Κάπιοι σκύλοι χρειάζονται να πάνε λίγο "στρατό" πριν μπορέσουν να κερδίσουν ελευθερίες (γιατί αλλιώς είναι επικίνδυνοι). Κάπιοι από αυτούς πρέπει να γίνουν μόνιμοι (ή έστω εφεδρικοί) και να επαναλαμβάνουν μαθήματα για όλοι τους τι ζωή. Η Ήρα είναι σ'αυτήν την κατηγορία.
Άλλοι σκύλοι μπορούν να είναι και κακομαθημένοι, χωρίς να ενοχλούν τους γύρω τους. Η Ζήνα ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία.
Φυσικά παίζει ρόλο τι θέλει ο ιδιοκτήτης, τι ΑΝΕΧΕΤΑΙ από τον σκύλο του, και τι είναι διαθετημένος να κάνει για μια πιο αρμονική συμβίωση.
Όλοι οι σκύλοι έχουν διαφορετικές ανάγκες όμως (και σε εκπαίδευση ή/και εξάσκηση αυτής), τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε.
Το Σνάουτσερ μου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ελεύθερος (κυκλοφορούσαμε στη βόλτα χωρίς λουρί, και στο σπίτι πάντα ελεύθερος). Πέρασε όμως ΠΑΡΑ πολύ αυστηρή ζωή μέχρι τα 2-3 του χρόνια (στατιώτης κανονικός) και εφ' όρου ζωής τον δούλευα σε ασκήσεις υπακοής σε διάφορες δύσκολες συνθήκες (και ας ήταν χωρίς λουρί). Ο ίδιος σκύλος σε άλλα χέρια θα ήταν ο διάβολος της Ταζμανίας (ούτε βόλτα ΜΕ λουρί δεν θα μπορούσε να τον βγάζει ο μέσος ιδιοκτήτης).
Η αυστηρότητα είναι κάτι σχετικό. Προτιμώ να "καταπιέζεται" πάντως ένα ζώο, από την πλήρη αναισθησία που έχουν πολλοί.
Το ιδανικό (απαραίτητο μάλλον) είναι να προσφέρουμε σε ΚΑΘΕ ηλικία το παιχνίδι στην καθημερινότητα του ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ σκύλου. Δεν έχει σχέση αυτό με την αυστηρότητα, είναι ΑΣΧΕΤΟ.
Ακόμη κι οι "πέτρινοι" σκύλοι της αστυνομίας παίζουν καθημερινά (αν είναι σε σωστά χέρια που θέλουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρον το σκύλο στην δουλειά).
Πολλοί μου έλεγαν πως είμαι πολύ αυστηρη με το νεαρό μου Σνάουτσερ, και τώρα με το Μαύρο Τέρριερ μέχρι που έφτασε 2 ετών. Το αστείο όμως είναι πως ο σκύλος μου (και οι 2) μεγάλωσε με περισσότερο γέλιο, παιχνίδια και χαρά (παρά την αυστηρότητα) από τους σκύλους ΟΛΩΝ όσων έλεγαν πως τον καταπιέζω.
Με το Σνάουτσερ κάναμε: Ιππασία (πηδάγαμε δίπλα, δίπλα τ'εμπόδια), Windsurfing (με τον σκύλο πάνω στη σανίδα), οριβασία (απίστευτα "διάβαζε" το βουνό!) κι άπειρες εκδρομές + βόλτες.
Σήμερα έχω πάλι έναν σκύλο που ελέγχω απόλυτα (και λυτό) και ας είναι 60 κιλά "άγριος φύλακας", ενώ εκείνοι δεν μπορούν να λύσουν τον σκύλο τους γιατί κυνηγάει γάτες και βγαίνει στον δρόμο...
... ενώ ο σκύλος μου μπορεί και με συντροφεύει ΠΑΝΤΟΥ χωρίς κανένα πρόβλημα, ελεύθερος και "κύριος" χάρις στην σωστή του ανατροφή (και ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ της εκπαίδευσής του εφ' όσου ζωής).
ΤΩΡΑ, ποιός καταπιέζεται, ο καθένας αποφασίζει.
Να ανοίξουμε θέμα "Ποιοί καταπιΕΖΟΝΤΑΙ, από τους σκύλους τους";
Είναι ΠΟΛΛΟΙ, πιστέψτε με. Μου "κλαίγονται" κάθε μέρα. Και ο σκύλος δυστυχισμένος, ΚΑΙ όλοι στην οικογένεια!