Βόλτα το βράδυ? Μπα....

Makis77

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2009
146
0
47
www.speedtest.me
Εδώ κ μια εβδομάδα είμαι μαζί με τη Dotie(dogo argentino 4 κ κάτι μηνών) κ έχω παρατηρήσει πως το βράδυ δε θέλει με τίποτα να πάει τη βόλτα της.

Την ημέρα είναι επίσης διστακτική αλλά καμία σχέση με το βράδυ όπου με το παραμικρό θόρυβο τσιτώνει και πολλές φορές κοιτάει πίσω της στο άπειρο ενώ το πιο συνήθες είναι να "μουλαρώνει" κ να μην κάνει βήμα.
Μέχρι τώρα την έπειθα να προχωρήσει είτε με treats είτε με γλυκόλογα είτε με υπομονή.
Απόψε όμως τα έδωσε όλα :D καθώς στη βόλτα μας στο βουνό είχε αυτή τη συμπεριφορά οξυμένη 100%. Από τη στιγμή που έκανε την ανάγκη της(αν κ τη διέκοψαν φασαρίες από το δρόμο) δεν έκανε βήμα κ ήθελε να γυρίσει πίσω. Μετά από κάποια λεπτά χαλάρωσε κάπως μέχρι που είδε να κατεβαίνει κάποιος στο δρόμο που βγάζει στο βουνό, κοκκάλωσε κ δεν κουνιόταν με τίποτα. Όσο η φιγούρα πλησίαζε άρχιζε να γρυλίζει κ να με αγνοεί καθώς όποια εντολή κ αν της έδινα δεν την ακολουθούσε π.χ. κάτσε.
Το αποκορύφωμα ήταν όταν είδε στην αυλή ενός σπιτιού, που έφτανε κοντα στο δρόμο, 2 πλαστικά μπαλόνια-κλοουν σαν αυτά που βλέπουμε στα πανηγύρια(?). Αμέσως έβαλε όπισθεν κ δεν προχώραγε με τίποτα ενώ πολλές φορές έκανε άλματα για να απεμπλακεί από το λουρί, προσπάθησα 5 λεπτά να την ενθαρρύνω να προχωρήσουμε αλλά τίποτα με αποτέλεσμα να γυρίσουμε πίσω στο σπίτι.

Ευτυχώς είχε προλάβει να κάνει όλες τις ανάγκες της.

Είναι συχνό φαινόμενο αυτή η συμπεριφορά?

Κατά τη γνώμη μου χωρίζεται σε 3 υπο περιπτώσεις:
- η 1η έχει σχέση με το λουρί κ ότι δεν το έχει συνηθίσει μιας κ τόσο καιρό ήταν σε μεγάλο σπίτι με τεράστιο κήπο, παρέα με τη μαμά της κ την αδερφή της. Ακόμα κ στις βόλτες της είχε την παρέα μαζί κ την έκανε χωρίς λουρί.

- η 2η έχει σχέση με την συμπεριφορά της τη νύχτα κ την αυξημένη φοβία που της προκαλεί.

- η 3η έχει σχέση με την έλλειψη αυτοπεποίθησης λόγω ηλικίας.

Εσείς τί πιστεύετε?

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
...ή...

- η 4η έχει σχέση με τον χαρακτήρα του κουταβιού και την αρχή κάποιας φοβίας επίκτητης ή εκ γεννετής...

Απέφευγε προς το παρών να την βγάζεις βόλτα το βράδυ σε πολύ απομονωμένα μέρη!Εγώ αυτό θα έκανα...

Από που αποκτήθηκε η μικρή?
Την ημέρα πως αντιδράει σε αντίστοιχη βόλτα?

Makis77

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2009
146
0
47
www.speedtest.me
Γεια σου Στέλιο.
Ναι, υπάρχει κ αυτή η περίπτωση:
και την αρχή κάποιας φοβίας επίκτητης ή εκ γεννετής...
Την ημέρα δεν αγριεύει, παρά μόνο "μουλαρώνει" κάθε μέρα κ πιο λίγο. Οι κινήσεις που κάνει δείχνουν λες κ θέλει να βγει από το λουρί. Την ημέρα τις εντολές που "ξέρει" τις ακούει, το βράδυ όμως αμέσως αφότου κάνει την ανάγκη της είναι πολύ επιφυλακτική.
Στο σπίτι την έχω ακούσει να γαυγίζει μόνο βράδυ, ένα μικρό γουφ, το οποίο το επανέλαβε 6-7 φορές μέχρι να σβήσει τελείως.
Γαύγισε γιατί είδε να βγαίνει από το γκαραζ ένα αμάξι(είμαστε στο 1ο όροφο παλιάς μονοκατοικίας).

Εδώ μπορείς να δεις σχετικά με την απόκτηση.

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Giovanni

Active Member
23 Οκτωβρίου 2010
25
0
Δεν θα προσπαθήσω να δώδω απάντηση στο"γιατί" έχει αυτή τη συμπεριφορά (αν και έχει σημασία για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση) απλά είναι κάτι που θα περάσει σιγά σιγά με τον καιρό. Ακριβώς την ίδια συμπεριφορά είχε και η δικιά μου το πρώτο διάστημα που βγαίναμε βόλτα. (ανύπαρκτη κοινωνικοποίηση εως 3 μηνών, διστακτικός χαρακτήρας)
Την πρώτη εβδομάδα ειδικά την έβγαζα σηκωτή από το σπίτι! Τώρα, 1 μήνα μετά, βγαίνει από το σπίτι με κουνάμενη ουρά κτλ.
Ακόμη κοντοστέκεται καμιά φορά όταν υπάρχει κινητικότητα πίσω της αλλά μέρα με τη μέρα χαλαρώνει όλο και περισσότερο.
Προσπάθησε να την βγάζεις σε ελεγχόμενο (όσο γίνεται) περιβάλλον, πάντα με θετικά ερεθίσματα, και σιγά σιγά να τα αυξάνεις σε ποσότητα και ένταση. Όσο πιο πολύ άγχος έχεις,τόσο περισσότερο θα έχει και ο σκύλος.

Υπομονή και όλα θα γίνουν.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ρόλο θα παίξουν ο χαρακτήρας του σκύλου, αν είναι μόνιμη κατάσταση ή λόγω ηλικίας(πιθανόν φοβικός σκύλος ή όχι), η αντιμετώπιση του ιδιοκτήτη την ώρα που συμβαίνει το περιστατικό καθώς και η υπερκοινωνικοποιήση που πρέπει να γίνει γενικά και σταδιακά!

Makis77

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2009
146
0
47
www.speedtest.me
Η δική μου συμπεριφορά στην περίπτωση που δεν προχωράει με τίποτα ή τρελαίνεται κ θέλει να γυρίσει πίσω πιστεύετε πως πρέπει να είναι συγκαταβατική?

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να ενδώσεις την ώρα που φοβάται!
Θα πρέπει να της δείξεις ότι δεν συμβαίνει τίποτα!Όχι χαιδέματα όχι ομιλίες(έλα κοριτσάρα μου κτλ), ούτε σταμάτημα και σκύψιμο προς την σκύλα!
Ένα "πάμε" και μια παρακίνηση για συνέχιση της βόλτας και ιδιαίτερα του φυσιολογικού βηματισμού!Πρέπει η μικρή να ξεμπλοκάρει!Ένα κλικ είναι για να περάσει κάποια φοβία-κόλλημα!

Πρέπει όμως να σταματήσεις τις βόλτες τελείως βράδυ!Ξεκίνα σταδιακά από όταν είναι μέρα και εκεί δούλεψε την!Αν δεις ότι κολλάει την παρακινείς να συνεχίσετε σαν να μην συμβαίνει τίποτα όπως είπα πιο πάνω!Και μετά εντελώς σταδιακά να βγαίνετε βόλτες το βράδυ!
Θέλει σταθερότητα, να ξεκολλήσει από οποιαδήποτε φοβία, και μετά "ανέβασμα" του σκύλου για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση της!
Όλα αυτά την στιγμή που γίνονται!

Εγώ αυτό θα έκανα!

marytherion

Well-Known Member
16 Απριλίου 2010
297
268
KORYDALLOS
Γεια σας!
και η δικη μου το κανει συχνα τελευταια τα βραδυα...Δεν το εκανε ουτε καν στις αρχες που την υιθετησα οταν ηταν ηδη ενος!Ξεκιναει να μουλαρωνει απο το πλατυσκαλο,μετα στην αρχη του δρομου,και στο τριτο τετραγωνο κανει μεταβολη,και τρεχει σπιτι!Αυτη που δεν ειχε προβλημα για μεγαλες βολτες,παροτι πεκινουα!
Ισως συνετελεσε στο οτι της επιτεθηκε πριν κανενα διμηνο ενα αδεσποτο,σε ανυποπτο χρονο,και ημαστυν τυχερες που δεν ειχαμε αιματα ! Φανταστειτε ποσο δυσκολο μου ηταν να σταματησω να την παιρνω αμεσως αγκαλια οταν διασταυρωνομασταν με αλλα σκυλια,το παλεψα ομως με επιτυχια! Αυτο που κανω λοιπον,(ενταξει,δεν ηξερα στην αρχη και της μιλουσα ,της ελεγα:παμε...παμε....)και πιανει ομως,και διορθωστε με αν ειμαι λαθος,ειναι να αρχιζω να τρεχω χοροπηδηχτα σαν κατσικι,για λιγα μετρα,μεχρι ν'ακολουθησει!Και το ξεπερναει...Αν την πιανει για μεταβολη,και θελω να περπατησω λιγο ακομα (ολη η βολτα να κραταει συνολο 20-25 λεπτα το πολυ),απλα την αγνοω τελευταια,και συνεχιζω να περπατω,αν δεν εχει κανει την αναγκη της...Οταν χειμωνιαζει ομως,ειναι πιο βολικο,να μην επιδιωκει πολλες γυρες...

marytherion

Well-Known Member
16 Απριλίου 2010
297
268
KORYDALLOS
Α!: και κατι αλλο...και η δικη μου δεμενη ηταν με λουρακι σε κηπο ,μεχρι που την υιοθετησα,αυτο ομως δεν την ειχε κανει λιγωτερο γυριστρουλα,να τρελλαινεται για βολτιτσες.Μεχρι που αναρωτηθηκα αν πονουσε καπου,:confused:αλλα μεσα στο σπιτι,ειναι πολυ παιχνιδιαρα και ζωηρη,οταν ειναι η ωρα της (και δεν λιωνει στο χουζουρι).Αυτη την στιγμη που γραφω,εχει ανοιξει πολεμο με την φουντωτη ουριτσα της,και βγαζει ηχους πολυ αστειους!:lol::lol::lol:

Makis77

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2009
146
0
47
www.speedtest.me
Το σκυλί πριν φτάσει στα χέρια σου που ήταν?
Γεια σου!
Το κουτάβι ήταν μαζί με τη μαμά της κ μια αδερφής της σε ένα σπίτι με κήπο.
Έβγαιναν σπάνια έξω κ όποτε γινόταν αυτό ήταν πάντα παρέα με τη μαμά κ χωρίς λουρί(απ'όσο γνωρίζω).

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97