Ανωδυνη διορθωση σε κουταβι

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Καλησπερα σε ολους.
Ποια ειναι η πιο ανωδυνη και αποτελεσματικη διορθωση ???
Ασχολουμαι καθημερινα με τον σκυλο μου και την εκπαιδευση του τοσο εγω οσο και ο αδερφος μου.
Ειμαστε υποστηρικτες της προληψης και της επιβραβευσης αλλα υπαρχουν καποιες στιγμες που χριεαζεται και η διορθωση...Ποια ειναι λοιπον η πιο ανωδυνη και αποτελεσματικη διορθωση ??
Μιλαμε για κουταβι 10 εβδομαδων

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Κατα 80% ακουει στο ΜΗ...ομως ειναι μερικες φορες που την ψωνιζει με κατι και δεν ξεκολαει και κατα συνεπεια δεν ακουει τπτ...
Γενικοτερα στη διορθωση αναφερομαι οταν δεν πιανει το ΜΗ ειτε στιγμιαια ειτε περιοδικα..

Last edited:

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Δέκα εβδομάδων είναι πολύ μικρό,και θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στις διορθώσεις σου.
Η καλύτερη λύση είναι να το απομονώνεις για λίγα λεπτά σε άλλον χώρο.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
καλως ήρθες....
το κουταβι το πηρες στην καλυτερη ηλικια.....
κανεις δεν θελει να επιπληττει ενα κουταβι.... παραυτα οπως σωστα ειπες... ειδικα τις πρωτες μερες χρειαζεται διορθωση ακομα και για το "καλο" του...
η πρωτη και πιο χρησιμη "εντολή" διόρθωσης ειναι το "μη"

απο τις πρωτες μερες κοντα μας στο κουταβι πρεπει να δειξουμε οτι ειναι καλοδεχουμενο στην οικογενεια μας αλλα ταυτοχρονα να επιβαλουμε και τους ¨ορους" μας για μια καλη διαβιωση
αμεσως μολις εξοικειωθει με την παρουσια μας θα αρχισει να θελει να γνωρισει το περιβαλλον... φροντιζουμε συνεχεια να το προστατευουμε απο καθε κινδυνο.
πρωτα τον μαθαινουμε να ακουει το ονομα του.... κι αμεσως μετα να ερχεται φωναζοντας το... σε αυτη την ηλικια ενας μεζες ή ενα παιχνιδι μαζι με χαδια ειναι το καλυτερο κινητρο..
απο την στιγμη που εχει μαθει λοιπον το" ονομα" του και το "έλα" συνθθως ( δεν παιρνει πανω απο 10μερες σε αυτη την ηλικια...)
μπορουμε να αρχισουμε τις διορθωσεις....με το "μη".
έστω οτι το περιεργο κουταβι παει να "μασησει" καλωδια.... την στιγμη που παει να το κανει και το αντιληφθουμε... ένα δυνατο απότομο και κοφτο ΜΗ είναι ιδανικο.
στην ουσια το κουταβι δεν καταλαβαινει ότι το μαλωνουμε.... ειναι κατι ομως που δεν του εχει ξανασυμβει , δεν το έχει ξανακουσει... και μολις ακουσει το ΜΗ ξαφνιαζεται... σταματα οτι κανει και συνηθως μας κοιτα....
αμεσως φωναζουμε το ονομα του γλυκουτσικα και ναζιαρικα και του λεμε... ελα.... προσκαλωντας το για παιχνιδι....
δεν εχει καταλαβει οτι το μαλωσαμε... κι ομως είναι το πρωτο βημα να μαθει την εντολη μη...
σε λιγο καιρο θα λετε μη και θα χαιρεται να σας ακουει....

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Grdane Σε ευχαριστω για την αναλυτικοτατη απαντηση..
Εχουμε ηδη ξεκινησει την ''εκπαιδευση'' του σκυλου απο την δευτερη μερα στο σπιτι που αρχισε να ξεψαρωνει..
Εχει μαθει τα : εδω , κατσε , χερι ,ξαπλωσε , πηδα , γλυψε, ΜΗ και συνεχιζουμε ακαθεκτοι...Για να τα μαθει χρησιμοποιουμε την κλασικη μεθοδο της λιχουδιας ή του παιχιδιού...δλδ να κανει κατι για να παιξουμε..
Ομως υπαρχουν στιγμες που δεν ακουει τπτ, κυριως οταν ειναι σε υπερενταση μετα το παιχνιδι...και θελω να μαθω πως λειτουργουμε οταν δεν μας ακουει για να μην νομισει απο τοσο μικρη ηλικια οτι μπορει να περασει το δικο του γιατι την κατσαμε τη βαρκα..

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
το ΜΗ οπως σου ειπα.... προσεξε μην το καψεις σαν εντολη.... μετα θα ειναι δυσκολο να μαθει εστω το "στοπ"
η κατι αναλογο....
οταν λογω παιχνιδιου η εξαψη εχει φτασει στα ουρανια... τοτε αναγκαστικα θα πρεπει να το "απομονωσεις"... αν εχεις κρειτ.... και να αδιαφορησεις...
παντως μπορεις να χειραγωγησεις το παιχνιδι ωστε να μην φτανει εκτος ελεγχου... ειδικα απο τωρα...

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
36
Ξεσσαλονίκη
Οταν ο δικος μου ο κουταβος "ξεφευγει", συνηθως γινεται τις βραδυνες ωρες, τον κλεινω στο crate του και μεσα σε 5 λεπτα την πεφτει για υπνο. Δεν ξερω αν εχει βαση αυτο που θα πω, αλλα εχω την εντυπωση οτι οπως και τα μωρα τα πιανει μια υπερενταση οταν ειναι κουρασμενα και γινονται γουρουνακια, ετσι και τα κουταβια.

Δηλαδη πρεπει να τα βαλεις εσυ για υπνο αλλιως θα γκρεμισουν το σπιτι. Αν κανω λαθος διορθωστε με, απλα αυτο εχω διαπιστωσει...

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Ισχυει αυτο που λετε με το κρειτ...ναι εχω και κυριολεκτικα μετα απο πεντε λεπτα που θα τον βαλω την πεφτει...μπορει να γκρινιαξει κανα δυο λεπτα κλαψουριζοντας αλλα δεν αργει να την πεσει...
GRDANE τι εννοεις να χειραγωγισω το παιχνιδι ωστε να μην ξεφευγει ??? πως γινεται αυτο ???

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
τοτε αναγκαστικα θα πρεπει να το "απομονωσεις"... αν εχεις κρειτ....
Να συμπληρώσω.Εφόσον το έχει μάθει το crate και την ανάλογη εντολή για να πηγαίνει εκεί.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να συνδιαστει το crate σαν χώρος τιμωρίας.Αλλά σαν χώρος χαλάρωσης και ξεκουράσης.

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Σωστο αυτο που λες εγκληματια..Την εντολη δεν την εχει μαθει ακομα...το προσπαθουμε αλλα ειμαστε σε καλο δρομο :))
Παντως μεχρι την προτα του φτανει αφιλοκερδως και για να μπει θελει ανταμοιβη (μεζεδακι) αλλα αν αφησεις ανοιχτη την πορτα...μπουλο ο δικος σου...
Γενικοτερα ρε απιδια οταν το σκυλι ειναι σε υπερενταση και δεν μας ακουει και χοροπηδαει κανει τα τρελα του πως το λενε...πως ενεργουμε τωρα που ειναι αρχη και δεν θελουμε να καψουμε τις εντολες που του μαθαμε... ???

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
η πιο ανώδυνη διόρθωση είναι να το πάρεις σηκωτό μέχρι να ξεχάσει την βλακεία που έκανε

deas

Well-Known Member
1 Δεκεμβρίου 2010
354
1
Καπου εδω γυρω..
Ευχαριστω κοκονι...και οσον αφορα την σταση μου την στιγμη που ο σκυλος ειναι σε υπερενταση και κατα πασα πιθανοτητα δεν θα ακουσει τι θα του πω ???

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
δεν είπα να του μιλήσεις....
άρα δεν χρειάζεται να σε ακούσει :)
αγκαλιά και απόπειρα απόσπασης της προσοχής του

κουτάβι είναι-κάνει κουταβιές..... σιγά σιγά :) θα το στρώσεις
μεζεδάκι παιχνιδάκι χαδάκι

σε δαγκώνει καθόλου?

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
το να χειραγωγεις... εννοω αν διαπιστωσεις οτι ενα παιχνιδι σας τον εξιταρει υπερβολικα το αποφευγεις... η το σταματας και ξεκινας κατι αλλο πριν ξεφυγει απο τον ελεγχο... αν αρχιζεις και παρατηρεις τισ αντιδρασεις του σε λιγες μερες θα τον διαβαζεις και θα εισαι σε θεση να προλαβεις και να σταματησεις καταστασεις πριν ξεφυγουν απο τον ελεγχο...

σταματησα για λιγο.. γιατι συμφωνω απολυτα με τα οσα το κοκονι σου λεει...

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
36
Ξεσσαλονίκη
Και επισης ειναι πολυ σημαντικο σε αυτη την ηλικια να αποφευγουμε να εκνευριζουμε το κουταβι, οπως και να παιζουμε παιχνιδια κυριαρχιας οπως το να τραβαει κατι το κουταβι και να τραβαμε και εμεις απο την αλλη.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Και επισης ειναι πολυ σημαντικο σε αυτη την ηλικια να αποφευγουμε να εκνευριζουμε το κουταβι, οπως και να παιζουμε παιχνιδια κυριαρχιας οπως το να τραβαει κατι το κουταβι και να τραβαμε και εμεις απο την αλλη.
Μπορείς σε παρακαλώ να το στηρίξεις αυτό;

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
36
Ξεσσαλονίκη
Το εχω διαβασει και εδω μεσα αλλα και απο ο,τι εχω δει και με τον δικο μου, η συμπεριφορα του ειναι πολλη καλυτερη οταν παιζουμε ηρεμα παιχνιδια και δεν τον "εξιταρω". Οταν ερχεται η κολλητη μου για παραδειγμα, δεν σταματαει να την δαγκωνει γιατι πολυ απλα τον εκνευριζει και τον τσιγκλαει συνεχως. Τωρα για τα παιχνιδια κυριαρχιας, οταν μιλαμε για ενα κουταβι 2-3 μηνων πιστευω ειναι πολυ μικρο για να προσπαθησουμε να του επιβληθουμε.

Να ξεκαθαρισω οτι αυτες ειναι οι δικες μου οι αποψεις και σε καμια περιπτωση δεν λεω οτι ειναι 100% σωστες, απλα αυτα εχω καταλαβει απο την μικρη εμπειρια μου.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97