Έντονη Αλλαγή Συμπεριφοράς

marmyt

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2011
100
35
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας, την τελευταία βδομάδα αντιμετωπίζω ένα θεματάκι με την συμπεριφορά του Μπράντο (θυμίζω είναι ένα ημι-αιμο λαμπραντόρ με κυνηγόσκυλό μάλλον περίπου 8 μηνών). Άρχισε να γαβγίζει και κλαψουρίζει στο σπίτι υπερβολικά πολύ και χωρίς λόγο, θέλει την προσοχή μου αποκλειστικά πάνω του, άρχισε να παίζει πάλι πολύ άχαρα δαγκώνοντας υπερβολικά, μασουλάει από παιχνίδια μέχρι τοίχους, έχει αποκτήσει απ το πουθενά άγχος αποχωρισμού και τέλος αντρέψαμε και μας πιάσαν οι ορμές μας. Γενικά ήταν πάντα ένας καλοκάγαθος σίφουνας και τέτοια σημάδια δεν είχε δείξει ποτέ. Το δάγκωμα με το που άλλαξε δοντάκια το έκοψε, δεν γάβγιζε σχεδόν ποτέ και ορμές δεν είχε ως τώρα μόνο μια φορά πήγε ν αποπλανήσει το πόδι μου αλλά του το έκοψε και εκ τότε δεν το είχε ξανακάνει.
Τώρα όπως είπα είναι περίπου 7.30-8 μηνών, στην γειτονιά υπάρχει σκυλίτσα με οίστρο απ' ότι έμαθα και τέλος αλλάζουμε σπίτι, οπότε την τελευταία βδομάδα έχουμε αλλάξει περιβάλλον 2 φορές.
Έχω μιλήσει με τον κτηνίατρο μας, μια κοπέλα απ το pet shop (δεν ξέρω πόσο αξιόπιστη πηγή είναι αλλά ότι μου έχει πει, το έχω διασταυρώσει και είναι "σωστό") και με μια "εκπαιδεύτρια" και έχουμε καταλήξει στα εξής:
1. Μπήκε στην εφηβεία και οι ορμόνες του κάνουν πάρτυ.
2. Έχει στρεσαριστεί με τις αλλάγες στον χώρο του και το πρόγραμμα του.
3. Έχει ψιλοτρελαθεί με την σκυλίτσα.
Όλοι μου πρότειναν υπομονή κι αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί σε μερικές μέρες να μιλήσω με κάποιον εκπαιδευτεί για να μην ενταθεί το πρόβλημα. Έχετε αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο? Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι να τον ηρεμήσω λίγο κυρίως στο θέμα του άγχους αποχωρισμού, δεν το χε ποτέ δεν ξέρω πως να το αντιμετωπίσω...
Ευχαριστώ πολύ! :)

gkamar

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2012
165
1
Αν υπαρχει [FONT=Verdana, Geneva, sans-serif]σκυλίτσα μάλλον έφαγε χ και δύσκολα θα το ξεπεράσει χωρείς βοηθεία. [/FONT]

M_and_M

Well-Known Member
10 Μαρτίου 2014
232
501
Athens
Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες (εκτός από τα στοιχεία που παραθέτεις πιο πάνω), το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το 2ο θέμα -μετακόμιση και αλλαγές στο χώρο- είναι αρκετά στρεσογόνος παράγοντας για κάθε σκύλο. Εμείς καταλαβαίνουμε τη διαδικασία, ότι είναι μια προσωρινή ενόχληση, εκείνα όχι -απλώς βιώνουν μια ανακατωσούρα στη ζωή τους χωρίς να ξέρουν γιατί. Σε συνδυασμό δε, με την ηλικία και τις έξτρα ορμόνες, είναι απολύτως λογικό ότι έχει αναστατωθεί ο σκύλος.
Λίγο υπομονή θέλει, συμπεριφερθείτε εσείς ως συνήθως και αν εχετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης/εκπαίδευσης, συνεχίστε το όσο γίνεται τις ίδιες ώρες, είναι σημαντική η ρουτίνα και το δομημένο πρόγραμμα στα σκυλιά.
Καλό κουράγιο με τη μετακόμιση (το πέρασα σχετικά πρόσφατα και καταλαβαίνω!).

marmyt

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2011
100
35
Θεσσαλονίκη
Γενικά όσο μπορούσα αυτές τις μέρες τον είχα στο κλασσικό του πρόγραμμα, βόλτες τις ίδιες ώρες, εκπαίδευση επίσης. Βέβαια όπως ήταν λογικό δεν μπόρεσα να το κρατήσω σε απόλυτη ακρίβεια και κάθε μέρα. Το άγχος του αποχωρισμού (έντονο κλάμα κυρίως) πως μπορώ να το αντιμετωπίσω? είναι κι αυτό κάτι παροδικό? με την ισορρόπηση του προγράμματος του θα εξαφανιστεί κι αυτό ή είναι ένα θεματάκι που μας προέκυψε και θέλει ειδικότερη αντιμετώπιση??

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Αν δεν εξηγουσες οτι υπαρχει σκυλιτσα σε οιστρο εκει κοντα θα ηταν το πρωτο που θα σου ελεγα να κοιταξεις...οπως ειπαν κ τα παιδια...δυστυχως σου επεσαν ολα μαζι,μετακομιση,εφηβεια,οιστρος...υπομονη!
Τωρα για το αγχος αποχωρισμου (εαν ειναι αυτο,γιατι ειπες στα καλα καθουμενα το απεκτησε κ δεν ειναι απλα η ολη τρελα που βιωνει αυτη την περιοδο) απλα μη του δινεις σημασια,οταν φευγεις ουτε "γεια" ουτε φιλια ουτε χαδια ουτε τιποτα,απλα παιρνεις την τσαντα σου κ εξω απτην πορτα αμα θες μπορεις να τους αφηνεις μια τηλεοραση ανοιχτη ή ενα ραδιο να ακουει θορυβο,καποιο αγαπημενο του παιχνιδι,ενα κοκκαλο να μασουλησει,κατι να απασχοληθει τεσπα (βεβαια αν μενεις σε πολυκατοικια καταλαβαινω την ανησυχια σου,μη ξεσηκωνει τους γειτονες κλπ αλλα θα πρεπει να κανουν λιγη υπομονη κ αυτοι) οταν γυρνας τα ιδια,αμα ξεσαλωνει πηδαει πανω σου (μπορεις να σηκωνεις ενα γονατο ψηλα να τον απωθεις,δλδ να σκαει πανω σαυτο κ οχι σε σενα εαν πηδαει πανω σου) κλπ καμια απολυτως σημασια,ουτε βλεμμα...μολις ηρεμησει τοτε κ μονο τοτε θα πας να τον χαιρετισεις,χαιδεψεις κλπ κλπ (αυτη την μεθοδο την ακολουθουμε με το σκυλακι της κολλητης μου που αυτος πραγματι εχει αγχος αποχωρισμου,θελει δουλεια,θελει υπομονη κ συνεπεια απο ολους)

marmyt

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2011
100
35
Θεσσαλονίκη
Ναι μένω σε πολυκατοικία και μάλιστα επειδή μετακόμισα τώρα, δεν θα ήθελα με το καλησπέρα σας να δημιουργηθεί κάποιο θέμα, έχω αφήσει δίπλα στην πόρτα μου το κινητό μου κι ένα σημειώμα, ότι αν γαβγίζει για πολύ ώρα να με παίρνουν ένα τηλ. για να γυρίζω το γρηγορότερο. Στην πολυκατοικία υπάρχει κι άλλο ένα σκυλάκι, από τα μικρά υστερικά που γαβγίζουν μέρα νύχτα, οπότε υπάρχει μια ανοχή από την πλευρά των ενοίκων. Θεωρώ πως θέμα εκτόνωσης δεν τίθεται μιας και βγαίνει βόλτα το λιγότερο 3 ώρες την μέρα μπορεί και παραπάνω. Γενικά είναι κάτι που δεν το είχε ποτέ, ελπίζω να είναι παροδικό, του έχω ένα παιχνιδάκι που βάζεις μέσα μπισκοτάκια και προσπαθεί να τα βγάλει, έχω πρόγραμμα σχεδόν καθημερινά στις ώρες που λείπω, μένει το πολύ 5 ώρες μόνος την μέρα, κι αυτές άμα έχει προηγηθεί βόλτα τουλάχιστον 1-1.30 ώρα πριν. Καταλαβαίνω ότι η κατάσταση είναι λίγο πολύπλοκη για τον καημενούλη αλλά προσπαθώ όσο μπορώ να του αφιερώνω χρόνο για άσκηση και εκπαίδευση μιας και είμαι φοιτήτρια και τον έχω αναλάβει μόνη μου και ελπίζω αυτές οι συμπεριφορές να είναι παροδικές και να μην ενταθούν

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Η σκυλίτσα τον έχει τρελάνει. Μόλις τελειώσει ο οίστρος της θα τελειώσουν και οι ταλαιπωρίες σας.

marmyt

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2011
100
35
Θεσσαλονίκη
Μακάρι! Εμ, το ενδεχόμενο το σκυλάκι στον από πάνω όροφο (αρσενικό μαλτεζάκι στειρωμένο) το οποίο γαβγίζει αρκετά να τον ενοχλεί παίζει? ή θα το συνηθίσει και δεν θα δίνει σημασία?

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Κοιταξε εγω μεχρι κ τωρα φαντασου δε μπορω ακομη να ψυχολογησω την δικια μου με ποια σκυλακια τα παιρνει κ μια ποια οχι,δεν υπαρχει δλδ καποιο μοτιβο να καταλαβω εκ των προτερων...ξερουμε μονο το στανταρ θηλυκο με θηλυκο,αρσενικο με αρσενικο=επιφυλαξη κ προσοχη...αλλα ναι ειναι δυνατον κ αυτο (το στειρωμενο που ανεφερες δεν εχει καμια ιδιαιτερη σχεση) πολυ πιθανως να τον ξεσηκωνει τον δικο σου κ ο αλλος!

marmyt

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2011
100
35
Θεσσαλονίκη
Γενικά όταν είμαι σπίτι έχει έρθει σχεδόν στα φυσιολογικά του, άντε καμιά φορά να είναι λίγο πιο ανήσυχος αλλά κάμια σχέση με πριν. Το θέμα που μου προέκυψε τώρα είναι το άγχος του αποχωρισμού, διάβασα και το post πάνω στο θέμα, προσπάθησα να το εφαρμόσω αλλά χωρίς αποτέλεσμα, η κατάσταση συνεχίζει και ίσως επιδεινώνεται... Μίλησα με έναν εκπαιδευτή που μας είχε δώσει κάποιες οδηγίες για την βασική, και μου είπε ότι απ όσα του περιγράφω, μιας και παλιά μέναμε σ ένα σπίτι 18τ.μ., είχα κι ένα θέμα υγείας κι είχα μείνει καιρό στο σπίτι και είμαστε οι δύο μας μόνο, είναι απόλυτα "εξαρτημένος" με μένα μιας και έχει μάθει να είμαστε συνέχεια αυτοκόλλητοι, έχοντας μου αδυναμία (εγώ να πω την αλήθεια πέταξα απ την χαρά μου που το παιδί μου μ αγαπάει τόσο όσο κι εγώ), αλλά δεν γίνεται να είμαστε πάντου και συνέχεια μαζί, όπου μπορώ τον παίρνω μαζί, αλλά δεν γίνεται να είναι παντού μαζί μου και τον λυπάμαι να στρεσσάρεται τόσο κάθε φορά που λείπω... έχετε κάτι άλλο να μου προτείνετε?? οικονομικά δεν με παίρνει αυτή την στιγμή να πάω σ εκπαιδευτή, ακολουθώ τις οδηγίες του, αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα μεγαλώνει απ ότι να περιοριζεται... :/

gkamar

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2012
165
1
πρέπει να του δώσεις κάπως να καταλάβει ότι εκεί είναι ο χώρος του και δεν το κουνάει τίποτα οπό εκεί αν δεν θες εσει.

marmyt

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2011
100
35
Θεσσαλονίκη
Έχει αρχίσει κάπως το θέμα να βελτιώνεται, αλλά είναι τρομερά έντονο. Από περιέργεια και για να ξέρω το μέγεθος του θέματος, σε περίπτωση που οι γείτονες κάνουν παράπονα, κάθε φορά που είναι να λείψω για μισή ώρα+ βάζω την κάμερα του λάπτοπ για να δω τι κάνει. Να μην σας τα πολυλογώ τις πρώτες μέρες μπορεί να έλειπα 3 ώρες έκλαιγε με λυγμούς για τις 2,5 ώρες τουλάχιστον. Τις τελευταίες μέρες από τις 2 ώρες μπορεί να έκλαιγε για 1 ώρα μετά να γκρέμιζε ότι έβρισκε στο διάβα του (έφαγε το κρεβάτι του και το στρώμα μου) και μετά κοιμήθηκε. Δεν ξέρω αν αυτό είναι εξέληξη, αλλά απορώ που οι γείτονες δεν μου έχουν κάνει ακόμα παράπονα... Αύριο θα έρθει ο εκπαιδευτής απ το σπίτι να δούμε τι θα κάνουμε