Αχ αυτή η ατάκα

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Το θεματάκι δεν είναι σοβαρό, προειδοποιώ...

Λέω για την ατάκα: "είναι μικρόσωμο με χαρακτήρα μεγαλόσωμου".

Το έλεγα πριν κανέναν μήνα και στην Κάτια (kango1) η οποία μου έλεγε ότι την ατάκα "τη λένε γενικώς για τα γουέστι" αλλά στο μεταξύ έχω ακούσει να λέγεται (και έχω δει να γράφεται) και για τα γιόρκι και διάφορα άλλα τερριέρ, τα τσιουάουα, τα πομεράνιαν και ένα σωρό άλλα μικρόσωμα σκυλιά!!! (όλα τα μικρόσωμα, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, τους "έχουν χαρακτήρα μεγαλόσωμου"? :confused:)

Λες και τα μικρόσωμα έχουν συνήθως άθλιο χαρακτήρα (νευρικό, προβληματικό ή απλά "λίγο") αλλά κάποια μικρόσωμα ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ έχουν τον σούπερ χαρακτήρα των μεγαλόσωμων!

Λες και τα "μεγαλόσωμα" έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα! Αν και φαντάζομαι ότι εννοούν όσοι χρησιμοποιούν την "ατάκα" ότι είναι πιο ισορροπημένα, πιο γενναία, πιο ήρεμα, πιο κοινωνικά ή πιο φύλακες ή δεν ξέρω τι άλλο.

Την ατάκα τη χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες μικρόσωμων παινεύοντας έτσι το σκύλο τους. Γνώμη μου είναι ότι τον υποτιμούν.

Τα μικρόσωμα σκυλιά μας έχουν το χαρακτήρα τους. Ούτε μικρόσωμων ούτε μεγαλόσωμων. Το ίδιο και τα μεγαλόσωμα.

Το ξέρω ότι το θέμα είναι ηλίθιο αλλά αυτό το κλισέ είναι πολύ κακό, κατά τη γνώμη μου, για τη φήμη των μικρόσωμων σκυλιών. Αυτά...

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Είχα στην ως τώρα πορεία μου με τους σκύλους δύο μικρόσωμα. Ένα Λάσα Άπσο κι ένα Σέτλαντ. Και τα δύο απέδειξαν τη γενναιότητα τους με πολύ διαφορετικό τρόπο το καθένα. Χαϊδευτικά επειδή δεν κολλώνανε πουθενά όταν κάποιος ξένος παρείσφρυε στο χώρο μας τα φώναζα κορμάρες γιατί συνήθως επρόκειτο για κάποιο τεράστιο σκύλο (το Λάσα είχε κάποτε κυνηγήσει ένα μολοσσό, δεν ξέρω πως λέγεται ένα κτήνος που μοιάζει με τεράστιο και άγαρμπο δαλματικό και το Σέτλαντ είχε κάνει να κλειστεί πάλι στ' αμάξι του έναν οδηγό που κάποτε παραλίγο να μας πετάξει στο άλλο ρεύμα και ζήταγε και τα ρέστα μετά) ή κάποιο πολύ θυμωμένο άνθρωπο. Επειδή κι εγώ είμαι μικρόσωμος δε σκέφτηκα ποτέ για τον εαυτό μου ότι βρίσκομαι σε σώμα νάνου (καλά 1.70 είμαι δεν είμαι και 1.30) αλλά με νοοτροπία γίγαντα. Είμαι αυτός που είμαι, όπως και τα σκυλιά μου ήταν αυτά που ήταν με την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία της φυλής τους, κάποια στοιχεία των γονέων τους και την κυριότερη διαμόρφωση χαρακτήρα κατά το μεγάλωμα μαζί μου.
Ως επί το πλείστον όμως πάντοτε είχα και έχω μεγαλόσωμες φυλές έχουν διαφορετικό χαρακτήρα σε πολλά πράγματα αλλά κυρίως μικρά που τα ανακαλύπτεις κατά τη συμβίωση, δεν έχει να κάνει με γενναιότητα, ή με αφοσίωση. Όπως γινόταν Τούρκος το Λάσα και το Σέλτι όταν πλησίαζες όταν τρώγανε έτσι γινότανε και ο Λύκος και γίνεται και το Χάσκυ (άσχετο αλλά το μόνο κουλ όταν τρώει που το πλησιάζω και κάνω δουλειές γύρω του είναι το Βέλγικο) με την ίδια ορμή τραβάνε στη βόλτα, βέβαια άλλη μυική δύναμη έχουν τα 40 κιλά και άλλη τα 5. Ναι κι εγώ νομίζω πως οποιοδήποτε σκυλί το υποτιμάς λέγοντας κάτι τέτοιο. Γιατί εγώ έχω ακούσει και την αντίστροφη φράση και κυρίως από ιδιοκτήτες Σέττερ, Μεγάλων Δανών και Αγίου Βερνάρδου. Για 'μενα αυτή η φράση όπως και παραλλαγές της είναι τελείως ακατανόητη και άνευ σημασίας. Η φυλή, οι γονείς και το σπιτικό που μεγαλώνει μετράνε. Όλα τα άλλα είναι σαχλαμπούχλες.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Μα Αλεξία μου δεν μίλησα για μικρόσωμους σκύλους που νομίζουν ότι είναι μεγαλόσωμοι (δεν ξέρω πώς ξέρουμε βέβαια τι αντίληψη μεγέθους έχουν οι σκύλοι, δηλαδή οι άφοβοι μικρόσωμοι νομίζουν ότι είναι μεγάλοι? Ο δικός μου που χώνεται σε οποιονδήποτε σκύλο άμα λάχει νομίζει ότι είναι μεγαλόσωμος?)

Είπα συγκεκριμένα για το διαχωρισμό: "χαρακτήρας μικρόσωμων" και "χαρακτήρας μεγαλόσωμων" κι ας μοιάζει λίγο σαν παιχνίδι με τις λέξεις.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Εγώ νομίζω πως τα μικρόσωμα είναι περισσότερο παραχαϊδεμένα. Παράδειγμα, δεν είναι το ίδιο να γαβγίζει μικρόσωμο σκυλί και μεγαλόσωμο. Αν γαβγίζει μικρόσωμο σε άνθρωπο στο δρόμο, σε μερικούς μπορεί να φανεί και χαρητομένο, αλλά αν γαβγίσει μεγαλόσωμο θα φάει διόρθωση.

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Ετσι.... Small dog syndrom...
Η φιλη μου του φοραει σαμαρακι αν του ορμηξει μεγαλο σκυλι να το τραβηξει πανω λεει...
Εκτροφεας toy poodle κ μου λεει ποτε σαμαρακι!
Κανονικα σκυλια που πρεπει κι αυτα να μαθουν το «διπλα μου» οπως ολα χωρις να τραβανε...
Ωραιο θεμα Chloe!!

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Σωστό (γι' αυτό και πολλοί ιδιοκτήτες μικρόσωμων καταστρέφουν τα σκυλιά τους), αλλά άσχετο μ' αυτό που λέω εδώ...
Εχει σχέση γιατί οι ιδιοκτήτες κατά κάποιο τρόπο διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του σκύλου τους.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Εγώ νομίζω οτι στον εγκέφαλο των ανθρώπων είναι καταγρεγραμμένο αυτό και όχι στον εγκέφαλο των σκύλων. Εμείς το έχουμε μπερδέψει έτσι. Υπάρχει ο μικρόσωμος ατρόμητος σκύλος λόγω χαρακτήρα και ο μεγαλόσωμος ατρόμητος σκύλος λόγω χαρακτήρα όπως και το αντίθετο.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Τη βλέπω τη δουλειά, θα το γυρίσουμε στο χειρισμό των μικρών σκυλιών από τους ιδιοκτήτες τους :D

Το θέμα μου, αυτή τη φορά είναι πολύ πιο χαζό και επιφανειακό! :D:D:D

ένα παράπονο αν θέλετε... ότι ακόμα και οι ιδιοκτήτες των μικρόσωμων δεν τα εκτιμούν όσο θα έπρεπε κι ότι κατά βάθος ψάχνονται να τους προσδώσουν χαρακτηριστικά που θαυμάζουν σε άλλες φυλές - μεγαλόσωμων σκύλων. Και δεν μιλάω μόνο για άσχετους, ακατάλληλους ιδιοκτήτες. Μιλάω για ενημερωμένους, λάτρεις των διαφόρων μικρόσωμων φυλών!

Νομίζω η stamatia κατάλαβε πολύ καλά.

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Λαμπρο παραδειγμα στο θεμα σου επισης αποτελουν τα poodles!!
Toy miniature και standard ανεξαρτητως μεγεθους ολα εχουν τον ιδιο (τελειο...χιχι;) ) χαρακτηρα:)
ειναι θεμα φυλης, dna κ αφεντικου...
Το μεγεθος παει περιπατο...

stitch18

Well-Known Member
6 Μαρτίου 2011
288
0
Athens
Ωραιο θεμα ! και εμενα αυτο μου λενε συνεχως για τα τσιουαουα μου δεν νομιζω οτι το λενε μονο για τα westie. εγω πιστευω οτι καθε σκυλι ανεξαρτητα ρατσας και μεγεθους εχει ενα χαρακτηρα που τον διαμορφωνει συμφωνα με καποια κριτηρια (φυλη, ιδιοκτητης, εμπειριες,ρατσα κτλ) για μεγεθος δεν εχω διαβασει να λενε ποτε ! ειναι πολυ υποτιμητικο συμφωνω απολυτως με αυτο ! αλλωστε ποιος ειναι αυτος που ξερει τοσο καλα τι μπορει να σκεφτεται ο σκυλος του καθε στιγμη και επειδη γαυγιζει ή τρεχει ή κυνηγαει κατι ή οτιδηποτε αλλο λεει οτι μπορει να ειναι μικροσωμο αλλα με χαρακτηρα μεγαλοσωμου! τι διαχωρισμος ειναι αυτος? και φυσικα δεν ισχυει... ολοι οι σκυλοι εχου το δικο τους χαρακτηρα ανεξαρτητου μεγεθους!!!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.926
Εμένα πάντως που θα γίνει μεγαλόσωμος αλλά ακόμη είναι μικρουλης χώνεται σε όλα τα μεγάλα μεν αλλά μόλις τον τραμπουκίσουν λουφάζει και κάθεται κάτω κοιτάζοντας με το ύφος "μα πως μπορείς να μαλώνεις/τραμπουκίζεις/τιμωρείς μια φάτσα γλυκιά σαν την δική μου" που πιάνει στους ανθρώπους αλλά όχι στους σκύλους. :p
Σήμερα γνωρίστηκε με έναν χάσκυ-pitbull εκεί που τον πήγα να παίξει και μόλις ο άλλος του έκανε κεφαλοκλίδωμα πήρε το γνωστό του λυπητερό ύφος.
Οπότε νομίζω ότι ο σκύλος μου είναι μεγάλος σε σώμα μικρού. :p

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Εγω μπορω να μιλησω μονο για δυο φυλες που γνωριζω (και λατρευω),σαν πρωην και νυν κατοχος
Μοιαζουν ΣΕ ΟΛΑ .... εκτος απο το μεγεθος...
παραθετω μια photo για να δειτε τι εννοω.

sheltie_collie..jpg
(ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ,για να σας προλαβω !!!)
Ιδια ψυχολογια , ιδιες συμπεριφορες , φτιαγμενα φυσικα για τον ιδιο σκοπο .....
(αδυνατον να πιστεψει κανεις οτι απο το DNA εχει επιβεβαιωθει οτι εχουν περισσοτερες διαφορετικες παρα κοινες καταγωγες )

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.926
Οπότε νομίζω ότι ο σκύλος μου είναι μεγάλος σε σώμα μικρού. :p
Αχχ το αντίθετο ακριβώς ήθελα να γράψω, ότι είναι μικρός σε σώμα μεγάλου ..#-o

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Εχει σχέση γιατί οι ιδιοκτήτες κατά κάποιο τρόπο διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του σκύλου τους.
'Εχει κυρίως να κάνει με τους αρχάριους ιδιοκτήτες μικρόσωμων φυλών και ΚΑΛΟ είναι να το ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ, για τους όποιους λόγους αναγκάστηκαν να πάρουν μικρόσωμο, ενώ όλοι μα όλοι σαν πρώτη σκέψη είχαν το Γκόλντεν ή το Γ/Π.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
γιατί ?
όλα τα μεγαλόσωμα έχουν τον ίδιο χαρακτήρα?
πως είναι ο χαρακτήρας μεγαλόσωμου?

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
γιατί ?
όλα τα μεγαλόσωμα έχουν τον ίδιο χαρακτήρα?
πως είναι ο χαρακτήρας μεγαλόσωμου?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Mία διευκρίνιση όσον αφορά τα westie.
Τα westie πέρα από το ατρόμητο του χαρακτήρα τους, την δυναμική και το θάρρος ένας από τους λόγους που χαρακτηρίζονται έτσι μαζί και άλλα συγκεκριμένα όπως τα σκότισ (όχι από ιδιοκτητες μόνο αλλά και σε βιβλία) είναι λόγο και της κατασκευής τους εφόσον μιλάμε για ένα μυώδες κοντό πλάσμα με φοβερή δύναμη και νεύρο για το μπόι του.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα