Διόρθωση


Vanessa99

Well-Known Member
28 Ιανουαρίου 2017
250
282
Καλησπέρα! Διόρθωση λοιπόν. Τι θα μπορούσε να θεωρηθεί διόρθωση σε ένα σκύλο? Πως καταλαβαίνουμε μεχρι που "μας παίρνει" σε ένα σκύλο? Ώστε να μη χαλάσει η σχέση μας
Πότε διορθώνουμε για να είναι σωστή η διόρθωση μας?
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Καλησπέρα!

Ιδανικά θέλουμε να προλαμβάνουμε και όχι να διορθώνουμε. Με το "προλαμβάνουμε" εννοώ πως αρχίζουμε χτίζοντας μια γερή σχέση από την πρώτη μέρα, με εργαλεία το φαγητό, τα χάδια και κυρίως το παιχνίδι.

Σε μικρή ηλικία δε χρειάζεται καν να σκεφτόμαστε το θέμα διόρθωση και ταυτόχρονα με το "δέσιμο" και την σχέση μας χρησιμοποιούμε την αδιαφορία και την ανακατεύθυνση. Δηλαδή, αγνοούμε όσα μπορούν να αγνοηθούν και "αλλάζουμε θέμα" όταν μπορούμε. Με αυτόν τον τρόπο και περνώντας ο καιρός θέλουμε να αποφύγουμε τις συγκρούσεις.

Επίσης, με το "προλαμβάνουμε" εννοώ πως πρέπει και να προβλέπουμε καταστάσεις και πιθανές αντιδράσεις του σκύλου μας και να δρούμε γρηγορότερα και σοφότερα ώστε να μη φτάνουμε στο σημείο που να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε "υπερβολική διόρθωση" και σύγκρουση.

Άλλο ένα βασικό είναι πως η διόρθωση προϋποθέτει γνώση. Γνώση όχι μόνο στο πως πρέπει και μπορούμε να διορθώσουμε, αλλά και γνώση από πλευράς του σκύλου στο τι του ζητάμε. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες βιάζονται να διορθώσουν ξεχνώντας ή αγνοώντας πως ο σκύλος τους δεν έχει καταλάβει τι του ζητούν. Άρα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας ξέρει, έχει μάθει τι πρέπει να κάνει και πως πρέπει να αντιδράσει.

Επειδή, λοιπόν, κάτω από τον τίτλο "διόρθωση" μπορούμε να γράψουμε βιβλίο... :) Αν θες δώσε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο και παράδειγμα για να συζητήσουμε.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα και αμφιλεγόμενα θέματα συζήτησης, διότι υπάρχουν πολλές φιλοσοφίες και πολλές πληροφορίες (και παραπληροφόρηση) σχετικά με αυτό το θέμα. Πώς και πότε χρησιμοποιούμε, είδος διόρθωσης, τρόπο εφαρμογής, χρόνος (timing), κλπ.
 


Vanessa99

Well-Known Member
28 Ιανουαρίου 2017
250
282
Θα ήθελα να κινηθούμε κυρίως στο πως και γιατί διορθώνουμε.
Διαβάζω συνεχώς για διόρθωση, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι καθαρός ο τρόπος με τον οποίον θα γίνει αυτό
Αν πχ ο σκύλος δεν μας ακούει όταν είμαστε εκτός σπιτιού
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Και το "πως" και το "γιατί" δεν είναι ίδιο σε κάθε περίσταση και σε κάθε σκύλο. Δεν υπάρχει ένας και "ξεκάθαρος" τρόπος, αλλά μια κατάλληλη διαδικασία την οποία ακολουθείς ανάλογα την περίπτωση (σκύλος, ηλικία, χρόνος, περιβάλλον, ιδιοκτήτης, πρόβλημα, κλπ).

Οι διορθώσεις στα σκυλιά μας είναι κάτι που τα σκυλιά μας βρίσκουν ότι είναι δυσάρεστο ή λιγότερο ευχάριστο από κάτι άλλο και ως αποτέλεσμα αυτού του δυσάρεστου ερεθίσματος είναι πιο πιθανό να σταματήσουν να εκτελούν αυτή τη συγκεκριμένη, μη επιθυμητή συμπεριφορά.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Αν πχ ο σκύλος δεν μας ακούει όταν είμαστε εκτός σπιτιού
Αυτό δεν έρχεται από την μία στιγμή στην άλλη, αλλά σταδιακά και αφου έχει περάσει επιτυχώς όλα τα προηγούμενα στάδια της εκπαίδευσης, με λιγότερα εξωτερικά ερεθίσματα.
Σιγα σιγά δηλαδή των εκθέτεις σε όλο και περισσότερα εξωτερικά ερεθίσματα και μόνον όταν σιγουρευτείς πως σε ακούει σε αυτές τις συνθήκες, ανεβαίνεις επίπεδο. Ξεκινάς πχ μέσα στο σπίτι, αφού μάθει εκεί, πας στο μπαλκόνι, μετά σε ένα χώρο εξωτερικό με λίγους αντιπερισπασμους και σιγά σιγά τον πας σε ένα πάρκο πχ με άλλα σκυλιά ή πολύ κόσμο ή δεν ξέρω και γω τι.
Δεν τον βάζεις δηλαδή κατευθείαν στα δύσκολα και τον αρχίζεις στις διορθώσεις, γιατί απλούστατα δεν έμαθε ποτέ πως να αντιδράει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Δεν του το έμαθες.
Άρα είναι και αδικο για τον ίδιο τον σκύλο, να διορθώνεται για αυθόρμητες συμπεριφορές σε χψ συνθήκες, την στιγμή που κανένας δεν του δίδαξε πως πρέπει να φέρεται υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Το «γιατί» είναι εύκολο να απαντηθεί!

Γιατί έτσι διδάσκεται ένας οργανισμός, έτσι μαθαίνει και κατευθύνεται ένας νους και έτσι μαθαίνει και διαμορφώνεται εν τέλει ένας χαρακτήρας.
Κάθε οργανισμός για να χτίσει χαρακτήρα(ακόμα και εμείς οι άνθρωποι) λειτουργούμε μέσα σε ένα συμπεριφορικό φάσμα που για να αποκτήσει γνώση(και κατ'επέκταση εμπειρία) και κυρίως την ψυχολογία εκείνη που θα του χρειαστεί ώστε να ανταπεξέλθει σε κάθε συμπεριφορικό κάλεσμα αργότερα. Έχουμε ανάγκη δηλαδή, όλα τα όντα, να λειτουργούμε σε ένα τέτοιο φάσμα γιατί έτσι είμαστε φτιαγμένοι νοητικά.

Τα όρια που θα ενεργεί ο σκύλος στην υπόλοιπη ζωή του είναι η διόρθωση και η επιβράβευση.
Η διόρθωση είναι αναγκαία, επιθυμητή και θεμιττή αναλόγως τον σκοπό.
Άλλο μία σκληρή διόρθωση ενός ζώου στην άγρια φύση και άλλο μία διόρθωση ενός ζώου που καλείται να γίνει, ας πούμε, σκύλος έρευνας και διάσωσης.

Ένας σκύλος στην καθημερινότητα πρέπει να λαμβάνει εκείνες τις διορθώσεις και επιβραβεύσεις ώστε να προσαρμόζεται στα θέλω της ανθρώπινης κοινωνίας.
Αυτό που θα πρέπει να αρχίζουμε να μαθαίνουμε είναι να προβλέπουμε το πότε ένας σκύλος χρειάζεται διόρθωση και πότε έναν άλλο διαφορετικό χειρισμό ώστε να φτάσεις στην επιθυμητή συμπεριφορά. Τουτέστιν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να δείξεις χωρίς να χρησιμοποιήσεις διορθώσεις. Εκεί έρχεται και μπαίνει το μεγάλο κεφάλαιο της κριτικής ικανότητας τουα ανθρώπου που κρατάει το λουρί και δίνει κατεύθυνση σε ένα μυαλό.

Τα παραπάνω ως κάτι γενικό!
Υπάρχει κάτι πιο ειδικό να συζητήσουμε?
 


Vanessa99

Well-Known Member
28 Ιανουαρίου 2017
250
282
Με καλύψατε πλήρως και σας ευχαριστώ! Κυρίως ήθελα το γιατί και το πως.
Σκέφτομαι να κάνω μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του Δία, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Και θέλω να είμαι όσο καλύτερα προετοιμασμένη. Δε θέλω σε καμία περίπτωση να τον πληγωσω χωρίς λόγο ή να χαλάσω την ήδη περίεργη σχέση μας, χωρίς λόγο. Σας ευχαριστώ και πάλι
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.716
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog