Αλλαγή συμπεριφοράς, στροφή 180 μοίρες!

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Ο Φιντελ ειναι 10 μηνων(μπουλμαστιφ).Μεχρι τωρα η συμπεριφορα του ηταν προβλεψιμη.

Φιλοξενισαμε στο σπιτι μας για μια εβδομαδα 2 οικογενειες με 3 παιδακια και 4 ενηλικες.

Το πρωτο βραδυ που ηρθαν , ειδα τον Φιντελ να ειναι απομακρος και σαν να ηταν ακεφος.Δεν το ειχαμε αποκλεισει και μπορουσε να ηταν μαζι μας , ομως επελεξε να ειναι λιγο μακρια μας και μονος του.

Το βραδυ το εβγαλα κατα τις 2 το βραδυ εξω να κανει την αναγκη του και μετα πηγα να τον φωναξω , οχι απο την πλευρα που παω παντα , αλλα απο την αλλη πλευρα που ειναι σκοταδι.Εκανα θορυβο και ξαφνικα βλεπω τον μεχρι τωρα μπουνατλα μου να με πλησιαζει χωρις να με εχει καταλαβει , να σταματαει στα 5 μετρα , να στηνεται και να κατι ενα υποκωφο γρυλισμα.Εδω ειμαστε.Ακομα και εγω χεστηκα.Με το που ειπα το ονομα του , ηρθε τρεχοντας για χαδια.

Αυτο συνεχιστηκε(να κραταει αποσταση απο του φιλοξενουμενους) , μεχρι που εφυγαν.

Μολις εφυγαν , παρατηρησα οτι επανηλθε στην παλια του συμπεριφορα.

Ολοι οι καλεσμενοι ηταν φιλικοι μαζι του και δεν νομιζω να ενιωσε οτι παραμεληθηκε.

Θα μιλησω με τον εκπαιδευτη του σημερα.

Εχετε παρομοια εμπειρια?

Ειναι ο καιρος του και του βγαινει τροπο τινα φυλαξη , επιφυλακτικοτητα κλπ?

phili-pakis

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2011
70
2
μια χαρα ειναι ο ταυρακος σου φυλακας με τα ουλα του και τα γρυλισματα του...καταλαβε οτι πρεπει να επιτελεσει το εργο που του ανεθεσε η φυση...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
nasouk δεν περίμενες τέτοια συμπεριφορά μέσα στο σκοτάδι?
Αν ο σκύλος άκουγε το tempo των βημάτων σου μπορεί να ήταν διαφορετικά αλλά τώρα άκουσε θόρυβο, δεν μπορούσε να δει ποιος είναι, δεν μπορούσε να αναγνωρίσει έναν γνώριμο θόρυβο προς αυτόν όπως είναι το tempo των βημάτων σου ή κάποιον άλλο γνώριμο θόρυβο όπως το να ξέρει πως τον καλείς!
Ειδικά μετά που τον φώναξες και κατάλαβε ότι είσαι εσύ, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς!
Που λέει ο λόγος ακόμα και αν έκανε σάλτο να έρθει σε σένα πάλι θα ήταν υγιής συμπεριφορά, δεν έχει σημασία ΑΝ εσύ ξέρεις ότι είσαι εσύ, ο σκύλος εκείνη την στιγμή δεν δεχόταν γνώριμους ή συνηθισμένους ήχους, θεωρώ...

Άλλη φορά όπου και αν είσαι ότι και αν κάνεις και ο σκύλος δεν μπορεί να σε αντιληφθεί ή να αντιληφθεί γνώριμους ήχους καλό είναι να τον φωνάζεις για να μην ξαφνιαστεί ή να κάνεις κάποιος θόρυβο για να σε καταλάβει ή κάποιο σφύριγμα!

Γνώμη μου είναι ότι ΔΕΝ είναι επειδή ήταν "απόμακρος" ή επειδή και καλά "παραμελήθηκε" ή ένιωσε χώρια!
Επίσης γνώμη μου είναι ότι έβγαλε φυλαξάρα!:D

Παρ'όλα αυτά θα ήθελα να μάθω τι θα σου πει ο εκπαιδευτής σου!Περιμένουμε...

καλώς ήρθες στον κόσμο της ομάδας 2 :)
Χαχα συμφωνώ!

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Το ιδιο ειπε και ο εκπαιδευτης του.Εβγαλε φυλαξη και αυτο ειναι η αρχη , λεγοντας οτι ο σκυλος ετσι οπως τον εχει δει ο ο εκπαιδευτης του , εχει να βγαλει πολλα στην φυλαξη.

Πιο πολυ με παραξενεψε η σταση του απεναντι στον κοσμο που ειχαμε σπιτι , 10 ατομα , οπου ηταν απομακρος και χωρις διαθεση για πολλα.

Απλα ο σκυλος δεν ηθελε , δεν ειχε ορεξη , δεν ηταν στην ρουτινα του να ερθει αντιμετωπος με τοσο κοσμο συτοκινητα και βαβουρα και αποφασισε να απομακρυνθει και να εχει την ισυχια του.

Το θεμα της φυλαξης που με απασχολει η μαλλον με απασχολουσε εως τωρα(και αυτο γιατι ειναι ακομα κουταβι στο μυαλο σε σωμα 60+ κιλων) , παει και αυτο μου λυθηκε η απορια για το αν θα φυλαξει.

Κοινωνικοποιηση θελουμε παραπανω , αλλα εδω στο νησι χμ λιγακι δυσκολο , γιαυτο και κανονιζουμε με τους αλλους εκπαιδευομενους σκυλους να κανουμε παρεα εκπαιδευση.

Αυτα , μεγαλωνουμε σιγα σιγα.

Μια ερωτηση.Επειδη μενουμε σε απομακρυσμενο σπιτι , σκεφτομαι και συζηταω με τον εκπαιδευτη για σωματοφυλακη , αλλα μετα τους 18-20 μηνες.Ο εκπαιδευτης μου ειπε να δουμε τοτε τι κανει(δεν θελει να κανει τεστ νωριτερα) , αν και νομιζω οτι το τεστ το εκανε σε μενα εκεινο το βραδυ.

Τι λετε?Τι επιπτωσεις μπορει να εχει στην μετεπειτα σχεση μας?Πιο πολυ αναφερομαι στα 2 παιδια μας και στην σχεση του με αυτα.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Η σωματοφυλακή απαιτεί άψογη πειθαρχία!

Σαν τι πρόβλημα να υπάρξει απέναντι στα παιδιά?

Απλώς η σωματοφυλακή θα πρέπει να έχει άψογους χειριστές!Δηλαδή πλέον ξεφεύγεις και πας σε άλλο επίπεδο!

Σκέψου αν θέλεις έναν τέτοιο σκύλο!

Αυτό που έκανε τώρα ο μικρός είναι καθαρότατη φύλαξη, μπορεί λίγο υπερβολική(εξού και η κοινωνικοποιήση που σας λέει ο εκπαιδευτής) μπορεί και σωστή!

Σκέψου τους εξωγενείς...

Αν θέλεις την γνώμη μου, επειδή και εγώ ήμουν στο τρυπάκι να τον περάσω σωματοφυλακή σκέφτηκα τους χειρισμούς από τα άλλη μέλη της οικογενείας και κατέληξα ότι δεν θα τον χειρίζονται όπως εγώ!Μπορεί να πάμε στο άλλο άκρο και να αποβεί επικίνδυνο όχι προς τα μέλη της οικογενείας, αλλά οι χειρισμοί των μελών της οικογενείας να μην είναι σωστοί!Έτσι αρκέστηκα στην πολύ σωστή φύλαξη που βγάζει από μόνος του!
Εν τέλει θα συμφωνήσω με τον εκπαιδευτή σου, καλύτερα να περιμένεις για να δεις και πως αναπτύσσονται τα ένστικτα!Ούτως ή αλλιώς ΑΝ τον πας για σωματοφυλακή θα τον πας αργότερα!

Δεν ξέρω αν έχω κάπου λάθος αλλά εγώ έτσι σκέφτηκα...

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Το ιδιο ακριβως σκεφτομαι και εγω Στελιο.
Αφου την εχει την φυλαξη , αστον δουμε πως θα βγει και οταν φτασει σε σωστη ηλικια το συζηταμε.

Το θεμα με τα παιδια το ανεφερα μηπως ο σκυλος γινει πιο τραχυς με τα παιδια.

Απαραιτητη προυποθεση η βασικη υπακοη και ο πληρης ελεγχος του σκυλου που εχουμε δουλεια ακομα.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Εγώ υγιή τη βρίσκω τη συμπεριφορά του μικρού κούκλου (ε, να μην το γράψω; Θα σκάσω...:D ), κ μέσα στο ταμπεραμέντο της φυλής.

Για να γίνει σωματοφυλακή, εκτός από την απόλυτη πειθαρχία που ανέφερε ο Στέλιος, πολύ σωστά, θεωρώ ότι η ισορροπία κ η αυξημένη αντίληψη είναι επίσης απαραίτητα προσόντα για έναν σκύλο που θα ασχοληθεί μ' αυτό.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Πως είναι η μέχρι τώρα σχέση του με τα παιδιά?

Έχει δείξει κάτι προς τα παιδιά?Δεν νομίζω, απλά σκέφτεσαι επειδή θα περάσει σωματοφυλακή=σκληρός...ναι και εγώ σκέφτομαι αλίμονο αν ήταν προς εμάς...χαχα

Επειδή δεν γνωρίζω περεταίρω τόσο βαθιά τα της σωματοφυλακής θεωρώ ότι δεν επηρεάζεται η σχέση του με τα παιδιά και γενικά ή με την οικογένεια, νομίζω ότι δένει ακόμα πιο πολύ!
Αυτό όμως προϋποθέτει τεράστια καθοδήγηση και ενασχόληση...

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Η βασικη δεν εχιε τελιεωσει και βεβαια δεν ακουει παντα.Καταλαβαινω οτι καταλαβαινει τι του ζηταω , αλλα αμα γουσταρει και κρινει σκοπιμο να εκτελεσει θα το κανει.Αλλιως θα κανει πως δεν ακουσε.Ο εκπαιδευτης ειναι ευχαριστημενος με την πορεια της εκπαιδευσης , εχουμε δρομο ακομα , αλλα θα τα καταφερουμε μιας και δεν ειναι και ο πιο ευκολα εκπαιδευσιμος σκυλος.

Παντως σιγουρα αν δεν μπορω να το κοντρολαρω 100% και εγω και η οικογενεια , δεν συζηταμε για τιποτα παραπανω.

Με τα παιδια η σχεση του ειναι η καλυτερη που θα μπορουσε να υπαρχει.Αγαπησιαρης , διακριτικος αν και εχει ξαπλωσει 2-3 φορες τον 3χρονο γιο μου , παιχνιδιαρης και γενικα βλεπεις εναν καλοκαγαθο γιγαντα.

Last edited:

Eammon

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2010
516
0
Αθηνα
Νομιζω παντως πως αν σκεφτεσαι σωματοφυλακες κλπ κλπ......το σεναριο "Καταλαβαινω οτι καταλαβαινει τι του ζηταω , αλλα αμα γουσταρει και κρινει σκοπιμο να εκτελεσει θα το κανει.Αλλιως θα κανει πως δεν ακουσε." δεν υφισταται.....θελει απολυτο χειρισμο!Δεν ξερω κατα ποσο ομως θα αλλαξει ο σκυλος σε πιθανες κατα την κριση του απειλες προς τριτα προσωπα.....εκει πιστευω πως κολλαει αυτο που ειπε η Natassa περι ισορροπημενου σκυλου!
Οσο αφορα ομως την αντιληψη και τα προσοντα του ειναι ακομα πολυ νωρις για να εχει καποιος ολοκληρωμενη αποψη επ'αυτου!

Last edited:

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Δεν έχω bullmastif αλλά ΓΠ, που είναι (απ'ότι έχω διαβάσει εδώ μέσα) διαφορετικοί χαρακτήρες, ωστόσο θα παραθέσω την εμπειρία μου όσον αφορά την εκπαίδευση σωματοφυλακής (και φύλαξης χώρου), την οποία έχει κάνει ο δικός μου. κατ'αρχήν πολύ σωστά λες (και εσύ και ο εκπαιδευτής σου) ότι αυτό το θέμα (γενικά της εκπαίδευσης φύλαξης) θα το δείτε στην ώρα του, δηλ. μετά τους 18-20 μήνες, καθώς τέτοιυ είδους εκπαίδευση σε μικρότερη ηλικία μπορεί να καταστρέψει το σκύλο. Το αν θα το βγάλει ή όχι, εξαρτάται από τον κάθε σκύλο (ότι ανήκει σε φυλή φύλαξης από μόνο του δεν είναι εγγύηση). Σίγουρα η συμπεριφορά που περιγράφεις είναι καλή ένδειξη, φυσικά ο εκπαιδευτής σου όταν έρθει η ώρα θα σου πει (πολλοί βέβαια προκειμένου να πάρουν τα λεφτά σου λένε ό,τι θες να ακούσεις, αλλά φαντάζομαι ότι η σχέση σου με τον εκπαιδευτή σου θα είναι πλέον τέτοια που θα υπάρχει εμπιστοσύνη). Ο δικός μου πάντως σαν γενική συμπεριφορά δεν άλλαξε (ευτυχώς) καθόλου. Συνεχίζει να είναι παιχνιδιάρης, φιλικός, λατρεύει τα παιδιά μου (με τα οποία φυσικά δεν τον αφήνω ποτέ μόνο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι έχει κάνει εκπαίδευση φύλαξης αλλά με το γεγονός ότι αυτός είναι σκύλος και τα παιδιά μου είναι μικρά παιδιά). Εννοώ ότι δεν χρειάζεται να είμαι συνέχεια στην πρίζα, λες και έχω μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μου. Ο σκύλος είναι πολύ ισορροπημένος, και την φύλαξη την βγάζει μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζεται (ή όταν του κάνω σενάρια, εκεί που το κάνω να φαίνεται ότι χρειάζεται). Φυσικά πάντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι ο σκύλος μπορεί να παρεξηγήσει μια συμπεριφορά κάποιου, οπότε φυσικά και πρέπει να προσέχεις παραπάνω απ'ό,τι πριν, καθώς ο σκύλος πλέον έχει μάθει να επιτίθεται και να δαγκώνει, αλλά επαναλαμβάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του και δεν έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη πολεμική μηχανή. Αν γίνει καλή δουλειά στην εκπαίδευση, ο σκύλος δεν γίνεται αγριόσκυλο, το σημαντικό είναι ο σκύλος να έχει "κρίση". Για παράδειγμα ο δικός μου, μερικές φορές που (από κακή ηθοποιία των εμπλεκομένων) έχει καταλάβει ότι είναι στημένο το παιχνίδι, έχει αντιδράσει ανάλογα, δηλαδή νωθρά, όταν όμως νομίσει (και εδώ είναι που θέλει την προσοχή και διορατικότητα από μέρους σου, αλλά εδώ είναι και η μαγκιά του εκπαιδευτή, να μην τον μετατρέψει δηλ. σε ένα σκύλο που θα θέλει να ορμάει σε ό,τι κινείται) ότι υπάρχει απειλή, τότε κάνει αυτό που έμαθε και που έχει μέσα του, δηλαδή θα ορμίσει. Πάντως, επειδή είχα διαβάσει πολλά σχόλια του τύπου "θέλεις πραγματικά έναν τέτοιο σκύλο δίπλα σου" κλπ., (τα οποία ίσως να έχουν βάση αν η εκπαίδευση δεν γίνει σωστά), έχω να πω ότι δεν μετάνοιωσα ούτε λεπτό που ο σκύλος μου έκανε τέτοια εκπαίδευση, αντίθετα μπορώ να πω ότι πέραν του αποτελέσματος της προστασίας, μεγάλωσε και το δέσιμο με το σκύλο και το κοντρόλ του.
Ελπίζω να βοήθησα

Last edited:

mortis

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2010
109
0
ATHENS
Φυσικά πάντα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι ο σκύλος μπορεί να παρεξηγήσει μια συμπεριφορά κάποιου, οπότε φυσικά και πρέπει να προσέχεις παραπάνω απ'ό,τι πριν, καθώς ο σκύλος πλέον έχει μάθει να επιτίθεται και να δαγκώνει, αλλά επαναλαμβάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει αλλάξει ο χαρακτήρας του και δεν έχει μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη πολεμική μηχανή.
Δηλαδή αν π.χ. αρχίσουν να τσκώνονται άγρια τα παιδιά σου και εκείνη τη στιγμή νιώσουν θυμό μπορεί ο σκύλος να αγριέψει και να επιτεθει;
Εγώ που το κάνω αυτό με τον αδερφό μου ο μικρός γαυγίζει και πηδάει πάνω μας(χωρίς να δαγκώνει, έτσι απλά με τα πόδια του) είναι κακό αυτό;

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Ένας σκύλος που έχει εμπιστοσύνη στον ιδιοκτήτη του και έχει μεγαλώσει ισορροπημένα ξεκάθαρα δεν έχει στο μυαλό του καν να κάνει κάτι στον ιδιοκτήτη του!
Δεν έχει καμία σχέση αυτό που λες με την φύλαξη!

Νομίζω ότι το κάνει αυτό για να σας ηρεμήσει παρ'όλο που πηδάει επάνω σας!

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Δηλαδή αν π.χ. αρχίσουν να τσκώνονται άγρια τα παιδιά σου και εκείνη τη στιγμή νιώσουν θυμό μπορεί ο σκύλος να αγριέψει και να επιτεθει;
Εγώ που το κάνω αυτό με τον αδερφό μου ο μικρός γαυγίζει και πηδάει πάνω μας(χωρίς να δαγκώνει, έτσι απλά με τα πόδια του) είναι κακό αυτό;
Αυτό που κάνει ο δικός σας σκύλος δεν έχει σχέση με φύλαξη ή σωματοφυλακή. Όταν λέω ότι πρέπει να έχεις το νου σου μήπως ο σκύλος παρεξηγήσει μια συμπεριφορά, εννοώ το εξής: Ο σκύλος έχει μάθει να αντιδράει σε ορισμένες καταστάσεις, π.χ. όταν εισβάλλει κάποιος στο χώρο μας και όταν κάποιος μου επιτεθεί. Αν ο σκύλος εκλάβει μια συμπεριφορά κάποιου π.χ. άγαρμπο χαιρετισμό με δυνατό χτύπημα στην πλάτη μου από κάποιο φίλο μου, ως απειλή εναντίον μου, τότε θα αντιδράσει, καθώς δεν ξέρει φυσικά ότι πρόκειται για χαβαλέ και όχι για επίθεση κατά εμένα. Ο σκύλος είναι ισορροπημένος και δεν "ψάχνεται" γενικώς για καβγά, ίσα ίσα, απλά επειδή έχει μάθει πλέον να δαγκώνει και να επιτίθεται και επειδή ξέρω τι είναι σε θέση να κάνει, πάντα απαιτείται μια επιπλέον προσοχή. Αν τσακώνονται τα παιδιά μου, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτεθεί σε κάποιο από αυτά, ούτε φυσικά σε εμένα ποτέ και για κανένα λόγο. Τώρα αν τσακώνονται με άλλους, είναι άλλο θέμα. Είπαμε: Δεν έχει μεταμορφωθεί σε τέρας, αλλά φυσικά θέλει υπευθυνότητα και προσοχή.

nasouk

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2010
1.166
3
Ξεχναω καθε μορφη φυλαξης σωματοφυλακης αν ο σκυλος δεν ειναι απολυτα κατω απο τον ελεγχο μας.
Ειναι αυτονοητο και κατι παραπανω απο λογικο.
Πιστευω οτι εχει διαφορα και θα την καταλαβει αν υπαρχουν πειραγματα μεταξυ μας η αν μας πειραξει καποιος ξενος.
Μιλαω παντα υποθετικα μιας και δεν εχει ξεδιπλωσει τον χαρακτηρα του και εχει χρονο να το κανει.
Προς το παρον χαιρομαστε τα παιχνιδια και τις ζαβολιες του οικογενειακος και αφηνουμε τον χρονο να μας δειξει τι μπορει να κανει για να μας προστατεψει σε μια δυσκολη στιγμη.

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
περασα το ιδιο διλημα με εσενα και αποφασισα πως οχι καλυτερα ,κυριως για 2 λογους

1) η σωματοφυλακη προυποθετει οτι ο σκυλος αντιδρα ΑΜΕΣΑ στην εντολη που του δινεται και οχι μετα απο...σκεψη ,τα μπουλμαστιφ γενικως δεν ειναι ετσι(ο δικος μου σιγουρα οχι),αρα δεν θελω να σκεφτομαι τι θα γινοταν αν πχ αρπαζε κανεναν και του ελεγα αουςςςςς.Μαλλον θα χρειαζομασταν 3-4 για να τον ξεκολλησουμε!
2)η σωματοφυλακη οπως γινεται σημερα ειναι αρκετα διαφορετικη απο αυτο που επι αιωνες εκανε αυτος ο σκυλος(οχι δηλαδη τοσο δαγκωμα,οσο παλη και κρατημα) και δεν ξερω αν υπαρχουν ερεθιστες που θα δεχοταν να ...συγκρουστουν με εναν τετοιο σκυλο
Τα ιδια βασικα, πανω κατω, μου ειπε και ο εκτροφεας...
Τωρα για την φυλαξη,περιπου σε αυτην την ηλικια αρχισε να αλλαζει και ο δικος μου,κυριως την νυχτα.Ακομη δηλαδη ετσι ειναι,την ημερα ολο χαρα σε ολους(εφοσον και εμεις ειμαστε χαλαροι) αλλα το βραδυ σοβαρος και ψαρωτικος(κοιταζει,με ακινητη την ουρα σε μεση θεση,ελαφρα κατεβασμενο το κεφαλι , χωρις ομως γρυλισματα) μεχρι να καταλαβει οτι ο αλλος δεν ειναι απειλη οποτε και αδιαφορει...αυτο ειναι τοσο πιο εντονο οσο πιο ερημικο ειναι το μερος(δεν το κανει σε πολυκοσμια δηλαδη)...
Αυτααααα!!!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97