Απορίες για την συμπεριφορά του

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Παιδιά, καλησπέρα σας!
Για αρχή, έχω κάνει την εξής "πατάτα" και δεν έγραψα ποτέ στο θέμα "Νέο μέλος"... Οπότε και δεν ξέρετε για μένα, εκτός κι αν έχετε διαβάσει κανένα ποστ μου.

Σημειώνω, λοιπόν, για να ξέρετε σε τι αναφέρομαι, ότι έχω ένα αρσενικό ημίαιμο σκύλο, αποτέλεσμα ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής Ιρλανδικού Setter(μητέρα) και Βέλγου Ποιμενικού Groenendeal(πατέρα). Κι είναι πλέον 9 μηνών. Το έχουμε από όταν ήταν 2μηνών και κάτι, όπου τον προηγούμενο μισό μήνα, πριν τον πάρουμε, ζούσε με τα αδέρφια του, γάτες, ένα αρσενικό Μπόξερ κι ήταν ιδιαίτερα κυριαρχικός απένταντί τους.

Για να μπω στο θέμα, που έχω απορίες! :(
Πάμε, λοιπόν, τον τελευταίο μήνα τουλάχιστον στο πάρκο δίπλα στο σπίτι μου, για την τελευταία βόλτα της ημέρας και καθόμαστε από μία έως δύο ώρες κάθε μέρα, ανάλογα τα κέφια... Εκεί, έχει πολλά σκυλάκια. Αλλά υπάρχει μία βασική παρέα.

Το ζήτημα μου είναι το εξής, ο μικρός... όταν βλέπει θηλυκό, τρελένεται... κυριολεκτικά. Έχει το μυαλό του συνέχεια στο να τις καβαλήσει (υπάρχει και σειρά προτίμησης, αλλά ο καλός μήλος όλα τα αλέθει!) και χάνει πολύ χρόνο από το παιχνίδι, τρέχοντας από πίσω από τα φουστάνια τους. Για να είμαι ξεκάθαρη, δεν έχω καμία πρόθεση αναπαραγωγής του.

Με τα αρσενικά από την άλλη, όταν είναι αυτά ήρεμα, είναι κι αυτός. Όταν όμως είναι πολλά μαζεμένα και εμφανίζονται ξαφνικά, είναι ανήσυχος και σήμερα π.χ. γάβγιζε σε έναν!

Επειδή, δύο θηλυκές είναι η σταθερή μας παρέα (και ο έρωτας του), αρχίζω και σκέφτομαι, μήπως του κάνω κακό και αρχίζει να αγριεύει και χαθεί το νόημα της κοινωνικοποίησης(πάρκο).
Επίσης, αν και ήμουν κάθετα αρνητική απέναντι στην στείρωση, καθώς δε θα επέτρεπα να συμβεί κανένα μοιραίο, σκέφτομαι μήπως τελικά ταλαιπωρείται και χρειάζεται να τον στειρώσω.

Και τελευταίο, έχουν αρχίσει και συμπεριφέρονται σαν αγέλη.
Με αυτό εννοώ ότι
μία φορά γάβγισε μία σκύλα σε ένα περαστικό, έπεσαν όλα μαζί να γαβγίζουν...
ήρθε ένα κύριος τρέχοντας κατά πάνω μας και αμέσως άρχισαν πάλι...
μας φώναξε κάποιος από το μπαλκόνι ότι θα μας βάλει φόλες, απάντησε ένας νεαρός τσαντισμένος, άρχισε ο δικός μου, γάβγισε δύο φορές...

Τι συμπεριφορές επιτρέπω και τι όχι, σε σχέση με τα παραπάνω;

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Καλά προφανώς!
αν και δε νομίζω, ότι περνάει από το χέρι μου, μιας κι έχουν ήδη φολιάσει στο πάρκο αυτό, με δηλητηριασμένο στάρι περιστέρια!
οπότε προς το παρόν με απασχολεί η ηρεμία στο πάρκο, για να μην έχουν καμία αφορμή για οπιουδήποτε τύπου σχόλια... και κυρίως πράξεις!

Ιδέες για το πρώτο ποστ, έχει κανείς;
Ευχαριστώ!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Και η δική μου σκυλοπαρέα κάπως έτσι είναι. Μαζευόμαστε κάθε βράδυ καμμιά φορά και είκοσι σκυλιά. Τον χειμώνα δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί την ώρα που μαζευόμαστε δεν έχει άλλο κόσμο. Κανένας τυχαίος περαστικός μόνο. Το καλοκαίρι στην κυριολεξία βρυκολακιάζουμε, προκειμένου να είμαστε μόνοι μας. Τα σκυλιά μεταξύ τους έχουν κι αυτά συμπάθειες και αντιπάθειες. Προσέχουμε πολύ την ώρα του παιχνιδιού μην εξελιχθεί σε τίποτα άλλο, αλλά σπάνια δημιουργείται καυγάς. Επειδή στην παρέα είναι και μια κοπέλλα με δύο σκυλιά (όχι εγώ... :p ) που γενικά κάνουν φασαρία και έχουν την τάση να αρπάζονται, χωριζόμαστε σε μικρότερες ομάδες, για να μη γίνονται φασαρίες. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου να ενοχλώ και σέβομαι πολύ την ησυχία του κόσμου. Αν η κατάσταση ξεφεύγει, χωριζόμαστε ή τα κουβαδάκια μας και σ΄άλλη παραλία... Η στείρωση δεν είναι εγγύηση για το καβάλημα :)

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Καλημέρα!

Να είναι καβάλημα κυριαρχικότητας;;;; Τις μυρίζει, τις γλείφει και μετά τις καβαλάει... Είναι το πρώτο πράγμα που κάνει με το καλημέρα σας σε όποια σκύλα βρει που του πάει στα κυβικά του. Είτε τις γνωρίζει μέρες είτε μόλις τις έχει γνωρίσει... αυτό κάνει!
Γι' αυτό αναρωτιέμαι, αν βασανίζεται ο καημένος...

Επιπλέον, εγώ τον αφήνω να κάνει την κίνηση και να λύνουν το θέμα οι σκύλες μαζί του, ή του το κόβω; Να καταλάβει ότι κάνει κάτι κακό...
Αντιστοίχως, αν του το κάνουν εκείνου, πρέπει να τα σταματάω τα άλλα σκυλιά ή είναι δικό τους θέμα;

Σε αντίθεση με τις θηλυκές, στα αρσενικά δεν τα κάνει αυτά. Αλλά ομολογουμένως δε μας πλησιάζουν / πλησιάζουμε το ίδιο εύκολα τα αρσενικά.

Μπορεί να ακουστώ υπερβολική με το θέμα αυτό. Αλλά είναι το μόνο σκυλί που το κάνει και κυρίως το κάνει τη μισή ώρα!

Last edited:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Αν το κάνει σε τέτοιο βαθμό, καταλαβαίνω ότι είναι πρόβλημα. Δεν μπορείς να του αποσπάς την προσοχή με κάτι; Παιχνίδι; Λιχουδιά; Τώρα το κάνει σε θυληκά, αύριο μπορεί και σε αρσενικά. Πολύ συχνά είναι θέμα κυριαρχικότητας και όχι σεξουαλικό. Προσπάθησε να του το κόψεις θα έλεγα. Με δυνατό "μη" και τράβηγμα να σταματήσει να το κάνει και αντιπερισπασμό. Τα άλλα συνήθως μπορούν να τον βάλουν στην θέση του, αλλά δεν ξέρεις κιόλας πότε μπορεί να εκνευριστεί πολύ κάποιο και να ξεφύγει η κατάσταση πριν προλάβεις να κουνηθείς. Πάντως αν δεις και χειροτερεύει η κατάσταση, μήπως να συμβουλευόσουν και έναν εκπαιδευτή.
Εκανες αναζήτηση στο φόρουμ να δεις μήπως σου βγάλει προηγούμενες συζητήσεις πάνω στο πρόβλημά σου;
Πιθανόν να έχουν δοθεί σημαντικές απαντήσεις.

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Μέχρι τώρα, άφηνα τις σκύλες να τα βγάζουν πέρα μαζί του, μετά από τα λεγόμενα των ιδιοκτητών τους και πάντα κυρίες, τον αντιμετώπιζαν μια χαρά.
Μόνο όταν δεν την ξέρουμε την σκυλίτσα επεμβαίνω και τον τραβάω.
Άμα όμως πιαστεί, βάζει τα χέρια του και γραπώνεται τόσο πολύ! εκπληκτικά!

Το έχω δει το θέμα καβάλημα και κυριαρχία, είχα ρωτήσει κι εκπαιδευτή όταν το έκανε μωρό πάλι
και το του κόψαμε.

Πάντως, μου κάνει πολύ περίεργο να είναι θέμα κυριαρχίας, όχι ότι είμαι ειδική, αλλά τον βλέπω πώς τις αντιμετωπίζει.
Πουλάει την ψυχή του στο διάολο γι'αυτές. Κι εμένα σίγουρα!!!
Κρατάει κλαδί / κουκουνάρι / μπαλάκι / οτιδήποτε, αν έρθουν οι κυρίες, αμέσως τους το αφήνει, ποτέ δεν τους γρυλλίζει, ούτε στο παιχνίδι... κι έχει φάει κάμποσες μικροδαγκωνιές θηλυκού γένους, κλαψουρίζει σαν χλεχλές και δεν ανταποδίδει αντίστοιχα...

Δυστυχώς, όταν είναι σε απόσταση αναπνοής από το άλλο ζώο, δύσκολα του αποσπάω την προσοχή, αλλιώς με το πέταγμα ενός κλαδιού ξεκολλάει και τρέχει να το πιάσει... καλά αν τύχει και είναι λυτός, τότε είναι πιο δύσκολα τα πράγματα γι' αυτό και δεν το λύνω συχνά.

υ.γ. να υποθέσω ότι άμα καταντήσει να έχει εμμονές με τις θηλυκές, θα έχουμε περισσότερους καβγάδες με τα αρσενικά, αύριο μεθαύριο;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Πολύ σωστά το υποθέτεις. Γι' αυτό λάβε τα μέτρα σου όσο είναι νωρίς.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Κατα την αποψη μου, αν το θηλυκο δεν ειναι σε οιστρο, ειναι κυριαρχικοτητα - και μαλλον η θηλυκια δεν τον διωχνει και αυτος συνεχιζει...
Θελει προσοχη ομως, αν καβαλησει ετσι αρσενικο, θα ξεσπασει καυγας (συνηθως). Χθες μας συνεβη, ηρθε ενας νεος αρσενικος, στην αρχη παιζανε με τον Κουκη, αλλα μολις πηγε να τον καβαλησει ο μικρος (1ος ετους ηταν) ξεσπασε καυγας, μπηκανε και αλλα σκυλια να καυγαδισουν, εγινε χαμοοος...!

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Πήγε να του το κάνει του δικού μου, ένας μεγάλος (πολύ μεγάλος) ηλικιακά σκύλος και τρομερά ήρεμος, αλλά το γλιτώσαμε το θέμα, επειδή ο δικός μου έτρεχε πίσω από τις θηλυκές! αστείο;;;

Πάντως, κοιτάω εδώ Στείρωση σε αρσενικό σκύλο και στο ποστ #7 αναφέρει για την εφηβεία και την υπερσεξουαλικότητα. Έχει παραθέσει κι ένα λινκ, αλλά δε λειτουργεί με την αναβάθμιση του φόρουμ. Κρίμα.

Όπως και να έχει, είτε είναι υπερσεξουαλικότητα είτε κυριαρχία, μάλλον θα έπρεπε να συνοδεύεται από το "μη" μου ;;;
Και το ίδιο ισχύει και με το καβάλημα και με το γλείψιμο;

Όταν τα θηλυκά και τα κυριαρχικά αρσενικά είναι όλα μαζί, να τον κάνω βόλτες και να τον παίζω πιο εκεί, για να μην του εκδηλωθεί κάποια πιο κτητική συμπεριφορά;

Να τείνω να είμαι προστατευτική ή να τον αφήνω να τρώει τα μούτρα του και μετά να τον τραβάω;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
...
Όπως και να έχει, είτε είναι υπερσεξουαλικότητα είτε κυριαρχία, μάλλον θα έπρεπε να συνοδεύεται από το "μη" μου ;;;
Καλύτερα ναι.

Και το ίδιο ισχύει και με το καβάλημα και με το γλείψιμο;
Εμένα το γλείψιμο δεν με προβληματίζει ιδιαίτερα. Η μυρωδιά και το γλείψιμο είναι το "χαίρω πολύ" τους, το "ποιός είσαι εσύ;" τους...

Όταν τα θηλυκά και τα κυριαρχικά αρσενικά είναι όλα μαζί, να τον κάνω βόλτες και να τον παίζω πιο εκεί, για να μην του εκδηλωθεί κάποια πιο κτητική συμπεριφορά;
Μην τον αποκόψεις τελείως από την παρέα του. Κάντε και τις βόλτες σας, κάντε και το παιχνίδι σας και αν δεις ότι το παρακάνει, είπαμε... το κουβαδάκι του και σε άλλη παραλία.

Να τείνω να είμαι προστατευτική ή να τον αφήνω να τρώει τα μούτρα του και μετά να τον τραβάω;
Να έχεις τον έλεγχο. Να παρατηρείς και να έχεις τον νου σου να προλάβεις την φασαρία. Αστον να τα βγάλει και λίγο πέρα μόνος του αλλά να είσαι και έτοιμη να παρέμβεις. Συνήθως με την γλώσσα του σώματός τους, σου δίνουν να καταλάβεις, πότε πάει να στραβώσει η δουλειά...

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Να παρατηρείς και να έχεις τον νου σου να προλάβεις την φασαρία.
...
Συνήθως με την γλώσσα του σώματός τους, σου δίνουν να καταλάβεις, πότε πάει να στραβώσει η δουλειά...
Αυτά τα κάνω και τώρα...

Κάθε αρχή και δύσκολη!
Είμαι με ένα λουρί, πάνω κάτω αριστερά δεξιά κι είμαι η μόνη! όλοι οι άλλοι τα έχουν ελεύθερα, το δικό μου θα αγριέψει στο τέλος... αααχ!

Θα προσπαθήσω λοιπόν να το κάνω αυτό, αλλά αυτό με τον έλεγχο με προβληματίζει! ;)

Τι να παρακάνει ο καημένος, αλοιφή γίνεται με τα θηλυκά, ρεζίλι των σκυλιών σας λέω... αλλά τα άλλα νεαρά αρσενικά πώς θα αντιδράσουν φοβάμαι. Κι ο δικός μου με αυτά... για τα θηλυκά πάντα.

Αν έχει κανείς ιδέα σε τι λινκ, παραπέμπει το ποστ, που αναφέρω παραπάνω, καλό θα ήταν, για το μέλλον να το έχω κατά νου.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Συμφωνώ με τη mareco!
Να παρέμβεις εάν νιώσεις πως αυτό που κάνει ο σκύλος σου θα οδηγήσει σε καυγά.
Χθες αυτό που είχε συμβεί με τον Κούκη και τον άλλο σκύλο να πω πως δεν το περίμενα, διότι ήταν και άλλα σκυλιά εκεί που χειροτέρεψε την κατάσταση... Σε όλο αυτό το αλλαλούμ που όλοι προσπαθούσαν να πιάσουν τα σκυλιά τους, ήταν και μια κυρία που έλεγε "Μα αφήστε τα!" Να τα αφήσουμε... τι;;; Να φαγοθούν;;;

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97