Αποδέσμευση εντολής

posedon2468

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2010
372
0
Ρε παιδια, τι χρησιμοποιειτε για να αποδεσμευσετε οταν τον εχετε σε εντολη? Ειναι πολλες φορες που νομιζω οτι δεν καταλαβαινει οτι του αποδεσμευω πχ το 'κατσε'. Του λεω 'οκ' με χαρουμενο τονο αλλα σπανια θα καταλαβει οποτε παω διπλα του και τον ακουμπαω στα πλευρα, που πιανει σχεδον παντα. Χθες ημασταν στη βολτα και τον ειχα στο 'κοντα' ωσπου σταματαω σε ενα μερος για να αναγκη του, να μυρισει κτλ και εκατσε διπλα μου και περιμενε... Τι 'οκ' του λεγα, τιποτα! Πηγα διπλα του, τον ακουμπησα δυο φορες στα πλευρα και μονο τοτε διστακτικα κουνηθηκε. Μου το κανει πολλες φορες, ακομα και μετα τη βολτα, τον καθιζω, του βγαζω το λουρι, τον αποδεσμευω και παραμενει στο κατσε.... Ε, θα με τρελλανει, εκει που θελω να με ακουει μπορει να μην ακουει και οταν τον αφηνω free παραμενει στηλη αλατος... Ειχα αρχισει κ μια περιοδο να του δινω λιχουδια μετα το 'οκ' και αφου σπασει την προηγουμενη εντολη αλλα του τις εχω κοψει τις λιχουδιες γενικως.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
εστω οταν του χτυπας τα πλευρα κ καταλαβαινει,εκεινη την ωρα δινεις καποια εντολη?κες καποια λεξη για να μαθει αυτη την κατασταση το σκυλι?

posedon2468

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2010
372
0
εστω οταν του χτυπας τα πλευρα κ καταλαβαινει,εκεινη την ωρα δινεις καποια εντολη?κες καποια λεξη για να μαθει αυτη την κατασταση το σκυλι?
Ναι, το 'οκ'. Αλλα ακομα εδω και τοσο καιρο που το κανω, αν πω σκετο το 'οκ' σχεδον παντα δεν καταλαβαινει

posedon2468

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2010
372
0
Δεν έχει σημασία ποια λέξη θα χρησιμοποιήσεις, αλλά πρέπει να του την μάθεις.
Και πως το μαθαινουμε? Δηλαδη εξω στη βολτα να του λεω 'οκ' κ αν δεν καταλαβαινει να του κανω χαρες για να σπασει το κατσε? Δεν θελω κιολας πανω στη βολτα να τον 'ανεβαζω'...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ο πιο ευκολος τροπος να μαθει ο σκυλος την εντολη αποδεσμευσης (release command), πχ ΟΚ, free, ενταξει, κλπ ειναι με το καθημερινο φαγητο.

Ο σκυλος στην θεση κατσε περιμενει να αποδεσμευτει και να του δωθει η αδεια για να φαει. Μπροστα στο φαγητο πολυ ευκολα θα σπασει το κατσε (δεν ειναι ακριβως σπασιμο). Του δινεις ΟΚ (που σημαινει ακυρο το κατσε) και ταυτοχρονα τον καλεις με χειρονομια κοντα στο πιατο του ή του δειχνεις το πιατο.

Το ιδιο μπορεις να κανεις με ενα μεζε, αλλά ειπες οτι δεν χρησιμοποιεις μεζεδες.

Χωρις μεζεδες, ακυρο στο κατσε ή στο κατω δινεις ευκολα λεγοντας ΟΚ και ταυτοχρονα κανεις χειρονομιες πολυ χαρουμενες για να σηκωθει.
Οσο παει μειωνεις τις χειρονομιες και μενει το ΟΚ.
Καλυτερα να βρεις αλλη λεξη γιατι το ΟΚ το ψιλοεκαψες, αλλά με λιγη δουλεια μπορεις να το επαναφερεις.

Αν δουλεψεις μονο με το καθημερινο φαγητο, υπαρχει ο κινδυνος να νομιζει οτι ΟΚ σημαινει "φάε". Χρειαζεται λιγος συνδιασμος.

posedon2468

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2010
372
0
Μπα... ουτε με το φαι πιανει... και εκει στο κατσε τον εχω παντα πριν αφησω το πιατο του... και σημερα μου τοκανε με το φαι! 'οκ' του λεγα, του δειχνα το πιατο, πηγαινε τη μουσουδα του προς το πιατο αλλα δεν σηκωνοταν, σηκωθηκε κ πηγε να φαει μονο παλι οταν τον ακουμπησα.. Ε, καλα και αυτο δεν με χαλαει, ετσι κ αλλιως δεν ειναι και ο απολυτα υπακουος! απλως οντως μπορει να εχω καψει το 'οκ' και ισως να τον μπερδευω...

posedon2468

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2010
372
0
ο σκυλος εχει κανει βασικη?δε θυμαμαι καλο ειναι να μην τον εχεις στο διπλα στη βολτα
Ακομα κανουμε! Στη βολτα τον εχω στο κοντα για να του κανω διορθωσεις με μηχανακια κ σκυλια (αν δεν κανω λαθος ειναι αλλο το κοντα και αλλο το διπλα,ε?) και οταν σταματαω να καθεται. Γιατι οχι διπλα?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
ο σκυλος εχει κανει βασικη?δε θυμαμαι καλο ειναι να μην τον εχεις στο διπλα στη βολτα
Γιατι? Καλο ειναι να υπαρχουν διαδρομες στο "δίπλα" και οχι συνεχεια χύμα.

Ακομα κανουμε! Στη βολτα τον εχω στο κοντα για να του κανω διορθωσεις με μηχανακια κ σκυλια (αν δεν κανω λαθος ειναι αλλο το κοντα και αλλο το διπλα,ε?) και οταν σταματαω να καθεται. Γιατι οχι διπλα?
Κοντα και δίπλα, ειναι αναλογα πώς τα χρησιμοποιεις. Μπορει να σημαινουν το ιδιο, μπορει και οχι.

Τι εννοεις διορθωσεις με μηχανακια?

Στο θεμα της αποδεσμευσης εντολης, υπαρχουν δυο καταστασεις, που τις διαχωριζει μια λεπτη γραμμη. Αν τις ξεχωρισεις, ισως να λυθει το προβλημα σου.

Η μια περιπτωση ειναι να σημαινει ακυρη η εντολη και ελευθερος, δηλαδη να παει και να κανει ο,τι θελει, και η αλλη ειναι η αδεια να κανει κατι που επιθυμει.

Αυτο που ειπε ο Λαυρεντης βοηθαει πολυ. Χτυπημα "φιλικο" στην πλατη ή καπου αλλού και ταυτοχρονα λες την εντολη για το ακυρο.
Οσο παει ενισχυεις την λεξη και απεμπλεκεσαι απο την χειρονομια. Ετσι θα μπορεις να δινεις ακυρο απο μακρια, χωρις να χρειαζεται να ακουμπας τον σκυλο.

edit.
ενοω προσπαθησε στην βολτα να μην τον εχεις συνεχεια στην υπακοη
ΟΚ τοτε.

posedon2468

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2010
372
0
harryf3 εμεις με τα μηχανακια εχουμε το αντιστοιχο δικο σου θεμα γατοκολασης! :) Απλως αυτες τις μερες εχει αρχισει και μου το κανει πιο εντονα. Χθες πχ σταματησα, ηταν καθιστος, του πα οκ, τον ακουμπησα για να παει να χ@@ει και καθοταν το χαζο.. Ε, τοκανα δυο-τρεις φορες συνεχισε να καθεται και φυγαμε τελικα.. πφ... και σημερα ποθ του βαλα το φαι εκατσε, του πα οκ για να φαει, γυριζω, πλενω τα χερια, ξαναγυριζω και τον βλεπω να καθεται ακομα, παω τον ακουμπαω κ τοτε πηγε να φαει... χαζο μωρε! ή του υψους ή του βαθους ειναι!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
χαχαχα δεν ειναι χαζο το σκυλι μωρε!
Σοβαρα τωρα, συνεχισε αυτο με το ακουμπημα και ταυτοχρονα την εντολη ΟΚ ή ενταξει. Θα το μαθει σιγα σιγα.
Η release command ειναι πολυ βασικη, ωστε οχι μονο να ξερει ο σκυλος οτι πλεον ειναι η προηγουμενη εντολη ακυρη και τωρα ξεκιναει μια νεα κατασταση, αλλά κυριως για να μην σπαει την εντολη (πχ το κατσε ή το κατω) με δικη του πρωτοβουλια επειδη εμεις απλά τον ξεχασαμε σε εκεινη τη θεση.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97