Αποριες μικρες σποραδικες.

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
1) δινω εντολη στη μικρη να ξαπλωσει κατω. την κανει μυριζει τη λιχουδια(βλεπε κροκετα ξηρας) και φευγει. Εγω τι κανω; δινω αλλη εντολη μετα σα να την εφαγε ; συνεχιζω δλδ η επειδη δνε πειναει, σταματαω;

2) μαθαινει το leave it,κοινως να αφηνει κατι που δαγκωνει. οταν της εδινα ακομα λιχουδιτσες, γινοταν το ακολουθο: ειχε παιχνιδι στο στομα, της ελεγα να το αφησει, το αφηνε κ τσουπ λιχουδια. πολλες φορες αυτο.
Ομως, τι κανω σε ασχετη φαση (δεν εχει μαθει την εντολη ακομα επαρκως, δνε προλαβα βασικα λογω τρεξιματος με θεμα υγειας της) που εχει αρπαξει πχ κατι κ ενω της δινω την εντολη, δνε το κανει; πρεπει να εχω παντα μαζι μου κροκετα πριν της το ζητησω οσο ειναι αρχη; οταν σε ασχετη φαση δαγκωσει κατι κ δεν το αφηνει, τι κανω; περιμενω να το αφησει κ της λεω την εντολη κ μπραβο, παλευω να της το παρω απο το στομα,τι;

3) εψαξα περι κολαρου οδηγου κ δεν καλυφθηκα για το θεμα που με απασχολει. επειδη σε ενα μηνα θα αρχησει τις τσαρκες σκεφτηκα σημερα να την εισαγαγω στ λουρι. Το κολαρο το εχει μαθει προ πολλου οποτε ειμαστε οκ. επειδη διαβασα καλυτερα το σαμαρακι, της πηρα σαμαρακι. οκ το φορεσαμε κι αυτο...ομως, οταν της εβαλα το λουρι να περπατησουμε λιγακι, αυτη γυριζε το κεφαλακι να το δαγκωσει(κοιτουσε δλδ ψηλα).
καπου ειχα δει οτι δεν πρπει με την καμια να αφησω να δαγκωσει το κολαρο,λουρι κλπ. δεν καταλαβα το γιατι αλλα το προσπαθησα. Καπου αλλου διαβασα οτι πρπει να την αφησω να το μυρισει, να εξοικιωθει (αρα κ να το δαγκωσει)κ κουτσου κουτσου να μαθει. Τι κανω τελικα; προτασεις;

4) πολλες φορες με γλειφει σα τρελη. ματια, μουρη μου, τα γυαλια μου τα κανει...χαρμα, πολλες φορες τα χερια μου...ακομα κ τις πατουσε μου. ειναι κατι να ανησυχω;

5) στα παιχνιδια της να εχει προσβαση οποτε θελει η να της τα δινω εγω οποτε θελω κ να της τα παιρνω μετα;; κι αν της τα παιρνω, δνε θα βαριεται;;;

Δεν ξερω εαν κανω καλα που ανοιγω ενα θεμα για τοσες αποριες. σκεφτηκα οτι ειναι καλυτερα ετσι. Εαν εκρινα λαθος, πειτε μου να ανοιξω νεα θεματα για καθε απορια.

Ευχαριστω προκαταβολικα γενικα και ειδικα. Καθε σταλα γνωσης, εστω προβληματισμου, ειναι μετακινηση μου και ειμαι ευγνωμων...:)

Last edited:

gsdog

Well-Known Member
16 Ιανουαρίου 2009
136
1
1) Αν δε δειχνει ενδιαφερον γενικα στην ξηρα οταν επιβραβευεις, μπορεις να δοκιμασεις καποια αλλη λιχουδιτσα. Παντως μπορεις να επιβραβευσεις και με αλλους τροπους, πολλες φορες ακομα και σκετο μπραβο, αντε με κανα χαδακι, ειναι υπεραρκετα.

2) Βασικα αυτο που ακολουθω εγω γενικα, ειναι οταν εχει ΨΙΛΟμαθει καποια εντολη, να μην του τη δινω ποτε οταν ειμαι σχεδον σιγουρος οτι δε θα εκτελεσει. Οταν αρπαξει κατι στο δρομο, ειναι γιατι της κινησε πολυ το ενδιαφερον, μπορει ναναι φαγητακι για παραδειγμα, και ειναι δυσκολο να εκτελεσει το leave it, ειδικα αν δεν εχεις κατι να την ανταμειψεις. Εγω κουβαλαω παντα μαζι μου κροκετες σ'ενα σακουλακι στην τσεπη μου για τετοιους λογους.

3) Το οτι δεν πρεπει να δαγκωνει τοχω διαβασει μεσα στο φορουμ, αλλα ουτε εγω θυμαμαι το γιατι... Anyway, αστην λιγο να το μυρισει, χωρις να το παρει στο στομα, βαλτης το και κρατα το ετσι ωστε να μην το δαγκωνει και με το που κανει ενα-δυο κανονικα βηματα, επιβραβευση.. Λιγη υπομονη και ολα οκ. (εγω στο λουρι δεν ειχα κανει καθολου practice)

4) Και δε χαιρεσαι? Δε βλεπω το λογο να ανησυχεις..

5) Δε χρειαζεται ναχει προσβαση συνεχεια σε ολα τα παιχνιδια της, ετσι θα τα βαρεθει στο τελος... Μπορεις να της δινεις αλλα τη μια μερα, αλλα την αλλη κτλ (δε λεω ναχεις 100 παιχνιδια). Ετσι δε θα βαρεθει και θα χαιρεται που καθε μερα εχει αλλα.. Εξαλλου εσυ σαν αρχηγος, και καλα αποφασιζεις ποτε και με ποιο θα παιξει.. (Εγω τουχω παντως και μερικα μονιμα...)

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
δινω εντολη στη μικρη να ξαπλωσει κατω. την κανει μυριζει τη λιχουδια(βλεπε κροκετα ξηρας) και φευγει. Εγω τι κανω; δινω αλλη εντολη μετα σα να την εφαγε ; συνεχιζω δλδ η επειδη δνε πειναει, σταματαω;
μολις περιεγραψες ενα αποτυχημενο κατω
πρεπει πρωτα να μαθει ενα σωστο κατσε και με σωστους χρονους αναμονης ,δεν λεμε κατσε και αντε ο σκυλος το εκανε και μολις παρει την επιβραβευση σηκωνετε αμεσως και φευγει ,αυτο ειναι λαθος ,λες μπραβο και συγχρονος χαδι και λιχουδια που της αρεσει (συνηθως δινουμε τυρακι),θα ξεκινησει απο "κατσε" σε "παμε ή μαζι " οταν το πεις εσυ,εαν σηκωθει απο μονη της τοτε τη διορθωνεις και την ξαναβαζεις κατσε
αφου μαθει το "κατσε" τοτε μετα περνας στην εκμαθηση "κατω" και με σωστους χρονους αναμονης

μετα παιρνας στην εκμαθηση "μεινε" κλπ

μονο και αφου πραγματικα εχει μαθει σωστα και εκτελει μια εντολη ,τοτε και μονο τοτε θα περνας στην εκμαθηση νεας εντολης

εγω προσωπικα προτεινω εκμαθησης εντολων μεσα στο σπιτι χωρις λουρι ,μετα οι ιδιες εντολες με λουρι μεσα στο σπιτι και μετα ξεκιναμε τις ιδιες εντολες εξω στη βολτα παντα με λουρι

οσο περισσοτερο μαθαινει να εκτελει σωστα μια εντολη ,λεκτικα σταθερα επιβραβευουμε με λεξη μπραβο και σιγα σιγα αυξανουμε το χαδι και μειωνουμε τη λιχουδια

σημαντικο δεν κανουμε μαθημα στο σκυλο ποτε οταν ειναι χορτατος

δεν κανουμε μαθημα στο σκυλο ποτε με το ζορι παρα μονο οταν εχει την καταλληλη διαθεση

αν δεις οτι ο σκυλος μια μερα ειναι "βαρυς" δεν "τραβαει" για μαθημα ,αστον δεν πειραζει αλλα προσεξε θα κανεις μια εντολη που θα εισαι σιγουρη οτι θα την εκτελεση και θα σταματησεις , δεν θα σταματησεις ποτε μετα απο λαθος εκτελεση εντολης

αν αφησεις τα παιχνιδια της να τα εχει χυμα στη διαθεση της το πιθανοτερο ειναι να τα βαρεθει συντομα ,οπως και τα μικρα παιδια

το οτι σε γλυφει αυτο πρεπει να σε χαροποιει και οταν το κανει να εισαι δεκτικη ,πρεπει ομως να την μαθεις να το κανει κατ ιδιαν και οχι παντου μεσα σε κοσμο ,στο δρομο κλπ ,αλλο να την εχεις αγκαλια στο δρομο και να σου δωσει ενα φιλι και αλλο να την εχεις αγκαλια και να περνας μια διασταυρωση και αυτη να σε κανει μπανιο στα φιλια ,αυτο ειναι επιθυμητο μονο οταν ειμαστε σπιτι και παιζουμε ,στον προσωπικο μας χρονο δηλαδη ,εκει λοιπον οσο θα σε φιλαει αυτη αλλο τοσο θα τη φιλας και εσυ και λες και "μπραβο" ,ενω εξω θα εισαι πιο σοβαρη ,τρυφερη και προστατευτικη οσο χρειαζετε με ενα χαδι με ενα καλο λογο αντε και ενα γρηγορο φιλι ,αλλα μεχρι εκει

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Krina, γιατί να συνδυαστεί η εκμάθηση του "κάτω" με αυτήν του "κάτσε";

Είναι 2 ανεξάρτητες εντολές και δουλεύονται ταυτόχρονα.

Επίσης καλό είναι να αλλάξεις μία από τις δύο λέξεις. Ξεκινάνε από "Κά..." και οι δύο και είναι πιο δύσκολο για ένα κουτάβι να τις μάθει. Εγώ χρησιμοποίησα αντί για το "κάτω" το "ξάπλα" ;)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγω ακολουθησα ακριβως την μεθοδο που περιγραφει η Κρινα. Κατά γραμμα θα ελεγα.

Πού συνδιαζει Κωστα το κατω με το κατσε??
Και γιατι να δουλευτουν ταυτοχρονα?
Κι εγω χρησιμοποιω κατσε και ξαπλα για με το κατω μπερδευονταν.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Γιατί αν τις δουλέψεις διαδοχικά, δηλαδή να μάθει να είναι στη θέση "κάτω" από τη θέση "κάτσε" (κοινώς πρώτα να κάθεται και μετά να ξαπλώνει) δημιουργείς 2 θέματα:

1. Σε περίπτωση που βιάζεσαι γιατί να πρέπει να δώσεις 2 εντολές
2. Μπορεί το σκυλί να συνδυάσει τις 2 εντολές ως μία και να ξαπλώνει μετά από το "κάτσε"

Επίσης υπάρχει και το θέμα των εξετάσεων βασικής υπακοής (ΒΗ/ΕΒΥ) που το "κάτω" πρέπει να είναι από όρθια θέση ;)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Σωστος. Με γυρισες πισω αρκετούς μηνες και θυμηθηκα ότι τα αντιμετωπισα αυτά που λες. Πλεον βεβαια δεν τιθεται θεμα και ξαπλωνει και από καθιστη θεση και από ορθια και εν κινησει.
Ισως σκεφτομαι διαφορετικα γιατι το θεμα των εξετασεων ποτέ δεν με απασχολησε.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
μαθηματα για καθε μια εντολη ξεχωριστα στην αρχη και αφου μαθει να εκτελει σωστα , παμε για την επομενη σε συνδυασμο με την προηγουμενη καποιες φορες ή και μονη της η καθε εντολη ξεχωτιστα ή και αντιστροφα οπως απο ¨"πλατς" σε "ζιτς"

πρωτα "μαζι"-"παμε"-"φους"
μετα "κατσε" -"ζιτσ"
μετα "κατω"-"πλατσ"
μετα "μεινε" σε θεση εντολης "ζιτσ" ή "πλατς"
μετα απο "φους" σε "πλατς" και "μεινε"
μετα απο "πλατς" σε "ζιτς" και "μεινε" και "φους"
συγχωρεστε με αν ξεχασα κατι

σημαντικο ρολο παιζουν οι χρονοι αναμονης

επειδη εγω ενδιαφερομαι πολυ και δουλευω μορφολογια η πρωτη εντολη που μαθενω ειναι το "stay" το "μεινε" δλδ αλλα σε ορθια σταση ,απλα χρεισιμοποιω μονο "stay" για μεσα στο στιβο και "μεινε" για τη βασικη

επισης δεν μπερδευονται αν καποιος χρεισιμοποιει "κατσε" και "κατω" γιατι εκτος απο λεκτικες εντολες δινω εντολες κινησεως με τη γλωσσα σωματος,κινησεις εντολων με τα χερια ,ετσι ο σκυλος γνωριζει τι θελω απο αυτον ειτε μιλησω ειτε οχι,αν παλι καποιος δεν γνωριζει πως να το κανει αυτο και δεν θελει να μπερδευτει ο σκυλος του ,πρεπει να προσεξει τον τονισμο των εντολων

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
α ξεχασα να πω οτι εγω θεωρω σαν πιο δυσκολη και σοβαροτερη εντολη το "ελα"-"com" ,την οποια και πρεπει να μαθενουμε στο κουταβι απο πολυ νωρις πριν ακομα ξεκινησει την βασικη

ολα τα υπολοιπα ειναι σαν παιχνιδι

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
Επίσης καλό είναι να αλλάξεις μία από τις δύο λέξεις. Ξεκινάνε από "Κά..." και οι δύο και είναι πιο δύσκολο για ένα κουτάβι να τις μάθει. Εγώ χρησιμοποίησα αντί για το "κάτω" το "ξάπλα" ;)
και εγώ αυτό ακριβώς έκανα αλλά από ασχετοσύνη :D

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
μολις περιεγραψες ενα αποτυχημενο κατω
πρεπει πρωτα να μαθει ενα σωστο κατσε και με σωστους χρονους αναμονης ,δεν λεμε κατσε και αντε ο σκυλος το εκανε και μολις παρει την επιβραβευση σηκωνετε αμεσως και φευγει ,αυτο ειναι λαθος ,λες μπραβο και συγχρονος χαδι και λιχουδια που της αρεσει (συνηθως δινουμε τυρακι),θα ξεκινησει απο "κατσε" σε "παμε ή μαζι " οταν το πεις εσυ,εαν σηκωθει απο μονη της τοτε τη διορθωνεις και την ξαναβαζεις κατσε
αφου μαθει το "κατσε" τοτε μετα περνας στην εκμαθηση "κατω" και με σωστους χρονους αναμονης

μετα παιρνας στην εκμαθηση "μεινε" κλπ
χμ...δηλαδη θα πρεπει να της πω sit, να καθησει, χαδακι-μπραβο κ αμεσως λιχουδια. Οταν παει να σηκωθει, να πω πχ free ωστε να μαθει σιγα σιγα την ελτολη free?η την βασω να καθησει κι αλλο;;;οταν τη βαλω εγω επειδη παει να σηκωθει, δεν λεω good girl φανταζομαι,ε;
Με το stay προβλεπω να τα κανω θαλασσα, δνε ξερω πως να της το μαθω.

μονο και αφου πραγματικα εχει μαθει σωστα και εκτελει μια εντολη ,τοτε και μονο τοτε θα περνας στην εκμαθηση νεας εντολης
ωχ! δεν το ηξερα αυτο!

εγω προσωπικα προτεινω εκμαθησης εντολων μεσα στο σπιτι χωρις λουρι ,μετα οι ιδιες εντολες με λουρι μεσα στο σπιτι και μετα ξεκιναμε τις ιδιες εντολες εξω στη βολτα παντα με λουρι
λουρι εννοεις τον οδηγο;;; πανεξυπνο... εγω της τα μαθαινω (και καλα,γιατι μαλλον τελικα δεν της εχω μαθει τπτ) χωρις λουρι. φανταζομαι θα πρπει οτε και αν καταφερω να μαθει μια εντολη, να της τη μαθω με τον ιδιο τροπο αλλα με λουρι οδηγο ε;

αν δεις οτι ο σκυλος μια μερα ειναι "βαρυς" δεν "τραβαει" για μαθημα ,αστον δεν πειραζει αλλα προσεξε θα κανεις μια εντολη που θα εισαι σιγουρη οτι θα την εκτελεση και θα σταματησεις , δεν θα σταματησεις ποτε μετα απο λαθος εκτελεση εντολης
δλδ αν την κανει λαθος, θα ξαναδωσω την εντολη ως οτου την εκτελεσει ορθα;; η την διορθωνω εγω βαζοντας την πχ να καθησει;;;ι
ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια. Παλι κατι εμαθα! και κυριως οτι κανω κατι λαθος, ευτυχως! καλυτερα να μην μαθω κατι στη μικρη, παρα να της το μαθω λαθος.

Last edited:

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Οταν παει να σηκωθει, να πω πχ
οταν κανουμε "βασικη" δεν επιτρεπουμε στο σκυλο να εχει πρωτοβουλιες ,αν παει να σηκωθει απο μονη της ,τη διορθωνεις και την βαζεις ακριβως στην ιδια θεση-εντολη που της ειχες δωσει πριν σηκωθει ουτε πιο δεξια- ουτε πιο αριστερα- ουτε πιο μπροστα- ουτε πιο πισω-ακριβως στην ιδια θεση ,δεν επιβραβευεις γιατι εκανε λαθος και σηκωθηκε απο μονη της και εσυ διορθωνεις,θα την βαλεις λοιπον στην ιδια θεση και θα περιμενεις λιγο(χρονος αναμονης σημαντικος που αυξανεται σταδιακα) και θα δωσεις εντολη να σηκωθει με "παμε-μαζι-φους"(αναλογα με τη λεξη που χρησιμοποιηεις εσυ) ,,αν το ξανα κανει λαθος ξαναδιορθωνεις παλι απο την αρχη ,αν το κανει σωστα τοτε και μονο τοτε επιβραβευεις και συνεχιζεις το μαθημα με επαναληψεις

προσοχη :δεν κανουμε στο σκυλο παρα πανω απο 15 -25 λεπτα μαθημα ,γιατι βαριεται,το πιο σωστο κατα τη γνωμη μου ειναι αρκετες φορες τη μερα απο 5-10 λεπτα,εξαρταται βεβαια απο τη φυλη και το χαρακτηρα του κουταβιου

σημαντικο: ποτε δεν σταματαμε με λαθος εκτελεση εντολης ,πρωτα θα το κανει σωστα και μετα θα σταματησουμε

επισης σημαντικο κατα τη γνωμη μου ,ποτε δεν λεμε απο θεση εντολης ¨"κατσε"-"κατω"-μεινε" στο σκυλο "free"-"ελευθερος"-"ενταξει"-"βολτα" ,οταν ειναι σε θεση εντολης και εμεις θελουμε να τον αφησουμε ελευθερο ,τοτε παμε εμεις στεκομαστε διπλα του,του βαζουμε οδηγο αν δεν φοραει,περιμενουμε για 1-2 λεπτα, του λεμε να σηκωθει ,περιμενουμε παλι 1 με 2 λεπτα επιβραβευουμε και μετα του λεμε '"free",αν στο χρονο αναμονης που εμεις εχουμε βαλει ο σκυλος δεν αντεξει να περιμενει και σηκωθει ,δεν λεμε ενταξει μωρε θα τον αφηνα ελευθερο ουτως η αλλως ,οχι, τον ξανα παιρνουμε τον ξαναβαζουμε στη θεση που ηταν και ξανα απο την αρχη διορθωτικη ,και αφου το κανει σωστα τοτε και μονο τοτε ,θα τον αφησουμε ,αλλιως θα δημιουργησουμε ενα σκυλο ανυπομονο

ο χρονος αναμονης εξαρτατε απο τη θεση εντολης ,αν ο σκυλος ειναι σε "κατσε" δεν τον αφηνουμε να περιμενει πανω απο 2 λεπτα γιατι κουραζετε και ειναι κριμα ,μαθημα κανουμε οχι βασανιστηρια,αν ο σκυλος ειναι σε θεση εντολης "κατω" μπορουμε να αυξανουμε το χρονο αναμονης σταδιακα

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κρινα, φανταστικο μαθημα! Πού ησουν οταν εκανα βασικη?
Μου εκανε μεγαλη εντυπωση αυτο με το free. Εγω το δινω παντα μετα απο θεση εντολης, αναλογα με την αδεια για φαγητο.

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
κι εγω εχω εντυπωσιαστει...
αυτο με το free το εχω δει σε βιντεακια στο youtube βασικα..λαλατσια θα εκανα, ε;

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
εχεις δικιο παντως, λιγο που δοκιμασα, ειδα διαφορα ακομα κι αν ειναι επιφανειακη(που ειναι), παντως εχει διαφορα.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97