Λοιπόν.... καταρχήν όπως λέω σε κάθε νέο μέλος όταν μου δίνεται η ευκαιρία είναι ότι δεν γίνεται σε μία δημόσια συζήτηση, που κανένα μέλος δεν έχει να κερδίσει κάτι να παρεξηγούμαστε με ορισμένα πράγμα που μας λένε ή ρωτάνε, χωρίς να έχουμε κατανοήσει το λόγο που μας ρωτάνε...
Το κουτάβι μου δεν είναι εκθεσιακό και από κακό "εκτροφέα", εντούτοις δεν ένιωσα ποτέ ούτε στιγματισμένη ούτε με έπιασε κανένας από τα μούτρα... μπήκα μάλιστα με την ιδέα ότι είχα κάνει καλή επιλογή και έφαγα το χαστούκι μόνη μου (διαβάζοντας) στην πορεία... κανένας ιδιώτης και πολλοί "εκτροφείς" δεν τηρούν προδιαγραφές δυστυχώς.
Δεν είμαστε εδώ να κάνουμε μάθημα σε κανέναν, συζητάμε φιλικά και μαθαίνουμε όλοι, όποιος θέλει ενημερώνεται και επειδή το forum είναι δημόσιο ενημερώνονται πολλοί περισσότεροι από το μέλος που άνοιξε το θέμα...
Τώρα ως προς το δάγκωμα: Σημασία το από που το πήρες δεν έχει η μορφολογία ούτε το pedigree. Το μέλος stamatina σε ρώτησε για έναν απλό λόγο για να μάθει υπό πιες συνθήκες μεγάλωσε και πόσο καιρό έμεινε με την τοκετομάδα.
Το δάγκωμα στο παιχνίδι διορθώνεται από τη μάνα και από τα αδέλφια τα οποία είτε επιπλήτουν το κουτάβι (μάνα) είτε δείχνουν απλά ότι πονάνε με την ανάλογη κραυγή πόνου (αδέλφια).
Το κουτάβι με το στόμα του κάνει πολλά περισσότερα από το να τρώει και να γαυγίζει, τουτέστιν εκφράζεται... μπορεί να σε "πιάσει" χαδιάρικα, μπορεί να παίξει "πιάνοντάς" σε...
Κατά τη γνώμη μου θεωρώ σωστό να μάθει το κουτάβι να ελέγχει την έκφρασή του με αυτό τον τρόπο και να καταλάβει από που και μετά το στόμα του μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Τα Yorkshire είναι ιδιαίτερη φυλή όσον αφορά το πείσμα και τον θέμα μαλώνω... δεν πιάνει πάντα το μάλωμα. Πρέπει να του "θίξεις λιγο το φιλότιμο" (με συγχωρείτε για την ανθρώπιη έκφραση).
Αρχικά λοιπόν και πριν το μη θα δοκιμάσεις την κλασσική κραυγή πόνου. Το ξέρει καλά από τα αδέλφια του. Δυνατ'ό ΑΑΑΑΑΑΑΟΥ, μαζεύεις το χέρι σου προς το μέρος σου και αμέσως εγκαταλείπες το χώρο και το παιχνίδι μαζί του για λίγο.
Με αυτό τον τρόπο το κουτάβι:
1) Κατανοεί καταρχήν με ένα γνώριμο τρόπο ότι σε πόνεσε
2) Στερείται λόγο του δαγκώματος το παιχνίδι
3) Στερείται για τον ίδιο λόγο εσένα.....
Και πίστεψέ με δε θέλει κανένα από τα τρία. Με πολύ λίγες επαναλήψεις το μικρό σου θα πιάσει το νόημα.
Είναι πολλάπου πρέπει να μάθει ένα κουτάβι στο σπίτι και όσο μπορούμε να αποφεύγουμε να είμαστε με ένα μη στο στόμα τόσο το καλύτερο.
Στην πορεία το μαθαίνεις που μπορεί να χρησιμοποιεί το στόμα του και που όχι.
π.χ. εγώ παίζω πλέον άνετα μαζί της μαι μπορεί να με "πιάνει" με το στόμα της, αλλά αυτό απαγορεύεται ρητά όταν παίζει με ένα παιδί για παράδειγμα. Με το καιρό και αν ασχοληθείς μπορείς να το πετύχεις.
Αν πάλι δε θες της το κόβεις τελείως με τον ίδιο τρόπο.