Αστάθεια πίσω ποδιών!!!!

Vaggelis 1990

Member
13 Φεβρουαρίου 2021
8
4
34
Χαιρετώ την κοινότητα, θα ήθελα την γνώμη σας και την βοήθεια σας για ένα πρόβλημα υγείας που προέκυψε στο φιλαράκο μου, μπιγκλακι 8 ετών.
Τις τελευταίες 3-4 μέρες παρατήρησα ότι δυσκολεύεται να ανέβει στο καναπέ και εχτές κατά την βραδινή βόλτα στον γυρισμό πρόσεξα ότι τα πίσω πόδια τα κουνούσε με αστάθεια και μετα από λίγο έκατσε στα 2 του πόδια και δεν περπατούσε. Το ίδιο και όταν τελικά μπήκαμε σπίτι καθόταν στα πίσω πόδια και φαινόταν πολύ κακοκεφος.

Φοβήθηκα μήπως έχει πάθει καμιά επιληπτικη κρίση γιατί είναι επιληπτικό και του δίνω μισό χαπακι gardenal την μέρα.

Όλο τον βράδυ ήταν σε ατονία και δεν σηκώθηκε καθόλου. Το πρωί το πήγα στο κτηνίατρο κάναμε γενικες βιοχημικές αίματος και είχαμε ανεβασμένα τα εξής:
Alt 352 (όριο 125), Amy 4000 (1500), Tg 6.94 (1.13), Phos 6.00 (2.19), Glob 67.6 (45), Tp 101.8 (82).
Ο κτηνίατρος μου είπε ότι ίσως έχει θέμα με το πάγκρεας και τον ζοριζει στα πίσω άκρα ή θέμα με την μέση του. Είπε να τον παρακολουθώ αυτές τις μέρες να δούμε πως θα εξελιχθεί αλλά και σήμερα δεν είσα καποια διαφορά παραμένει η αστάθεια και αδιαθεσία. Το καλό είναι ότι τρώει κανονικά.
Αύριο θα πάω και για δεύτερη γνώμη σε ένα κτηνιατρικο κέντρο γιατί φοβάμαι μήπως είναι τίποτα άλλο και επιδεινωθεί η κατάσταση.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε απάντηση ή πληροφορία!

• Like
Reactions: Panagiota pan

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Έστω και με την παραμικρή πιθανότητα να είναι πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, πρέπει να τον έχεις τελείως περιορισμένο, όχι πήδημα, όχι καναπέδες. Αν είναι δυνατό να κατουρήσει και στο μπαλκόνι για να μην ανεβοκατεβαίνει πεζοδρόμια. Βόλτα το πολύ μέχρι τη γωνία και πίσω.

Κάνε ένα τεστ στα πίσω πόδια, που μπορεί να δώσει ένδειξη για πρόπβλημα στη σπονδυλική στήλη. Όπως στέκεται σε κανονική στάση, γύρνα το πέλμα το ενός πίσω ποδιού προς τα πίσω (κουτουπιέ) και δες αν έχει φυσιολογική αντίδραση επαναφοράς στην κανονική θέση. Αν δεν επανέρχεται μόνο του στη φυσιολογική θέση, ή επανέρχεται αργά είναι μια ένδειξη για πρόβλημα. Το κάνεις και στα 2 πόδια, ένα ένα τη φορά.

Vaggelis 1990

Member
13 Φεβρουαρίου 2021
8
4
34
Έστω και με την παραμικρή πιθανότητα να είναι πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, πρέπει να τον έχεις τελείως περιορισμένο, όχι πήδημα, όχι καναπέδες. Αν είναι δυνατό να κατουρήσει και στο μπαλκόνι για να μην ανεβοκατεβαίνει πεζοδρόμια. Βόλτα το πολύ μέχρι τη γωνία και πίσω.

Κάνε ένα τεστ στα πίσω πόδια, που μπορεί να δώσει ένδειξη για πρόπβλημα στη σπονδυλική στήλη. Όπως στέκεται σε κανονική στάση, γύρνα το πέλμα το ενός πίσω ποδιού προς τα πίσω (κουτουπιέ) και δες αν έχει φυσιολογική αντίδραση επαναφοράς στην κανονική θέση. Αν δεν επανέρχεται μόνο του στη φυσιολογική θέση, ή επανέρχεται αργά είναι μια ένδειξη για πρόβλημα. Το κάνεις και στα 2 πόδια, ένα ένα τη φορά.
Το τεσταρα αυτό στα ποδαράκια του από την πρώτη μέρα και είδα ότι δεν επανέρχεται στη κανονική θέση το πέλμα τις περισσότερες φορές και εάν επανέλθει γίνεται με καθυστέρηση και δυσκολία!!
Στην δεύτερη γνώμη κτηνιάτρου που πήρα σήμερα, έγιναν ακτινογραφίες πίσω στην μέση και θώρακα. Στο τελευταίο σύνδεσμο με την λεκάνη σε πιέσεις που του έκανε ο γιατρός είδε αντίδραση πόνου αλλά η ακτινογραφία δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό. Μας χορήγησε παυσίπονα για τέσσερις μέρες να δούμε αν υποχώρηση ο πόνος και ακινησία!
Την Δευτέρα θα τον πάω και σε ορθοπεδικό κτηνίατρο μήπως διαγνώσει κάτι επιπλέον!

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Το τεσταρα αυτό στα ποδαράκια του από την πρώτη μέρα και είδα ότι δεν επανέρχεται στη κανονική θέση το πέλμα τις περισσότερες φορές και εάν επανέλθει γίνεται με καθυστέρηση και δυσκολία!!
Στην δεύτερη γνώμη κτηνιάτρου που πήρα σήμερα, έγιναν ακτινογραφίες πίσω στην μέση και θώρακα. Στο τελευταίο σύνδεσμο με την λεκάνη σε πιέσεις που του έκανε ο γιατρός είδε αντίδραση πόνου αλλά η ακτινογραφία δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό. Μας χορήγησε παυσίπονα για τέσσερις μέρες να δούμε αν υποχώρηση ο πόνος και ακινησία!
Την Δευτέρα θα τον πάω και σε ορθοπεδικό κτηνίατρο μήπως διαγνώσει κάτι επιπλέον!
To πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη είναι ορατό με ακτινογραφία, μόνο όταν έχει να κάνει με κάκωση, π.χ. παραμόρφωση των οστών. Σε άλλες περιπτώσεις όπως σε πρόβλημα μεσοσπονδύλιων δίσκων (που είναι και πιο συχνό) δεν φαίνεται τίποτα στην ακτινογραφία παρά μόνο σε αξονική (που απαιτεί ολική νάρκωση).

Στο πρόβλημα όπως στη δεύτερη περίπτωση εμείς κάναμε κορτιζόνες και αυστηρή ακινησία.
Το παυσίπονο ναι μεν τον ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά αυτό σημαίνει και ότι ο σκύλος παίρνει θάρρος να κινηθεί περισσότερο, κάτι που δεν το θέλουμε. Δηλαδή το ότι θα σταματήσει να πονάει δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα.

Το πιο κρίσιμο είναι η ακκινησία όπως έγραψα και πιο πάνω, τουλάχιστον για 2 εβδομάδες, άσχετα από το αν το σκυλί θα ξεκινήσει να δείχνει κάποια στιγμή ότι δεν πονάει. Φυσικά απαγορεύεται κατέβασμα σκάλας, πηδήματα, τραβήγματα κλπ.

Vaggelis 1990

Member
13 Φεβρουαρίου 2021
8
4
34
Προσπαθώ όσο γίνεται να τον έχω ακίνητο, τον βγάζω στο μπαλκόνι για τα απαραίτητα. Την Δευτέρα θα τον πάω στον ορθοπεδικό και θα θέσω ξανά το θέμα της αξονικής.
Η ηλικία του πιστεύεται ότι είναι εντάξει για ολική νάρκωση; γιατί είναι 8 χρονών και έναν φόβο τον έχω και για αυτό.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Προσπαθώ όσο γίνεται να τον έχω ακίνητο, τον βγάζω στο μπαλκόνι για τα απαραίτητα. Την Δευτέρα θα τον πάω στον ορθοπεδικό και θα θέσω ξανά το θέμα της αξονικής.
Η ηλικία του πιστεύεται ότι είναι εντάξει για ολική νάρκωση; γιατί είναι 8 χρονών και έναν φόβο τον έχω και για αυτό.
Με έναν υπέρηχο καρδιάς και υπερηχογράφημα έχεις πάντα μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης του σκύλου πριν ολικές ναρκώσεις.

Εμεί έχουμε περάσει 2-3 κρίσεις στη σπονδυλική στήλη, με την πρώτη πιο ισχυρή και τις επόμενες πιο light. Αυτό, γιατί μετά την πρώτη κρίση έμαθα να αναγνωρίζω τα συμπτώματα στην αρχική τους φάση, οπότε έβαζα το σκύλο κατευθείαν σε περιορισμό και προλάβαινα την κατάσταση.

Δεν έκανα ποτέ αξονική/μαγνητική, με τη λογική ότι δεν χρειαζόταν να υποβάλλω το σκύλο σε μία επιπλέον ολική νάρκωση για διαγνωστικούς λόγους, αφού το πρόβλημα μπορούσαμε και το αντιμετωπίζαμε με κορτιζόνη και περιορισμό. Θα έκανα αξονική/μαγνητική εάν το σκυλί πάθαινε ξαφνικά οξύ πρόβλημα, οπότε εκεί θα τιθόταν πια και θέμα χειρουργείου. Εφόσον ήταν κάτι διαχειρίσιμο, δεν μπήκα σε διαδικασία μαγνητικής.

• Like
Reactions: Vaggelis 1990

Vaggelis 1990

Member
13 Φεβρουαρίου 2021
8
4
34
Με έναν υπέρηχο καρδιάς και υπερηχογράφημα έχεις πάντα μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης του σκύλου πριν ολικές ναρκώσεις.

Εμεί έχουμε περάσει 2-3 κρίσεις στη σπονδυλική στήλη, με την πρώτη πιο ισχυρή και τις επόμενες πιο light. Αυτό, γιατί μετά την πρώτη κρίση έμαθα να αναγνωρίζω τα συμπτώματα στην αρχική τους φάση, οπότε έβαζα το σκύλο κατευθείαν σε περιορισμό και προλάβαινα την κατάσταση.

Δεν έκανα ποτέ αξονική/μαγνητική, με τη λογική ότι δεν χρειαζόταν να υποβάλλω το σκύλο σε μία επιπλέον ολική νάρκωση για διαγνωστικούς λόγους, αφού το πρόβλημα μπορούσαμε και το αντιμετωπίζαμε με κορτιζόνη και περιορισμό. Θα έκανα αξονική/μαγνητική εάν το σκυλί πάθαινε ξαφνικά οξύ πρόβλημα, οπότε εκεί θα τιθόταν πια και θέμα χειρουργείου. Εφόσον ήταν κάτι διαχειρίσιμο, δεν μπήκα σε διαδικασία μαγνητικής.
Με την θεραπεία που κάνατε με κορτιζόνη ο σκυλακος σας επανήλθε σε φυσιολογικούς ρυθμούς; Η χορήγηση κορτιζόνης γινόταν σε καθημερινή βάση;
Σε περίπτωση που μας προταθεί και εμάς η χορήγηση κορτιζόνης υπάρχει κάποια παρενέργεια που θα πρέπει να προσέχουμε;

Πιστεύω ότι δεν είναι τόσο οξύ κρίση αυτή που έχει αλλά πιο σίγουρα θα μου πει και ορθοπεδικός. Στην τηλεφωνική επικοινωνία και μέσα από βίντεο που του έστειλα μου είπε για τον περιορισμό που μου είπατε και εσείς και πρότεινε την αξονική μόνο στην φάση που θα έφτανε σε παράλυση.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Στην τηλεφωνική επικοινωνία και μέσα από βίντεο που του έστειλα μου είπε για τον περιορισμό που μου είπατε και εσείς και πρότεινε την αξονική μόνο στην φάση που θα έφτανε σε παράλυση.
Ακριβώς αυτό μου είχε πει κι εμένα ο γιατρός τότε και το βρίσκω λογικό.

Με την κορτιζόνη δεν είχαμε παρενέργειες - αν θυμάμαι καλά αρχικά ήταν σε καθημερινή βάση και μετά αραίωνε. Κάποια στιγμή θυμάμαι και δόση μεγαλύτερης διάρκειας αλλά πάνε αρκετά χρόνια πίσω.

Τεράστια σημασία ο περιορισμός. Δεν ξέρω αν ανεβαίνει το δικό σου σε καναπέδες και κρεβάτια - εγώ είχα φτιάξει πατένες σκαλοπάτια για να μην πηδάει κάτω, όλα αυτά φυσικά σε 2η φάση μόλις περασε το διάστημα περιορισμού.

• Like

Vaggelis 1990

Member
13 Φεβρουαρίου 2021
8
4
34
Ακριβώς αυτό μου είχε πει κι εμένα ο γιατρός τότε και το βρίσκω λογικό.

Με την κορτιζόνη δεν είχαμε παρενέργειες - αν θυμάμαι καλά αρχικά ήταν σε καθημερινή βάση και μετά αραίωνε. Κάποια στιγμή θυμάμαι και δόση μεγαλύτερης διάρκειας αλλά πάνε αρκετά χρόνια πίσω.

Τεράστια σημασία ο περιορισμός. Δεν ξέρω αν ανεβαίνει το δικό σου σε καναπέδες και κρεβάτια - εγώ είχα φτιάξει πατένες σκαλοπάτια για να μην πηδάει κάτω, όλα αυτά φυσικά σε 2η φάση μόλις περασε το διάστημα περιορισμού.
Ναι ναι ανεβαίνει και καναπέ και κρεβάτι, ειδικά το στρώμα στο κρεβάτι είναι αρκετά υπερυψωμένο και πιστεύω τελευταια τον ζοριζε αρκετά.
Ελπίζω να αναρρώσει σύντομα και μετά τον περιορισμό θα του κάνω και για μια κατασκευή να ανεβαίνει πιο εύκολα και ανώδυνα.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Και με τα αποτελέσματα των βιοχημικών τι έγινε τελικά; (Χωρίς να θέλω να σε ανησυχήσω πολύ θέλει παραιτέρω εξετάσεις το θέμα, γιατί κατά τη γνώμη μου μάλλον ο σκύλος έχει και άλλα θέματα) Θέλει επίσης ΠΟΛΥ προσοχή με τα φάρμακα που έδωσε ο γιατρός μιας και έχει ανεβασμένες τιμές στο συκώτι.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.510
Athens
Και με τα αποτελέσματα των βιοχημικών τι έγινε τελικά; (Χωρίς να θέλω να σε ανησυχήσω πολύ θέλει παραιτέρω εξετάσεις το θέμα, γιατί κατά τη γνώμη μου μάλλον ο σκύλος έχει και άλλα θέματα) Θέλει επίσης ΠΟΛΥ προσοχή με τα φάρμακα που έδωσε ο γιατρός μιας και έχει ανεβασμένες τιμές στο συκώτι.
Σωστά.
Επιπλέον @Vaggelis 1990 ρώτα τον κτηνίατρο και για συμπληρώματα υποστηρικτικά για τα όργανα που δείχνουν ανεβασμένες τιμές.

• Like

Vaggelis 1990

Member
13 Φεβρουαρίου 2021
8
4
34
Επειδή την ίδια άποψη είχε και κ δεύτερος κτηνίατρος που πήγα, θα επαναλάβουμε τις εξετάσεις την Πέμπτη και πιο λεπτομερείς από αυτές που έκανα.
Το παυσίπονο που μου έδωσε είναι cimalgex 80 mg, δίνω μισό χαπακι την μέρα για 4 μέρες- σήμερα του έδωσα το δεύτερο χάπι.

Vaggelis 1990

Member
13 Φεβρουαρίου 2021
8
4
34
Σωστά.
Επιπλέον @Vaggelis 1990 ρώτα τον κτηνίατρο και για συμπληρώματα υποστηρικτικά για τα όργανα που δείχνουν ανεβασμένες τιμές.

Σωστά.
Ευχαριστώ πολύ,
Ναι θα τον ρωτήσω μόλις κάνουμε ξανά τις βιοχημικές. Επίσης θα τσεκαρουμε και την φαινοβαρβιτάλη στο αίμα λόγο του gardenal που παίρνει για την επιληψία.

Vaggelis 1990

Member
13 Φεβρουαρίου 2021
8
4
34
Σωστά.
Ο μπιγκλακος έχει επανέλθει κανονικά μετα τα παυσίπονα που πήρε για 5 μέρες, δεν παρατηρείται αστάθεια και έχει πολύ όρεξη. Σηκώνεται μόνος του περπατάει κανονικά.
Ο ορθοπεδικός που τον εξέτασε έκρινε ότι δεν είναι κάτι το οποίο χρήζει περαιτέρω θεραπεία γιατί τον ρώτησα για θεραπεία με κορτιζόνη και μου είπε ότι δεν είναι σε κατάσταση τέτοιου που να δώσουμε κορτιζόνη και μου συνέστησε περιορισμό για ένα μήνα και χάσιμο κιλών επειδή έχει παραπάνω από το κανονικό.

Βγήκαν και οι επαναληπτικές βιοχημικές εξετάσεις που κάναμε και όλα έδειξαν ότι είναι καλά!! Μόνο μια τιμή ήταν ανεβασμένη της αλκαλικης φωσφατασης ALP 371~(70 όριο) και αυτό οφείλεται στο χάπι που παίρνουμε για την επιληψία (gardenal), οπότε είναι φυσιολογική η τιμή του μου είπε ο κτηνίατρος.

Η διαφορά που υπάρχει στις βιοχημικες σχετικά με τις πρώτες, εκτιμάται ότι δεν έχει σωστή αιμοληψια.