Διαμονή στο μπαλκόνι

olario

Member
14 Σεπτεμβρίου 2017
16
19
33
Καλησπέρα
θα ήθελα την βοήθεια σας σε κάτι. Ένας γείτονας έχει ένα σκυλάκι μονίμως στο μπαλκόνι. Έχω δε την εντύπωση οτι αρκετές ώρες την ημέρα τον κλέινει σε κλουβί στυλ γατοφορου καθώς ακόμα και τωρα τον ακουω που μαλλον χτυπαει τα τοιχωματα. Το θεμα είναι το εξής. Τον έχω πετύχει αρκετές φορές να τον βγάζει βόλτα. Τι γίνεται με την νομοθεσία στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ξέρω οτι απαγορεύεται να ειναι μόνιμα στο μπαλκόνι ο σκύλος, αλλά από την στγμή που όντως τον βγάζει βόλτα είναι καλυμμένος; Του χουν κανει αρκετές παρατηρήσεις απο την γειτονια κυρίως επειδή το μεσημέρι γαβγίζει συνέχεια. Αν τελικά μπορέσω να κάνω κάποια καταγγελία, το σκυλί αυτό τι θα απογίνει; Ειναι μεγάλου μεγέθους σκύλος και τον έχει κανει πολυ επιθετικό. Τι προβλέπεται για την απομάκρυνση του ζώου; Θα γινουν οι κατάλληλες κινήσεις για να νιώσει ασφάλεια, να ηρεμήσει και να δοθεί σε κάποιον φιλόζωο;
Ευχαριστώ

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.790
20.101
Καλώς ήρθες στο φόρουμ @olario

Μπράβο σου καταρχάς, που νοιάζεσαι και ρωτάς και σκέφτεσαι πως να πράξεις, για να βοηθήσεις ένα ζώο. Είναι πολύ σημαντικό, να αυξανόμαστε όλοι εμείς, μπας και κάποτε, μειωθούν όλοι αυτοί.

Η μόνιμη διαμονή στο μπαλκόνι όντως απαγορεύεται [Ν.4039/2012] όπως και η διατάραξη κοινής ησυχίας. Υπάρχουν δηλαδή ήδη δύο φάουλ, που εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε ποινές και καταδίκες. Επειδή όμως εδώ, πρωτίστως μας νοιάζει η ευζωία του σκύλου, θέλει λίγο προσοχή το πράγμα. Αν μπορεί να υπάρξει επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη, προφορική ή ακόμη και γραπτή, θα σου έλεγα ότι μια πρώτη ευγενική προσέγγιση, είναι καλή ιδέα. Οτι ξέρεις καλέ μου άνθρωπε, ο Νόμος το απαγορεύει και δεν είναι και καλό για τον σκύλο, δεν είναι σωστό να ζει έτσι κλπ κλπ κλπ, και θα πρέπει να το βάλεις μέσα, για να μην ενοχλείται η γειτονιά, αλλά και για να είναι πιο ασφαλής και πιο χαρούμενος ο σκυλάκος.

Αν συμμορφωθεί, ok, το πρόβλημα λύθηκε. Αν όχι, δυσκολεύει η κατάσταση, γιατί...καλά να πας στον εισαγγελέα και να κάνεις καταγγελία, αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Για να του αφαιρεθεί ο σκύλος [κάτι που δεν είναι πάντα το ιδανικό και δεν πρέπει να είναι και το ζητούμενο ντε και καλά] πρέπει να προυπάρχει, χώρος φιλοξενίας. Εσύ, μπορείς να τον πάρεις; Ξέρεις κάποιον που να μπορεί και να θέλει;

olario

Member
14 Σεπτεμβρίου 2017
16
19
33
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Πρόσφατα μια γειτόνισσα του έστειλε ένα πάρα πολύ ευγενικό σημείωμα που έλεγε αν μπορείτε να τον βάζετε μέσα έστω τα μεσημέρια και έκανε σαν τρελός να βρει ποιος το στειλε- ξέρεις με ένα επιθετικό στυλ, οποτε καταλαβαίνεις οτι δεν είναι εύκολο να υπάρξει συννενόηση. Δυστυχώς δεν μπορώ να τον πάρω πρώτον γιατί πρόσφατα χάσαμε των επί 12 χρόνια σκύλο μας και η συναισθηματική κατάσταση είναι ακόμα λίγο κάπως στο σπίτι, αλλά κυρίως επειδή το σκυλί είναι επιθετικό σε σημείο που ίσως χρειάζεται και επαφή με έναν ειδικό θετικής εκπαίδευσης. Όταν τον βγάζει βόλτα κάνει σαν τρελό προφανώς αφού βλέπει το έρμο λίγο φως, και επίσης έχει επιτεθεί και σε άτομα στη γειτονιά. Μπορώ να ψάξω μηπως καποιος ενδιαφέρεται πριν κινήσω διαδικασίες, αλλά δεν νομίζω να έχω αποτέλεσμα μιας και ουτε πολλές πληροφορίες έχω για το ζώο, ουτε πιστεύω οτι θα μπει κάποιος στην διαδικασία να το "εξημερώσει".Γενικά η θέση μου είναι δύσκολη, δεν μπορώ να το βλέπω ,έτσι νιώθω οτι γίνομαι και γω συνένοχος, αλλά από την άλλη μια καταγγελία από μονη της δεν λέει τίποτα όπως είπες. Σκέφτηκα, να βρω ιντερνετικα κάποιο μικρό ευκολοδιάβαστο κείμενο που να λέει για την ευζωια του ζώου και ως αρχή να του το αφήσω εκεί ως μια προειδοποίηση και ενημέρωση. Γενικά, επειδή δεν ξέρω, μήπως ξέρεις αν το κράτος προνοεί για τέτοιες καταστάσεις μετά την απομάκρυνση του ζώου; Τι γίνεται; Η πέφτει απλά στις πλάτες φιλόζωων;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.790
20.101
Η πέφτει απλά στις πλάτες φιλόζωων;
Αυτό. Και αυτές οι πλάτες, δεν αντέχουν άλλα βάρη!

Δύο πραγματάκια μόνο, έχω να σου πω:

1ον. Μην χαρακτηρίζετε γειτονιακά, τον κακομοίρη τον σκύλο. Τα περισσότερα φαινομενικά επιθετικά σκυλιά, συνήθως είναι τρομαγμένα. Νευρικά. Και λόγω του στρες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αντιδρούν με τον μόνο τρόπο που ξέρουν. Γάβγισμα. Δάγκωμα. Από φόβο και τίποτα άλλο. Μόλις πέσουν σε σωστά χέρια, μεταμορφώνονται, σ'αυτό που πραγματικά είναι.

2ον. Μην κολλάς στην ταμπέλα "θετικός εκπαιδευτής". Αν πας ψάχνοντας έτσι, θα βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

olario

Member
14 Σεπτεμβρίου 2017
16
19
33
Γνωρίζω οτι το σκυλί συμπεριφερεται έτσι για συγκεκριμένους λόγους. Έχει τύχει να φιλοξενησω αδεσποτακια στο παρελθον, πολυ νευρικά και δαγκωνιαρικα, που μετα απο 2-3 μερες, το πιο επιθετικο σε κινηση που εκαναν ηταν να σου γυρισουν την κοιλια τουμπα για χαδι. Αν ειχα την ευκαιρια να προσεγγισω μονο του το σκυλι ισως τα πραγματα να ηταν διαφορετικα. Απο την στιγμη ομως που παντα συνοδευεται απο αυτον στις βολτες, ειναι δυσκολο.
Τους θετικους εκπαιδευτες- χωρις να εχω προσωπικη εμπειρια, δεν το χω κανει σε κανενα σκυλο - τους ανέφερα για να δειξω το μεγεθος του προβληματος. Οτι χρειαζεται εναν ανθρωπο να ξερει απο σκυλια με τραυματικες εμπειριες και πως να τα ανακουφισει.
Θα μιλησω με εθελοντές απο φιλοζωικές μηπως και μπορέσει κάποιος να τον φιλοξενήσει, να βοηθήσω και γω οσο αντεχει η τσέπη στα έξοδα του, να δουμε τι θα γινει.

• Like
Reactions: mareco