Ασκηση γερμανικού ποιμενικού

Anesidora

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2012
504
5
Το θέμα της άσκησης του Lupus με απασχολεί πολύ τον τελευταίο μήνα. Διάβασα πολλά θέματα στο φόρουμ, έκανα και μια έρευνα στο ίντερνετ, αλλά δεν έχω καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.

Ο κτηνίατρος που είδε τον σκύλο ήταν κατηγορηματικός στο να μην τον τρέχω και να μην τον κουράζω ωσπου να πάει 18-24 μηνών. Σε λίγες μέρες ο σκύλος θα γίνει 13 μηνών. Λόγω της βλαισοποδίας και άλλων προβλημάτων, μέχρι τώρα η άσκηση μας ήταν καθαρά μόνο περπάτημα, άντε να του πετούσα και 5 φορές ένα μπαλάκι.

Εδώ και έναν μήνα ο σκύλος δείχνει να αισθάνεται πολύ καλύτερα. Παλιά όταν πετούσα το μπαλάκι πήγαινε να το φέρει με ένα ελαφρύ τρέξιμο. Τώρα τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα και έχει πολύ όρεξη για γυμναστική. Ενώ πριν με τις 5 φορές που του πετούσα το μπαλάκι κουραζόταν και πήγαινε να ξαπλώσει στα χόρτα, τώρα είναι φουλ στην ενέργεια. Ο χρόνος και η ένταση της άσκησής μας αυξήθηκε κατακόρυφα!
Χαίρομαι πολύ που τον βλέπω έτσι, αλλά ταυτόχρονα φοβάμαι. Μήπως τον κουράζω παραπάνω από όσο πρέπει ή μήπως έκανα λάθος τόσο καιρό που ήμουν υπερπροστατευτική μαζί του? Οι γνώμες διχάζονται ακόμα και από κορυφαίους εκτροφείς Γ.Π.

Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να μου πείτε τι πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθούσατε με τα δικά σας όταν ήταν κοντά στην ηλικία του δικού μου.

kiriakos22

Well-Known Member
26 Μαϊου 2012
224
0
Καλησπέρα!

Εγω τον δικο μου που ειναι 12 μηνων τον τρεχω κοντα στις 2 ωρες την μερα.Οταν λεμε τρεξιμο εννοω μπαλακια,φρισμπι,ξυλα κτλ. αλλα φυσικα και κανονικο τζοκιν μαζι μου.Ο γιατρος μου ειπε πως ειναι καλο να τρεχει.

Ολα τα παραπανω φυσικα ισχυουν οταν ο σκυλος δεν εχει κανενα απολυτως προβλημα με τα οστα και την υγεια γενικοτερα.Οντως θελει πολυ προσοχη στο παιχνιδι/ασκηση γιατι ειναι πολυ ατσουμπαλα και μπορουν να τραυματιστουν ευκολα.

Παντα το καλυτερο ειναι να ακουμε τον κτηνιατρο μας και αυτο σε συμβουλευω να κανεις.Εαν φυσικα εχεις υποψιες οτι δεν ειναι ακριβως ετσι οπως στα λεει και μια δευτερη γνωμη στο θεμα δεν ειναι ασχημη.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Απέφευγε το μπαλάκι!
Η γρήγορη επιτάχυνση και η απότομη επιβράδυνση είναι ότι χειρότερο!Η καταπόνηση σε ένα αγύμναστο σωματάκι είναι ότι χειρότερο!
Η επαναφορά αντικειμένου ας είναι το μικρότερο σε διάρκεια παιχνίδι που θα παίξετε!
Χτίσε αντοχή και μυς!

Ξεκίνα με ελαφρύ χαλαρότατο τρέξιμο να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός και μετά αφού έχεις αποφύγει πιασίματα λόγω αγυμνασίας τότε αρχίζεις και "πιέζεις"!
Έχεις σκύλο τροχαστικό, πάτα πάνω σε αυτό, είναι το στοιχείο του!

Εγώ ακολούθησα χαλαρό τρέξιμο με τα πόδια στο δικό μου και μετά ανέβαζα την αντοχή!
Ύστερα έβαλα ποδήλατο για ένα μεγάλο διάστημα να φτιάξω την αντοχή και μετά ανέβασα τα χιλιόμετρα στο ίδιο τεραίν!Πλέον εφόσον είναι καλά αλλάζω τεραίν και έβαλα βουνό(κεκλιμένα επίπεδα, ανηφόρες-κατηφόρες)!

Η εκπαίδευση σε ιμάντα που κάνουμε μόλις βγαίνουμε από το σπίτι θεωρείτει πλέον προθέρμανση!
Στην προθέρμανση λοιπόν κάνουμε τις βασικές εντολές, επαναφορά, φρίσμπι αν το έχω μαζί μου κτλ!

Απέφευγε επίσης την άσφαλτο σαν τεραίν για τρέξιμο!
Προτίμησε χώμα, χόρτο ή ψιλό χαλικάκι(γαρμπίλι:p:D)

Πέρα από όσα ακούσεις χτίσε την αντοχή του σκύλου σου και σιγά σιγά τους μυς, να δέσουν και οι μυς και να στηρίξουν τα κόκαλα!
Ο σκύλος πρέπει να γυμνάζεται ακόμα και στην κρίσιμη περίοδο!Απλώς πρέπει να ξέρεις τις ανοχές του ζώου στην εκάστοτε περίοδο!
Η αγυμνασιά είναι ό,τι χειρότερο!

τεν τεν

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2012
454
1
st3lio μήπως ξέρεις εαν το τρέξιμο στην άμμο τον επιβαρύνει?

Εμάς ο ten ten είναι 16 μηνών και έχει πάθει 4 φορές θλάση! (με αντιφλεγμονώδη ,ξεκούραση κτλ)

Μου κάνει εντύπωση που τη "πατάει" τόσο εύκολα!

Παρεμπιπτόντως βασικές εντολές σε καθημερινή επανάληψη?

Anesidora

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2012
504
5
Η αλήθεια είναι οτι από τότε που ξεκινήσαμε την εντονότερη άσκηση υπάρχει διαφορά στους μυς του στα πίσω πόδια.
Αυτό που κάνω είναι: Πάμε σε έναν κλειστό χώρο με χώμα και χορτάρι, τον λύνω και τον αφήνω 5 λεπτά να κάνει μία βόλτα να μυρίσει το μέρος. Μετά τρέχουμε σιγά σιγά για 5 λεπτά. Βγάζω ένα σκοινί και κάνουμε όλες τις εντολές που ξέρει (1 δάγκωμα και τράβηγμα για κάθε εντολή). Διάλειμμα για 5 λεπτά. Μόλις τελειώσουμε κάνουμε το ίδιο με ένα μπαλάκι και μία επαναφορά για κάθε εντολή. Αν δω οτι είναι εντάξει του πετάω μπαλάκι μερικές φορές ακόμα. Διάλειμμα για 5 λεπτά. Μετά τον βάζω στο μείνε και του κρύβω το μπαλάκι 5-6 φορές και ψάχνει να το βρει. Καθόμαστε για 10-15 λεπτά και τον αφήνω να κάνει βόλτα και τον φωνάζω 3-4 φορές με την σφυρίχτρα για να έρθει τρέχοντας.
Μάλλον πρέπει να μειώσω αρκετά το μπαλάκι και να αυξήσω το χαλαρό τρέξιμο που κάνουμε στην αρχή.

Και κάτι ακόμα, βρήκα ένα πολύ ωραίο μέρος για βόλτα, αλλά είναι μακριά από το σπίτι μου. Για να πάμε, να κάτσουμε λίγο και να γυρίσουμε, υπολογίζω γύρω στις 2 ώρες συνεχές χαλαρό περπάτημα. Είναι πολύ αυτό για έναν Γ.Π. 13 μηνών?

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Το καλυτερο ειναι η αμμος, ακομα και σε σκυλια με δυσπλασια "προτεινεται" η βολτα σε αμμο!

Sent from my iPad using Tapatalk HD

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
H "βαρια" αμμος στην εντονη ασκηση ειναι μεγαλη καταπονηση στους τενοντες κ τους μυς του ζωου.
Γι αυτο προτινεται σε εντονη ασκηση η αμμος να ειναι βρεμμενη κ σταθερη.
Παρ ολα αυτα σε χαλαρους βηματισμους ειναι πολυ "ξεκουραστη" για τις αρθρωσεις κ καλη γυμναστικη.
Τα παραπανω ισχυουνε για τα αλογα, αλλα νομιζω οτι το ιδιο θα ισχυει κ για τους σκυλους....
Εγω παντος που εχω την δυνατοτητα να ειμαι στην παραλια (δεν εχω ΓΠ) καθε μερα προτιμω ο σκυλος να κολυμπαει παρα να τρεχει στην αμμο.....

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Η άμμο είναι περίεργο τεραίν για σκύλο!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σκύλος όταν είναι αγύμναστος και του βάζουμε να κάνει και την παραμικρή άσκηση μπορεί να πάθει μυικά τραβήγματα/θλάσεις/τενοντίτιτδες ή σε βάθος χρόνου σκελετικά μετά από χρόνια καταπόνιση!
Όταν ο σκύλος έχει φτιάξει κορμί σταδιακά τότε πέτα τον όπου θες, οι μυς είναι πέτρα και υποστηρίζουν τα κόκαλα!

H "βαρια" αμμος στην εντονη ασκηση ειναι μεγαλη καταπονηση στους τενοντες κ τους μυς του ζωου.
Γι αυτο προτινεται σε εντονη ασκηση η αμμος να ειναι βρεμμενη κ σταθερη.
Παρ ολα αυτα σε χαλαρους βηματισμους ειναι πολυ "ξεκουραστη" για τις αρθρωσεις κ καλη γυμναστικη.
Τα παραπανω ισχυουνε για τα αλογα, αλλα νομιζω οτι το ιδιο θα ισχυει κ για τους σκυλους....
Εγω παντος που εχω την δυνατοτητα να ειμαι στην παραλια (δεν εχω ΓΠ) καθε μερα προτιμω ο σκυλος να κολυμπαει παρα να τρεχει στην αμμο.....
Το καλύτερο πράγμα το κολύμπι!Δεν υπάρχει άλλη άσκηση καλύτερη από αυτήν!0 καταπόνιση!

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
εμενα παντως ηταν 3 μηνων και κατι οταν πρωτομπηκε στη θαλασσα απο μονη της και αρχισε να κολυμπαει αμεσως,,, πηγε καπου 5 μετρα και αλλα τοσα μεχρι να ξαναβγει εξω,,, και μετα συνεχεια μπαινοβγαινε κολυμπωντας για να ερθει σε εμενα,, μικρες αποστασεις και ξανα εξω,, βεβαια εμοιαζε με προσπαθεια να μην πνιγει και οχι με κολυμπι αλλα τα καταφερε,,, μετα απο ενα μηνα ερχοταν κολυμπωντας πιο βαθεια εκει που ημασταν,, ακομα και με ελαφρυ κυματισμο,, και ολο το χειμωνα που τη επαιρνα μαζι για ψαρεμα επεφτε μεσα στα κρυα νερα και κολυμπαγε,,, βεβαια παντα σε ερημικες περιοχες γιατι φωναζουν το λιμενικο σε χρονο μηδεν καποιες-καποιοι,,,

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
εμενα παντως επειδη παω για ψαρεμα με τον αδελφο μου και την παιρνω μαζι απο μικρη ολο πανω κατω την παραλια παει ειτε ειναι αμμο ειτε χαλικακι ειτε χαλικι,,, και βουταει και μεσα και κολυμπαει,, δεν εχει εμφανισει ποτε προβλημα εκτος απο οταν παταει κατι σαν αγκαθακι και βγαζει λυγμο και παει κουτσο και τρεχω και της το βγαζω ==)) βεβαια με ολα αυτα τα περπατηματα τα πελματα της εχουν σκληρυνει παρα πολυ και δυσκολα θα καρφωθει κατι που θα πατησει τωρα,,

τεν τεν

Well-Known Member
2 Φεβρουαρίου 2012
454
1
Αρχικά ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
και τα δύο μου σκυλιά έχουν μεγαλώσει στην θάλασσα οπότε δεν τους είναι πρωτόγνωρο το έδαφος!
Το 70% της άσκησης τους γίνετε εκεί, με κολύμπι μπαλάκια frisbee .
Κατάλαβα ότι θέλει περισσότερη προσοχή όσο αφορά την άσκηση τους, να γίνεται με πιο ομαλό τρόπο!