Εκπαίδευση: Τι-Πως-Πότε και Γιατί;;;

george_gs

Well-Known Member
24 Απριλίου 2014
517
506
39
Καλημέρα σας.

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές η επιλογή ενός σωστού εκτροφείου είναι δύσκολη υπόθεση. Ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση όμως είναι το θέμα της εκπαίδευσης.

Οι απόψεις που υπάρχουν είναι πολλές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

1. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινάει στους 6 μήνες, κάποιοι άλλοι στους 8 μήνες για να είναι το σκυλί πιο ώριμο, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η εκπαίδευση ξεκινάει από την πρώτη μέρα που θα πάρουμε το κουτάβι στα χέρια μας.
Τι όμως ισχύει τελικά? Ποια είναι η καλύτερη ηλικία και ποια τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα της κάθε “άποψης”;

Το πότε θα ξεκινήσουμε την εκπαίδευση του κουταβιού εξαρτάται και από ποιους στόχους έχουμε θέσει; Δηλαδή, αν θέλουμε κάποια στιγμή να προετοιμαστούμε για ΙΡΟ θα πρέπει από την “πρώτη στιγμή” να δουλέψουμε το drive και τα δαγκώματα του κουταβιού μας;

2. Κάποιοι εκπαιδευτές θέλουν το σκυλί για σχεδόν 2μηνες στις εγκαταστάσεις τους χωρίς την παρουσία του ιδιοκτήτη ενώ κάποιοι άλλοι απαιτούν την συνεχή παρουσία του ιδιοκτήτη.
Παίρνοντας σαν βάση ότι εμπιστευόμαστε απόλυτα τον εκπαιδευτή, ποια είναι η καλύτερη μέθοδος και ποια είναι τα μειονεκτήματα-πλεονεκτήματα της κάθε μίας;

3. Μέθοδος εκπαίδευσης. Στις μέρες μας “παίζει” πολύ η θετική εκπαίδευση.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτές όμως, αν δεν απατάμε, ακλουθούν την “κλασσική”.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα τι διαλέγουμε και με ποια κριτήρια.

Επίσης, κάποιοι δεν χρησιμοποιούν καθόλου λιχουδιές παρά μόνο χάδι και λεκτική επιβράβευση. Το κουτάβι όμως δεν χρειάζεται λιχουδιές ειδικά στα πρώτα του εκπαιδευτικά βήματα;
Στα σκυλιά που εκπαιδεύονται για ΙΡΟ κτλ. χρησιμοποιούνται λιχουδιές στην εκπαίδευση τους;
Με την χρήση των λιχουδιών, πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το σκυλί δεν εκτελεί μόνο και μόνο λόγο της τροφής;

4. Γλωσσά εκπαίδευσης. Γερμανικά, Αγγλικά ή Ελληνικά;

Αν δεν απατάμε και πάλι, συνηθίζεται η εκπαίδευση να πραγματοποιείται στα Γερμανικά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Προσωπικά, σκέφτομαι να προτιμήσω τα Γερμανικά αλλά σκέφτομαι το εξής (το όποιο μπορεί να είναι και μεγάλη βλακεία):

Θα μπορούσε το σκυλί να εκπαιδευτεί και στα Ελληνικά και στα Γερμανικά;
Τι εννοώ …π.χ. να χρησιμοποιείται το Fuss στο “αγωνιστικό” κομμάτι όταν θέλουμε την απολυτή προσήλωση του σκύλου, να περπατάει διπλά μας με eye contact ενώ όταν θέλουμε να κάνουμε μια απλή βόλτα στην γειτονιά να χρησιμοποιείται το ΔΙΠΛΑ όπου ο σκύλος θα είναι πιο χαλαρός.
Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, θα έχει κάποιο νόημα ή απλώς θα οδηγήσει σε μια σύγχυση τον σκύλο;
(να ξανατονίσω ότι το παραπάνω μπορεί να αποτελεί μεγάλο λάθος αλλά σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας)

Ευχαριστώ.

Piou

Well-Known Member
13 Απριλίου 2014
315
277
Θεσσαλονίκη
Ρίξε αν θές μια ματιά εδώ, θα σου λύσει πιστεύω πολλές απορίες: http://www.schutzhund-training.com/obedience.html

Για το 4: Δεν καταλαβαίνω καθόλου τί εννοείς. Όταν λέμε δίπλα, εννοούμε δίπλα. Παντού και πάντα. Αν δεν θέλουμε δίπλα απλά δεν του το λέμε, τον αφήνουμε να βόσκει και να περιφέρεται χωρίς να τραβάει το λουρί.

Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Απαντώ για μένα και μόνο:

1. Η εκπαίδευση χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: Προεκπαίδευση, Βασική εκπαίδευση, Αγωνίσματα. Η προεκπαίδευση συνήθως είναι δωρεάν και αφορά σε κουτάβια μέχρι 6 περίπου μηνών, όπου πρακτικά θέτεις τις βάσεις για την βασική. Το κουτάβι μπορεί να μάθει σχεδόν όλες τις βασικές εντολές, αλλά διαφέρει α)η διάρκεια β)ο τρόπος. Πρακτικά, μαθαίνεις με πολύ πολύ παιχνίδι χωρίς να έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις απ'αυτό.
Η βασική εκπαίδευση είναι η πιο συνηθισμένη (δυστυχώς -και λέω δυστυχώς γιατί πιο σημαντική είναι η προεκπαίδευση αλλά κανείς δεν ασχολείται)
Το αν θα ασχοληθείς με αθλήματα δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη βασική, παρά μόνο ίσως την "λεπτομέρεια" στην οποία κάποιος που δεν θ'ασχοληθεί μπορεί να μη δώσει σημασία (πχ. το "δίπλα" το θες ευθεία το σώμα με ψηλά το κεφάλι, το δάγκωμα γεμάτο, μετά το δίπλα να κάθεται, το ξάπλα να γίνεται μπαμ και κάτω κι όχι σε 2 χρόνους, το "εδώ" είναι εντολή και δεν το λες όπως οι περισσότεροι, κι άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης)
Αν πας για IPO1 και πάνω με διακρίσεις (αφήνω το BH), πιστεύω ότι πρέπει να θέσεις κάποιους περιορισμούς στον τρόπο ζωής του σκύλου -αλλιώς μεγάλωσα τον Άιζακ, αλλιώς μεγαλώνει η Prada πχ

2. 2 μήνες πολύ είναι, αλλά οκ, έστω ότι. Πάω κατευθείαν στα υπέρ και στα κατά.
Αφήνεις το σκυλί στον εκπαιδευτή: Έχει τη δυνατότητα να δουλεύει το σκυλί 10 φορές τη μέρα, όποτε θέλει και μπορεί, χωρίς να δεσμεύεται από τη διαθεσιμότητα του ιδιοκτήτη (γι'αυτό λέω ότι 2 μήνες είναι πολύ). Δεν ζορίζεται χρονικά και μπορεί να ολοκληρώσει αυτό που θέλει χωρίς περιορισμό ("δουλεύω σε μισή ώρα, πρέπει να τελειώνουμε" -ναι, αλλά αυτό πρέπει να διορθωθεί τώρα). Τελειοποιεί αλλάζοντας ριζικά τις λάθος συμπεριφορές χωρίς παρεμβολές από τον ιδιοκτήτη και τους "πειραματισμούς" του -δηλαδή, βάζει το σκυλί σ'ένα καλούπι και μόλις θεωρήσει σωστό, καλεί τον ιδιοκτήτη να δουλέψει πάνω σ'αυτό. Το να αφήσεις λοιπόν τον σκύλο δεν σημαίνει ούτε ότι δεν θα δουλέψεις κι εσύ μαζί του ούτε ότι θα τον πάρεις έτοιμο και θα σηκωθείς να φύγεις, αφού στο μέσο περίπου της εκπαίδευσης αρχίζεις κι εσύ μαθήματα θες δε θες -και δεν τον παίρνεις αν εσύ δεν είσαι έτοιμος που να χτυπιέσαι κάτω. Το μόνο κατά για μένα είναι αν δεν εμπιστεύεσαι τον εκπαιδευτή και σε τρώνε οι αμφιβολίες.
Πηγαινοέρχεσαι: Βλέπεις την δουλειά στην οποία συμμετέχεις εξαρχής. Αν μπορείς να αλλάξεις με βάση αυτά που θα σου πει ο εκπαιδευτής και να είσαι συνεπής, κάντο. Κι αν μπορείς να είσαι συνεπής και στον χρόνο που χρειάζεται -γιατί πολλοί μπορούν μόνο 1 φορά την εβδομάδα για 1 ώρα, όπως πολλοί ξεκινάνε, φτάνουν στις 2 εβδομάδες μαθημάτων όπου βλέπουν καθαρή αλλαγή στον σκύλο και σταματάνε.

3. Προσωπικά, είμαι της κλασσικής. Που για μένα κλασσική σημαίνει θετική+όρια. Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση η οποία είμαι σίγουρη ότι αν ψάξεις, έχει ξαναγίνει.
Ξεκινάς με λιχουδιές+χάδι+λεκτική επιβράβευση και σταδιακά κόβεις. Αν και το πιο βασικό είναι να δεις τι θέλει το σκυλί, γιατί πολλά χ*στηκαν για τη λιχουδιά (υπάρχουν κι αυτά). Εκμεταλλεύεσαι αυτό που θέλει ο σκύλος και του το προσφέρεις, απλά. Κόβεις όμως τα "υλικά" γιατί όπως πολύ σωστά προβληματίζεσαι, δεν ξέρεις τι θα γίνει αν δεν κρατάς κάτι στο χέρι. Φτάνεις στο σημείο ο σκύλος 1.να μην ξέρει πότε θα πάρει κάτι (το κεφάλι στο δίπλα το'χει ψηλά γιατί περιμένει να πέσει το φαΐ ή το μπαλάκι) 2.να περιμένει πώς και πώς.
Στα εργασιακά που εγώ έχω γνωρίσει, έχει και λιχουδιές και 1002 επιβραβεύσεις (μπαλάκια, λουκάνικα) -ο χώρος που γνωρίζω δεν έχει καν ρεύμα για να καταλάβεις, αλλά οι διακρίσεις του είναι γνωστές σε όλους.

4. Ό,τι θες. Προτιμώ μια μίξη, θα στο πω με παράδειγμα:
Ο Άιζακ ξέρει όλο το BH στα ελληνικά, κι όλες τις άλλες εντολές επίσης (κάτι κόλλα το, τέζα,θέση, κλπ) , αλλά ξέρει το Fuss που είναι το τρέξιμο της μορφολογίας (αλλά άλλο το "δίπλα", άλλο το "fuss" κι άλλο το "μαζί"), ξέρει το Halt, το Hop.. δεν μου'ρχονται άλλα.
Οπότε το ποια λέξη θα χρησιμοποιήσεις ποσώς ενδιαφέρει το σκύλο. Ή τον κριτή. (Για έναν απλό ιδιοκτήτη να ξέρεις ότι το "fuss" που του μαθαίνει ο εκπαιδευτής καταλήγει πάντα στο "δίπλα" όπως το εννοείς -γιατί το fuss θέλει πολλή συντήρηση κι είναι μια εντολή που δεν την πολυκαίς στην καθημερινότητα -στην βόλτα πχ)

Αυτά.

george_gs

Well-Known Member
24 Απριλίου 2014
517
506
39
σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.

@Anniegr, ησουν πολυ αναλυτικη ευχαριστω πολυ!!

@Piou, η Annie εξηγει ακριβως τι εννοουσα στο 4.

• Like
Reactions: Anniegr

george_gs

Well-Known Member
24 Απριλίου 2014
517
506
39
Απαντώ για μένα και μόνο:

1. Η εκπαίδευση χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: Προεκπαίδευση, Βασική εκπαίδευση, Αγωνίσματα. Η προεκπαίδευση συνήθως είναι δωρεάν και αφορά σε κουτάβια μέχρι 6 περίπου μηνών, όπου πρακτικά θέτεις τις βάσεις για την βασική. Το κουτάβι μπορεί να μάθει σχεδόν όλες τις βασικές εντολές, αλλά διαφέρει α)η διάρκεια β)ο τρόπος. Πρακτικά, μαθαίνεις με πολύ πολύ παιχνίδι χωρίς να έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις απ'αυτό.
Η βασική εκπαίδευση είναι η πιο συνηθισμένη (δυστυχώς -και λέω δυστυχώς γιατί πιο σημαντική είναι η προεκπαίδευση αλλά κανείς δεν ασχολείται)
Το αν θα ασχοληθείς με αθλήματα δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη βασική, παρά μόνο ίσως την "λεπτομέρεια" στην οποία κάποιος που δεν θ'ασχοληθεί μπορεί να μη δώσει σημασία (πχ. το "δίπλα" το θες ευθεία το σώμα με ψηλά το κεφάλι, το δάγκωμα γεμάτο, μετά το δίπλα να κάθεται, το ξάπλα να γίνεται μπαμ και κάτω κι όχι σε 2 χρόνους, το "εδώ" είναι εντολή και δεν το λες όπως οι περισσότεροι, κι άλλα πολλά που δεν είναι της παρούσης)
Αν πας για IPO1 και πάνω με διακρίσεις (αφήνω το BH), πιστεύω ότι πρέπει να θέσεις κάποιους περιορισμούς στον τρόπο ζωής του σκύλου -αλλιώς μεγάλωσα τον Άιζακ, αλλιώς μεγαλώνει η Prada πχ

2. 2 μήνες πολύ είναι, αλλά οκ, έστω ότι. Πάω κατευθείαν στα υπέρ και στα κατά.
Αφήνεις το σκυλί στον εκπαιδευτή: Έχει τη δυνατότητα να δουλεύει το σκυλί 10 φορές τη μέρα, όποτε θέλει και μπορεί, χωρίς να δεσμεύεται από τη διαθεσιμότητα του ιδιοκτήτη (γι'αυτό λέω ότι 2 μήνες είναι πολύ). Δεν ζορίζεται χρονικά και μπορεί να ολοκληρώσει αυτό που θέλει χωρίς περιορισμό ("δουλεύω σε μισή ώρα, πρέπει να τελειώνουμε" -ναι, αλλά αυτό πρέπει να διορθωθεί τώρα). Τελειοποιεί αλλάζοντας ριζικά τις λάθος συμπεριφορές χωρίς παρεμβολές από τον ιδιοκτήτη και τους "πειραματισμούς" του -δηλαδή, βάζει το σκυλί σ'ένα καλούπι και μόλις θεωρήσει σωστό, καλεί τον ιδιοκτήτη να δουλέψει πάνω σ'αυτό. Το να αφήσεις λοιπόν τον σκύλο δεν σημαίνει ούτε ότι δεν θα δουλέψεις κι εσύ μαζί του ούτε ότι θα τον πάρεις έτοιμο και θα σηκωθείς να φύγεις, αφού στο μέσο περίπου της εκπαίδευσης αρχίζεις κι εσύ μαθήματα θες δε θες -και δεν τον παίρνεις αν εσύ δεν είσαι έτοιμος που να χτυπιέσαι κάτω. Το μόνο κατά για μένα είναι αν δεν εμπιστεύεσαι τον εκπαιδευτή και σε τρώνε οι αμφιβολίες.
Πηγαινοέρχεσαι: Βλέπεις την δουλειά στην οποία συμμετέχεις εξαρχής. Αν μπορείς να αλλάξεις με βάση αυτά που θα σου πει ο εκπαιδευτής και να είσαι συνεπής, κάντο. Κι αν μπορείς να είσαι συνεπής και στον χρόνο που χρειάζεται -γιατί πολλοί μπορούν μόνο 1 φορά την εβδομάδα για 1 ώρα, όπως πολλοί ξεκινάνε, φτάνουν στις 2 εβδομάδες μαθημάτων όπου βλέπουν καθαρή αλλαγή στον σκύλο και σταματάνε.

3. Προσωπικά, είμαι της κλασσικής. Που για μένα κλασσική σημαίνει θετική+όρια. Είναι πολύ μεγάλη συζήτηση η οποία είμαι σίγουρη ότι αν ψάξεις, έχει ξαναγίνει.
Ξεκινάς με λιχουδιές+χάδι+λεκτική επιβράβευση και σταδιακά κόβεις. Αν και το πιο βασικό είναι να δεις τι θέλει το σκυλί, γιατί πολλά χ*στηκαν για τη λιχουδιά (υπάρχουν κι αυτά). Εκμεταλλεύεσαι αυτό που θέλει ο σκύλος και του το προσφέρεις, απλά. Κόβεις όμως τα "υλικά" γιατί όπως πολύ σωστά προβληματίζεσαι, δεν ξέρεις τι θα γίνει αν δεν κρατάς κάτι στο χέρι. Φτάνεις στο σημείο ο σκύλος 1.να μην ξέρει πότε θα πάρει κάτι (το κεφάλι στο δίπλα το'χει ψηλά γιατί περιμένει να πέσει το φαΐ ή το μπαλάκι) 2.να περιμένει πώς και πώς.
Στα εργασιακά που εγώ έχω γνωρίσει, έχει και λιχουδιές και 1002 επιβραβεύσεις (μπαλάκια, λουκάνικα) -ο χώρος που γνωρίζω δεν έχει καν ρεύμα για να καταλάβεις, αλλά οι διακρίσεις του είναι γνωστές σε όλους.

4. Ό,τι θες. Προτιμώ μια μίξη, θα στο πω με παράδειγμα:
Ο Άιζακ ξέρει όλο το BH στα ελληνικά, κι όλες τις άλλες εντολές επίσης (κάτι κόλλα το, τέζα,θέση, κλπ) , αλλά ξέρει το Fuss που είναι το τρέξιμο της μορφολογίας (αλλά άλλο το "δίπλα", άλλο το "fuss" κι άλλο το "μαζί"), ξέρει το Halt, το Hop.. δεν μου'ρχονται άλλα.
Οπότε το ποια λέξη θα χρησιμοποιήσεις ποσώς ενδιαφέρει το σκύλο. Ή τον κριτή. (Για έναν απλό ιδιοκτήτη να ξέρεις ότι το "fuss" που του μαθαίνει ο εκπαιδευτής καταλήγει πάντα στο "δίπλα" όπως το εννοείς -γιατί το fuss θέλει πολλή συντήρηση κι είναι μια εντολή που δεν την πολυκαίς στην καθημερινότητα -στην βόλτα πχ)

Αυτά.
υπαρχει καποιος εκπαιδευτης που θα πας μια ωραια πρωία και θα σου κανει δωρεαν προεκπαιδευση χωρις να εχουμε καποια επαφη νωριτερα?? (για να μην παρεξηγηθουμε,δεν ρωταω ειρωνικα)

ποιοι πρεπει να ειναι οι περιορισμοι που πρεπει να θεσουμε σε ενα σκυλι που στο μελλον μπορει να προετοιμαστει για ΙΡΟ;

Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
υπαρχει καποιος εκπαιδευτης που θα πας μια ωραια πρωία και θα σου κανει δωρεαν προεκπαιδευση χωρις να εχουμε καποια επαφη νωριτερα?? (για να μην παρεξηγηθουμε,δεν ρωταω ειρωνικα)

ποιοι πρεπει να ειναι οι περιορισμοι που πρεπει να θεσουμε σε ενα σκυλι που στο μελλον μπορει να προετοιμαστει για ΙΡΟ;
Υπάρχει.

Στο 2ο, απαντάω με επιφύλαξη γιατί δεν έχω πολλή εμπειρία κι αυτή τη στιγμή είμαι στη φάση του πειραματισμού με την Prada.
Δεν κυκλοφορεί ελεύθερη να αλωνίζει μαζί με τους άλλους. Είναι στο crate, βγαίνει για να παίξουμε (με τους άλλους παίζει ελάχιστα), δουλεύουμε, τρώει, πάμε καμιά βόλτα και ξανά στο crate. Η μόνη της επιλογή για διασκέδαση είμαι εγώ δηλαδή. Ένα σκυλί που έχει μάθει να παίζει με άλλα σκυλιά, συνήθως το βρίσκει πολύ πιο ωραίο απ'το να παίζει μαζί σου -λογικό. Το κόβεις αν θες focus. Ζει ας πούμε "κλουβιασμένη", κι ο χρόνος που περνάει εκτός του crate είναι ας πούμε "ποιοτικός" και μαζί μου, δεν την αφήνω χύμα στην αυλή δηλαδή.
ΑΛΛΆ όλα αυτά τα λέω εγώ, που έχω 3 εκεί έξω. Όπως και με βάση την εμπειρία μου στον χώρο που ανέφερα. Δεν είμαι απόλυτη και μη στηριχτείς σ'αυτό αν σ'ενδιαφέρει το IPO, καλύτερα να πάρεις γνώμες από κάποιους πιο έμπειρους σ'αυτόν τον τομέα. Εμένα με τον Άιζακ δε μου βγήκε το "χύμα στο κύμα και θα τα κάνεις γιατί έχουμε φοβερή σχέση". Ο λόγος που δεν πάει για BH (κι ούτε θα πάει ποτέ) είναι ότι με θεωρεί τόσο δεδομένη, που όλα τ'άλλα όταν βγαίνουμε έξω του φαίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα (χ*στηκε και τα λουκάνικα και για τα μπαλάκια εκτός σπιτιού). Και πιστεύω, αν δεν είχε ζήσει τόσο χύμα, ίσως -ίσως- να ήταν αλλιώς. Δεν ξέρω.

george_gs

Well-Known Member
24 Απριλίου 2014
517
506
39
δλδ εκτος απο δουλεια δεν παιζετε γενικα,δεν κανετε απλες βολτες?

ο σκυλος μου ουσιαστικα θα ερχεται σε επαφη μονο με εμενα(απο αποψη παιχνιδιου κτλ) εκτος απο μεμονωμένα περιστατικα που θα αφορουν παιχνιδι κ βολτα με το κοντινο οικογενειακο μου περιβαλλον, δλδ με τους γονεις μου και την κοπελα μου.

οταν ειναι κουταβι ομως δεν πρεπει να κοινωνικοποιηθει παιζοντας με αλλα σκυλια για να μην βγαλει επιθετικοτητα κτλ οταν μεγαλωσει?

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Γιώργο πρώτα απ'όλα τι θέλεις να κάνεις με τον σκύλο σου?

Αν μου επιτρέπετε, τι είναι το IPO και το BH;
Το IPO και το BH είναι βαθμίδες σε εξατάσεις εργασίας!
IPO= Εξέταση Σκύλου Προστασίας (Ε.Σ.Π.)
ΒΗ = Εξέταση Συνοδείας (Ε.Σ.)

To IPO σαν εξέταση έχει 3 βαθμίδες!IPO 1-2-3!
Aλλιώς και Schh1-2-3

Άλλες βαθμίδες εξέτασης είναι και η Ιχνηλασία (FH).

Ποιο αναλυτικά!

Last edited:
  • Like
Reactions: d-friend

george_gs

Well-Known Member
24 Απριλίου 2014
517
506
39
Γιώργο πρώτα απ'όλα τι θέλεις να κάνεις με τον σκύλο σου?

Το IPO και το BH είναι βαθμίδες σε εξατάσεις εργασίας!
IPO= Εξέταση Σκύλου Προστασίας (Ε.Σ.Π.)
ΒΗ = Εξέταση Συνοδείας (Ε.Σ.)

To IPO σαν εξέταση έχει 3 βαθμίδες!IPO 1-2-3!
Aλλιώς και Schh1-2-3

Άλλες βαθμίδες εξέτασης είναι και η Ιχνηλασία (FH).

Ποιο αναλυτικά!
Στελιο, τα γνωριζω ολα αυτα που αναφερεις.
σε ευχαριστω παντως.

πρωτα απο ολα θελω να τον εκπαιδευσω σωστα.
για αυτο ρωταω ολα αυτα, για να βαλω ενα πλανο απο την αρχη, να θεσω τους σωστους κανονες απο την πρωτη στιγμη.
ναι,με ενδιαφερει το ΙΡΟ. και για να γινω πιο συγκεκριμενος αναφερομαι στο ΙΡΟ 1.

εχεις δουλεψει ποτε με σκυλο?
ναι,εχω ξαναδουλεψει με σκυλο.
σε επιπεδο ΒΥ ομως, οχι σε ΙΡΟ κτλ.
γιατι ρωτας ομως?

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
διοτι ειναι τελειως διαφορετικη η αντιληψη της στοχευμενης εκπαιδευσης μεταξυ απειρου και εμπειρου...

george_gs

Well-Known Member
24 Απριλίου 2014
517
506
39
διοτι ειναι τελειως διαφορετικη η αντιληψη της στοχευμενης εκπαιδευσης μεταξυ απειρου και εμπειρου...
καταλαβαινω τι λες.

για αυτο προσπαθω να αντλησω οσες περισσοτερες πληροφοριες και οδηγιες μπορω ετσι ωστε να γλυτωσω σοβαρα λαθη λογω της οποιας απειριας μου.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Παντως εγώ ενα θα σε συμβουλεύσω.. όπου ακους -διαδικτυακά ή και face to face- πολλά κεράσια... κρατα ΠΟΛΎ μικρό καλάθι!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Στελιο, τα γνωριζω ολα αυτα που αναφερεις.
σε ευχαριστω παντως.

πρωτα απο ολα θελω να τον εκπαιδευσω σωστα.
για αυτο ρωταω ολα αυτα, για να βαλω ενα πλανο απο την αρχη, να θεσω τους σωστους κανονες απο την πρωτη στιγμη.
ναι,με ενδιαφερει το ΙΡΟ. και για να γινω πιο συγκεκριμενος αναφερομαι στο ΙΡΟ 1.
Ωραία, γιατί το IPO δεν έχει καμία σχέση με την ΒΥ ή την ΒΗ!Μπορεί να είναι προαπαιτούμενα αλλά ως διαδικασίες δεν έχουν καμία σχέση!
Αυτό που μπορώ να σου πω συνοπτικά όσον αφορά την διαδικασία, την εύρεση εκπαιδευτή κτλ, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα!
Οι εκπαιδευτές που ασχολούνται με IPO και λοιπά κυναθλήματα είναι άνθρωποι που γνωρίζουν γιατί καλούνται να δείξουν την δουλειά τους σε εξετάσεις!"Πιο εξειδικευμένοι" πάνω σε αυτό που κάνουν!Το λέω αυτό γιατί καλούνται να χτίσουν έναν σκύλο σε συγκεκριμένα πράγματα, για συγκεκριμένα πράγματα, σε συγκεκριμένες καταστάσεις!
Τώρα, όσον αφορά τον χρόνο, ο σκύλος δουλεύεται από 2 μηνών με τα ανάλογα στάδια με συγκεκριμένους χειρισμούς και ανάπτυξη ασκήσεων!Μέχρι να φτάσει ηλικιακά στο επιθυμητό επίπεδο και να μπορέσει να κατέβει σε εξετάσεις!Δεν είναι όπως η Βασική Υπακοή!
Το IPO έχει κάποιες "ευκολίες", είναι κυνάθλημα που είναι ξεκάθαρο, έχει ξεκάθαρους μπούσουλες, ξεκάθαρα εργαλεία, ξεκάθαρους χειρισμούς που ακολουθείς και ανάλογα παρεκλίνεις των προπονήσεων!
Άρα τολμώ να πω πως το μεγαλύτερο μέρος των αποριών σου έχει λυθεί γιατί αυτοί οι άνθρωποι ασχολούνται και εξειδικεύονται πάνω σε κάτι!
Το IPO δεν είναι όπως η Βασική Υπακοή και η διαδικασία της ακόμα και για την εύρεση εκπαιδευτή δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, ούτε και η ανάπτυξη της!
Το IPO είναι ένα απαιτητικό κυνάθλημα που θέλει σοβαρότητα. Δεν είναι απλή υπακοή που θα μάθει ο κάθε τυχάρπαστος θετικός/αρνητικός εκπαιδευτής "κάτσε", "έλα", "μείνε" κτλ.

Η εκμάθηση των εντολών είναι στα Γερμανικά γιατί πολύ απλά όλα αυτά είναι δημιουργία των φίλων μας των Γερμανών!Αυτοί δημιούργησαν την φυλή, αυτοί τις εξετάσεις!:)

Εγώ αυτό που θελω να ρωτήσω είναι αν θέλετε να μιλήσουμε για απαιτητικά πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με το κοινό θνητό crate, ούτε την κοινωνικοποίηση που λένε όλοι, ούτε με την απλή εκπαιδευσούλα, ούτε με την συζήτηση νταραβεριού με άλλα σκυλιά για να μην αναπτύξει...επιθετικότητα!

• Like
Reactions: george_gs

george_gs

Well-Known Member
24 Απριλίου 2014
517
506
39
Στελιο, πολυ ωραιο το post σου.
νομιζω οτι αρχιζουμε να βαζουμε τα πραγματα σε μια σειρα.
σε ευχαριστω!

φυσικα κ θελω να μιλησουμε για απαιτητικα πραγματα.

λαθος μου που το ξεκινησα απο την ΒΥ. το εκανα ομως εχοντας στο μυαλο μου οτι ειναι "η αρχη των παντων", δλδ πως να προχωρησει ενα σκυλι σε πιο απαιτητικες καταστασεις ενω η βασικη του δεν ειναι τελεια.

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
καταλαβαινω τι λες.

για αυτο προσπαθω να αντλησω οσες περισσοτερες πληροφοριες και οδηγιες μπορω ετσι ωστε να γλυτωσω σοβαρα λαθη λογω της οποιας απειριας μου.
στην θεση σου θα λειτουργουσα εντελως αντιθετα...θα περιοριζα το ευρος των πληροφοριων στοχευοντας σε,οσο το δυνατον, πληρεστερη γνωση εναρξης βασικης εκπαιδευσης...

τι εννοω...εαν δεν ξερεις τις αντιδρασεις των ζωων σε αντιστοιχα παραδοσιακη και θετικη προσεγγιση,δεν γινεται,ως εκ των πραγματων, να αντιληφθεις ποια εκ των δυο λειτουργει καλυτερα σε εξειδικευμενο επιπεδο,κατα συνεπεια δεν θα ξερεις τι να επιλεξεις...

εαν βρεθεις σε τετοια θεση,η συνεχεια θα ειναι πολυ δυσκολη μια και θα διαβαζεις και θα ρωτας σε συνεχη βαση χωρις ουσιαστικα να υπαρχει αποτελεσμα...

δυστυχως,καποια πραγματα,πρεπει να τα κανεις πραξη ετσι ωστε να μπορεσεις να βρεθεις σε θεση επιλεκτικης κρισης...

κατ εμε ολο αυτο ειναι too much information που το μονο που κανει ειναι να μην σε βοηθα...

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
geoge...κατ΄αρχήν
1/ πρέπει να επιλέξεις τι θέλεις να κάνεις με τον σκύλο....πριν τον πάρεις....ώστε και η επιλογή του κουταβιού να είναι γι΄αυτό που θα κάνει....
2/ αν κάνεις IPO δεν πρέπει να κάνεις βασική υπακοή...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Να ξανακάνω μία παρένθεση εδώ και να πω άλλο η απλή Βασική Υπακοή, άλλο η Εξέταση Συνοδείας(BH)!
Η ΒΗ είναι ουσιαστικά υπακοή αλλά με ακρίβεια, λόγω εξέτασης που θα κληθεί να δώσει ο σκύλος!

Προαπαιτούμενο για IPO είναι η Εξέταση Συνοδείας(ΒΗ)!

Γι'αυτό και όποιος θέλει να βρει εκπαιδευτή να προχωρήσει τον σκύλο θα πρέπει να βρει άνθρωπο που θα μπορεί να δουλέψει τον σκύλο για BH!Και αυτό για να δει και την δουλειά που κάνει αυτός ο άνθρωπος!
Είναι μία δικλείδα ασφαλείας στο να ξεχωρίσεις δουλειές και ανθρώπους!

Άρα Γιώργο μιλάμε για εξ'ορισμού "υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης" από πλευράς εκπαιδευτή!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.028
Νεότερο μέλος
panagiotopk