Νομίζω για να μάθεις σε ένα κουτάβι να τα κάνει έξω πρέπει να ακολουθήσεις κάποιους κανόνες...συνοψίζω αυτα΄που εγώ βρήκα χρήσιμα:
- Έλεγχος της διατροφής>έλεγχος σωματικών λειτουργιών:
πρώτο βήμα για να ελέγξεις τις σωματικές λειτουργίες του σκύλου σου είναι να του βάζεις φαί σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ημέρας και στο ενδιάμεσο να μην του δίνεις τίποτα να φάει...το πιατάκι του να το φυλάς σε απρόσιτο γι αυτόν χώρο...
Το να του στερήσεις και το νερό μου φάινεται υπερβολικό, αλλά καθώς δεν είναι καλοκαίρι, μπορείς να του το διαθέτεις μαζί με το φαΐ και μικρές ποσότητες στο ενδιάμεσο ή καθόλου
- Καλλιέργεια της συνήθειας και της προσδοκίας για βόλτα:
εξίσου σημαντικό είναι συγκεκριμένες ώρες της μέρας (για κανά μήνα θα πρέπει να είσαι συνεπής, όσο μπορείς) να τον πας βόλτα αφού φαει το φαγητό του...στην αρχή μόλις τελειώσει το φαΐ, άρπαξέ τον και πήγαινέ τον βόλτα ή στο μέρος που θες να κάνει την ανάγκη του και μην επιστρέψετε προτού κάνει και κακά και τσίσα...εγώ σταδιακά αύξανα λίγο το διάστημα από το πέρας του φαγητού μέχρι τη βόλτα, από κανά 5-10λεπτο...τώρα και αρκετή ώρα να περάσει, δεν υπάρχει πρόβλημα
Αυτό θα σου στοιχίσει πολύ σε χρόνο, αλλά θα πρέπει να το τηρήσεις ευλαβικά...άλλοτε μπορεί να κάνει τσίσα-κακά σε 15 λεπτά, άλλοτε σε 1ωρα...
Αυτό θα πρέπει να το κάνεις πρωί - μεσημέρι - βράδυ
Καλό θα ήταν επίσης να επιβραβεύεις τον σκύλο σου όταν τα κάνει έξω τη στιγμή που τα κάνει και αρκετοί προτείνουν να χρησιμοποιείς και μια προτρεπτική λέξη, πχ "κάνε" ή "κακάκια"
- Διαχωρισμός του επιτρεπτού χώρου και χρόνου:
Με τη παραπάνω άσκηση μαθαίνεις το σκύλο σου να διακρίνει και το χώρο και το χώρο που θα κάνει την ανάγκη του...ταυτόχρονα όμως, αρκετοί προτείνουν τον περιορισμό των κινήσεων του σκύλου μέσα στο σπίτι...
η λογική είναι πως
- ο σκύλος δεν κάνει συνήθως την ανάγκη του στον χώρο που κοιμάται
- το σπίτι αποτελείται από πολλά δωμάτια που ο σκύλος μπορεί να τα "κατηγοριοποιήσει"...στόχος σου είναι να τον αφήνεις σταδιακά σε όλο και περισσότερους χώρους του σπιτού, εφόσον τηρεί τον συμβολικό διαχωρισμό "χώρος ύπνου/παιχνιδιου" VS "χώρος 'εκκένωσης'"
Αφού πάψει να λερώνει σε ένα χώρο/δωμάτιο, άφησέ τον να κυκλοφορεί σε περισσότερους χώρους του σπιτιού σταδιακά
Μερικοί προτέινουν να έχεις τον σκύλο δεμένο με λουρί και να τον κρατάς κοντά σου όσο είσαι στο σπίτι, ώστε αφενός να ελεγχεις τί κάνει - και ταυτόχρονα να ενδυναμώνεις το δεσμό με το σκύλο - και αφετέρου να τον κρατάς σε συγκεκριμένους χώρους, αλλά όχι μόνο του.
- Επιμελής καθαρισμός του σπιτιού από μυρωδιές:
Αφαίρεσε τα χαλιά από τα πατώματα, έστω και για λίγο...ευκολότερα καθαρίζεται το πάτωμα από ένα χαλί...
Χρησιμοποίησε στην αρχή ξύδι σκέτο πάνω στο σημείο που κατούρησε ο σκύλος ώστε να διαλύσει τις οσμές και τα υπολείμματα υγρών...και σφουγγάρισε με νερό και ξύδι ή με απορρυπαντικό και ξύδι...
Τα περισσότερα σκυλιά τα απωθεί η μυρωδιά του ξυδιού (κάποια ακούω ότι τους αρέσει και το γλύφουν, ελπίζω να μην πέσεις στη περίπτωση) κι έτσι αν έχουν διαλυθεί οι προηγούμενες οσμές, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες το σκύλος να ουρήσει στο ίδιο σημείο/να το κάνει "στέκι"...
Αυτά εφάρμοσα εγώ και απαλλάχθηκα, αλλά είχα το χρόνο να τα εφαρμόσω, όντας άνεργος...για εργαζόμενο και μόνο στο σπίτι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και θα χρειαστεί περισσότερη υπομονή...
Καλή επιτυχία
.