Δαγκώματα

babgeron

Member
30 Ιανουαρίου 2021
6
2
48
Καλησπέρα σε όλους. Νέος στο φόρουμ .
Εχω γερμανικό ποιμενικό εργασιακής γραμμής. Το σκυλί είναι 15 μηνών απόλυτα ισορροπημένο και κοινωνικοποιημένο με ανθρώπους παιδιά και σκυλια. Έχει ολοκληρώσει βασική εκπαίδευση επιτυχώς . Θα προχωρήσουμε σε εκπαίδευση φύλαξης με δαγκώματα σε μανίκι. Ο εκπαιδευτής μου που του έχω εμπιστοσυνη λέει ότι το σκυλί χρειάζεται γκάζι και θα προχωρήσουμε με δαγκώματα εφόσον έχει τον καλό χαρακτήρα που έχει πάντα με προσοχή εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι. Ένας άλλος εκπαιδευτησ με τον οποίο είχα μια συνομιλία μου είπε όμως ότι επουδενί δεν αρχίζουμε δαγκώματα τόσο νωρίς γιατί θα καεί το σκυλί και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει περίπου 18-24 μηνών για να είναι πιο ώριμο. Μάλιστα μου είπε να ρωτήσω όποιον εκπαιδευτή θέλω γιατί είναι κατά κάποιο τρόπο κανόνας. Ποια είναι η γνώμη σας ; Υπάρχει τέτοιος κανόνας ή εξαρτάται από το σκυλί . Παρακαλώ να απαντήσουν μόνο οι γνωστές. Ευχαριστώ προκαταβολικά

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.884
5.159
patra
grdane.blogspot.com
καλησπερα
αν εχω καταλαβει καλα το σκυλι έχει ενα χαρακτηρα που σε αφηνει απόλυτα ικανοποιημενο μέχρι στιγμής....
να υποθεσω λοιπον οτι τον εχεις φτασει σε αυτο το σημειο με τον συγκεκριμενο εκπαιδευτη...
στη θεση σου θα μιλαγα με τον εκπαιδευτη για οποιαδηποτε απορια ειτε αμφιβολια... θα τπου ελεγα ακριβως τι θελω απο τον σκυλο μου και θα φτιαχναμε μαζι το πλανο σε αυτη την κατευθυνση...
δεν θα ακουγα τριτους.... που ουτε τον σκυλο ουτε εσενα ουτε την μεταξυ σας σχεση ξερουν...

θα ειχα αλλη σταση κι αντιμετωπιση αν δεν ημουν ικανοποιημενος απο τον εκπαιδευτη μου..

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
Μήπως ο πρώτος εκπαιδευτής σου είπε δαγκώματα στο μανίκι για να «ανεβεί» ο σκυλος και όχι δαγκώματα φύλαξης;

Μήπως ο δεύτερος εκπαιδευτής εννοούσε την εκπαίδευση για φύλαξη;

babgeron

Member
30 Ιανουαρίου 2021
6
2
48
Κατάλαβα τι εννοούσες και με τον λάθος τονισμό.
Η ερώτησή μου, εξακολουθεί να ισχύει.
Παράκληση έκανα δεν πρόκειται ούτε να κρίνω κανέναν ούτε να ακολουθήσω τυφλά οδηγίες. Γνώμες θέλω . Δεν υπάρχει τροπος να γνωρίζω την εμπειρία αυτού που γράφει. Σε κάλυψα ;

• Like
Reactions: mareco

babgeron

Member
30 Ιανουαρίου 2021
6
2
48
Μήπως ο πρώτος εκπαιδευτής σου είπε δαγκώματα στο μανίκι για να «ανεβεί» ο σκυλος και όχι δαγκώματα φύλαξης;

Μήπως ο δεύτερος εκπαιδευτής εννοούσε την εκπαίδευση για φύλαξη;
Καλημέρα. Και οι δυο εννοούν μανίκι .

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
Καλημέρα. Και οι δυο εννοούν μανίκι .
Η εκπαίδευση για φύλαξη γίνεται με ολόσωμη στολή. Άρα μάλλον πρόκειται για δαγκώματα «ανεβάσματος». Τέτοια γίνονται σε σκύλους και μικρότερης ηλικίας από το δικό σου.
Συζήτησε με τον εκπαιδευτή σου τις απορίες και τις ανησυχίες σου.

• Like
Reactions: GRDANE

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
θα συμφωνησω με τον γκραντε απο πανω
θεωρητικα δεν υπαρχει κανονας αλλα και υπαρχει και αυτο γιατι ο καθε ιδιοκτητης ειναι καυλωμενος να δαγκωσει ο σκυλος του και ο καθε εκπαιδευτης προθυμος να γαμησει τα νευρα του σκυλου και απο την αλλοι υπαρχουν και αυτοι που χτιζουν αργα,σταθερα και σωστα τον σκυλο.
ηλικιακα,αφου αυτο ρωτας και αναφερεις δαγκωματα σε μανικι για φυλαξη,ειναι αργα δλδ μπορουσες να ειχες ξεκινησει ηδη αλλα ειναι και νωρις για να ξεκινησεις φυλαξη στον σκυλο.
το μανικι ειναι η αρχη για να ξεκινησεις κατι και οχι το αποτελεσμα
η στολη ειναι λιγο πριν το τελικο αποτελεσμα και οχι η αρχη οπως κανουν πολοι
τα σκλια που δαγκωνουν μανικι μπορει να μην κανουν φυλαξη ποτε
τα σκλια που δαγκωνουν ολοσωμη (τα πιο πολλα που εχω δει εγω σε βιντεο πχ στο φβ) απλα εχουν γαμημενα νευρα...ε δεν τα λες και φυλακες.

σε μπερδεψα αλλα ετσι πρεπει

babgeron

Member
30 Ιανουαρίου 2021
6
2
48
Η λογική είναι να πάρει κάποια γκάζια το σκυλί. Προς το παρόν μόνο μανίκι και όχι ολόσωμη στολή. Ο εκπαιδευτης μου είπε ότι η φιλοσοφία είναι το σκυλί να καταλάβει ότι δεν είναι όλα ρόδινα και δεν είναι όλοι άγγελοι και ότι υπάρχουν και κακοί άνθρωποι να το πω απλά. Επίσης να τονωθεί η αυτοπεποίθηση του με το να κρατήσει το μανίκι σαν τρόπαιο μετά και να φύγει τρομαγμένος ο «εισβολέας εκπαιδευτής». Εγώ δεν θέλω σκυλί να δαγκώνει ότι κινείται αλλά να εχει αυτοπεποιθηση και να μην αντιμετωπίζει τον οποιοδήποτε κακοπροαίρετο μπαίνει στο σπίτι με χαρές και κουνήματα ουρας. Μακριά από εμένα οι καφριλες. Απλά με τσίτωσε ο δεύτερος οτι και καλά υπάρχει κανόνας «ΟΧΙ ΜΑΝΙΚΙ ΠΡΙΝ 18-20 ΜΗΝΕΣ». Ο δικός μου μου είπε όπως εσυ tasos malinua ότι και αργά αρχίζουμε και ότι λόγω καλού και φιλικού χαρακτήρα αν περιμένουμε μπορεί το σκυλί να μην πάρει τα γκάζια που πρέπει και να μη βγάλει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όποτε χαίρομαι που συμφωνείτε όπως και με TARA πιο πανω, προφανώς κακώς τσιτώθηκα .

• Like
Reactions: tasos malinoua

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
Η λογική είναι να πάρει κάποια γκάζια το σκυλί. Προς το παρόν μόνο μανίκι και όχι ολόσωμη στολή. Ο εκπαιδευτης μου είπε ότι η φιλοσοφία είναι το σκυλί να καταλάβει ότι δεν είναι όλα ρόδινα και δεν είναι όλοι άγγελοι και ότι υπάρχουν και κακοί άνθρωποι να το πω απλά. Επίσης να τονωθεί η αυτοπεποίθηση του με το να κρατήσει το μανίκι σαν τρόπαιο μετά και να φύγει τρομαγμένος ο «εισβολέας εκπαιδευτής». Εγώ δεν θέλω σκυλί να δαγκώνει ότι κινείται αλλά να εχει αυτοπεποιθηση και να μην αντιμετωπίζει τον οποιοδήποτε κακοπροαίρετο μπαίνει στο σπίτι με χαρές και κουνήματα ουρας. Μακριά από εμένα οι καφριλες. Απλά με τσίτωσε ο δεύτερος οτι και καλά υπάρχει κανόνας «ΟΧΙ ΜΑΝΙΚΙ ΠΡΙΝ 18-20 ΜΗΝΕΣ». Ο δικός μου μου είπε όπως εσυ tasos malinua ότι και αργά αρχίζουμε και ότι λόγω καλού και φιλικού χαρακτήρα αν περιμένουμε μπορεί το σκυλί να μην πάρει τα γκάζια που πρέπει και να μη βγάλει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όποτε χαίρομαι που συμφωνείτε όπως και με TARA πιο πανω, προφανώς κακώς τσιτώθηκα .
Όλα αυτα είναι πολύ λογικά.
Συνήθως σε αυτή την φάση που «πονηρεύουν» τον σκύλο δεν χρησιμοποιείται το μανίκι αλλά τσουβάλια , η μαλακα μεγάλα tug τα οποία και «κερδίζει» ο σκυλος.
Αργότερα στην ολόσωμη θα «κερδίζει» το πάνω μέρος της στολής κλπ. κλπ
Η ηλικία του σκύλου σου για να γίνει το «πονήρεμα» είναι μια χαρά.
Ολοκληρωμένη εκπαίδευση είναι καλό να γίνει στην ηλικία των δυο περίπου.

Last edited:

babgeron

Member
30 Ιανουαρίου 2021
6
2
48
Όλα αυτα είναι πολύ λογικά.
Συνήθως σε αυτή την φάση που «πονηρεύουν» τον σκύλο δεν χρησιμοποιείται το μανίκι αλλά τσουβάλια , η μαλακα μεγάλα tug τα οποία και «κερδίζει» ο σκυλος.
Αργότερα στην ολόσωμη θα «κερδίζει» το πάνω μέρος της στολής κλπ. κλπ
Η ηλικία του σκύλου σου για να γίνει το «πονήρεμα» είναι μια χαρά.
Ολοκληρωμένη εκπαίδευση είναι καλό να γίνει στην ηλικία των δυο περίπου.
Ξεκίνησε με τσουβάλι όπως σωστα λες. Αργότερα μπήκε το μανίκι. Το σκυλί ανάβει διακόπτη με το που μπαίνει μέσα ο εκπαιδευτής ή με τον που τον πάρει χαμπάρι απέξω και γίνεται θηρίο και μετά που φεύγει γίνεται ξανά pet. Πολύ θεαματική αλλαγή .

Pepev50

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2016
460
2.570
39
2 μικρά σχόλια θα ήθελα να κάνω.
Το να 'κερδίσει' ο σκύλος το πανάκι ή το τσουβάλι ή το μανίκι είναι επιθυμητό αφού όμως ο σκύλος το έχει διεκδικήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Οχι επειδή άνοιξε ο σκύλος το στόμα του βάζουμε μέσα το μανίκι.
Το άλλο και πολύ σημαντικό. Αν ο σκύλος πάρει το μανίκι και αρχίσει να τρέχει γύρω γύρω κάνοντας τον γύρο του θριάμβου ενώ ο ερεθιστής είναι ακόμα εκεί και αποτελεί απειλή... ο σκύλος παίζει, δεν φυλάει.

• Like
Reactions: theodss1 and TARA

ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
42
Το ποσό θα διεκδικήσει όσο και το ποσό θα παίξει εξαρτάται και από την ηλικία και από την ένταση του σκύλου καθώς και το πόσο έχει προχώρα η εκπαίδευση.
Που βεβαία μας πάει στην άλλη κουβέντα του γιατί να προσπαθούμε με έναν σκύλο που δεν το έχει εύκολο..

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Καθυστερημένα αλλά για συζήτηση. Γιατί βλέπω πολλούς εκπαιδευτές να προτιμούν την ηλικία των 18μηνων ιδανική να ξεκινήσει ο σκύλος τα πρώτα του βήματα;

Δική μου γνώμη είναι από την πρώτη μέρα χτίζεις σταδιακά. Τσουβαλακι το πρώτο μήνα να του δείξεις ότι αυτό που θέλει κερδίζετε. Μετά δέσιμο και λίγο ερέθισμα να αποκτήσει δύναμη το τσουβαλακι.
Μετά στα tugs/μαξιλαράκια να μάθει συγκέντρωση και λίγη αντιπαράθεση. Μετά μαλακό μανίκι να μάθει στόχο, κράτημα, αν θες να τραβάει, αν θες να σπρώχνει.
Είναι πολλά που όλα χτίζουν μια πυραμίδα που όσο φτάνεις στο τελικό αποτέλεσμα βλεπεις οτι γίνονται πιο εύκολα. Σαν τα παζλ, η αρχή είναι ζορικη και όσο φτάνεις στην ολοκλήρωση τα κομμάτια μπαίνουν στην θέση τους από μόνα τους.

Το να πάει κάποιος ένα σκυλί 1½ χρόνων για φύλαξη είναι σαν να του πετάς ένα αμάξι που έχουν ακουμπήσει 20 μηχανικοί και ζητάς να στο κάνει αγωνιστικό. Γίνεται αλλά ταλαιπωρία που μπορεί να αποφευχθεί. Άσε που ΔΕΝ θα φτάσει την ένταση και θέληση που θα είχε αν ήταν από μικρό στην νοοτροπία αυτή. Χάνεις στάδια και παραθυρακια που μπορείς να δημιουργήσεις ωραίο αποτέλεσμα εύκολα.

Όσο για τα ολόσωμα συμφωνώ με τον Τάσο. Συνήθως είναι εργαλεία στα βελγικά/γαλλικά ρινγκ. Που έχει δυνατότητα ο σκύλος να δαγκώσει όπου θέλει. Επειδή είναι και λίγο φαρδιά πολλά σκυλιά αποκτούν έντονο τίναγμα. Το θέμα είναι αν το πας για φύλαξη καλό είναι να ξέρει μόνο μπράτσο-μασχαλι.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν λέω να κάνεις φύλαξη από 2μηνων. Αλλά δίνεις στοιχεία ύπουλα που θα τα εμφανίσεις μετά. Γιατί να μη μάθει ότι με το τράβηγμα στο λουρί μπορεί να γραπωσει το παιχνιδάκι του; Αυτό θα βοηθήσει πιο μετά. Γιατί να μη μάθει ότι το άγγιγμα αντικειμένων πάνω του δεν είναι λόγος να αφήσει το παιχνίδι; Αυτό βοηθάει μετά. Γιατί να μη μάθει ότι πρέπει να τρέξει 10-20μ να πιάσει το tug του και να μη το περιμένει να του έρθει; Γιατί να μη μάθει από μικρό ότι όταν γίνονται αυτά παίζει πάντα εντός έδρας και μπορεί να τα καταφέρει όλα;

• Like
Reactions: GRDANE and Belvigo