Εκπαίδευση ενήλικου σκύλου - διόρθωση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς - αρμονική συμβίωση

nyfitsa

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2009
128
0
Καλησπέρα σας!
Δεν ξέρω από πού ν' αρχίσω απλά κάνω κάποιες σκέψεις και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας, καθώς και κάποια ερωτήματα αφού στο μυαλό μου δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση.
Αφορμή για το θέμα που ανοίγω είναι ότι βρίσκομαι σε φάση αναζήτησης εκπαιδευτή, μιας και παρόλη την προσπάθεια που έκανα τα πράγματα για μένα και το σκύλο μου δεν είναι όπως θα ήθελα.
Για όσους δεν θυμούνται αυτό ήταν το βασικό πρόβλημά μου
http://www.dogforum.gr/v3/showthread.php?8490-Ο-σκύλος-μου-με-δάγκωσε-κανονικότατα...
Θα ήθελα να μη σταθώ στο δικό μου σκύλο αλλά τον παίρνω σα παράδειγμα για να γίνει μια γενικότερη συζήτηση.
Ας αρχίσω με κάποια ερωτήματα και θα ήθελα πραγματικά την άποψή σας.
Ένα ενήλικο σκυλί με κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές παγιωμένες σε τι βαθμό μπορεί να αλλάξει; Απλά μειώνονται, ελαχιστοποιούνται ή μπορούν με την πάροδο του χρόνου και πολλή δουλειά να εξαλειφθούν;
Κι αν όχι, τότε στην ουσία απλά συμβιβαζόμαστε κι εμείς με κάποιες καταστάσεις και απλά προλαμβάνουμε;
Να δώσω και ένα παράδειγμα: Σκύλος κουράζεται μετά την πολλή ώρα βούρτσισμα και δαγκώνει. Εάν αυτή η συμπεριφορά δεν εξαλειφθεί ο συμβιβασμός και η πρόληψη θα είναι φίμωτρο κάθε φορά που ο σκύλος βουρτσίζεται.

Σχετικά τώρα με την "αρχηγεία". Ας υποθέσουμε πως η αρχηγεία δεν είναι ξεκάθαρη μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου. Τι είναι αυτό που κάνει το σκύλο τη μία να αμφισβητεί και την άλλη όχι; Το πόσο σημαντικό είναι αυτό που παίζεται την κάθε φορά; Αν μπορώ να το κάνω πιο κατανοητό, δηλαδή τη μία ο σκύλος να δείχνει ότι "υποτάσσεται" και την άλλη να αμφισβητεί φανερά γρυλλίζοντας.

Πολλά ακόμα έχω στο μυαλό μου αλλά καθώς τα έχω λίγο μπερδεμένα (όπως θα καταλάβατε παραπάνω) δεν θα ήθελα να συνεχίσω τώρα.
Και για να κλείσω, θα πω μόνο ότι για μένα υπομονή είναι η λέξη κλειδί και ότι έχω καταφέρει σε αυτούς τους μήνες με το σκύλο μου με την υπομονή έχει γίνει. Απλά ήρθε η ώρα να βρω και κάποιον να προσθέσει λίγη εμπειρία και γνώση.
Παρακαλώ σχολιάστε ελέυθερα!:p

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μεγαλη σημασια εχει πού οφειλονται οι ανεπιθυμητες συμπεριφορες.

Ανεπιθυμητη συμπεριφορά είναι πχ το να πηδαει ο σκυλος στο κρεβατι ή πανω μας, να τραβαει στην βολτα κλπ. Μπορει να οφειλονται στην ελλειψη ιεραρχιας ή απλα ο σκυλος δεν εχει κανονες και είναι ανεκπαιδευτος. Τετοιες συμπεριφορες διορθώνονται συχνα μονιμα αρκει να υπαρχει σταθεροτητα και συντηρηση.

Άλλες μπορει να εχουν βαθυτερα αιτια, όπως πχ η επιθετικότητα και να οφειλονται σε κληρονομικοτητα/κακη εκτροφη, δυσαρεστες εμπειριες κλπ. Αναλογα με την αιτια και την σοβαριτητα, ή μειωνονται ή απλά προσπαθεις να τις ελεγξεις και να προλαμβανεις καταστάσεις πριν αυτές κορυφωθουν.

Μη ξεκαθαρη ιεραρχια = μη ιεραρχια. Ο σκυλος συχνα υποτασσεται όταν τον συμφερει για να κερδισει κατι ή επειδη ξαφνικα και για λιγο του τριξαμε τα δοντια.

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
"Μη ξεκαθαρη ιεραρχια = μη ιεραρχια. Ο σκυλος συχνα υποτασσεται όταν τον συμφερει για να κερδισει κατι ή επειδη ξαφνικα και για λιγο του τριξαμε τα δοντια."

Νομίζω, πως τα είπες όλα!!
Αυτό είναι συνήθως η ρίζα του προβλήματος.

Δεν είναι χαζά τα σκυλιά μας ;) Αν τους δώσεις χώρο, θα ..επεκταθούν :) Εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση, φυσικά.

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ε ναι. Ειναι σαν να λεμε "ειμαι λιγο αρχηγος, κανω καπως κουμαντο". Ή εισαι ή δεν εισαι.
Επισης, ζορικα σκυλια θελουν και ζορικο ιδιοκτητη που μπορει οταν χρειαστει να ειναι πολυ αυστηρος. Αν εισαι υπερευαισθητος, δεν μπορεις να διορθωνεις, αισθανεσαι τυψεις κλπ, δεν εχεις καμια δουλεια με δυσκολο και κυριαρχικο σκυλο, και σε οσους εκπαιδευτες και να τρεξεις, παλι ο σκυλος θα κανει τα δικα του.
Στη φυση τα πραγματα ειναι πολυ ξεκαθαρα. ΕΜΕΙΣ τα μπερδευουμε.

nyfitsa

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2009
128
0
Ναι σίγουρα τα σκυλιά δεν είναι χαζά, ξέρουν πολύ καλά να ζυγίζουν καταστάσεις.
Σε σκύλο όμως ανεκπαίδευτο, που δεν γνωρίζεις τα βιώματά του, την εκτροφή του και έχει εκδηλώσει δείγματα επιθετικότητας πώς μπορεί να θεωρηθεί κάποιος αρχηγός όταν ο σκύλος παρά την εκπαίδευση και τη σαφή βελτίωση, κάποια στιγμή θα δαγκώσει από φόβο; Δεν ξέρω αν το εξηγώ σωστά, σε αυτό το σημείο κάτι με μπερδεύει. Δηλαδή λέμε ότι δε νοείται ο σκύλος να δαγκώσει τον αρχηγό. Όταν τα "βαθύτερα αίτια" που έχουν οδηγήσει το σκύλο να έχει αυτή τη συμπεριφορά δε μπορούν να εξαλειφθούν και υπάρχει η πιθανότητα ο σκύλος κάποια στιγμή να δαγκώσει, πως αυτό συμβαδίζει με την έννοια του αρχηγού; Στη φύση ο αρχηγός θα "συμβιβαζόταν" για να μην υπάρξει αυτή η κατάσταση; Κάπου εδώ το χάνω το νόημα...

Darkness

Well-Known Member
8 Απριλίου 2010
792
4
Δε θα ήταν καλύτερα να μιλήσεις με κάποιον εκπαιδευτή, να σου λύσει αυτές τις απορίες;

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ολο δυσκολα ρωτας! :):D Ας επιχειρησω παλι παρά την ελαχιστη εμπειρια μου και φυσικα με κάθε επιφυλαξη.

Ο σκυλος που περιγραφεις μπορει να δαγκωσει για να σε βαλει στη θεση σου, ειδικα όταν αρχισει η περιοδος που θελει να επαναπροσδιορισει τη θεση του στην αγελη.
Εκει θελει κατανοηση αλλά και σοβαρο προγραμμα ιεραρχιας.

Φυσικα μπορει ποτέ να μην ειδε τον ιδιοκτητη του σαν αρχηγο και σε καποιο λαθος ή αδικη διορθωση ή προσπαθεια να του παρουν το φαγητο ή το παιχνιδι, να δαγκωσει.

Αν δαγκωσει από φοβο, μπορει να σημαινει ότι δεν εμπιστευεται το αφεντικο του ή μπορει να είναι μια ανακλαστικη κινηση πχ από πονο.

Ασχημα βιωματα που εχουν οδηγησει σε καποιες συμπεριφορες δυσκολα εξαλειφονται, παρά μονο ελεγχονται.

Οι φοβιες υπαρχουν κρυμενες παντα και θελει ταλαντουχο ιδιοκτητη με μεγαλη κατανοηση, υπομονη και αγαπη, που σταδικα θα εισαγει τον σκυλο σε θετικα ερεθισματα που θα άρουν έως ένα βαθμο τις φοβιες του.

Η επιθετικοτητα, όπως προειπα, είναι πολύ μεγαλο κεφαλαιο και με την εγκαθιδρυση του ιδιοκτητη στη θεση του αρχηγου και σοβαρη εκπαιδευση, μπορει να ελεγχεται σε μεγαλο βαθμο. Ή να αρθούν οι αιτιες που την προκαλουν με διάφορες μεθοδους, αν θεωρησουμε ότι δεν είναι θεμα εκτροφης και κληρονομικότητας.

Σκυλια με τετοιες συμπεριφορες, παντα πρεπει να τα προσεχουμε και να μην επαναπαυόμαστε ποτέ, ειδικα σε περιβαλλοντα με ερεθισματα ή ακαταλληλους ανθρωπους και σκυλους. Καποια στιγμη, για καποιον λογο και αφορμη, μπορει να κανουν ζημια. Μπορει πρωτα να πυροβολησουν λογω ενστικτου και καταβολων ή φοβου που τους θολωσε το μυαλο και μετά να κάνουν ερωτησεις.

Ακομα και αν η επιθετική συμπεριφορα εχει διορθωθει στο παρελθόν σοβαρά, πανω στην ενταση μπορει να το ξεχασουν και να υποκυψουν στον πειρασμο ή απλά να λειτουργήσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης / αμυνας επειδη πιστεουν ότι κινδυνευουν.

Στην φυση ο αρχηγος συνηθως δεν είναι τοσο μεγαλοψυχος ή ασχετος όπως εμεις και προθυμα θα βαλει στη θεση του τον ανταρτη με τη βια. Δεν θα ανοιξει διαλογο, εχει ψυχολογησει, κρινει και αποφασισει στο δευτερολεπτο.

Δεν μπορω κάν να φανταστω πώς θα φερθει σε φοβικο μελος της αγελης. Δυσκολο θεμα.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Η επιθετικότητα όμως να έχουμε πάντα στο μυαλό μας δεν πηγάζει πάντα από την μάχη της ιεραρχίας....

Αν είναι φοβικός ο σκύλος που δαγκώνει δεν πιστεύω ότι έχει τα "κότσια" να θελήσει να ανέβει ψηλά, απλά επιτήθεται για να σώσει το τομάρι του....

Σε αυτή την περίπτωση θεωρώ ότι η προσέγγιση που πρέπει να έχει κάποιος πρέπει να είναι τελείως διαφορετική....

Βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις επειδή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για εμάς θεωρώ ότι θα πρέπει, εφόσον δεν έχουμε την απαραίτητη εμπειρία, να έχουμε στο πλευρό μας έναν έμπειρο εκπαιδευτή....

nyfitsa

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2009
128
0
Δε θα ήταν καλύτερα να μιλήσεις με κάποιον εκπαιδευτή, να σου λύσει αυτές τις απορίες;
Συζήτηση κάνουμε, όπως είπα άλλωστε το θέμα δεν αφορά στον δικό μου σκύλο αλλά γενικότερα ερωτήματα που μου έχουν δημιουργηθεί. Και ναι για το δικό μου σκύλο σε εκπαιδευτή θα πάω.

Harry νομίζω με κάλυψες αρκετά ευχαριστώ! Δύσκολο θέμα ειδικά για μένα που από σκυλοψυχολογία μάλλον είμαι μπάζο:D

Τώρα στη φύση τι θα γινόταν... Αν κάποιος γνωρίζει ας μας δώσει τα φώτα του

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
"τωρα στη φύση τι θα γινόταν,,..... αν καποιος γνωρίζει ας μας δωσει τα φωτα του...."
ο σκύλος δεν ειναι δημιούργημα της φύσης είναι δημιούργημα του ανθρώπου....
η φ'υση του είναι ο ανθρωπος και το οικογενειακό του περιβάλλον.....
με επιλεκτική εκτροφή εστιασμένη στις αναγκες του εκάστοτε.... δημιουργήθηκαν πάνω από 400 φυλές......
καθε μία έχει σε διαφορετικό βαθμό αναπτυγμένα ή υποβαθμισμένα τα αρχέγονα ένστικτα του....
αναλογα την φυλή και έχοντας υπόψη τα παραπάνω.... αντιμετωπίζεται καθε κατασταση διαφορετικά....
αλλά όλες εστιασμένες στο περιβαλλον του ανθρώπου...

nyfitsa

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2009
128
0
"τωρα στη φύση τι θα γινόταν,,..... αν καποιος γνωρίζει ας μας δωσει τα φωτα του...."
ο σκύλος δεν ειναι δημιούργημα της φύσης είναι δημιούργημα του ανθρώπου....
η φ'υση του είναι ο ανθρωπος και το οικογενειακό του περιβάλλον.....
με επιλεκτική εκτροφή εστιασμένη στις αναγκες του εκάστοτε.... δημιουργήθηκαν πάνω από 400 φυλές......
καθε μία έχει σε διαφορετικό βαθμό αναπτυγμένα ή υποβαθμισμένα τα αρχέγονα ένστικτα του....
αναλογα την φυλή και έχοντας υπόψη τα παραπάνω.... αντιμετωπίζεται καθε κατασταση διαφορετικά....
αλλά όλες εστιασμένες στο περιβαλλον του ανθρώπου...
ok λάθος μου άλλο εννοούσα.
Να το θέσω διαφορετικά: Σε μια αγέλη σκύλων, τι θα γινόταν;

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
μιλαμε για ενα μαλτεζακι... το οποίο δαγκωνει.... αν θυμαμαι καλα....
η ηλικία παιζει ρολο αλλα οχι σημαντικό... απλα η κατασταση αναστρεφεται με περισσοτερο δυσκολία...
αν θυμαμαι καλα το προβλημα σου ειναι περισσοτερο σιοβαρό από όσο δείχνει... καλό είναι να μην προσπαθησεις να το λυσεις μεσα από το ιντερνετ αλλα απευθυνόμενη σε εναν καλό εκπαιδευτή.....

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
σε μια αγελη σκυλων παντως δεν θα ειχε παρει την αρχηγία... ουτε θα την αμφισβητουσε.... δεν θα του ειχε παραχωρηθει το δικαιωμα....

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Τι εννοεις Πετρο? Δεν θα το σκεφτοταν κάν ή θα του κοβανε τη φόρα μια και καλη?

nyfitsa

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2009
128
0
Grdane το είπα και πιο πάνω, έχω ήδη αρχίσει να έρχομαι σε επαφή με εκπαιδευτές γιατί η δική μου προσπάθεια δεν απέδωσε. Βελτιώθηκε σε αρκετά πράγματα ο μικρός αλλά παραμένουν τα βασικά προβλήματα.
Από εκεί και πέρα νομίζω μου έλυσες την απορία και πες μου αν κατάλαβα σωστά. Λες
"σε μια αγελη σκυλων παντως δεν θα ειχε παρει την αρχηγία... ουτε θα την αμφισβητουσε.... δεν θα του ειχε παραχωρηθει το δικαιωμα...."
Αυτό που καταλαβαίνω από αυτήν την πρόταση είναι ότι ο αρχηγός θα του είχε δείξει από την αρχή τη θέση του ίσως και διορθώνοντας τον αποφασιστικά αν χρειαζόταν;
Οπότε στη σχέση ανθρώπου - σκύλου χρησιμοποιούμε τον τρόπο επικοινωνίας και συμπεριφοράς της αγέλης προσαρμοσμένη όμως σε μια βάση διαφορετική (γιατί ο άνθρωπος δεν είναι σκύλος); Και με ίσως διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και "επίλυσης προβλημάτων" που στην ουσία όμως εμπεριέχουν "σήματα" που καταλαβαίνει ο σκύλος;
Ευχαριστώ!

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
ετσι ακριβώς..... νυφιτσα
άρη α στην αγελη σκύλων ο κυριαρχος αρσενικός η θηλυκος από την αρχή σε βαζει στην θέση σου...
ηρεμα και χωρίς αγριάδες.... οσο μεγαλωνεις αν τολμας να αμφισβητεις ανεβαίνουν και οι τόνοι μέχρι να σταματησεις....

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97