Καλησπέρα
@Kωστας
Δεν γνωρίζω εκτροφέα Basenji στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να σου γράψω τι θα έκανα εγώ σαν βήματα επιλογής και ίσως σε βοηθήσουν κάπου...
Αρχικά θα σκεφτόμουν πολύ και θα ζύγιζα τα κριτήρια και τους λόγους που θέλω ένα σκυλάκι τώρα σε σχέση με το αύριο και το μεθαύριο, κ.ο.κ.
Κατόπιν θα έκαναν το ίδιο στο για ποιο λόγο θέλω ένα σκυλάκι συγκεκριμένης φυλής και ποια τα θετικά και τα αρνητικά αυτών των επιλογών (σκύλος συγκεκριμένης φυλής ή απλά σκύλος).
Στη συνέχεια και αν κατέληγα σε φυλή θα αφιέρωνα χρόνο να μάθω για την φυλή. Κυρίως θα επικεντρωνόμουν σε θέματα υγείας και χαρακτήρα/ταπεραμέντου.
Αν συνέχιζα να θέλω σκύλο συγκεκριμένης φυλής θα προσπαθούσα να βρω αν υπάρχει η δυνατότητα/πιθανότητα υιοθεσίας κάποιου αδέσποτου ή σκύλου σε ανάγκη (ιδιοκτήτης που πέθανε, που φεύγει εξωτερικό, που δίνει το σκύλο για διάφορους λόγους) αυτής της φυλής.
Αν δεν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο θα προσπαθούσα να βρω ανθρώπους που έχουν σκυλιά αυτής της φυλής και να συζητήσω μαζί τους. Να μαζέψω απόψεις, να συνθέσω και να κρίνω με βάση και τις δικές μου γνώσεις μέχρι στιγμής (αφού διαβάζω, ψάχνω, βλέπω, ακούω).
Θα έψαχνα για Club της φυλής, για ομάδες φίλων, για κυνολογικό όμιλο. Μέσα από αυτά θα συνέχιζα την ενημέρωση μου και θα προσπαθούσα να βρω εκθέσεις και δρώμενα ώστε να παραβρεθώ και να συζητήσω με τους ανθρώπους εκεί.
Θα μιλούσα με εκτροφείς, με εκπαιδευτές και γενικότερα με ανθρώπους που δείχνουν να ασχολούνται με αυτή την φυλή.
Χρησιμοποιώντας κάθε γνώση, γνωριμία, κριτήριο, άποψη και εικόνα που είχα αποκτήσει θα κατέληγα σε ανθρώπους που δείχνουν να μου ταιριάζουν, που μου ήταν συμπαθής ή απλά μου έδωσαν την εντύπωση ότι έχουν αυτό που ψάχνω και θα τους "περνούσα ένα τελευταίο κόσκινο". Πιθανόν, σε αυτό το σημείο τα κριτήρια μου να ξεπερνούσαν και αυτά της κυνοφιλίας/κυνολογίας.
Τέλος, θα έπαιρνα σκύλο από αυτή την επιλογή και πάντα θα ήμουν έτοιμος να αντιμετωπίσω το οτιδήποτε σε συνεργασία με αυτόν τον άνθρωπο που εγώ επέλεξα... και φυσικά πάντα με το ενδεχόμενο να έχω κάνει κάποιο λάθος ή να αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι κάτι δεν υπολόγισα σωστά. Αλλά το ρίσκο το έχω περιορίσει πολύ...