδέα!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Σωστα Λαυρεντη...εγω εστιασα στα σταδια της εκπαιδευσης...

Μακρυ και κοντο δεν λεει κανεις!

Γνωμες λεμε και αποψεις...θελω τουλαχιστον να πιστευω!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κατερινακι, η αληθεια ειναι οτι πολλες φορες ειπαμε κοτσανες σε τετοια λεπτα θεματα, μπερδεψαμε τον ενδιαφερομενο και μαλωσαμε κι απο πανω.
Κι εμενα με ετρωγε ο ... σβερκος μου να παρω μερος στο θεμα αλλά το αφησα. Αρκετα εχω συνεισφερει τοσον καιρο στην παραπληροφορηση.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Οκ καταλαβα!

Αρη κακως δεν πηρες μερος στην συζητηση!Εγω ηθελα να παρεις!Και αλλη φορα να σε τρωει ο σβερκος σου και να τον ξυσεις και να γραφεις μετα!

Οκ προσωπικα δεν θα ξαναπαρω μερος σε τετοια συζητηση διοτι βγαινω και μ@#$κας και απο πανω.Γιατι επειδη λεω το μακρυ μου και το κοντο μου!

Και στο κατω κατω δεν με ενδιαφερει και καθολου αν παρεξηγηθει ο ενδιαφερομενος και φυγει η μαλωσει!Ας εχει το νιονιο να σκεφτει!

Για να δουμε...

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Άρη, καταλαβάινω τι θέλεις να πεις Αλλά, η ενότητα στη οποία συμμετέχουμε όλοι λεγεται "Σκυλοσυζητήσεις" ,οπότε έχουμε το δικάιωμα να λέμε το "μακρύ μας και το κοντό μας" Και αν αυτό το μακρύ και το κοντό είναι λάθος ,τότε καλά κάνουν κάποιοι που έχουν παραπάνω πείρα η τυχαίνει να γνωρίζουν καλύτερα το αντικέιμενο και μας λένε ποιο είναι το σωστό και μαθαίνουμε και εμείς

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Δεν ήθελα να προσβάλλω κανέναν, απλά ήθελα να αποφύγουμε όλοι άλλη μία "μάταια" κουβέντα.

Μπήκε το παιδί σε φόρουμ για γλύπτες, και ρώτησε πως μπορεί να ζωγραφίσει ένα αριστούργημα με λαδομπογιά.... χωρίς καν να ξέρει να διαλέξει πινέλα, και χωρίς καν να ξέρει τι θέλει να ζωγραφίσει ή γιατί.

Μπορείτε να συνεχίσετε την κουβέντα, δεν μου πέφτει λόγος. Απλά εγώ ήθελα να απέχω (με το κοντό μου και το μακρύ μου) γιατί θα προκαλέσω ΠΟΛΛΟΥΣ να διαφωνήσουν μαζί μου και θα τα κάναμε μπάχαλο. Ήθελα όμως να στείλω τον "μελλοντικό ζωγράφο" στην σωστή κατεύθυνση....

.... ΔΕΝ ξεκινάς από εδώ για να μάθεις για τα καθήκοντα προστασίας.

mildecoy

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2009
294
3
Βγεθι, Κερατεα
Μπορείτε να συνεχίσετε την κουβέντα, δεν μου πέφτει λόγος. Απλά εγώ ήθελα να απέχω (με το κοντό μου και το μακρύ μου) γιατί θα προκαλέσω ΠΟΛΛΟΥΣ να διαφωνήσουν μαζί μου και θα τα κάναμε μπάχαλο........
Σκυλομπαχαλο θα ελεγα εγω. Τελος παντων αυτο που ζητα ο Alexander ειναι το 90% των ιδιοκτητων σημερα. Περνουμε μια γνωστη φυλη που εχουμε ακουσει οτι κανει για φυλακας(απροσδιοριστων κατα ταλλα καθηκοντων), παραμυθιαζομαστε οτι αυτες οι φυλες οταν φτασουν σε ηλικια εργασιας θα "σκοτωνουν" και περιμενουμε υπομονετικα να συμβει αυτο. Φυσικα το κοστος ειναι το σημαντικοτερο για τον καθε ιδιοκτητη ασχετα εαν το τελικο αποτελεσμα ειναι καλο ή οχι. Παραδειγματα εχω δυστυχώς παρα πολλα και φυσικα παντα συμφωνουμε οτι διαφωνουμε καθετως σε αποψεις και σχολια. Ολοι εχουμε τα προτυπα στην εκπαιδευση ασχετα εαν ειμαστε σχετικοι ή οχι. Απλα στην Ελλαδα ακολουθουμε το "ρευμα" της εποχης και τις μεγαλες λεζαντες......
Dr zhivago συμφωνω με αυτες τις τοσο λιτες αλλα περιεκτικες απαντησεις που προσπαθησες να δωσεις. Και βεβαια υπαρχει φυλαξη χωρου αλλα δεν κανουν ολοι οι χαρακτηρες σκυλων, εαν φυσικα μιλαμε για ιδιοκτητες που ξερουν τι θελουν. Ο σκυλος φυλαξης χωρου εχει υπερ και κατα. Το αρνητικοτερο ολων ειναι οτι ειναι εκτεθειμενος στην ευστροφια του επιτιθεμενου.
Alexander ολα αυτα που ζητας ειναι αμεσα αναλογα με τις απαιτησεις σου προς τον σκυλο που εχεις. Δεν μπορει καποιος απο εδω να σου κανει τηλε-εκτιμηση κοστους/χαρακτηρα σκυλου/απαιτησεων σου. Βρες καποιον που να σου δωσει μια εκτιμηση και απο εκει κανε τις ψακτικες σου. Απλα εδω θα παρεις μια αποψη για το τι υπαρχει στην "αγορα".
Ειρηνη υμιν........

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Κατερινακι, η αληθεια ειναι οτι πολλες φορες ειπαμε κοτσανες σε τετοια λεπτα θεματα, μπερδεψαμε τον ενδιαφερομενο και μαλωσαμε κι απο πανω.
Κι εμενα με ετρωγε ο ... σβερκος μου να παρω μερος στο θεμα αλλά το αφησα. Αρκετα εχω συνεισφερει τοσον καιρο στην παραπληροφορηση.
Αγαπητοί φίλοι, καλημέρα και από μένα και καλό φθινόπωρο. Η αλήθεια είναι ότι το έχω δει το θέμα εδώ και μερικές μέρες, αλλά δεν έχει επανέλθει ακόμα η ...ρέντα στο γράψιμο. Από την άλλη, με τρώει και μένα ο σβέρκος μου, ώστε να μην μπορώ να μείνω σιωπηλός.

Μεγάλος προβληματισμός για το τι μπορεί να γράψει ένας αμαθής (ή ημιμαθής - ακόμα χειρότερα) σαν εμένα σε ένα τέτοιο θέμα. Σίγουρα, όμως, συμφωνώ με προηγούμενους φίλους που ανέφεραν ότι το θέμα απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών (ή wannabe ιδιοκτητών) σκύλων. Ετσι, ακολουθώ το ένα άκρο της σκέψης μου που μου λέει ότι σε ένα θεματικό forum (π.χ., στο dogforum) μπαίνεις και διαβάζεις τη γνώση και την επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία, που απλόχερα δίνουν οι γνώστες (ερασιτέχνες και επαγγελματίες). Διαβάζεις, επίσης, τους καθημερινούς προβληματισμούς των σχετικών ή άσχετων με τα θέματα, ώστε να ξέρεις τι συμβαίνει και στους υπόλοιπους και να μη νομίζεις ότι ήρθες από άλλο πλανήτη. Τέλος, διαβάζεις, κυρίως, τα λάθη και παραλείψεις που κάνουν οι άπειροι και έμπειροι ιδιοκτήτες και, πάνω απ' όλα, οι επαγγελματίες. Με τον τρόπο αυτό, αν διαθέτεις τις δυνατότητες (διανοητικές, συναισθηματικές, οικονομικές), αρχίζουν και ξεδιαλύνουν τα πράγματα που σε απασχολούν και αρχίζεις να ανακαλύπτεις τον αλγόριθμο επιλογής των λύσεων που προσπαθείς να πετύχεις.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι ιδανικό για τέτοιες αναζητήσεις. Εντάξει, να δω τον καλύτερο εκπαιδευτή. Πως θα τον ανακαλύψω? Ο κάθε (σχεδόν) εκπαιδευτής έχει την δική του προσέγγιση. Ο κάθε ένας πιστεύει ότι έχει δίκιο και είναι ελάχιστοι οι επαγγελματίες που δεν θεωρούν πως οι απόψεις τους είναι θέσφατο. Αν δεν είσαι "πονηρεμένος" από τα (σωστά ή λάθος) αναγραφόμενα σε ένα τέτοιο forum, αν δεν έχεις διαβάσει τις ...περιπέτειες αρκετών άλλων πριν από σένα, πως είναι δυνατόν να "πιέσεις" ευγενικά τον εκπαιδευτή με τον οποίο συναντήθηκες να σου αντικρούσει πράγματα, να σου βγάλει από το μυαλό σου λάθη, να σου δώσει ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά του, να καταλάβεις αν ταιριάζει σε σένα και στον σκύλο σου?

Και, αν το θέλεις, Αρη, αυτή η "παραπληροφόρηση" είναι πιό σημαντική από την ορθή πληροφόρηση. Και εξηγούμαι: Οταν ενα κείμενο είναι ορθό, μπορούν να σου ξεφύγουν πράγματα (θυμάσαι τα χρόνια που σπούδαζες? πολλές φορές διαβάζαμε και δεν μπορούσαμε να συγκρατήσουμε κάποια ουσιαστικά θέματα). Αν, όμως, κάποιος (μη επαγγελματίας) "παραπληροφορήσει" επί του θέματος, οι υπόλοιποι θα πέσουν πάνω του για να τον ...φάνε και έτσι, στον αναγνώστη θα εντυπωθεί - θα παρουσιαστεί ζωντανό μπροστά του - το λάθος και το σωστό.

Προσωπικά, πιστεύω ότι καμία κουβέντα δεν είναι "μάταια". Εχω μάθει αρκετά πράγματα και, κυρίως, έχω οδηγηθεί στο να ψάχνω περισσότερο και πιό στοχευμένα, μέσα από παρόμοιες κουβέντες. Σίγουρα οι απόψεις των πλέον ειδικών έχουν (για μένα) μεγαλύτερο ειδικό βάρος, αλλά και οι υπόλοιπες εκφράζονται λόγω πολλαπλών πηγών ενημέρωσης του καθενός. Ετσι, ζορίζω τον εαυτό μου να μαθαίνει περισσότερα, ώστε να ξεδιαλύνει το κουβάρι...

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
ωραία τροπή!
συμφωνώ
ότι γίνεται με σύνεση και σεβασμό....( ;) μπακ ντορ απο άλλο τόπικ )

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
ο εκπαιδευτης ειναι σαν τον γιατρο.ο καλυτερος ειναι ο δικος μας!νταξη ,υπαρχουν κ τρανταχτα παραδειγματα ασχετων,αλλα κατα βαση,ο καλυτερος ειναι αυτος που θα ειναι πιο κοντα στα δικα σου πιστευω.για αυτο δεν πας σε εναν .πας σε δυο τρεις,ακους ,μασας,κ μετα αποφασιζεις τι θα φας.αυτο σχετικα με το πως θα καταλαβεις ποιος ειναι ο καλυτερος.κατα τα αλλα συμφωνω με τον johnk.

alexander_the_great

Banned
Banned
10 Σεπτεμβρίου 2010
56
0
Φύλαξη σπιτιού απο σκύλο .
Όπως είπα και πιο πρίν ( μπορεί και να μην το είπα )
, έχω στο μυαλό μου πως ο σκύλος θα μένει μέσα στο διαμέρισμα και όταν εισβάλει κλέφτης είτε λείπω εγώ είτε όχι να τον αποτρέψει και να τον διώξει. Τώρα πως μπορεί να γίνει αυτό ? Δεν ξέρω γιαυτό ρωτάω μήπως λάβω κάποια απάντηση απο κάποιον που να ξέρει .
Σημαίνει πως ο σκύλος θα του επιτεθελι και θα τον σκίσει ? Απλά θα γαυγίσει ?

Σε αυτό το σημείο να τονίσω πως καταλαβαίνω πως μία τέτοια εκπαίδευση απαιτεί έρευνα και σκέψη και σίγουρα πρέπει και βιβλία να διαβαστούν και εκπαιδευτές να σημαντήσω και εκπαιδεύσεςι να δώ .

Απλά οι τεκμηρηωμένες απαντήσεις απο εδώ θα με βοηθούσαν να σκεφτώ κάποια παραπάνω πράγματα και να πάρω πορεία..

Τέλος εάν μπορεί κάποιος να μου στείλει τίτλους βιβλίων σχετικά με προστασία σπιτιοου θα του ήμουν υπόχρεως

Last edited:

Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97