στο δικο μου μυαλο κ την δικη μου λογικη θεωρω οτι με την αγορα ενος σκυλου καταδικαζω μια ψυχη στην οποια μπορουσα να δωσω μια ευκαιρια και να του χαρισω κ να μου χαρισει αυτα που επιθυμουμε.
Τα πράγματα είναι κατά βάση απλά. Έχει να κάνει με το τί είναι τελικά αυτό που επιθυμούμε.
- Κάποιοι από εμάς θέλουνε απλά να έχουνε ένα σκύλο.
- Κάποιοι από εμάς θέλουνε κάτι παραπάνω από το να έχουνε απλά ένα σκύλο. Τί εννοώ με αυτό:
Εγώ για παράδειγμα μπορεί να θέλω ένα σκύλο συγκεκριμένων προδιαγραφών, όσο πεζό κι αν ακούγεται αυτό.
Να γνωρίζω εκ των προτέρων την ιδιοσυγκρασία του.
Το πώς τα πηγαίνει με τα παιδιά γιατί μπορεί να έχω ή να σκοπεύω να αποκτήσω.
Αν τα πηγαίνει καλά με άλλα ζώα γιατί μπορεί να έχω γάτες.
Αν έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο της φύλαξης ή όχι γιατί μπορεί να είναι κάτι που για χ λόγους επιζητώ.
Αν έχει χαρακτήρα που μπορώ να τον κουμαντάρω γιατί μπορεί να είμαι άπειρος και δε θέλω να καταλήξω με κακότροπο ή επικίνδυνο σκύλο.
Αν έχει αντοχές γιατί μπορεί να ονειρεύομαι να πηγαίνω μαζί του για τρέξιμο.
Αν του αρέσει το νερό γιατί μπορεί να ονειρεύομαι να πηγαίνω μαζί του στη θάλασσα για μπάνιο.
Αν θέλει οπωσδήποτε να κολυμπάει γιατί μπορεί να μένω στο βουνό και το σπίτι μου να μην έχει πισίνα.
Το επίπεδο ενεργητικότητας του ώστε να είμαι σίγουρη ότι μπορώ να το διαχειριστώ αλλά και να το ικανοποιήσω.
Αν είναι σαματατζίδικο γιατί μπορεί να ζω σε πολυκατοικία και να έχω πρόβλημα.
Αν μπορεί να μένει μόνο του χωρίς να στρεσάρεται και να μελαγχολεί γιατί μπορεί να είναι τέτοια τα ωράρια μου που να μη θέλω να το τυρρανάω.
Αν θέλει πολύ περιποίηση το τρίχωμα του γιατί μπορεί να βαριέμαι να ασχοληθώ.
Αν μαδάει πολύ γιατί μπορεί να μη θέλω να τρώω τρίχες.
Αν είναι σαλιάρικο γιατί μπορεί να σιχαίνομαι.
Αν μεταφέρεται εύκολα λόγο όγκου γιατί μπορεί το αυτοκίνητο μου να είναι smart.
Αν ζει πολλά χρόνια ή λίγα γιατί μπορεί να μην είμαι πρόθυμη να το ζήσω έναν αποχωρισμό σε 8 χρόνια και να προτιμώ τα 12 τα 15 ή τα 20.
Αν τρώει πολύ γιατί μπορεί να μη βγαίνω οικονομικά.
Αν είναι επιρρεπές σε παθήσεις που δε σηκώνει ο οργανισμός μου να τις αντιμετωπίσω.
Αν μου αρέσει η φάτσα του.
Και πολλά άλλα....
Ποιός μπορεί να μου πει λοιπόν εμένα (που υπενθυμίζω ότι είμαι ένα τυχαίο παράδειγμα) ότι κάνω άσχημα που δε θέλω απλά ένα σκύλο;
Ποιός μπορεί να μου πει ότι
επειδή ο κυρ Μήτσος θεωρεί μαγκιά να αφήνει τον πηδήκουλα ελεύθερο, η κυρα Μαρία ανεπίτρεπτο να βάλει νυστέρι στην σκύλα της και η κυρά Βαγγελιώ απέναντι θέλει η σκυλίτσα της να ζήσει την χαρά της ζωής
πρέπει να εχει ότι αποφάσισαν οι παραπάνω...............................
(Μάκη, δε θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα!)
Ποιός μπορεί να μου πει ότι είμαι λιγότερο φιλόζωη επειδή διάλεξα συγκεκριμένη φυλή, συγκεκριμένο φύλο, συγκεκριμένο χρώμα, συγκεκριμένη ηλικία (τόσο κακό είναι να θέλω να γνωρίζω τα βιώματα του σκύλου με τον οποίο θα ζήσω τόσα χρόνια
αντί να υιοθετήσω ένα ημίαιμο ή ένα αδεσποτάκι;
Και ποιός λέει ότι δεν είμαι περισσότερο φιλόζωη/ζωόφιλη από κάποιον που παίρνει ό,τι σκυλί του λάχει μια και σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων το δικό μου δε θα καταλήξει ποτέ στο δρόμο.
Και ίσως πιο φιλόζωος από εμένα είναι κάποιος που δεν έχει σκύλο! Επειδή είναι συνηδητοποιημένος και αναγνωρίζει ότι δεν είναι σε θέση να έχει σκύλο.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους αποφασίζουν να πάρουν στο σπίτι τους ένα ζωάκι πεταμένο, αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να με κατακρίνει για το ότι δεν κάνω το ίδιο.
Με το να έχω σκύλο για τον οποίο πλήρωσα δεν θεωρώ ότι καταδίκασα κάποιον άλλο.
Συμφωνώ και συμπληρώνω: Με το να έχω σκύλο τον οποίο δεν επέλεξα πιθανόν καταδικάζω και εμένα και το σκύλο!