Εκπαίδευση πάνας με δύο σκύλους....

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Καλημέρα παιδιά.

Το θέμα αφορά άλλο μέλος, η οποία αυτήτη στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον υπολογιστή της και χρειάζεται βοήθεια.
Ανοίγω το θέμα λοιπόν για να μαζέυονται οι απαντήσεις και θα μπει και η ίδια να μιλήσει όταν με το καλό λήξουν τα τεχνικά θέματα....

Η κοπέλα έχει δύο Yorkshire Terrier... τη Ζιζελ, από γέννα ιδιώτη (ενός έτους) και τη Φοίβη από εκτροφέα (3 μηνών περίπου).

Το πρόβλημά μας το έχουμε με το κουτάβι και την πάνα...

Η μεγάλη δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα με το θέμα πάνα. Από την πρώτη μέρα την ήξερε λόγω μαμάς και γιαγιάς της, και στο νέο σπίτι την τήρησε και την τηρεί μέχρι σήμερα ευλαβικά!! No pana, no tsisa....
Όπου κι αν βρίσκεται απλά θα ψάξει με μανία για πάνα και θα αλλάξει δωμάτια για να πάει σε αυτή.... όλα καλά λοιπόν.

Η μικρή είναι εντελώς το αντίθετο...
μεγαλωμένη και αυτή κατά δήλωση σε πάνα, δεν έχει καμία επαφή με το αντικείμενο! :p

Σοβαρά τώρα, η μικρή της παρέας περιμέναμε ότι με τις συνδυασμένες προσπάθειες "μαμάς" και "αδελφής" θα το έχει πιο εύκολα.... αλλά τσούκου...
Η μικρή ενώ έχει κάπως αρχίσει να πιάνει το κόνσεπτ της πάνας.... δεν αντιδρά σαν όλα τα κουτάβια για να προλάβουμε τυχόν λάθος.... δεν μυρίζει, δεν κλαίει, δεν φέρνει σβούρες.... αντίθετα τα αμολάει μπαμ και κάτω.

Το γεγονός δε ότι τα σκυλάκια είναι δύο είναι δύσκολο να επικεντρωθεί κανείς στην εκπαίδευση του κουταβιού, διότι κυνηγιούνται σε όλο το δωμάτιο και είναι δύσκολο να παρατηρήσεις όχι για σημάδια έστω για το ίδιο το λάθος για να διορθώσεις και να δείξεις τι είναι αυτό που θες....

Περιττό να πω ότι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον καναπέ..... με το που ανεβαίνει για χουζούρι τσουπ, τα αμολάει.....

Είναι εύκολο να μας πει κάποιος με ίδιο σκηνικό (δύο σκυλια, ένα κουτάβι.... κλπ) πως αντιμετώπισε τα παραπάνω θέματα....

Giota.l

Well-Known Member
31 Μαϊου 2011
102
1
ΑΘΗΝΑ
Παιδιά μόλις ήρθα γραφείο και τώρα έχω πρόσβαση σε υπολογιστή! Εγώ είμαι που αντιμετωπίζω το προβλημα με την μικρη μου. Την λύση του crate την γνωριζω πολύ καλά και την χρησιμοποιησα για μια εβδομαδα με αποτελεσμα να γινεται πανικος απο το γαυγισμα. Την βιντεοσκοπησα για ενα 8ωρο που ελειπα και δεν εχει σταματησει λεπτο κυριολεκτικα, λογω του οτι δεθηκε πολυ απο την πρωτη στιγμη με την μεγαλη μου και ήθελε να ειναι μαζι της. Με το που την εβγαλα απο το crate και τις περιορισα σε ενα δωματιο λυσαμε το θεμα του κλαψιματος τουλαχιστον. Το προβλημα ειναι περισσοτερο για τις ωρες που ειμαι στο σπιτι και κατα καποιο τροπο τις ελεγχω, ή τουλαχιστον το προσπαθω! Η μικρή δεν εχει καμια απολυτως ενδειξη ότι θα κανει κατι, απλως χαμηλωνει και τσουπ... Ή μπορει και να καθεται και να σηκωνεται χιλιοστά και πάλι τσουπ.... Μετα απο τρελο παιχνιδι που ξερω πως ειναι η ωρα της, την βαζω στην πανα και την κραταω για ωρα αλλα η κακομοιρα δειχνει να μην ξερει τι πρεπει να κανει. Με το που την αφήνω τα αμολαει σε ασχετο σημειο! Αυτο δεν σημαινει βεβαια οτι δεν πηγαινει ποτε στην πανα της! Ειναι 50-50%! Α, και τα κακα της ειναι 100% στην πανα αποκλειστικα....
Για να συνοψισω το προβλημα μου ειναι οτι διοτι η μικρη επειδη απασχολειται πολυ με το παιχνιδι με την μεγαλη μου, θεωρει δευτερεύουσας σημασιας οτιδηποτε αλλο συμπεριλαμβανομένης της αναγκης της και γι' αυτο ρωταω αν υπηρξε μέλος με παρομοια περιπτωση με δυο σκυλακια και πως το αντιμετωπισε...

veloutela

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2011
209
4
Δεν αγαπάνε όλα τα κουτάβια την πάνα .. Η μεγάλη μου αν δεν είχε πάνα δεν έκανε τίποτα, η μικρή μόλις έβλεπε πάνα όχι απλά δεν την χρησιμοποιούσε αλλά την έκανε κομμάτια.
Μην σε επηρεάζει το γεγονός ότι είναι δύο σκυλιά. Ακολούθησε την διαδικασία της τουαλέτας όπως θα έκανες αν είχες ένα σκυλί. Επιβράβευση στο σωστό σημείο, διόρθωση στο λάθος. Είναι μικρή για να μυρίζει το μέρος που θα ουρήσει γι αυτό τα αμολάει όπου βρει και η δικιά μου έτσι έκανε. Τώρα που κοντεύει να γίνει 6 μηνών μυρίζει και ψάχνει μέρος για τα ούρα της.
Καλή υπομονή και καλό σφουγγάρισμα :)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Η αλήθεια είναι ότι είναι μικρή ακόμα.... δεν έχει αίσθηση ούτε της επιβραβευσης ούτε της λεκτικής διόρθωσης με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει τι γίνεται.... και η δικιά μου έτσι ήταν στην αρχή όταν ήρθε σπίτι αν και ελαφρώς μεγαλύτερη από την Φοιβούλα την Κατρουλιάρα....

Δεν έχει προσωπικά με την πάνα... και κατά ένα μεγάλο ποσοστό πάει μόνη της (όπως είπε και η Γιώτα ειδικά τα κακά το έχει 100%)... απλά η συναναστροφή της με τη μεγάλη περισσότερο την έχει κάνει να προσέχει περισσότερο τα μηνύματα που προέρχονται από εκεί παρά από την Γιώτα, με αποτέλεσμα "μπράβο" και "κακό" (π.χ.) να μην της λένε κάτι....

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Η μεγάλη είναι 1 έτους κ τα κάνει σε πάνα;;; Θα είναι μόνιμο αυτό κ θα συνεχιστεί κ με τν μικρή;

NAUTILUS1900

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
74
0
52
Κηφισιά
Η χρήση της πάνας μπορεί να συνεχιστεί σε όλη τη ζωή των μικρών μας φίλων. Προσωπικά το προτιμώ απ' το να αναγκάζονται να κρατιούνται για τις δύο ή τρεις φορές που θα βγουν για βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νερό έχουν συνέχεια στη διάθεσή τους και μπορούν να κάνουν την ανάγκη τους όσες φορές θέλουν. Ίσως αυτό να μην είναι τόσο εύκολο για τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σκυλιά αλλά για τα μικρότερα η πάνα είναι μια πάρα πολύ καλή λύση. Δεν ξέρω αν είναι καλύτερα να τους περιορίζουμε το νερό απ' το να τους επιτρέπουμε να τα κάνουν όσο συχνά χρειάζεται ο οργανισμός τους.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Sorry κιόλας, αλλά ως προς το...κατούρημα του ενήλικου σκύλου...το μέγεθος τι ρόλο παίζει;

NAUTILUS1900

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
74
0
52
Κηφισιά
Αν του σκύλου δεν του φτάνει μια πάνα για κάθε κατούρημα είναι λίγο δύσκολο. Λόγω ποσότητας εννοώ!

NAUTILUS1900

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
74
0
52
Κηφισιά
Το ερώτημα όμως εδώ δεν είναι αν συμφωνούμε ή όχι με τη χρήση της πάνας, αλλά αν έχει κανένας εμπειρία για την εκμάθηση της πάνας με δύο σκύλους.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Εγώ το αντίθετο εννοώ...:rolleyes:
Αφού θα βγαίνει τις βόλτες του, και σαν ενήλικο δεν θα κατουράει όλη μέρα, αλλά 1-2-3; φορές την ημέρα, γιατί πρέπει να υπάρχει η πάνα μέσα στο σπίτι και να μην "εξυπηρετείται" στις βόλτες;
Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω.
Αλλο να λέμε ότι μπορεί κάποιες μέρες να χρειαστεί να παρακάμψουμε μια βόλτα και να "χρησιμοποιήσει" την βεράντα πχ ως τουαλέττα και άλλο ότι σε όλη την ενήλικη ζωή του, είναι θεμιτό να χρησιμοποιεί πάνες. Αλλά προφανώς στα τόσο μικρόσωμα ισχύουν άλλοι "κανόνες"; :rolleyes::?

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Παιδιά.... το ξέρω ότι σε κάποιους η πάνα συνδυάζεται με το δεν πάει βόλτα και για αυτό να επικεντρωνόμαστε σε αυτό.... δεν ισχύει αυτή η περίπτωση με τη Γιώτα και το καταθέτω με απόλυτη γνώση και επίγνωση...

Προσωπικά και η Κλαιρη είχε μία πάνα στη διάθεση της πάντα και ναι θα συνεχιζόταν εφόρου ζωή λόγω προσωπική πεποίθησης.... και η Νεφέλη θα την έχει στη διάθεσή της εφ' όρου ζωής, δεν είναι όμως αυτό το θέμα μας.

Καμία συμβουλή για το μικρό έχουμε ??? :)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Εγώ το αντίθετο εννοώ...:rolleyes:
Αφού θα βγαίνει τις βόλτες του, και σαν ενήλικο δεν θα κατουράει όλη μέρα, αλλά 1-2-3; φορές την ημέρα, γιατί πρέπει να υπάρχει η πάνα μέσα στο σπίτι και να μην "εξυπηρετείται" στις βόλτες;
Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω.
Αλλο να λέμε ότι μπορεί κάποιες μέρες να χρειαστεί να παρακάμψουμε μια βόλτα και να "χρησιμοποιήσει" την βεράντα πχ ως τουαλέττα και άλλο ότι σε όλη την ενήλικη ζωή του, είναι θεμιτό να χρησιμοποιεί πάνες. Αλλά προφανώς στα τόσο μικρόσωμα ισχύουν άλλοι "κανόνες"; :rolleyes::?
Μαρία έχει να κάνει με τη φυλή σε κάποιο βαθμό.... έχει παρατηρηθεί ότι τα Υοrkies σαν φυλή καταναλώνουν αναλογικά με το μέγεθός του πολύ περισσότερο νερό από ότι άλλα σκυλιά, για αυτό και δυστυχώς έχει βγει η φήμη ότι είναι δύσκολα στο θέμα των αναγκών τους, ενώ το ζήτημα είναι καθαρά ανατομικό.... αντί για τη βεράντα έχουμε την πάνα...δεν είναι τόσο τραγικό.... :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Δεν ειπα ότι είναι τραγικό.
Απλώς μου έκανε εντύπωση, αυτός ο "διαχωρισμός" βάσει...μεγέθους.
Για να το λέτε, θα ξέρετε.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Ρε συ... δεν είναι διαχωρισμός του τύπου τα μεγάλα στο ανάθεμα.... ειλικρινά επειδή ξέρω με ποιους μιλάς ... κανένας διαχωρισμός!!! Trust me!!

Giota.l

Well-Known Member
31 Μαϊου 2011
102
1
ΑΘΗΝΑ
Γιατί αισθάνομαι ότι πρέπει να με υπερασπίζεται η Χρυσούλα? Έκανα μια απλή ερώτηση! Αν δεν υπάρχει κάποιος με παρόμοια εμπειρία, ας μη χαθούμε για άλλη μια φορά στη μετάφραση... Γιατι αισθάνομαι ότι πρέπει να απολογηθώ για το αν είμαι καλή ή όχι με τα κοριτσάκια μου, για το αν τις βγαζω βόλτα ή όχι, για για για....??

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Κακώς τα αισθάνεσαι αυτά που αισθάνεσαι, αν αναφέρεσαι στις δικές μου απορίες, που δεν έχουν καθόλου μα καθόλου, να κάνουν με σένα.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Διαφωνώ με τη χρήση της πάντας εφόρου ζωής...

Στο θέμα μας. Δοκίμασε το εξής: μάζεψε λίγα τσισα με τη πάνα για να της δώσεις να καταλάβει γιατί χρησιμεύει. Και επιμένω στη χρήση του carte. Την βάζεις να κοιμηθεί στο crate και μόλις ξυπνήσει την πας κατευθείαν στη πάνα, που ήδη έχει την μυρωδιά των ούρων της. Και φυσικά αν τα κάνει εκεί μεγάλο πανηγύρι.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Το ξέρω πως είπες ότι το θέμα είναι η εκμάθηση της πάνας, αλλά παρατηρώ κάτι από τις περιγραφές και είπα να το αναφέρω. Έχω την εντύπωση ότι τα παραπάνω είναι ένδειξη γενικότερου και σημαντικότερου θέματος. Η μικρή έχει περισσότερο την προσοχή της στη μεγάλη από ότι σε σένα. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο μόνο μαζί σου. Όχι να τους απαγορεύεις φυσικά να είναι μαζί, να παίζουν κλπ, αλλά να δημιουργήσεις και μια ξεχωριστή σχέση με τη μικρή όπως έκανες με τη μεγάλη όταν ήταν μόνη της. Πρέπει να μπορεί να μείνει μόνη της αν χρειαστεί, πρέπει να μάθει να έχει το νου της σε σένα και στο τι της ζητάς. Το μεγάλο σκυλί βοηθάει πολύ στο μεγάλωμα ενός κουταβιού, αλλά πρέπει παράλληλα να μαθαίνει και από εμάς.

Στο θέμα της τουαλέτας, εφόσον έστω τις μισές φορές χρησιμοποιεί την πάνα για κατούρημα και όλες τις φορές για κακά δεν είναι ότι δεν ξέρει καθόλου τι είναι η πάνα. Το πιο απλό που σκέφτομαι σαν εξήγηση είναι ότι παίζει συχνά και πολύ. Μετά από έντονο παιχνίδι θέλουν συνήθως να κατουρήσουν και τότε είναι που ακόμα και ήδη μαθημένα κουτάβια στην τουαλέτα μπορεί να ξεφύγουν και να τα κάνουν όπου να'ναι αν δεν προνοήσουμε εγκαίρως. Κάντης διαλείμματα από το παιχνίδι, πάρτην μόνη της και πήγαινέ την στο χώρο που βρίσκεται η πάνα. Είναι πολύ πιθανό αν ζούσε μόνη το 50% να ήταν πολύ υψηλότερο σαν ποσοστό επειδή με τους ανθρώπους του σπιτιού θα έπαιζε λιγότερο και με μικρότερη ένταση.

Δεν ξέρω αν η φυλή θεωρείται ότι έχει κάποια ιδιαιτερότητα σε αυτό, αλλά σε γενικές γραμμές 3 μηνών κουτάβι καταλαβαίνει μια χαρά και τη διόρθωση και την επιβράβευση. Μπορούν να συνδέσουν ενέργειες με συνέπειες ήδη από τη στιγμή που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται και να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους, γιατί όχι και στους 3 μήνες; Ειδικά στο θέμα της τουαλέτας πάντως θεωρώ ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών και η επιβράβευση. Κανονικά αρκούν με το παραπάνω χωρίς να χρειαστεί διόρθωση. Βασικά αρκούν για τα περισσότερα θέματα όταν μιλάμε για τέτοιες ηλικίες.

Giota.l

Well-Known Member
31 Μαϊου 2011
102
1
ΑΘΗΝΑ
Xotikouli έχεις πολύ δίκιο σ' αυτό που εντόπισες! Πράγματι η μικρή έχει σχεδόν αποκλειστικά στραμένη την προσοχή της στην μεγάλη και μου είναι λίγο δύσκολο προς το παρόν να τη φέρω πιο κοντά σε μένα! Το σκεφτόμουν κι εγώ αυτό και σ' ευχαριστώ που μου το επισημαίνεις κι εσύ!! Σίγουρα θα προσπαθήσω, αν και δεν ξέρω πως, να το αλλάξω!
Όσον αφορά στο θέμα της πάνας, γνωρίζω πότε είναι η ώρα για την ανάγκη της και πράγματι είτε θα την κόψω από το παιχνίδι, είτε θα περιμένω να τελειώσει για να την απομωνωσω και να την βάλω στην πάνα της. Κι εκεί ακριβως είναι που εντοπίζεται το πρόβλημα. Κάθεται επάνω στην πάνα δείχνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει. Προσπάθησα χθες να την περιμένω ετσι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα. Μέχρι που την άφησα να φύγει φυσικά και τα αμόλυσε στο πάτωμα. Το περίεργο είναι πως όταν την αφήνω μόνη της τις περισσότερες από τις μισές φορές θα πάει στην πάνα της!!!!!! Δεν το κάνει ποτέ όμως οταν την πηγαίνω εγώ εκτος από το πρωι που έχουμε 100% επιτυχία. Και τελικά αναρωτιέμαι: μήπως είναι τυχαίο ότι πηγαίνει ορισμένες φορές στην πάνα και τελικά δεν την έχει συνδέσει ακόμη με τις ανάγκες της? Να προσθέσω επίσης πως φροντίζω πάντα να υπάρχουν μυρωδιές από ούρα στις πάνες της....

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97