Α!...Ναί...είχα ξεχάσει το θέμα (βλέπεις για να ανοίγεις 40 θέματα παρόμοια
Νemo?!!...
)...Συγνώμη!...
Λοιπόν θα σου πώ τι πέτυχε σε εμένα...
Σκέφτηκα πως για τις πρώτες προσπάθειες πραγματοποίησης της "εντολής" θα ήταν δύσκολο στο σκύλο να αντιληφθεί τι ακριβώς πρέπει να κάνει (να σηκωθεί στα 2 πόδια και ταυτόχρονα να πετύχει τον διακόπτη),έτσι αποφάσισα πως έπρεπε πρώτα να του δώσω να καταλάβει το "στόχο" της άσκησης και αργότερα ήμουν σίγουρος πως θα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να τον πετύχει.
Για τον παραπάνω σκοπό έφτιαξα ένα ξύλινο κουτάκι που είχε "προσαρμοσμένο" επάνω του έναν διακόπτη (ίδιο ή παρόμοιο με αυτούς που ήθελα να "ανοίγει" ο σκύλος...).
Τοποθετούσα λοιπόν το "κουτάκι" αρχικά σε ύψη που ήταν στο ύψος του σκύλου (του κεφαλιού του).Πλησιάζαμε,έβαζα τον σκύλο σε θέση "Κάτσε!" και έδινα εντολή "Άνοιξε!" πλησιάζοντας το χέρι μου με την λιχουδιά στο διακόπτη και "καθοδηγώντας" την "μουσούδα" του σκύλου στο σημείο.
Να σημειώσω εδώ πως στον διακόπτη είχα "αλείψει" καπνιστό μπέηκον και έτσι φάνταζε "λαχταριστή λιχουδιά"...έτσι μόλις πλησίαζε το χέρι μου με την λιχουδιά ο σκύλος "έπερνε μυρωδιά" τον διακόπτη και άρχιζε να τον γλύφει και να τον πιέζει (...και να τον δαγκώνει ενίοτε...
).
Μόλις "άναβε" τον διακόπτη έπερνε και την λιχουδιά από το χέρι μου καθώς και χάδια και "Μπράβο"...
Από τα πρώτα μαθήματα δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιεί τα μπροστινά πόδια του για να ανοίξει τον διακόπτη ή για να "παρακαλέσει" για την τροφή και αυτό γιατί τα πόδια του θα έκαναν σοβαρές ζημιές σε τοίχους και διακόπτες καθώς και έχωντας μεγαλύτερη επιφάνεια θα "ανοιγόκλειναν" περισσότερο από έναν διακόπτες.
Αυτό που θέλαμε ήταν να χρησιμοποιεί την μουσούδα του!...
Κάθε λοιπόν "απόπειρα" με τα πόδια "διορθωνόταν" με ένα "ΜΗ!"...στροφή και επανάλειψη της ρουτίνας από την αρχή.
Το κουτί "άλλαζε" θέσεις και σιγά-σιγά ο σκύλος είχε μάθει να "ανοίγει" μόνο με την μουσούδα του...ακόμα και αν χρειαζόταν να σκαρφαλώσει σε καρέκλες,κομοδίνα,τραπεζάκια,κλπ...
Να τονίσω πως ο σκύλος ήταν ήδη εκπαιδευμένος σε βασική υπακοή που είναι
απαραίτητα το "πρώτο βήμα" για όλα τα υπόλοιπα.