Ανακριση στον εκτροφεα (για κληρονομικά θέματα υγείας)


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Αυτες τις μερες με τα προβληματα υγειας του σκυλου μου αναρωτιομουν:οταν πας να παρεις σκυλο απο εκτροφεα,εκτος απο το να δεις τους γονεις και πιστοποιητικα υγειας,μπορεις να του ζητησεις να ξανακανουν εξετασεις με δικα σου εξοδα(καλα,φανταζομαι το ποσο) για να βεβαιωθεις οτι αυτα που σου δειχνει ειναι γνησια και οχι πλαστα;Θα μου πειτε οτι ειναι προσβλητικο,αλλα που ξερω εγω οτι ειναι υγιη και οτι δεν μου κρυβει κατι;Η φημη του εκτροφεα;Μηπως δεν ειναι αρκετη;
 


zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
αν ειναι να μπεις σε τετοια διαδικασια τραβα σε καποιον που θα εμπιστευτεις
 




zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
υπαρχει θεμα πως διαλεγεις εκτροφεα αναλυτικο
σε βοηθαει.απο κει και περα να κατι δεν σου αρεσει
πας σε αλλον.παντως για εξετασεις δυπλασιας ειναι σφραγισμενες
πανω στο πεντιγκρι
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Τα εχω διαβασει αυτα.Μα υπαρχουν τελικα τοσες ασθενειες που μπορει να εμφανισει και οχι μονο η δυσπλασια...
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.741
3.977
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Νομίζω είναι ανάλογα τη φυλή ποιες εξετάσεις θα γίνουν αλλά οι δυσπλασίες είναι οι πιο συχνές, επίσης κάνουν εξετάσεις και στα μάτια.
Αν ζευγαρώνουν σκυλιά από καλές γραμμές οι εκτροφείς γνωρίζουν τυχόν προβλήματα των γραμμών.
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Πώς;Με τα λογια θα εμπιστευτω;
Όχι με τα λόγια, αλλά με την έρευνα που θα κάνεις πριν καταλήξεις στον χ εκτροφέα. Προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με ιδιοκτήτες σκύλων τους.

Αν έχει όμιλο η φυλή θα σου πρότεινα να γίνεις μέλος και να γνωριστείς με τα μέλη. Κουβεντιάζοντας θα μάθεις πολλά.
 


Akitaman

Well-Known Member
13 Ιανουαρίου 2008
127
0
Ερευνα, ερευνα και ξανα ερευνα.
Αφου κατασταλαξεις ποια φυλη σου ταιριαζει (μετα απο ερευνα), πρεπει να αρχισει το ψαξιμο του εκτροφεα. Ο ΚΟΕ μπορει να βοηθησει εκει.

Επισης καλο ειναι να πας σε μερικες εκθεσεις μορφολογιας και να γνωρισεις εκτροφεις και τα σκυλια τους απο κοντα. Να εισαι προετιμασμενος να ρωτισεις τα παντα για τα σκυλια και τις γραμμες τους. Κανονισε να επισκεφτεις το εκτροφειο και να δεις τα υπολοιπα σκυλια.
Ζητα να σου δωσει μια λιστα ανθρωπων που εχουν κουταβια του και επικοινωνισε μαζι τους.

Η σχεση με τον εκτροφεα δεν σταματαει οταν κουταβι και χρημα αλλαξουν χερια, τοτε αρχιζει. Πρεπει να ειναι ανθρωπος που εμπιστευεσε και που μπορεις να συμβουλευτεις ανα πασα στιγμη. Να μαθεις καποιον και να τον εμπιστευτεις θελει χρονο. Μιλα με τον εκτροφεα πολλες φορες και ρωτα οτι σε απασχολει, οσο ασημαντο και να σου φαινετε. Να εισαι ετοιμος και να απαντισεις ομως σε οτι τυχον ρωτισει και αυτος. Μετα ακολουθισε το ενστικτο σου.

Ολα αυτα θελουν ΧΡΟΝΟ. Να εισαι ετοιμος να αφιερωσεις χρονο και να περιμενεις μηνες η και παραπανω για το καταληλο κουταβι απο τον καταληλο εκτροφεα.

Και παντα να θυμασαι οτι δεν υπαρχει φυλη χωρις προβληματα υγειας. Απλα μερικες ειναι πιο επιρεπεις σε ορισμενες κληρονομικες ασθενειες λογω κατασκευεης, προδιαγραφων κτλ. Το ιδιο ισχυει και για τις γραμμες αιματος. Αλλες κουβαλανε περισσοτερο ρισκο αλλες λιγοτερο.
ΟΛΕΣ ομως το κουβαλανε.
Και οποιος εκτροφεας σου πει οτι οι δικες του γραμμες δεν εχουν κληρονομικες ασθενειες, λεει ψεματα. Ο σωστος ομως θα εχει εξετασει τα αναπαραγωγικα του ζωα, θα ειναι ενημερος για τα ρισκα που κρυβει καθε ζευγαρωμα και θα ειναι ειλικρινεις μαζι σου.
 


Sophiaouda

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2008
1.325
8
Φθινοπωρο
Skylakos,αν ερχοσουν σε εμενα (εσυ και 5 αλλοι) και μου ζητουσαν καθε φορα που κανω γεννα (πχ 3ς φορες) και κανω και δυσπλασια σε μια λεχονα σκυλα,δλδ 18 ναρκωσεις χωρις λογο, ε συγνωμη θα σε ''πετουσα εξω''.
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Οχι βρε! Μονο σε εμενα θα το εκανες! :D

Το ξερω Σοφακι,απλα πλεον περνουν απο το μυαλο μου διαφορα και οτι τελικα και απο τους εκτροφεις αποκλειεις λαθος σκυλια σε μια σειρα ασθενειων,οχι σε ολες ομως.

Τωρα θα μου πεις,οταν κανεις παιδι ξερεις τι μπορει να εχει κληρονομησει ή να του τυχει;

Το θεμα ειναι ατυχες.Το εγραψα πανω σε απελπισια.Τουλαχιστον υπηρξε αλλη μια ευκαιρια να πουμε για εκτροφεις.
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Ανάκριση;;;;;;;;; μήπως το πας λίγο μακρυά;

Γιατί αν πρόκειται να φωνάξουμε τη Γκεστάπο ....
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Μη κολλαμε στις λεξεις.Εξηγησα τι εννουσα.Δεν βρηκα προφανως την καταλληλη λεξη.
 


Lila

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2006
326
0
Aθηνα
www.sharpei.gr
Αυτό που πρέπει να κάποιος να ξέρει είναι ότι ο εκτροφέας ΔΕΝ είναι Θέος... και βεβαία πρέπει να είναι ανοιχτός στους νέους, ιδιοκτήτες, να βλέπει τα σκυλιά να μεγαλώνουν γιατί αυτό τον βοηθά πάρα πολύ στην εκτροφή του και καταλαβαίνει με τα χρόνια αν ακολουθεί τον σωστό δρόμο... (για μένα ο εκτροφέας πρέπει να ξέρει που βρίσκετε το κάθε του κουτάβι ή η πλειοψηφία των κουταβιών του όσα χρόνια και αν περάσουν)
Και βεβαία όχι, να έρθει κάποιος να ζητήσει εξέταση δυσπλασίας... γιατί να βάλει κάποιος στην διαδικασία της νάρκωσης τα σκυλιά ξανά... υπάρχουν φυλές που η νάρκωση μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα... ασε που ξέρω περιπτώσεις γονείς με Α....Έβγαλαν D.

Γράφετε πιο πάνω ότι ο υποψήφιος ιδιοκτήτης πρέπει να ξέρει τις γραμμές αίματος... πως? αυτό θέλει χρόνια μελέτη, προσωπική επαφή με τους "τοπ" εκτροφής της φυλής σου... και μελέτη, μελέτη... δεν είναι απλά ποιος κερδίζει στις εκθέσεις... ΛΑΘΟΣ... ποιος έχει διάρκεια με τα χρόνια όχι απλά να κάνει εκτροφή αλλά να κρατάει στατιστικά της κάθε γέννας, του κάθε γονέα... ΣΙΓΟΥΡΑ ότι και να κάνει ο "σωστός" εκτροφέας θα έχει και κάποια προβλήματα... αυτό δεν τον κάνει κακό εκτρεφέα... όταν κάτι υπάρχει σε μία φυλή θα βγει όσο και καλα σκυλιά και αν ζευγαρώνεις...

Σαν φυλή εμείς έχουμε την αμυλωίδωση (μια ασθένεια που κανένας δεν μπορεί να κάνει εξέταση για να βρει αν ο σκύλος είναι φορέας ή όχι...)και ο σκύλος θα πεθάνει απο 2-7 χωρίς κανένας να μπορεί να κάνει κάτι. Απλά ψάχνουμε τις γραμμές με μακροζωία και να ξέρουμε από τι πέθανε ο κάθε συγγενείς... ΠΟΙΟΣ μπορεί να υπογράψει σε κάποιον ότι το σκυλί που παίρνει δεν θα το πάθει? και πολλές φυλές έχουν ανάλογες ασθένειες που κανένας δεν ψάχνει... παρά μένουν στα κλασσικά δυσπλασία... O καρκίνος? έχει βρεθεί ότι είναι κληρονομικός .... προχτές διάβασα ένα πέθανε στα 3.5 από καρκίνο!!

Πρώτα οι Έλληνες πρέπει να μάθουν πως όταν παίρνουν σκύλο να το ψάχνουν να περιμένουν, να γνωρίζουν τους γονείς του κουταβιού τους... Ακόμα και στο εξωτερικό να μιλάνε με εκτροφής, να επισκέπτονται εκτροφεία δύο-τρείς φορές ΟΧΙ απλά αυτό κερδίζει, βλέπω 3-4 φωτογραφίες και το αγοράζω...

Δεν θέλω να φανώ κάπως από το να πληρώσεις τις εξετάσεις δύο σκύλων(με κίνδυνο την υγεία των ζώων και ανάλογα και σε ποιον γιατρό, ξέρω περιστατικό που ο πρώτος είπε έχει και ο δεύτερος είπε όχι) δεν θα είναι καλύτερο να ψάξεις, να ταξιδέψεις, να δεις? τι είναι πιο εύκολο? να μελετήσεις την φυλή σου?

Μπορείς να κάνεις ανάκριση στον εκτροφέα άλλα σκέψου και τον εκτροφέα .... που κάποια πράγματα δεν επιτρέπεται να πεί στον οποιονδήποτε για τις γραμμές που ξέρει... ή αν πει πχ <ότι αυτό δεν είναι κάλο> κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ότι θάβει τους άλλους... είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες ...

Η εκτροφή θέλει α) γέννες, β) καλές γραμμές, γ) κότσια, χρόνο και δ) παρατήρηση...
στο α)στην Ελλάδα αν κάνεις πάνω άπο 2-3 γέννες θα σε πουν κουταβέμπορα...
β) πως ψάχνει να φέρει να ζευγαρώσει να πληρώσει καλά σκυλιά? ή ωραία η σκύλα του γείτονα και ας είναι απο pet shop θα ζευγαρώσω και θα το βάλω στο όνομα μου ετσί κάνω εκτροφή? ..
γ) χρόνο, ψυχική υγεία ... να κρατάει τα σκυλιά μέχρι 2,5 μηνών για να "ξέρει" τι δίνει και που? ενώ άλλοι γύρω του τα δίνουν 30 ημερών... στην μισή τιμή...
δ)όσο για την παρατηρηση... το μεγαλύτερο σχολείο απο όλα...

ζητάμε λοιπόν από ένα εκτροφέα ΠΟΛΛΑ... δεν δίνουμε τίποτα (δεν εννοώ μόνο χρήματα, αλλά τον χρόνο μας, ακόμα και να μεγαλώσουμε ένα κουτάβι σωστά)... και ζητάμε ΑΝΑΚΡΙΣΗ!!! ΑΞΙΖΕΙ?
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
ζητάμε λοιπόν από ένα εκτροφέα ΠΟΛΛΑ... δεν δίνουμε τίποτα (δεν εννοώ μόνο χρήματα, αλλά τον χρόνο μας, ακόμα και να μεγαλώσουμε ένα κουτάβι σωστά)... και ζητάμε ΑΝΑΚΡΙΣΗ!!! ΑΞΙΖΕΙ?
Εισαι λιγο απολυτη νομιζω.Ποιος ειπε οτι δεν αφιερωνουμε χρονο και ολα τα σχετικα για να παρουμε ενα καλο κουταβι ή ακομα και να το μεγαλωσουμε;Προσωπικα,χωρις να ακουστει εγωιστικο,εχω αφιερωσει και αφιερωνω πολυ χρονο στο σκυλο μου γιατι αυτο θελω και με γεμιζει.
Δηλ αφου αφιερωνω χρονο αξιζει η ανακριση,ενω χωρις χρονο δεν αξιζει;Δεν παει ακριβως ετσι.

Θα ηθελα ομως και απο τον εκτροφεα να ξερει τι σκυλο μου δινει.Μετα απο σκεψη και με τη δικη σας βοηθεια,καταλαβα οτι οπως ειπες κι εσυ "δεν εναι Θεος",δεν μπορει να ξερει ο,τι εμφανιστει στο σκυλο.Απλως διαλεγουμε ενα καλο εκτροφεα(με τη γνωστη και χρονοβορα διαδικασια),εχοντας στο πισω μερος του μυαλου μας οτι δεν ειναι απολυτα εξασφαλισμενο το μελλον του κουταβιου.

Και ναι,προσωπικα θα ηθελα να μπορει να με ενημερωσει γεννιες πισω τι εμφανισαν οι προγονοι του κουταβιου μου,αλλα αυτο δε γινεται.Οχι επειδη δε θελει,αλλα επειδη δεν ειναι παντα εφικτο.
 


Lila

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2006
326
0
Aθηνα
www.sharpei.gr
Οι καταστάσεις που έχω αντιμετωπίσει με έχουν κάνει απόλυτη γιατι οι Έλληνες απο κυνολογική παιδεία έχουν μεσάνυχτα...
Μπραβο σου που αφιερώνεις χρόνο στο κουτάβι σου και το ψάχνεις... αλλά το ψάξιμο πρέπει να γίνει πριν και μέτα...

Θα σου πω ένα παράδειγμα.. πριν 4 χρόνια έδωσα ένα πολύ μεγάλο ποσό να φέρω ένα σκύλο 7 ετών για 3 μήνες στην Ελλαδα να ζευγαρώσει με την σκύλα μου... μετά από πολλά πολλά προβλήματα απέκτησα 2 κουτάβια... ένα αρσενικό ένα θηλυκό...
Το θηλυκό το κράτησα και έδωσα το αρσενικό σε μία οικογενεία που ερχόταν στο σπίτι μου για κουτάβι μήνες πριν...

Τους είπα σας τον δίνω με εκτροφικό δικαιωμά γιατί αυτός ο σκύλος είναι σημαντικός στην εκτροφή από υγεία (ματια, δερμα, εξετασεις δυσπλασίας Αμερική, οι γονείς του πεθαναν σε ηλικία 13-14 χρόνια και οι προπαπουδες το ιδιο και τα αδελφια του και αυτο ολο υγεια)... το έφερναν εκθέσεις, πλήρωνα την συμμετοχή... χαιρόμουν που βοηθούσα το παιδί τους να μπει σε όλο αυτό... το παιδί τους το είχα σαν παιδί μου, ακόμα και το λουρί του σκύλου εγώ το αγόραζα και αλλά δεν με ένοιαζε... όταν όμως ο σκύλος έφτασε 16 μηνών άρχισαν να μου λένε δεν θα τον ζευγαρώσουμε? είπα αφου κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και υπάρχει η κατάλληλη για εκείνον βεβαίως... Σε μιά έκθεση τους έπιασε κάποιος να ζευγαρώσει την σκυλά του... δεν μου είπαν τίποτα και μάλιστα ζήτησαν 600 ευρώ... το έμαθα τυχαία όταν πήραν και έμενα τηλέφωνο για την ίδια σκύλα.. νεύριασα... τους το είπα μου ειπαν δικός τους είναι ο σκύλος ότι θέλουν κάνουν και βέβαια απάντησα αναλόγος... και το ζευγάρωμα δεν έγινε...

Μέτα απο καιρό είχα υποσχεθεί σε μια φίλη που είχε ένα θηλυκό(7 ετών) οτι θα σου δώσω αρσενικό να ζευγαρώσει όταν θελήσεις (μου αρεσε η σκυλα) και η ιδιοκτήτρια ήθελε να κρατήσει ένα κουτάβι, για κακή μου τύχη την περίοδο που αδιαθέτησε η σκύλα της ήρθε και μια σκύλα από Ισπανία να ζευγαρώσει με τον σκύλο που λέγαμε να ζευγαρώσουμε την σκύλα.. ή ηθική μου έλεγε ότι δεν μπορώ να βάλω τον σκύλο 3 μέρες συνέχεια και είναι άδικο για μια κοπέλα που έχει κάνει 12 ώρες ταξίδι... Ζήτησα λοιπόν να βάλω την σκύλο εκτροφής μου ... η απάντηση? πόσα κουτάβια θα πάρουμε να πουλήσουμε?.... και αυτό γιατί εγώ ήμουν δίπλα στα πάντα, στους έλεγα τα πάντα... Όπως θα ήθελες και εσύ... ΤΩΡΑ ο σκυλος μου, σημαντικό κομμάτι της εκτροφής μου είναι σε ένα μακρινό νησί ΧΩΡΙΣ κανένας να μου το πει... και εγώ να πρέπει να ξαναπάω στο εξωτερικό να ξαναχρησιμοποιήσω τον πατέρα του που τώρα είναι 11 ετών...

Μετά από 7 γέννες που έχω κάνει το μάθημα μου είναι ΕΝΑ... όσες φορές έχω πει πολλά έχω δείξει πολλά σε ανθρώπους που έχουν πάρει κουτάβι από μένα ή σε ανθρώπους που έχουν την ίδια φυλή εγώ είμαι ζημιωμένη ΟΛΟΙ στο τέλος το παίζουν ειδήμονες και ξερόλες ... και κάνουν κακό στην φυλή που τόσο αγαπάω...

Γι' αυτό και πια δεν θέλω πολλά πολλά .. κοιτάω αν ελέγχο πως είναι τα παιδιά μου και έχουν τα πάντα από μένα αλλά ως εκεί... Αυτό για να δεις και μεριά του εκτροφέα... ίσως πολλές φορές να μη έχει την διάθεση γι'αυτό που ζητάς απλά εμπιστοσύνη....
 


Lila

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2006
326
0
Aθηνα
www.sharpei.gr
Και ναι,προσωπικα θα ηθελα να μπορει να με ενημερωσει γεννιες πισω τι εμφανισαν οι προγονοι του κουταβιου μου,αλλα αυτο δε γινεται.Οχι επειδη δε θελει,αλλα επειδη δεν ειναι παντα εφικτο.
Συνήθως είναι εφικτό για έναν εκτροφέα που μελετάει γνωρίζει...
 


kos

Well-Known Member
9 Ιουλίου 2007
1.550
1
www.giokobullmastiffs.com
εγω παλι πιστευω οτι παντοτε πρεπει να μεταδιδεις τη γνωση σου και δεν προκειται ποτε να βγεις χαμενος, αυτος που θελει να ακουσει θα μαθει και θα προχωρησει οι υπολοιποι θα παιρνουν μονο αυτα που θελουν με αποτελεσμα το περισσοτερο καποιες παροδικες επιτυχιες και μετα παλι πισωγυρισματα. Δεν αμφισβητω ουτε και διαφωνω, ισα ισα μαλιστα, με αυτα που λεει η λιλα πιο πανω αν και πιστευω οτι και ακομη και σημερα αν ρωτηθει παλι θα μεταδωσει τις γνωσεις τις για τη φυλη της γιατι οταν αγαπας κατι παντα θελεις να μεταδωσεις αυτο το παθος σου και στους αλλους ενδιαφερομενους.
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Τον εκτροφέα τον επιλέγεις μετά από ενδελεχή μελέτη.
Αφού τον επιλέγεις τον εμπιστεύεσαι!
Αφού τον εμπιστέυεσαι θεωρείς και πως δεν σου λέει ψέματα!
 


Lila

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2006
326
0
Aθηνα
www.sharpei.gr
γιατι οταν αγαπας κατι παντα θελεις να μεταδωσεις αυτο το παθος σου και στους αλλους ενδιαφερομενους.
Να πω ότι διαφωνώ!!! ότι έφυγε ένα ζευγάρι από το σπίτι μου (κάθησαν 4,5 ώρες) που έχουν σαρ πέι που το έφεραν απο το ΗΟΝΚ ΚΟΝΓΚ (ειναι ναυτικός) αλλά ήθελαν πληροφορίες για ένα πρόβλημα υγείας που έχει ο σκύλος τους... Δεν άντεξα όσο και να έλεγα μην λες πολλά... μίλησα αλλά δεν το μετάνιωσα για την ώρα ...
 


Lila

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2006
326
0
Aθηνα
www.sharpei.gr
Τον εκτροφέα τον επιλέγεις μετά από ενδελεχή μελέτη.
Αφού τον επιλέγεις τον εμπιστεύεσαι!
Αφού τον εμπιστέυεσαι θεωρείς και πως δεν σου λέει ψέματα!
Πόσοι πιστεύεις το κάνουν αυτό? Πόσοι δεν αρκούνται στον πρώτο που πάνε και παίρνουν ότι να'ναι... ή βλέπουν ένα κουταβάκι λιώνουν και το παίρνουν αμέσως χωρίς πολλές κουβέντες... χωρίς να σκεφτούν? το 98% των Ελλήνων... ποια εμπιστοσύνη λοιπόν δεν νομίζω ότι φτάνουν ως εκεί...