Αξιολόγηση εκθεσιακών κουταβιών

magi

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2006
607
2
Athens
Η προσωπική μου γνώμη: καθαρόαιμο σκυλί είναι σκυλί που έχει γνήσια χαρτιά pedigree. Όλα τα άλλα είναι για μένα κοπράκια ή μοιάζουνε σε κάποια ράτσα. Για παράδειγμα – η Siba μου δεν έχει καν χαρτιά, απλός μοιάζει στο ντόμπερμαν, ποτέ δεν θα μπορεί να γίνει γνήσιο ντόμπερμαν !!
Πηγαίνοντας στο κτηνίατρο δεν δείχνουμε το pedigree του σκύλου μας άλλα το βιβλιάριο υγειάς.
Και ακόμα αν το σκυλί μας είναι καθαρόαιμο, δεν μας εξασφαλίσει συμμετοχή στης εκθέσεις.
Εγώ προσωπικά διαλέγοντας εκθεσιακό σκυλί-κουτάβι δεν θα πήγαινα στο εκτροφέα μόνη μου – θα πήγαινα με κάποιο γνώστη της ράτσας.

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Μπαστα... Καθαροαιμο με πεντιγκρι ΔΕΝ σημαινει εκθεσιακο. Τα περισσοτερα κουταβια- ακομα και απο γεννες πρωταθλητων ΔΕΝ ειναι εκθεσιακα. Αυτο σημαινει οτι αξιολογουνται περιπου στο "πολυ καλος" ως ενηλικα. Ο ρολος τους ειναι να ειναι συντροφοι και ζωα εργασιας -κανονικοι σκυλοι δηλαδη.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Πηγαίνοντας στο κτηνίατρο δεν δείχνουμε το pedigree του σκύλου μας άλλα το βιβλιάριο υγειάς.
=D>

Και ακόμα αν το σκυλί μας είναι καθαρόαιμο, δεν μας εξασφαλίσει συμμετοχή στης εκθέσεις.
Συμμετοχή μας εξασφαλίζει 100% ... διάκριση (άν βεβαίως την θέλουμε τόσο απαραίτητα) όχι ...

Τα περισσοτερα κουταβια- ακομα και απο γεννες πρωταθλητων ΔΕΝ ειναι εκθεσιακα. Αυτο σημαινει οτι αξιολογουνται περιπου στο "πολυ καλος" ως ενηλικα
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ δεν είναι το εξαίρετο ... εκθεσιακό είναι αυτό που συμμετέχει σε εκθέσεις. Σε μά έκθεση στο εξωτερικό βαρβάτη, ADRK ας πούμε, όλα τα rottweiler ας πούμε θα έπαιρναν από καλός έως πολύ καλός ... τί σημαίνει αυτό? Οτι τα εκθεσιακά δείγματα της φυλής είναι μετρίου επιπέδου ...

- Εχει ΤΗΝ ΙΔΙΑ πιθανότητα ανάμεσα σε σκύλους ίσης μορφολογικής αξίας, να γεννηθεί εξαίρετο κουτάβι, είτε αυτοί είναι πρωταθλητές είτε όχι ...
- Εχει περισσότερες πιθανότητες ανάμεσα σε μια γέννα με γεννήτορες καλύτερης μορφολογίας, ΑΡΑ και σε μία γέννα πρωταθλητών περισσότερες από μία με ζώα κακής μορφολογίας ... εξαίρεση οι πρωταθλητές που δεν είναι υψηλής μορφολογικής ποιότητας, ή είναι αλλά δεν έχουν υπόβαθρο ...
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ oτι όλα είναι τυχαία και εννοείται ότι έχουν γίνει πάμπολλες φορές και τυχαία ζευγαρώματα, τα οποία έχουν βγαλει υψηλής ποιότητας ζώα ... ποιός εκτροφέας θα έβαζε ένα τέτοια ζώο στην αναπαραγωγή όμως?

Εδώ πρέπει πιά να προσέχεις πάρα πολλά πράγματα, να έχεις μια τεράστια βάση δεδομένων στο μυαλό σου, μπάς και βγάλεις άκρη, και να ελπίζεις για το καλύτερο ... άρα αγοράζω ζώο με pedigree δεν συνεπάγεται ότι κερδίζει στις εκθέσεις, ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΤΥΠΙΚΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ... :picaron:

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Απο την εμπειρια μου, και εδω και εξω, Εκθεσιακο σημαινει εξαιρετο και μονον.
Τα περι εξω βαρβατων εκθεσεων κλπ. ειναι ανευ ουσιας. Τα εδω καλα Ντομπερμαν εχουν πλασσαρει σε παγκοσμια και δεν ειναι αηττητα στην ελλαδα-αρα μιλαμε για επιπεδα φυλων.

Βλεπω μια λαθος αντιληψη: Πεντιγκρι = Εκθεση. ΔΕΝ ειναι ετσι.
Πεντιγκρι = Καθαροαιμο κατοικιδιο. Αλλο αν καποιοι "εξυπνοι" εκτροφεις πουλανε ολα τα κουταβια μιας "καλης" γεννας στην ιδια -υψηλη- τιμη χωρις να παιρνουν υποψη την ποιοτητα του καθενος ζωου.

Περι τυπικοτητας: Προφανως το ζωο του "πολυ καλος" ΔΕΝ ειναι αρκετα τυπικο. Το "εξαιρετος" αφορα κυριως τον ΤΥΠΟ> Οι "πολυ καλοι" μπορει να εχουν θαυμασια "κατασκευη' ΤΥΠΟ δεν εχουν... :lol:

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Τα περι εξω βαρβατων εκθεσεων κλπ. ειναι ανευ ουσιας. Τα εδω καλα Ντομπερμαν εχουν πλασσαρει σε παγκοσμια και δεν ειναι αηττητα στην ελλαδα-αρα μιλαμε για επιπεδα φυλων.
Eννοείται, παράδειγμα ήταν τα Rottweiler ... σε άλλη φυλή το εκθεσιακό είναι το εξαίρετο και σε άλλη το πολύ καλό ??
Αυτό που λές μου δίνει δίκιο, ότι εκθεσιακό είναι αυτό που λαμβάνει μέρος
σε μία έκθεση ... αν διακρίνεται είναι άλλη συζήτηση ... ή μάλλον, για να μιλήσουμε και ακριβώς ...

Συζητάς με κάποιον (ξένο) και σου λέει these puppies are show quality ... τί καταλαβαίνεις

α) ότι θα είναι ''εξαίρετα''
β) ότι θα μπορούν να διεκδικούν καλές θέσεις σε μία έκθεση
γ) ότι θα είναι ''πολύ καλά''

το β υποθέτω ... το θέμα χαρακτηρισμού τί ρόλο παίζει?

ΠΟΣΕΣ φορές έχουν πλασαριστεί σε μεγάλες εκθέσεις ελληνικά σκυλιά σε καλές θέσεις, και ας πούμε για Doberman? Ρωτάω, δεν κάνω αντίλογο ...
και εννοείται ότι τα Doberman είναι σε καλύτερο επίπεδο, γιατί λειτουργεί ο Ομιλος και μόνο και γιατί κάποιοι είναι έξυπνοι άνθρωποι και σωστοί επαγγελματίες ... και όχι γιατί σε κάποιες εκθέσεις είναι πρώτα ... αλλά γιατί ''η μόδα'' πέρασε και έμεινε στην φυλή η ελίτ ...

Βλεπω μια λαθος αντιληψη: Πεντιγκρι = Εκθεση. ΔΕΝ ειναι ετσι.
ΕΤΣΙ είναι, ο κόσμος πρέπει να μάθει τί είναι η έκθεση μορφολογίας και η κυνοφιλία, να έρθει για βόλτα, χάσει - κερδίσει ... άμα περιμένει να δείς εσύ το Doberman και εγώ το Rott να του πούμε άμα θα πάει, θα περάσουν άλλα 100 χρόνια και μεταξύ μας θα συζητάμε ...

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Σχεδον καθε φορα που καποιο ελληνικης εκτροφης η ιδιοκτησιας Ντομπερμαν επαιξε στο IDC, στο Calliandro, στο Serbian Sieger, το AIAD sieger και σε CACIB στην Ιταλια, Σερβια οπου το επιπεδο ειναι το καλυτερο στην ευρωπη ηρθε με διακριση η το χειροτερο με "εξαιρετος". Δεν γραφω ονοματα ειναι διαφημηση-ψαξτε αποτελεσματα.
Τα σκυλια αυτα κατα τεκμηριο μεταξυ των καλυτερων στην ελλαδα, εχουν ηττηθει κατ'επαναληψη εδω, απο σκυλια που δεν εκαναν το τολμημα.Οπερ εδει δειξε για το επιπεδο της φυλης.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ειναι το εξαιρετο, γιατι μονο αυτο εχει ελπιδες διακρισης και εδω και εξω.
Αν "ο κοσμος" ερθει στην εκθεση με μετριο σκυλο επειδη εχει πεντιγκρι, απλως θα απογοητευθει και θα φυγει και ισως πεταξει και το σκυλο.
Επισης ΔΕΝ με ενδιαφερει τοσο η "μαζικοτητα" της επισημης κυνοφιλιας οσο η ποιοτητα της. Απο την αλλη ειναι τοσο μεγαλο το προβλημα συμπεριφορας προς το σκυλο στη χωρα, που εκεινο που πρεπει να γινει, ειναι ο κοσμος να ειναι ευχαριστημενος με το σκυλι του και να το αγαπα και να το φροντιζει. Κατι τετοιο δεν προωθειται με τις εκθεσεις, μαλλον το αντιθετο...

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Σχεδον καθε φορα που καποιο ελληνικης εκτροφης η ιδιοκτησιας Ντομπερμαν επαιξε στο IDC, στο Calliandro, στο Serbian Sieger, το AIAD sieger και σε CACIB στην Ιταλια, Σερβια οπου το επιπεδο ειναι το καλυτερο στην ευρωπη ηρθε με διακριση η το χειροτερο με "εξαιρετος". Δεν γραφω ονοματα ειναι διαφημηση-ψαξτε αποτελεσματα.
Π'ως εκτρέφονται και αναδυκνείονται αυτά τα δείγματα? Μήπως με μεράκι, σωστά σχεδιασμένες κινήσεις - εκδηλώσεις - απαιτήσεις - χρήματα κλπ κλπ ... επιφοίτηση τους ήρθε? μάλλον όχι ...

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ειναι το εξαιρετο, γιατι μονο αυτο εχει ελπιδες διακρισης και εδω και εξω.
Η έκφραση show quality puppy που χρησιμοποιείτε παγκοσμίως τότε, ή είναι λάθος για σένα, ή πρέπει να χρησιμοποιείται από μάντεις μόνο ...

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Τη χρησιμοποιω κι εγω - στην ουσια σημαινει κουταβι που προκειται να γινει εξαιρετος σκυλος.
Δεν φανταζομαι να πιστευεις οτι σοβαρος εκτροφεας δινει το χαρακτηρισμο "Show quality puppy" σε ζωο που πιστευει οτι θα καταληξει..."καλος".

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Με πρόλαβες Ντένις. Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Πως είναι δυνατόν να καθορίσεις ότι ένα κουτάβι θα γίνει εξαίρετος. Και αν το κάνεις γιατί να το δώσεις αφού έχεις στα χέρια σου το 10 το καλό??

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Επειδη εχω εκθρεψει καποια απ αυτα, η και τους γονεις τους, εκτρεφονται κυριως με ...αιμα. Και φαντασια.Και...τυχη.

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Matilda, o εκτροφεας δεν μπορει να εχει δεκαδες σκυλια καποια θα τα δωσει**. Εγω εχω χαρισει κουταβα που εγινε show Pro-Champion* με το μοτο¨Θα γινει πρωταθλητρια, κατεβαστε την" . Αυτο ελειπε ο εκτροφεας να μην βλεπει ποιο κουταβι ειναι πιθανο εξαιρετο.
** Στο σπιτι υπαρχουν 5 σκυλες οι δυο ειναι νεες και πιθανες πρωταθλητριες τα πανε πολυ καλα-οι 3 ειναι¨: Μια πρωταθλητρια 11 χρονων, μια μητερα πρωταθλητη μεσης ηλικιας με καλαζαρ και μια μετριοτατη θηλυκια επισης με καλαζαρ κορη αγαπημενων σκυλων του παρελθοντος> Το επομενο 10αρι που να το βαλω; Να αρχισω τις ευθανασιες σαν κατι αχαρακτηριστους;
*Εχει 6 CAC χρειαζεται 4 για πρωταθλητρια + τεστ χαρακτηρα και εργασια-δυστυχως δεν ασχοληθηκαν να της περασουν τα εργασιακα.

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Baskal ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι ότι εκφράζω απορίες και δεν την λέω σε κανέναν. Άλλωστε όσον αφορά την κυνοτεχνία δεν μπορώ να συναγωνιστώ σε γνώσεις κανέναν εκτροφέα και όχι μόνο :wink:

Απορίας συνέχεια λοιπόν:

Οκ το καταλαβαίνω ότι ο εκτροφέας αναγνωρίζει την πιθανότητα ένα κουτάβι να βγει εξαίρετο (την πιθανότητα όμως) Από την στιγμή όμως που όπως αναφέρθηκε πιο πάνω το να βγει ένα κουτάβι εξαίρετο δεν είναι μόνο θέμα μορφολογίας αλλά κυρίως τύπου, δεν μπορείς να είσαι και βέβαιος. Ή τα έχω μπλέξει?

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Αυτο ελειπε ο εκτροφεας να μην βλεπει ποιο κουταβι ειναι πιθανο εξαιρετο.
Αυτό λέω και εγώ ... εδώ είναι το point ... στο πιθανό.

Δεν φανταζομαι να πιστευεις οτι σοβαρος εκτροφεας δινει το χαρακτηρισμο "Show quality puppy" σε ζωο που πιστευει οτι θα καταληξει..."καλος".
Πολύ καλός? Και πού? Στην Ελλάδα που θα σε κρίνει ο κάθε άσχετος, ή στην πιο δυνατή έκθεση της φυλής?

Επειδη εχω εκθρεψει καποια απ αυτα, η και τους γονεις τους, εκτρεφονται κυριως με ...αιμα. Και φαντασια.Και...τυχη.
Αυτό ξαναπές το ... στην φαντασία διαφωνώ λίγο, αλλά είμαι πιο τεχνοκράτης σε αυτά τα θέματα ... και πιο αρχάριος = αθωότητα μηδέν :D ...

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Ο ΤΥΠΟΣ ειναι το βασικοτερο στοιχειο της μορφολογιας. Ειναι τα στοιχεια της συγκεκριμενης φυλης που την χαρακτηριζουν σαν αυτη που ειναι η πρεπει να ειναι συμφωνα με το προτυπο.Συνηθως ειναι τα χαρακτηριστικα του κεφαλιου, αλλα υπαρχουν και αλλα, για παραδειγμα η κινηση του γερμανικου ποιμενικου η του παλαιου αγγλικου ποιμενικου ειναι βασικα χαρακτηριστικα του τυπου αυτων των φυλων. Η κατασκευη ειναι αλλο καπελο αλλα και τα δυο ειναι μορφολογικα ζητηματα.
Επισης πολυ σημαντικος ειναι και ο χαρακτηρας-εαν ειναι τυπικος η οχι.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Οκ το καταλαβαίνω ότι ο εκτροφέας αναγνωρίζει την πιθανότητα ένα κουτάβι να βγει εξαίρετο (την πιθανότητα όμως) Από την στιγμή όμως που όπως αναφέρθηκε πιο πάνω το να βγει ένα κουτάβι εξαίρετο δεν είναι μόνο θέμα μορφολογίας αλλά κυρίως τύπου, δεν μπορείς να είσαι και βέβαιος. Ή τα έχω μπλέξει?
Mέχρι την πιθανότητα καλά τα πήγαινες ... :lol:
Τώρα για το άλλο περί τύπου, ή άσχετος και τυχερός είσαι ή πολύ σχετικός, και η συζήτηση είναι τεράστια ... θα μας διώξουν από δω κατ'αρχάς σίγουρα ... και δεν έχει έρθει και ο Μάκης ... 8)

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Denis, δεν μιλας σε αρχαριο ουτε σε ασχετο. Στην ελλαδα τα Ντομπερμαν κρινονται απο τους ιδιους ακριβως που κρινουν και στα παγκοσμια. Η εκτροφη ειναι τεχνη οχι τεχνοκρατια. Τα αποτελεσματα δεν ερχονται με μηχανιστικης αντιληψης ζευγαρωματα.

Τι παει να πει θα μας διωξουν;

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Στην ελλαδα τα Ντομπερμαν κρινονται απο τους ιδιους ακριβως που κρινουν και στα παγκοσμια.
Eθιξα εγώ τα doberman?? Ας κρίνονται από όποιον θέλουν, μαγκιά τους, και αυτό είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συνέπειας όμως ...

Η εκτροφη ειναι τεχνη οχι τεχνοκρατια. Τα αποτελεσματα δεν ερχονται με μηχανιστικης αντιληψης ζευγαρωματα.
Κάντο λιανά γιατί είμαι αρχάριος όπως σου είπα ... :D αν δεν μπορέσουμε να μιλήσουμε με παραδείγματα, θα μιλήσουμε με περιγραφές ... ελπίζω να μήν εννοείς ότι εννοώ να βάζουμε champion μόνο κλπ, αν αυτής της άποψης νομίζεις ότι είμαι, τότε έχει γίνι παρανόηση και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε, γιατί συμφωνούμε ...

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
lone wolf said:
Αν και δεν έχω την εμπειρία σας νομίζω πως κάποιος καλός εκτροφέας μπορεί να ξεχωρίσει τα κουτάβια του. Έχω μια βιντεοκασσέτα που ο εκτροφέας διαλέγει το κουτάβι του θα κρατήσει. Έχει το πρότυπο της φυλής και σημειώνει δίπλα αυτά που βλέπει η εξέταση γίνετε πάνω σε ένα τραπέζι απέναντι από ένα καθρέφτη και δείχνει και τις διαφορές στα "σωστά" κουτάβια και στα λιγότερο σωστά...

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
magi said:
Η προσωπική μου γνώμη: καθαρόαιμο σκυλί είναι σκυλί που έχει γνήσια χαρτιά pedigree
το pedigree αποτελει ενα απλο πιστοποιητικο που δειχνει το γενεαλογικο δεντρο του κουταβιου σε βαθος 5 γεννεων και αν οι γεννητορες εχουν λαβει μερος σε αγωνες και τι βραβεια εχουν παρει.Δεν αποτελει την απολυτη ενδειξη καθαροαιμιας,σημερα μια εξεταση DNA με ταυτοποιηση απο βαση δεδομενων θα ηταν επιστημονικα η πλεον ενδεδειγμενη λυση.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
για μένα πάντα η προσωπική μου άποψη το να έχω ένα pedigree δεν μου διασφαλίζει στα ματια μου την γνησιότητα..,όχι ότι είμαι εγώ η αρμόδια που θα το κρίνει..αλλα με τόσα που γίνονται με τα πλαστά pedigree.. ,μονο αν έπαιρνα από έμπειρο και καλο "εκροφεα" και μου έδειχνε την μαμά τον μπαμπά,τον παππου και πάει λέγοντας θα διασφάλιζα την καθαροαιμια από την στιγμή που που θα με ενδιέφερε τόσο..
αλλα όσον αφορά κάποιες ράτσες με συγκεκριμένες ευπάθειες όπως δυσπασία,η καρδια,παρότι δεν ασχολούμαι διακρίσεις και δεν θα με ενδιέφερε να πάρω πρωταθλητή θα ήθελα να έβρισκα τουλάχιστον αποδεδειγμένα υγιοί κουτάβια δείχνοντας μου τους γονείς κλπ,τις εξετάσεις τους κλπ,οχι οτι στα αλλα δεν παιζει να ειναι αρωστα αλλα σε αγγλικα μπουλντογκ π.χ,ηθελα να παρω και οπου το ελεγα μου ελεγαν οτι παθαινει καρδια και μην παρεις γιατι παθενουν διαφορα..ε εκει και στην Αγγλια θα εφτανα.. :?