Αλλαγή Συμπεριφοράς και Περίεργες Αντιδράσεις

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Καλημέρα!

Η μικρή είναι πλέον 10 μηνών πάνω κάτω. Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του οίστρου και φυσικά παρατηρώ αλλαγές στη συμπεριφορά. Όσο μπορώ δηλαδή γιατί τον τελευταίο μήνα χτυπάω κάτι 14ωρα στη δουλειά όλα δικά μου..:mad: (να γκρινιάξω και λίγο με την ευκαιρία). Τι έχω παρατηρήσει λοιπόν..

Όπως έχω ξαναπεί η μικρή γενικά είναι πολύ καλόβολο πλάσμα. Η μεγάλη ήταν πάντα αυστηρή μαζί της και αρκετά κτητική γενικά σαν χαρακτήρας. Είχαν βρει ισοροπίες πάντως και η μικρή ήξερε πως όταν η μεγάλη έτρωγε ή έπινε νερό, δεν πλησίαζε. Δεν θα την άρπαζε, απλά θα γρύλιζε προειδοποιητικά κι αυτό αρκούσε. Τελευταία κάνει κινήσεις η μικρή. Θα της γρυλίσει κι αυτή όταν τρώει ή όταν θα πιεί νερό. Φυσικά μέχρι να τα πάρει η μεγάλη και η μικρή πάλι θα υποταχθεί. Παρατηρώ και με άλλα σκυλάκια κάποιες "αλλαγές" στο παιχνίδι. Την Κυριακή με κάθε επιφύλαξη και αρκετά πρωί (πριν πλακώσει η σάρα και η μάρα) πήγαμε στο Καβούρι για να τρέξει μιας και λόγω οίστρου, δεν βγαίνουμε έξω συχνά. Εκεί βρήκαμε και ένα σταφάκι (δηλαδή ο ιδιοκτήτης έτσι νόμιζε - ότι είναι σταφάκι- γιατί μόνο σταφάκι δεν ήταν, εκτός και αν τα σταφάκια 6 μηνών βγαίνουν και σε μέγεθος τσιουουάουα τελευταία..). Κατευθείαν η μικρή πήγε να παίξει και τον καβάλισε τον πιτσιρικά. Δεν γρύλισε ούτε του όρμηξε. Απλά μου φάνηκε ότι προσπαθούσε να τον ακινητοποιήσει και να τον καβαλήσει, με αποτέλεσμα να τον τρομάζει. Τη μάζεψα και φύγαμε, μιας και ήταν και αρσενικός..για παν ενδεχόμενο.

Όπως επίσης έχω ξαναπεί και οι δύο έχουν μάθει να χτυπάνε ένα κουδουνάκι όταν θέλουν να βγούν για την ανάγκη τους. Το κουδουνάκι οδηγεί έξω, σε ένα μικρό μπαλκόνι, όπου υπάρχει πάνα και τα σχετικά. Όσο κι αν μας δυσκόλεψε η μικρή με το λέρωμα, τελευταία δεν λέρωνε μέσα καθόλου.

Τις τελευταίες 4-5 μέρες, άρχισα να παρατηρώ ότι δεν ήθελε να πάει έξω στην πάνα. Με τα χίλια ζόρια. Και ήταν ικανή να κρατηθεί πάνω απο 12-14 ώρες. Απο χθες δείχνει φανερά ότι δεν θέλει. Χθες το βράδυ έκανε τσίσα όρθια, περπατώντας απο την πάνα στο μπαλκόνι, μέχρι μέσα στο σπίτι. Και σήμερα το πρωί πάλι το ίδιο. Δεν ήθελε με τίποτα και στο τέλος στρεσαρίστικε γιατί επέμενα κι εγώ και ούτε που πλησιάζει το μπαλκόνι. Εκεί πάει και η μεγάλη. Τι φρίκη έχει φάει; Καμιά ιδέα τι μπορεί να της φταίει; Μήπως ξέρω γω ανταγωνίζεται και τη μεγάλη και δε θέλει να λερώνει εκεί που λερώνει και η άλλη; Τελικά πήγε στο άλλο μπαλκόνι και τα κανε. Δεν έχουμε σταματήσει να επιβραβεύουμε όταν λερώνει εκεί που πρέπει. Είτε αυτό είναι στο μπαλκόνι είτε αυτό είναι έξω. Απλώς όλο αυτό μου κάνει λίγο...αλλοπρόσαλλο..Τι λέτε εσείς;

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Αρχή εφηβείας... Καλά κουράγια :D
Και με εσάς αλλά κυρίως με άλλα σκυλιά.
Οι έφηβοι είναι τα χειρότερα μέλη μιας αγέλης σκύλων και ο πονοκέφαλος αυτών που ηγούνται. Μιλάω πάντα για ελεύθερες αγέλες.

Και εδώ ισχύει το κλασσικό πως "όπως έστρωσες θα κοιμηθείς". Ο,τι εκπαίδευση και καθοδήγηση κάνατε στην μικρή όσο ήταν κουτάβι, εδώ θα φανεί.

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
μωρέ εφηβεία ναι..δε λέω..Εγώ ας πούμε πως πρέπει να το διαχειριστώ; Να πω καπρίτσιο είναι θα περάσει; Ή να το πάρω πάλι απ την αρχή;

Kharma

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2013
120
1
Σε σχεση με τα αλλα σκυλια ισως δεν νιωθει πια κουταβι κ τεσταρει να δει τι την παιρνει;;;..........Ας γραψω κ εγω εδω μιας κ μας προεκυψε ΙΣΩΣ σχετικο θεμα!Τελειωσε ο οιστρος της δικιας μου κ ολα καλα.Αλλαγη δτην συμπεριφορα της δεν ειχε ιδιαιτερα,ειναι απλα λιιγο πιο ηρεμη κ πιο χαδιαρα μεσα στο σπιτι.Σε σχεση με αλλα σκυλια...ακομα τρελαινεται να παει κοντα τους αλλα μολις μυριστουνε συνεχιζει να ξαπλωνει κατω οπως εκανε ως κουταβι!!!Φοβαται;;;Τι να πω!....Το θεμα μου ομως ειναι οτι χθες ενω πολυ γρηγορα εμαθε να βγαινει στον κηπο οποτε θελει τουαλετα,κατουρησε τρεις φορες μεσα στο σπιτι!!!!!Την πρωτη νομισα οτι εκανα εγω βλακεια κ δεν προλαβα να της ανιιξω την μπαλκονοπορτα γιατι τα ειχε κανει ακριβως μπροστα στο τζαμι!Το βραδακι κατεβηκε κατω καποια στιγμη κ απλα μας τ'αμολησε κ τα βρηκαμε μετα!!!Τι επαθε τωρα;;;Οτι κρατιεται εχει τσεκαριστει τοσο καιρο κ παντα γρατσουνιζε το τζαμι για να της ανοιξουμε!!!!!Επαθε ακρατεια ξαφνικα η μας κανει νουμερα;;

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Οτι περνάει περνάει.
Το τί θα αφήσει πίσω του είναι το θέμα :cool:

Εδώ υπάρχουν 2 σκέλη.
Το πως θα συμπεριφέρεται πλέον απέναντι σε ομοίους της - σε άλλα σκυλιά δηλαδή - και σε εσάς.
Αξίζει να πούμε επίσης πως μπαίνει και στην δεύτερη περίοδο φόβου. Δηλαδή πράγματα που παλιότερα τα προσπερνούσε άνετα, τώρα μπορεί και να σκαλώσει.

Στο πρώτο σκέλος δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Τα πάντα εξαρτώνται από το πως έχει μάθει από μικρούλα να επικοινωνεί μαζί τους, αν ξέρει την γλώσσα τους καλά και χρησιμοποιεί με αυτοπεποίθηση τα σήματα που εκπέμπει. Αλλοι τα λένε υποταγή - κυριαρχία, εγώ προτιμώ το threaten και calming signals γιατί περιγράφουν με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτή την "ιδιαίτερη" γλώσσα.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος και την αναμεταξύ σας σχέση, επειδή εγώ είμαι λίγο μυστήριος σχετικά με τον άνθρωπο αρχηγό και με προσπάθειες κυριαρχίας δικής μας έναντι του σκύλου, ίσως επειδή αυθόρμητα το κόβω εξαρχής και δεν σηκώνω πολλά πολλά, θα πρότεινα σταθερότητα και περισσότερη επιμονή και υπομονή. Κοινώς βάζετε όρια, αλλά καθοδηγώντας την και όλα αυτά με αγάπη ε, να μην ξεχνιόμαστε... :D

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Σε σχεση με αλλα σκυλια...ακομα τρελαινεται να παει κοντα τους αλλα μολις μυριστουνε συνεχιζει να ξαπλωνει κατω οπως εκανε ως κουταβι!!!Φοβαται;;;Τι να πω!....
Εγώ την θεωρώ την πιο υγιή αντίδραση κουταβίσιας και προ εφηβικής ηλικίας. Και κάθε τέτοια συναναστροφή με έναν εξίσου ισσοροπημένο και σωστά κοινωνικοποιημένο σκύλο (που γνωρίζει την γλώσσα τους δηλαδή) προσθέτει πόντους στην αυτοπεποίθηση του κουταβιού - νεαρού σκύλου. Γνωρίζει δηλαδή πως γίνεται αντιληπτό από τους "μεγάλους" και το καταλαβαίνουν.
Τα δύσκολα έρχονται όταν πέσει σε αγράμματο ή όταν το κουτάβι μας είναι αγράμματο.

D

Deleted member 14614

Guest
Συμφωνώ σε όλα με Yorkaddict.
Μπορεί και να σε τεστάρει, μπορεί και να της φταίει η Βίλμα HolywoodBrn! Δεν μου λες, στο άλλο μπαλκόνι πηγαίνει κανονικά, χωρίς πρόβλημα?

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
ψιλοοφ το σχολιο μου αλλα μιας και δε μπορω να βρω το αντιστοιχο θρεντ μπορείς να μου πεις με ποια μεθοδο εμαθαν να χτυπανε το κουδουνακι; ενδιαφερον φαινεται και χρησιμο.

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
μπορεί και να της φταίει η Βίλμα HolywoodBrn!
Rick, έγραψες!!!!!!!!!!!! Η Βίλμα!!! Αχαχαχαχαχα, κλαίωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω :p:p Βίρνα την λένε, Βίρνα Δράκου!!!
Μίλβα βρε, Μίλβα, σαν την τραγουδίστρια την Ιταλίδα!

D

Deleted member 14614

Guest
Χαχαχα τυπογραφικό σαρδάμ! Νομίζω Βίλμα έλεγαν και μία στους Flinstones!

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
αχαχαχαχαχαχα η Βίλμα :p Δε πειράζει, μια γνωστή μου τη φωνάζει Μίλντα. Δε βαριέσαι :p Την παίρνουμε με το καλό απο χθες τη μικρή. Πήγε μια φορά κανονικά και καναμε πάρτυ. Μετά, κρατήθηκε 15 ώρες περίπου και το πρωί πάλι τα ίδια. Βγήκε στο άλλο μπαλκόνι και πήγε και τα κανε ακριβώς μπροστά απο την μπαλκονόπορτα :confused: Δεν την έπιασα βέβαια στα πράσα...περιμένω να δω πως θα πάει..τι να πω κι εγώ..Προτιμάει να κρατηθεί μέχρι να σκάσει απο το να πάει εκεί που πρέπει. Κάνει την εντολή κανονικά. Η εντολή είναι "χτύπα το κουδουνάκι". Πάει το χτυπάει, περιμένει να ανοίξουμε την πόρτα, ανοίγουμε, πάει έξω και κοιτάει τα περιστέρια :eye: Της λέω "τσισάκια" και τίποτα. Κανονικά, με την εντολή αυτή πήγαινε κανονικά και έκανε την ανάγκη της. Τώρα κοιτάει τα περιστέρια και μετά μπαίνει πάλι μέσα και χοροπηδάει πάνω μου. Να παίζει ρόλο και η έλλειψη εκτόνωσης λόγω του οίστρου; Δε μπορώ άλλο μ αυτό το σκυλί..Το θέλει κανείς; :cool:

Ghost, εμένα μου έχει φανεί πολύ χρήσιμο αυτό με το κουδουνάκι. Μιας και ο χρόνος μου είναι πάρα πολύ περιορισμένος τελευταία και "γλυτώνω" την έξοδο μόνο για την ανάγκη τους. Θα βρείς και στο youtube πολλά βιντεάκια. Εγω απο κει το είχα πάρει νομίζω. Ουσιαστικά το μαθαίνεις να χτυπάει με τη μουσούδα το κουδουνάκι. Και επιβραβεύεις. Στη συνέχεια τοποθετείς το κουδουνάκι στη θέση που θέλεις και μαθαίνει να το χτυπά εκεί. Σε δεύτερη φάση, η επιβράβευση είναι έξω απο την πόρτα. Κάθε φορά που εκτελεί ο σκύλος, ανοίγει η πόρτα και τρώει απο εκεί τη λιχουδιά. Άρα συνδυάζει σιγά σιγά -->Χτυπάω κουδουνάκι = Ανοίγει η πόρτα. Και σε τρίτη φάση, κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα, δίνεις και την αντίστοιχη εντολή για να παει να κάνει την ανάγκη του και επιβραβεύεις. Λογικά μέσα σε 2 εβδομάδες το πολύ θα το έχει μάθει :)

Kharma

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2013
120
1
Τουλαχιστον η δικια σου βγαινει κ ως το μπαλκονι!!!....Τι σκαλωμα εφαγε παντως δεν μπορω να καταλαβω!Μηπως δεν το κανει επειδη στον ιδιο χωρο παει κ η αλλη σου σκυλιτσα;....(ps.εμενα το πρωι μου κατουρισε το χαλι!ουτε γκρινιαξε,ουτε τιποτα!Της εβαλα κατι φωνες κ τωρα την εχω στον παγο!)

Serge

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2012
743
296
Μήπως κρατιέται για να τα κάνει έξω; Εμένα πάντως δεν τα έκανε ούτε στην αυλή (το καλοκαίρι σε εξοχικό) που είχε και δεντράκια. Περίμενε να βγούμε εντελώς εκτός (κόντεψε να σκάσεις το σκυλί γιατί ήμουν ήσυχη ότι θα πάει στο χωματάκι).

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Kharma το σκέφτομαι και αυτό. Αλλά δε θα της περάσει. Πρέπει να συνεχίσει να λερώνει μόνο όπου επιτρέπεται. Σε συγκερκιμένο χώρο δηλαδή ή έξω. Αυτό με τα χαλιά να το προσέξεις. Μετά κρατάει και τη μυρωδιά και άντε να τα ξεκολλήσεις. Καλά έκανες και της έβαλες τις φωνές αν την έπιασες στα πράσα.

Serge τώρα της ήρθε που αραιώσαμε τις βόλτες; Τόσο καιρό που πηγαίναμε τις βόλτες σε καθημερινή βάση δεν είχε θέμα. Έκανε τα χοντρά στη βόλτα και τα ψιλά το πρωί και το μεσημέρι στο χώρο που πρέπει. Τι της έχει έρθει δεν ξέρω.

Kharma

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2013
120
1
Kharma το σκέφτομαι και αυτό. Αλλά δε θα της περάσει. Πρέπει να συνεχίσει να λερώνει μόνο όπου επιτρέπεται. Σε συγκερκιμένο χώρο δηλαδή ή έξω. Αυτό με τα χαλιά να το προσέξεις. Μετά κρατάει και τη μυρωδιά και άντε να τα ξεκολλήσεις. Καλά έκανες και της έβαλες τις φωνές αν την έπιασες στα πράσα.

Serge τώρα της ήρθε που αραιώσαμε τις βόλτες; Τόσο καιρό που πηγαίναμε τις βόλτες σε καθημερινή βάση δεν είχε θέμα. Έκανε τα χοντρά στη βόλτα και τα ψιλά το πρωί και το μεσημέρι στο χώρο που πρέπει. Τι της έχει έρθει δεν ξέρω.

Εννοειται δεν πρεπει να της περασει,ειδικα αφου το ξερει!Το θεμα ειναι πως να της ξεκολλησει ο εγκεφαλος!.....Αν οταν η κοκκεριτσα πηγαινει στο αωστο μερος λες πολλα μπραβο κ χαδια;..Να το δει ως παραδειγμα η μικρη δηλαδη...η θα δημιουργηθει ζηλια;......Τι βλαμμενα ειναι παντως!Το χαλι ευτυχως ηταν διδρομακι κ μπηκε πλυντηριο αλλα δεν την εμπιστευομαι πλεον!!!Ολο απο πισω της ειμαι,αλλα εχουμε κ δουλειες,τι θα γινει δηλαδη!

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Ghost, εμένα μου έχει φανεί πολύ χρήσιμο αυτό με το κουδουνάκι. Μιας και ο χρόνος μου είναι πάρα πολύ περιορισμένος τελευταία και "γλυτώνω" την έξοδο μόνο για την ανάγκη τους. Θα βρείς και στο youtube πολλά βιντεάκια. Εγω απο κει το είχα πάρει νομίζω. Ουσιαστικά το μαθαίνεις να χτυπάει με τη μουσούδα το κουδουνάκι. Και επιβραβεύεις. Στη συνέχεια τοποθετείς το κουδουνάκι στη θέση που θέλεις και μαθαίνει να το χτυπά εκεί. Σε δεύτερη φάση, η επιβράβευση είναι έξω απο την πόρτα. Κάθε φορά που εκτελεί ο σκύλος, ανοίγει η πόρτα και τρώει απο εκεί τη λιχουδιά. Άρα συνδυάζει σιγά σιγά -->Χτυπάω κουδουνάκι = Ανοίγει η πόρτα. Και σε τρίτη φάση, κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα, δίνεις και την αντίστοιχη εντολή για να παει να κάνει την ανάγκη του και επιβραβεύεις. Λογικά μέσα σε 2 εβδομάδες το πολύ θα το έχει μάθει :)
ευχαριστω πολυ, θα το δοκιμασω! αρα πρεπει να προηγηθει η εκμαθηση της εντολης με τα εντονα γραμματα. Οταν ανοιγει η μπαλκονοπορτα η δικια μου κοβει βολτες και οοοοταν , ααααααν της ερθει τα κανει :)

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Kharma ναι της λέμε μπράβο και της Μίλβας. Πάντα. Δεν αλλάζει κάτι. Έχει επαναστατήσει η μικρή λέμε!!!

Ghost ναι εννοείται αυτό. Απο τα πρώτα πράγματα που μάθαμε ήταν αυτό. Η εντολή "τσισάκια" ή οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη λέξη. Να το δοκιμάσεις ναι. Δεν ειναι τρομερό. Εμείς το ξεκινήσαμε με τη Μίλβα γιατί δεν είναι πολύ "ομιλητική" σαν σκύλος και γαβγίζει μόνο όταν το κρίνει τρομερά απαραίτητο. Οπότε βρήκαμε αυτόν τον κώδικα επικοινωνίας για το έξω. Βέβαια να ξέρεις ότι, μόλις το πάρει πρέφα το θεματάκι με το κουδουνάκι, ενδέχεται να το χτυπάει ασταμάτητα για λίγο καιρό, για να παίρνει τη λιχουδιά. Αυτό είναι λίγο εκνευριστικό γιατί πρέπει να τρέχεις και ν ανοίγεις την πόρτα κάθε φορά, θέλει δε θέλει να βγει έξω.

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
χαχαχα, ναι ε; τελεια ! Η Χανα ειναι εξυπνη και τόσο λιχούδα που με βλέπω να φωναζω μαστορα απο τα πολλα ανοιξε κλεισε :) σημερα κι ολας ξεκιναμε, να σαι καλα !