Απορία (διαφορετικά μεγέθη σκύλων ίδιας φυλής)

vagolf

Well-Known Member
11 Αυγούστου 2010
209
0
ΑΧΑΡΝΑΙ
Δεν μπορω να καταλαβω την τοσο μεγαλη διαφορα μεγεθουσ αναμεσα σε ιδιεσ φυλεσ?Δεν υπαρχουν τανταρ για καθε φυλη?

ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.685
4.322
43
www.proudtobegreek.eu
Φυσικά και υπάρχουν στάνταρ..ανάλογα τη φυλή..πχ για τα αμσταφ Μέγεθος: Πρέπει να υπάρχει σωστή αναλογία ύψους και βάρους. Ένα ύψος περίπου 48-50 εκ. στο ακρώμιο για το αρσενικό και 43-46 εκ. για το θηλυκό, θεωρείται το επιθυμητό ύψος.
Αυτά είναι τα στάνταρ..τώρα αν δεν έχει αυτες τις αναλογίες απλά δεν θεωρείτε εντός προτύπου...για ποια φυλή μιλάς?

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Σε σχεδον ολες της φυλες το κατωτερο και ανωτερο μεγεθος ή βαρος - η και τα δυο ειναι καθορισμενα και καταγραμμενα!
Και γενικος οτι εχει αποκλειση απο το προτυπο, θεωρειται ελλατομα- ετσι και το υπερβολικο η ελλειπεις μεγεθος.

Στα γαλλικα μπουλτνογκ π.χ δεν υπαρχει μεγεθος- αλλα αναφερεται το βαρος, απο 8-14 κιλα και επισης επισιμανεται, οτι το μεγεθος θα πρεπει να ειναι σε αρμονικη αναλογια με το βαρος του εκαστοτε σκυλου!

Labrador Retriever

Well-Known Member
11 Νοεμβρίου 2010
875
0
28
Πειραιας
Eνω τα Λαμπραντορ ας πουμε,εξαρτατε απο ποια γραμμη αιματος θα επιλεξεις!Τα αγγλικα ειναι πιο μικροσωμα.Θεωρουνται μεσσαιου μεγεθους.Ενω τα αμερικανικα μεγαλου μεγεθους...

vagolf

Well-Known Member
11 Αυγούστου 2010
209
0
ΑΧΑΡΝΑΙ
για να εξηγησω καλυτερακαι μιλαω για εκτροφικα κουταβια.α)πετυχα προχθεσ ενα ντογκο αρσενικο 64 κιλαβ)εδω στη γειτονια μου υπαρχουν δυο ροτ το ενα γυρω στα 50 κιλα και το αλλο πανω απο 65 κιλα και γ)προχθεσ ειδα δυο κανε κορσο το ενα 12 και το αλλο 20 μηνων το μεγαλο ηταν σχεδον τριπλασιο και εχω την απορια πωσ τοσο μεγαλη διαφορα

vagolf

Well-Known Member
11 Αυγούστου 2010
209
0
ΑΧΑΡΝΑΙ
επειδη εχω το μικροβιο οπωσ πολλοι εδω.τα δυο κανε τα εχει καποιοσ που ειναι εκτροφεασ.το ντογκο δεν πρεπει να εχει παιξει σε εκθεση αλλα εχει export pedigree οποτε μπορει να παιξει σε εκθεση.το μικρο ροτ(σε σχεση με το αλλο ) το εχει φιλοσ που το εχει δηλωμενο απο ελληνικο εκτροφειο. και το αλλο σαν κουταβι εχει παιξει σε εκθεση στο εξωτερικο

και νομιζω υπο προυποθεσεισ ολα μπορουν να κατεβουν σε εκθεση.

Last edited by a moderator:

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Δεν ειναι εκτος προτυπου απαραιτητα... στο προτυπο του dogo δεν αναφερεται βαρος οπως και σε πολλα αλλα! 64 κιλα ομως ειναι.... τουλαχιστον υπεβολικα κατα τη γνώμη μου.. τι υψος εχει αυτος ο σκυλος?

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.860
5.110
patra
grdane.blogspot.com
απο την στιγμη που ενας σκυλος εχει πεντγκρι... μπορει να λαβει μερος σε εκθεση...
αν τωρα ειναι εντος προτυπου ή εκτος.... αν το σκυλι θεωρειται αντιπροσωπευτικο δειγμα της φυλης του ή οχι....
αυτο θα το κρινει ο εκαστοτε κριτης στη συγκεκριμενη εκθεση..
περα απο αυτό ο καθενας μπορει να λεει οτι θελει για το σκυλι του.....

vagolf

Well-Known Member
11 Αυγούστου 2010
209
0
ΑΧΑΡΝΑΙ
Να μην πω ψεματα δεν ξερω ποσο υψοσ εχει ακριβωσ αλλα δεν ειναι παχυσαρκοσ.εμενα η απορια μου ειναι πωσ καταφεραν να γινει τετοιο μεγεθοσ και εαν υπαρχει καποιοσ λογοσ

Last edited:

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.530
781
Ξεσσαλονικη!!!
οπως εχω πει κ εγω σε καποιο αλλο θεμα,ειναι παρα πολλοι αυτοι που δινουν εμφαση στα κιλα.σημασια εχει η αρμωνια για μενα.οι σωστες αναλογιες.ενα πρωτυπο μπορει να λεει υψος 55-65 κ βαρος 40-50,αν ενα σκυλι βγει με υψος 55 κ κιλα 50 ,δλδ το κατωτατο κ το ανωτατο αντιστοιχο σε βαρος,τοτε δεν υπαρχει αρμωνια.φαγωνεται πολυς κοσμος με τα κιλα.νομιζουν οτι ετσι εχουν δυνατωτερο σκυλι...σκυλια ειναι ,οχι παλιστες σουμο.καπως ετσι βγαινουν κ τα σκυλια τραπεζακια,κοντοχοντρα ,μονοκομματα σκυλια...πως μπορει να εργαστει ενα τετοιο ζωο?κ με τα πρωτυπα?αλλο κ αυτο...συνεχεια αλλαγες...μια ετσι ,μια αλλιως...

απο εκει κ υστερα,πολλες ρατσες ξεφευγουν κ σε κιλα κ υψος λογω της αρκετα επιλεκτικης εκτροφης.συνεχη ζευγαρωματα με μεγαλα,βαρυα σκυλια φεραν σαν αποτελεσμα τα πολυ μεγαλα σκυλια,παραπανω απο τα πρωτυπα κ φυσικα ετσι μεγαλωνουν κ οι διαφορες απο ζωο σε ζωο μεσα στην ιδια φυλη.δεν υπαρχει μεγαλη ομοιομορφια δλδ.

elistrati

Member
10 Δεκεμβρίου 2010
18
0
thessaloniki
Οπως ειπαν και παραπανω....το οτι εχει ενας σκυλος pedigree δεν σημαινει οτι ειναι και εκθεσιακος σκυλος!
εκτος του οτι πολυ εκτροφεις κανουν οτι θελουν με τις αναπαραγωγες και ζευγαρωνουν οτι να ναι,υπαρχουν και πολλα σκυλακια τα οποια εχουν pedigree απο pet shop τα οποια τισ περισσοτερες φορες δεν ειναι καν αληθηνα :(
τωρα αναλογα με την ομαδα,καθε ρατσα εχει και τα δικα της standard.
στο παρακατω link μπορεις να παρεις μια ιδεα για τα standard του αμερικανικου κυνοφιλικου ομιλου(πανω κατω σε ολες τις χωρες ειναι ιδια)
http://www.akc.org/breeds/complete_breed_list.cfm
απο εκει και περα οταν ενα σκυλακι παει σε μια εκθεση μορφολογιας δεν υπαρχει περιορισμος για το αν το σκυλι ειναι μεσα στο standard η οχι,αυτο βασιζετε μονο στο μυαλο του καθε αφεντικου.
επισης εξαρτατε και απο τον κριτη που 8α υπαρχει σε καθε εκθεση....
σε μας στα english cocker spaniel πχ.υπαρχουν κριτες απο καποιες χωρες που προτιμανε τα σκυλακια καπως πιο "μεγαλα" κατα του original standard , ενω αλλοι τα προτιμουν πιο "μικρα" (πχ οι ιταλοι) .οι διαφορες δεν ειναι τεραστιες ..
οταν ομως αυτες οι διαφορες ειναι πραγματικα εμφανεις ακομη και για ατομα που δεν ειναι του κλαδου τοτε πολυ πιθανον το ζωακι να ειναι εκτος standard και δυστιχως βλεποντας μερικα απο αυτα(ακριβως επειδη εχουν pedigree) υπαρχει η πεποιθηση απο μερικους οτι η καθε ρατσα εχει και διαφορα μεγεθη (εχω ακουσει ατομα να λενε: ααα!το δικο μου το κοκερακι ειναι πιο μεγαλο,ειναι το large!!!! ....)
και να τονισω βεβαια οτι το standard δεν απασχολει μονο το μεγεθος του ζωου αλλα ολα τα μορφολογικα χαρακτηριστικα του και τον χαρακτηρα του.
αυτα :p