Ανάποδη Ιεραρχία

Stratos_Lily

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2012
59
0
Μια ερώτηση για τους γνώστες των περί της ιεραρχίας των σκυλοπαρεών!
Έγινα μάρτυρας της επιβολής της κυριαρχίας του alpha dog μιας ομαδούλας της γειτονιάς μου σήμερα(ευτυχώς δεν χρειάστηκε μάχη) σε ένα κατώτερο μέλος της ομάδας και μου γεννήθηκε η εξής απορία:
Ο κυρίαρχος σκύλος είναι πάντα ο ισχυρότερος από θέμα δύναμης; για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αν ένας σκύλος μικρόσωμος ζει σε ένα σπίτι και κάποια στιγμή αρχίσει να ζει στο σπίτι ένα κουτάβι πολύ πιο μεγαλόσωμης φυλής όταν ο πρώτος σκύλος θα είναι ήδη κάποιον ετών...ποιος από τους δύο θα γίνει το alpha dog;ο παλιός ή ο μεγάλος;

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Καλή ερώτηση, όμως...

Σε μιά αγέλη, ο alpha dog (όπως θέλουν να τον αποκαλούν πολλοί) δεν χρειάζεται να δώσει "μαχη" για να βάλει στη θέση του ένα κατώτερο μέλος...
Αν χρειαστεί να δοθεί μάχη, θα είνα άμεση αμφισβήτηση του αρχηγού... και, συνεπώς, θα διακυβεύεται η ασφάλεια και η συνοχή της αγέλης... και, άρα, η επιβίωσή της!

Οχι, δεν είναι πάντα ο ισχυρότερος, από πλευράς σωματικής δύναμης...
Είναι ο πιο "ολοκληρωμένος παίκτης"... Είναι ο Maradona... είναι ο Messi... είναι ο Pele... είδες? και οι 3 μικρόσωμοι (στο μάτι)!!!

Σε κάθε περίπτωση, αρχηγός είναι ο κυριαρχικός σκύλος... αυτός με το υψηλό ταμπεραμέντο...
Αλλά, επίσης (κατά διαβολική σύμπτωση?) αυτός με τα πιο γερά νεύρα... ο πιο έξυπνος... και, θα τολμούσα να πω, ο πιο υγιής... και, σαφώς, αυτός που συστηματικά θα οδηγήσει την αγέλη να βρει τροφή...

Αρα, δεν είμαστε σίγουροι αν θα είναι ο "παλιός" ή ο "μεγάλος"...

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Δεν νομίζω ότι έχει σχέση τόσο η δύναμη όσο η δυναμικότητα και η προσωπικότητα του ζώου.
Ο σκύλος μου ο ένας, απόκτημα από τον δρόμο με το που μπήκε στο σπίτι έγινε αρχηγός. Ο άλλος μου σκύλος είναι πολύ πιο δυνατός σωματικά αλλά Ολίγον τι χαλβάς!

Stratos_Lily

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2012
59
0
Μάλιστα...πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις! Θα πέθαινα να δω τη Λιλίκα μου(ημιαιμάκι 12 κιλών)να γρυλίζει πάνω από έναν ορεινό πυρηναίων 50 κιλών που θα χει κουλουριαστεί στο πάτωμα και θα κάνει τον ακίνητο...

takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.038
Αθήνα
Αν δεν υπάρχει αμφισβήτηση του αρχηγού, τα πράγματα στο εσωτερικό της αγέλης είναι αρκετά "δημοκρατικά" θα έλεγα, από τη στιγμή μάλιστα που ο αρχηγός είναι έτσι όπως το περιέγραψε ο Johnk

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Δεν νομίζω ότι κάποιος μεγαλόσωμος σκύλος θα έδινε μάχη με έναν μικρόσωμο σκύλο για την απόκτηση του αρχηγού!
Νομίζω ότι και τα ίδια καταλαβαίνουν την σωματική υπεροχή του ενός!
Ο μεγαλόσωμος σκύλος θα αδιαφορήσει, ο μικρόσωμος σκύλος θα επιμείνει!Το παραπάνω στα οικόσιτα ζώα!
Στην φύση δεν υπάρχει είδος αγέλης που να αποτελείται από το ίδιο είδος αλλά με διαφορετικά μεγέθη!Όλα είναι αρμονικά μεταξύ τους γι'αυτό κιόλας εκτός των άλλων μετράει και ο σωματότυπος ή σωματική υπεροχή!

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Στην φύση δεν υπάρχει είδος αγέλης που να αποτελείται από το ίδιο είδος αλλά με διαφορετικά μεγέθη!Όλα είναι αρμονικά μεταξύ τους γι'αυτό κιόλας εκτός των άλλων μετράει και ο σωματότυπος ή σωματική υπεροχή!
Πολύ σημαντικό!!!

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Εξαρτάται απο τα σκυλιά. Αν ένας Καυκάσου είναι πολύ υποτακτικός εκ φύσεως, γεννημένος ακόλουθος τότε ένα τσαμπουκά Τσιουάουα θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί.

Το ίδιο και με τους ανθρώπους. Πόσες φορές έχετε δει σκυλιά 3-6 κιλών να καθοδηγούν μια οικογένεια ανθρώπων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σχεδόν 20-30 φορές μεγαλύτεαρ απο αυτά αλλά...

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.422
10.636
Athens
Σε 2 σπίτια με γαλλικά μπουλντόγκ πάντως παρατηρήσαμε το εξής:

Στο δικό μου:

• Ήρθε η Κάρλα 7,5 μηνών τότε, χαμηλών τόνων, καμία τάση κυριαρχικότητας σε σχέση με άλλους σκύλους - το αντίθετο μάλιστα
  • Φέρνω την Pepper, 70 ημερών, σήμερα 2,5 ετών εξακολουθεί να είναι αιώνιο κουτάβι και ζωηρή.

Η Κάρλα αναλαμβάνει την αρχηγία από την αρχή, σταδιακά γίνεται και κυριαρχική, κυρίως με αρσενικούς, ενίοτε και με θηλυκές. Η Pepper δεν έδειξε να νοιάζεται ποτέ για την αρχηγία, υποτάσσεται πάντα και σε ξένους σκύλους παρότι σε γενικές γραμμές είναι "τρελλοκούταβο"

Στο σπίτι της FrenchieFan:

• Μπαίνει η Μonaliza, 7 μηνών
  • Προστίθεται η Cindy, 60 ημερών με συμπεριφορά ίδια με της Pepper πιο πάνω, δηλαδή καμία σχέση με αρχηγιλίκια. Η Monaliza γίνεται αρχηγός.
  • Μπαίνει και 3ο σκυλί, η Carmen, νομίζω περίπου 7 μηνών και ταλαιπωρημένη από επέμβαση. Η Carmen αμφισβητεί κάποιες φορές την αρχηγία της Monaliza.

Και στις 2 περιπτώσεις, τα δεύτερα σκυλιά ήρθαν κουτάβια 60-70 ημερών και παρέμειναν "χαζοχαρούμενα" και χωρίς τσαμπουκάδες και κυριαρχίες. Βρήκαν περιβάλλον "έτοιμο" με άλλο σκύλο - λες και μπήκαν σε σκυλο-λουναπάρκ. Μήπως έχει να κάνει και αυτό? Η ηλικία που ήρθαν? Το ότι ποτέ δεν πέρασαν άσχημα και μπήκαν κατευθείαν σε σπίτι με παρέα? Δεν ξέρω...:-?

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
δεν υπαρχει κατι στανταρ...ειναι σιγουρα θεμα χαρακτηρα κ χημειας των σκυλων που απαρτιζουν την αγελη.σιγουρα ομως υπαρχει μια βαση δεδομενων...πχ μεγαλος σκυλος δεν θα ερχοταν ευκολα σε αντιπαραθεση με εναν πολυ μικροτερο κ αδυναμο σκυλο...σιγουρα ομως απο την αλλη,ενα μικρο κ αδυναμο σκυλι δεν θα μπορουσε να ειναι ο Α για τον λογο οτι δεν μπορει να φροντισει για την επιβιωση της αγελης.η διαφορα δυναμης δεν παιζει ρολο,οταν υπαρχει ετσι κ αλλιως σε μεγαλο βαθμο....δλδ αν εχουμε ενα πιτ κ ενα νεας γης,εχουν κ τα δυο μεγαλη δυναμη,αλλα το πιο κυριαρχο κατα πασα πιθανοτητα ειναι το πιτιμον,οποτε κ μαλλον θα ειναι ο A..ειναι απλο κατα βαση ζητημα το λιντεριλικη σε μια αγελη...επισης,πολλες φορες Α ειναι μια θηλυκια...δειτε εδω το παραδειγμα με την δυναμη..πιο αδυναμη απο τα αρσενικα,αλλα ισως ειχε τα στοιχεια για να την δεχτουν σαν λιντερ κ σιγουρα δεν υστερει τραγικα σε δυναμη..δεν μπορει ενας Α να εχει μονο δυναμη ,η μονο μεγεθος,η μονο μυαλο..βασικα...ο εχων το σουβλακιο,εχει κ τη καρεκλα!

Lumpie

Well-Known Member
25 Απριλίου 2009
404
3
Χαλάνδρι
Ενας σκύλος μπορεί ακόμα και με την έντονη ματιά του ασχέτου μεγέθους και ηλικίας να υποτάξει οποιονδήποτε σκύλο και να πάρει μέσα σε δευτερόλεπτα την αρχηγία, ουτε γαύγισμα, ουτε γρύλισμα.

Αλλη περίπτωση Σε εκτροφείο σέττερ υπήρχαν πάνω από 100 σεττερ όλων των ηλικιών που είχαν μεγαλώσει και ζήσει σε αυτό το χώρο. Μπαίνει ενα άλλο σεττερ μέσα στην αγέλη άσχετο με το χώρο και μέσα σε λιγότερο από εβδομάδα έγινε ο αρχηγός.
Οπότε κατά την γνώμη μου ο πραγματικός αρχηγός αγέλης έτσι γεννιέτε.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
σαφως ,αλλα αυτο γινεται κυριως σε χαρακτηρες σκυλων που δεν ειναι καταβαση κυριαρχοι...σε σκυλια που εχουν εντονο προφιλ,το βλεμμα ειναι σιγουρος καβγας.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.032
Νεότερο μέλος
Nina_Κ