Για μια καλύτερη βόλτα?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Από τα πρωτα (και δυστυχως ακομα λιγα) πραγματα που προσπαθησα να μαθω στην Ηρα ηταν το περπατημα δίπλα μου χωρις τραβηγμα.

Αναγκαστηκα να επενδυσω αρκετο χρονο γιατι ηταν φανερο ότι σε λιγο καιρο που θα μεγαλωνε κι άλλο, η βολτα θα ηταν από πολύ δυσκολη εως ανυποφορη και πιθανον αδυνατη, τουλαχιστον για τη γυναικα μου.

Αφου λοιπον εκανα αριστερο μπρατσο Σβερτσενέγκερ φτασαμε στο σημειο να λεμε ότι τα παμε αρκετα καλα.
Δεν θα κοροϊδεψω τον εαυτο μου λεγοντας ότι παμε τελεια γιατι δεν παμε.

Στην αρχη της βολτας βγαινει σαν σιφουνας, στις γατες, κοτες, αδεσποτα σκυλια, δεσποζομενα, νεες μυρωδιες, φιλικους ανθρωπους κλπ θα τραβηξει.
Απλα πολύ λιγοτερο και επιμονα από παλια και χωρις να πουλαει τις παλιες μεγαλες αγριάδες.

Αφορμη για το θεμα αυτο ηταν τα χθεσινα μας χάλια.
Την πηρα μαζι μου σε εναν οικισμο οπου κανω ενα εργο και θα καθομουν αρκετα.

Μας πεσανε ολα μαζι.
Νεο μερος, πολλοι κηποι και αγριολουλουδα, σκυλια, γατιά, κοτες, αγελαδες, αλογα, κοπαδι με προβατα, νεα προσωπα που με γνωριζουν και με πλησιαζαν.

Σε γνωστες διαδρομες και ειδικα στις ερημιες και στα βουνα μπορει να περπαταει δίπλα μου με τις ωρες με ελαχιστες διορθωσεις και δεν επιμενει ιδιαιτερα να μυρισει.
Μυριζει συνεχεια φυσικα, αλλα χωρις να γινεται δυστροπη.
Το προβλημα είναι οι πειρασμοι και ειδικα οι ζωντανοι που ανεφερα παραπανω.

Το κακο είναι ότι ασχοληθηκα μονο με τις μεθοδους αντι-τραβηγματος και όχι με τον εξοπλισμο.

Καποια στιγμη διαβασα σχετικα αρθρα του φορουμ σχετικα με τα λουρια και τα περιλαιμια, εκανα και ερωτησεις και νομιζω καταλαβα αρκετα καλα τη χρησιμοτητα αλλα και τα μειονεκτηματα της κάθε επιλογης.

Τελικα μειναμε με το κλασσικο δερματινο περιλαιμιο.

Λουρι χρησιμοποιω από την αρχη ένα σχεδον παραπλησιο με τον εκπαιδευτικο ιμαντα που παρεθεσε η Rottie σε παλαιοτερο ποστ.

Εχει μηκος περιπου 1,90μ σε πληρη αναπτυξη και 1,70μ αφου γινει η χειρολαβη. Ρυθμιζομενο μηκος και αγκραφα ταχειας αποδεσμευσης.
Με βολεψε τελεια για ένα σωρο λογους.

Φανταζομαι αν ειχα τοποθετησει από την αρχη των μαθηματων choke collar με καρφια ή Martingale θα ειχα πιο γρηγορα και καλυτερα αποτελεσματα αλλα τελος παντων αυτό δεν εγινε.

Και ο μοναδικος λογος ηταν ο φοβος μην κανω ζημια από λαθος χρηση (λες και με το δερματινο δεν την επνιγα).

Στο σημειο που βρισκομαστε, με τον τροπο που μαθαμε ο,τι μαθαμε, δεδομενου του τι ειμαστε (βελγογερμανικο 7 μηνων και 30 κιλων καλοζωισμένο), τι καλυτερο μπορω να κανω περα από συνεχη εξασκηση στο δίπλα, περισσοτερη κοινωνικοποιηση κλπ κλπ?

Να παρω άλλο περιλαιμιο? Εχει νοημα πλεον, εφοσον ξεκινησαμε με το αυστηρό (όπως το χαρακτηρισε η Dr Zhivago) δερμάτινο κολάρο?

Ένα άλλο θεμα είναι ότι μεγαλωνει και μαζί εχει ανεβει και ο βηματισμος – διασκελισμος της. Ανεβασα κι εγω λιγο τον δικο μου και τα βρηκαμε. Δεν θελω να την αναγκαζω να σερνεται και να βαριεται.

Ζητω συγνωμη αν φαινεται ότι συζηταω τα ιδια και τα ιδια, δεν θελω να σας κουρασω, απλα θα ηθελα γνωμες για την δικη μας συγκεκριμενη περιπτωση.

Ευχαριστω
Αρης

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
κοιταξε, δεν μπορεις να περιμενεις εαν το σκυλι δεν εχει ξεθυμανει πρωτα, να πηγαινει διπλα σου τσολιας στη βολτα και ειδικα οταν εχει τοσα νεα ερεθισματα..
και να το εκανε δηλαδη, η βολτα του θα ηταν βασανιστηριο.
για την εκπαιδευση της παντως, πρωτα θα την αφηνεις να παιζει πολυ, να φευγει η μεγαλη ενεργεια και μετα θα της κανεις γυμνασια:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ευχαριστω για τις πολύ καλες οδηγιες φιλη galazio.
Καταλαβαινω το σκεπτικο μονο που δεν γινεται παντα.

Χθες για παραδειγμα εγω δουλευα στο γραφειο και αυτή την άραζε στον κηπο εξω.
Χρειαστηκε ξαφνικα να φυγω και επειδη θα ελειπα για κανενα διωρο την πηρα μαζι μου.

Λαθος που την πηρα, γιατι αισθανομαι ότι χαλαω την εκπαιδευση πηγαινοντας την ετσι αποτομα σε νέο μερος οπου νομοτελειακά θα αρχισει το τραβηγμα.
Λαθος και να την αφηνα.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
γιατι ηταν λαθος να την αφηνες δυο ωρες μονη? εγω δεν το βρισκω λαθος...
αν ειναι να σου "παει πισω οτι εμαθε "(δικαιολογημενα το σκυλι βεβαια), να μην το ρισκαρεις.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Στο σπιτι θα την αφηνα δυο ωρες χωρις ενδοιασμο ακομα και να λειπαμε ολοι.
Το γραφειο όμως δεν μου ανηκει, εργαζονται κι αλλοι συναδερφοι εδώ, μπαινοβγαινει συνεχεια κοσμος, υπαρχουν αδεσποτα στην περιοχη κλπ κλπ.

Το σκυλι είναι ευθυνη δικη μου και όχι των συναδερφων κι ας γνωριζονται πλεον πολυ καλα.
Το ιδιο και η ασφαλεια των αλλων και φυσικα η δικη του.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
καλα ντε, νομιζα πως ηταν δικο σου το γραφειο, αποκλειστικα:)
παντως αυτο με το προηγηθεν ξεθυμασμα, ειναι λιγο παλουκακι εαν δεν εχεις χωρο στο σπιτι η πολυ κοντα ,να το ξε-energyσεις καλα το σκυλι, ωστε να κανεις μετα μαθημα:-|

cockeraki

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2009
294
0
Κέρκυρα
και εμενα με τραβαει με το που βγαινουμε βολτα,μεχρι να κανει τις αναγκες του,μετα ειναι χαλαρος και κυριος,το μονο που νομιζω οτι ειναι λαθος που κανει,ειναι οτι μετα το βλεπει σαν παιχνιδι και ξεκιναει να δαγκωνει το λουρι,μου ειχε πει καποιος οτι δεν πρεπει να τον αφηνω να το δαγκωνει.
Βεβαια δεν το δαγκωνει συνεχεια,οταν πλησιαζουμε προς το σπιτι ξεκιναει

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εγώ νομίζω ότι πρεπει σταδιακά να εισάγεις νέα ερεθίσματα..... οχι τη μια μέρα στην ερημιά και την άλλη στα κοτέτσια!! Που να αντισταθεί ο σκύλος!! Μην ανεβάζεις το βαθμό δυσκολίας αν δεν έχεις τελειοποιήσει τον προηγούμενο.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
τι καλυτερο μπορω να κανω περα από συνεχη εξασκηση στο δίπλα, περισσοτερη κοινωνικοποιηση κλπ κλπ?
Να απευθυνθείς σε ένα εκπαιδευτή που να σου μάθει να χειρίζεσαι το prong collar.
:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Kopritis, νομιζω ότι εχεις απολυτο δικιο.
Μόνο που καμια τα ερεθισματα πεφτουν μαζεμενα εκει που δεν τα περιμενεις.

Rottie, η ιδεα του prong collar στριφογυριζει στο μυαλο μου από τοτε που ανοιξε μια σχετικη συζητηση.

Να το παρω και να το χρησιμοποιησω με μαθηματα από το youtube δεν υπαρχει περιπτωση βεβαια αλλα νομιζω ότι υπαρχει καποιος που μπορει να μου δειξει.
Στην Ξανθη δεν είναι και ευκολο να βρεις εκπαιδευτη.
Ερχεται καποιος εκπαιδευτης ανα διαστηματα σε μια πανσιον σκυλων εξω από την Ξανθη.

Αν παρω και τον μαθω με ασφαλεια, να τον βαζω μονο σε δυσκολες περιπτωσεις με πολλα ερεθισματα?
Ρωταω γιατι στην ερημια και το βουνο δεν βλέπω το λογο.

Η αληθεια είναι ότι θα προτιμουσα κατι όπως το Martingale που είναι και πιο φιλικο στην οψη αλλα ισως δεν είναι το καταλληλο για την περίπτωσή μας.

Ευχαριστω
Αρης

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Να κανω μια ακομα ερωτηση?
Το Martingale πρεπει κι αυτο να στο δειξει καποιος εμπειρος ή απλά το φορας και πετας?

chiara

Well-Known Member
12 Ιουνίου 2008
274
0
Nea Smirni
Η chiara έφτασε κοντά τριών ετών για να επισκεφθούμε εκ νέου τον εκπαιδευτή. Την βασική υπακοή την είχε κάνει σχεδόν επτά μηνών, αλλά από τότε χαλάρωσαν πολύ τα πράγματα εκ μέρους μας και τσαμπουκαλεύτηκε το σκυλί (33κιλά παρακαλώ).
Γενικά δεν τηρήσαμε κατά γράμμα τις εντολές του εκπαιδευτή, καταργήσαμε τον πνίχτη περάσαμε στο δερμάτινο κολλάρο-την λυπόμασταν τρομάρα της- και αυτή έκανε του κεφαλιού της, όπου εύρισκε χαλαρότητα την εκμεταλλευόταν.
Το αποτέλεσμα ήταν με το που βγαίναμε από το σπίτι το σκυλί ήταν ''αεροπορία βάλεσθε''.
Παράδειγμα, το πρωί που ήξερε ότι πηγαίναμε για παιχνίδι ήταν τρελλαμένη, το απόγευμα που ήξερε ότι είχε μόνο βόλτα ήταν πιο συγκρατημένη και η βασική της απασχόληση ήταν να ψάχνει για γάτες κάτω από αυτοκίνητα. Βασικά το έχουμε κάνει λίγο μπάχαλο με το σκυλί.
Τώρα μετά από τρείς συνεδρίες με τον εκπαιδευτή, μας είπε ότι το σκυλί έχει βάσεις. Βέβαια δεν είναι ''λευκή σελίδα'', θα προσπαθήσουμε να σβήσουμε κάποια πράγματα και να τα ξαναγράψουμε (εσείς οι πιό έμπειροι τι λέτε, σε αυτή την ηλικία είναι εφικτό;).
Μας υποχρέωσε να περάσουμε μόνιμα σε πνίχτη και να μην τον βγάζουμε καθόλου, να τον φοράει και μέσα στο σπίτι.
Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι με τον πνίχτη,στον κρίκο των εντολών, το σκυλί υπακούει μεν αλλά μας φαίνεται λίγο φοβισμένο. Ειναι λογικό;
Το επόμενο βήμα θα είναι συνεδρίες και με άλλα σκυλιά για την όσο το δυνατόν καλύτερη κοινωνικοποίησή της.
Τώρα θα μου πείτε γιατί σας τα γράφω; Ε, λοιπόν πρώτα για να απολογηθώ για τις βλακείες που κάναμε και δεύτερον για να υποψιάζονται οι νέοι ιδιοκτήτες για το πόσο σταθεροί πρέπει να είναι σε θέματα εκπαίδευσης, εάν αποφασίσουν να την κάνουν.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
........ για να υποψιάζονται οι νέοι ιδιοκτήτες για το πόσο σταθεροί πρέπει να είναι σε θέματα εκπαίδευσης, εάν αποφασίσουν να την κάνουν.
Πολυ σωστη παρατηρηση.
Απο αυτο πασχουμε γενικως στο σπιτι και φταιει αλλοτε η βαρεμάρα, αλλοτε η κουραση και αλλοτε ο φιλελευθερισμος μας.
"Ε, να μην ειναι και συνεχεια στην τσίτα το σκυλι!"
"Να μην υποτασσεται συνεχεια και του κοπουν τα φτερα".

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Rottie, η προτροπη σου ηταν η κινητηρια δυναμη για να ασχοληθω σημερα ολο το απογευμα με το θεμα του prong collar.

Εννοειται ότι εδώ και μερες διαβαζα όλες τις αναφορες σου πανω στο θεμα καθως και της Ζιβαγκο, Denis και αλλων, τους οποιους και χιλιο-ευχαριστώ.

Πηρα το prong, δεχτηκα οδηγιες και επιδειξη, εκανα πρακτικη εξασκηση και παραθετω τα πρωτα συμπερασματα μου μετα από χρηση στο σκυλι μου, την Ηρα.

Οσοι λενε ότι είναι εργαλειο του διαβολου που ταλαιπωρεί και βασανιζει το σκυλι, δεν εχουν την παραμικρη ιδεα για τη χρηση του και επηρεαζονται όπως κι εγω από την «αγρια» εμφανιση του με τα καρφια.

Το κλασσικο δερματινο κολαρο είναι απειρως πιο βαρβαρο και πνιγει πολύ περισσοτερο το σκυλι.
Επισης ταλαιπωρει και εκνευριζει εμενα και με κανει να μην εχω διαθεση για βολτα σε μερη με πειρασμους και να αναζητω βουνά και ερημιες.
Αποτελεσμα της βολτας σε ερημιες είναι η αυτοκινητάδα που πρεπει να προηγηθει και να μην συνανταει το σκυλι αλλα σκυλια για να γνωρίσει.

Επισης το αγχωνει περισσοτερο. Νοιωθω πότε εχει άγχος και έξαψη το σκυλι μου.

Με το prong προφανως αισθανεται ένα απλο τσιμπημα και ετσι όπως το εχω ρυθμισει δεν πνιγει καθολου οσο και να τερματισει.

Λογω αυτης της ρυθμισης κρεμεται το αλυσιδακι που εχει τα δαχτυλιδια για να περναει η αγκραφα του λουριου και φαινεται λιγο περιεργο αλλα δεν είναι και το τελος του κοσμου.

Προτού κάν φτασει στο σημειο να τσιμπησει, και μονο με τον ηχο της αλυσιδας που μαζευεται για να κλεισει το κολαρο, το σκυλι ετοιμαζεται να «συμμαζευτεί».

Το οτι δεν την βασάνισε καθολου φαινεται απο το οτι καθησε και το εβαλα στο λαιμό της και το εβγαλα πολλες φορες χωρις να αντισταθει καθολου και χωρις να δειξει τον παραμικρο φοβο.

Καταφεραμε και καναμε βολτα με χαλαρο λουρι σε μερος με πειρασμους (γατες, αδεσποτα σκυλια)

Δεν χρειαστηκε ουτε μια φορα να τυλιξω το λουρι γυρω από το αριστερο μου χερι για να μπορεσω να κρατησω το σκυλι.
Απλα το κρατουσα λάσκα μεσα στη χουφτα μου και εκανα πολύ απαλες διορθωσεις γιατι εντονες ηταν εντελως αχρείαστες. Ακομα και με τη γατα στα τρία μετρα.

Το κλασσικο δερματινο περιλαιμιο ανετα μπορει να μεινει στη θεση του αν το prong τοποθετηθει σωστα ψηλα κατω από τα αυτιά και δεν παρεμβαλλεται για να εμποδιζει τη λειτουργια του prong.

Το prong δεν μπορει να αντικαταστησει το κανονικο κολαρο και είναι μονο για συγκεκριμενο σκοπο, βολτα ή εκπαιδευση.
Δηλαδη το βαζεις όταν χρειαστει και το βγαζεις όταν τελειωσεις. Δεν θα δεσεις το σκυλι φορωντας του το prong στο δεντρο για να κανεις τσιγαρο ουτε θα το αφησεις ελευθερο στον περιφραγμενο χωρο σου και να εχει το σκυλι την αλυσιδα του prong να ανεμίζει δεξια αριστερα.

Το «κάτσε» που παλεύαμε τοσον καιρο με σχετικη επιτυχια, ξαφνικα φαινεται ευκολο.

Αν δεν στο δειξει καποιος που πραγματικα γνωριζει, κατά προτιμηση επαγγελματιας, μην το παρεις το prong και μην το βαλεις στον σκυλο σου.
Το πρωτο πραγμα που θα κανεις είναι να του βγαλεις το ματι περνωντας το από τη μύτη και όχι ανοίγοντάς το.

Ο μοναδικος μου φοβος είναι μηπως καλομαθουμε με το prong και δεν το αποχωριζομαστε στις βολτες.

Αυτές είναι δικες μου παρατηρησεις, δεν προσπαθω να επηρεασω κανεναν και θα ηθελα καποιος εμπειρος να με διορθωσει οπου κανω λαθος.

Επισης δεν προκειται να αναλυσω τον τροπο χρησης του για να μην παρω κανεναν στο λαιμό μου.
Η εκμαθηση ειναι δουλειά των εμπειρων και των εκπαιδευτων.

Ευχαριστω
Αρης

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Και ένα τελευταιο.

Ηρθαμε πριν λιγο από την έξοδό μας για την αναγκη μας.
Το πεντάλεπτο το καναμε μια ωρα γιατι δεν ηταν μαρτυριο όπως παλιά.

Γυρισαμε καμαρωτοί τη μιση Ξανθη με ελαχιστες πραγματικες διορθωσεις.
Οι περισσοτερες ηταν ελαφρυ τραβηγμα του λουριου ώστε να συρθει λιγο το αλυσιδάκι και να ακουστει ο ηχος.
Και μονο με αυτό η Ηρα εκοβε ταχυτητα.

Γλυτωσαμε μαλλον από τις βαρετες βολτες στις ερημιες που ειναι και αδυνατο να γινουν το βραδυ.
Άλλα ερεθισματα και παραστασεις προσφερει η πολη και τα πάρκα.

Και μιλαμε για λιγες ωρες μονο με prong.
Ελπιζω αν ξαναγυρισουμε στο παλιό μας κολαρο να μην ξαναρχισουμε τις παλιές συνηθειες.
Σιγουρα η εκπαιδευση με το δερματινο κολαρο αν και δυσκολη δεν πηγε τζάμπα.
Εδωσε την βάση.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Χαίρομαι που οι δημοσιεύσεις μας σε βοηθήσαν, Άρη! :)
Να ρωτήσω γιατί θέλεις να γυρίσεις στο παλιό δερμάτινο περιλαίμιο?
Εκτός από ένα κομμάτι πετσί που χαλάει το όμορφο τρίχωμα της μικρής γύρω από το λαιμό, τι άλλο προσφέρει?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κατερινα, δεν με βοηθησαν απλα οι δημοσιευσεις. Με σωσανε!
Σε ευχαριστω παρα πολύ που με παρότρυνες. Τα ποστ σου επι του θεματος ηταν πραγματικος θησαυρος.

Δεν θελω σώνει και καλα να ξαναγυρισω στο δερματινο κολαρο αν δεν χρειαζεται και η αληθεια είναι ότι δεν ξερω και τι προσφερει.

Όπως τα περιγραφω, λες να εχει νοημα να αφαιρεσω κανα δυο κρικους ή να το αφησω χαλαρο ως εχει μια και μας βολεψε?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Το prong δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ χαλαρό, ούτε πολύ σφικτό.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εκτός από το prong το λουρί το έχετε πιασμένο και σε κάποιο άλλο περιλαίμιο;
Σε τι τύπου περιλαίμιο;
Γιατί έβλεπα πριν καιρό ένα βιντεάκι ότι το prong είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσουν οι κρίκοι και ο σκύλος να βρεθεί λυμένος την χειρότερη στιγμή...

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει το prong, εάν είναι καλής ποιότητας και εάν το έχουμε «κουμπώσει» καλά. ;)
Και επειδή μια φωτογραφία = 1000 λέξεις, το κολάρο πρέπει να μην είναι χαλαρό και να εφαρμόζει έτσι:

Φοριέται έτσι:

Ετσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό:

Φροντίζουμε να μην είναι μπλεγμένη η αλυσίδα και βάζουμε το λουρί στον πλατύ κρίκο (αυτόν που είναι κάτω) και όχι στον στρογγυλό:

Ελπίζω να βοήθησα.