Ένα καινούργιο ηλικιωμένο σκυλάκι

19 Ιουνίου 2009
7
0
Γειά χαρά σε όλους!Αποφάσισα να μπω στο φόρουμ να πω και σε εσάς τον πόνο μου, μήπως και βρούμε κάποια λύση για το σκυλάκι μου το Λάμπη. Ο Λάμπης λοιπόν,είναι ένα μαλτεζάκι 9μιση ετών και ζει μαζί μας τους τελευταίους 4μήνες. Το προηγούμενο αφεντικό του αναγκάστηκε να τον δώσει λόγω διαζυγίου και μετακόμισης..στο καινούργιο του σπίτι δεν μπορούσε να τον πάρει μαζί κι έτσι ο Λάμπης ήρθε να μείνει με εμάς.
Ωστόσο, μεσολάβησε ένα διάστημα, εναμιση μήνα τουλάχιστον, όπου ο Λάμπης ζούσε μόνος του σε ένα διαμέρισμα' φυσικά και τον φρόντιζαν απο θέμα φαγητού κτλ, αλλά ζούσε μόνος του και αυτό καταπώς φαίνεται του δημιούργησε πολλά ψυχολογικά προβλήματα..
Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα που είναι μαζί μας, κάθε φορά που φεύγουμε- και ας είναι και για 10λεπτά μόνο- ο Λάμπης αυτόματα κάνει την ανάγκη του σε πολλά και διαφορετικά σημεία του σπιτιού. Φυσικά και βγαίνει βόλτα 3φορές την ημέρα και είναι προφανές ότι κάνει σαν 'εκδίκηση` ας πούμε. Στην αρχή τον έβαζα τιμωρία, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Ετσι αποφάσισα να μην τον μαλώνω και να κάνω υπομονή μέχρι να νιώσω ασφαλής..πάλι τίποτα. Εχει περάσει τόσος καιρός και η κατάσταση δεν βελτιώνεται..Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως ότι θυμώνει εύκολα και έχει φτάσει στο σημείο να με δαγκώσει δυο φορές ή να γαβγίζει μες τη νύχτα χωρίς λόγο..Δεν ξέρω τί να κάνω. Όποιος μπορεί να βοηθήσει με συμβουλές και παραδείγματα, αααχ παρακαλώ ας το κάνει, έχω φτάσει στα όρια της απελπισίας.:(

kat201161

Well-Known Member
5 Μαϊου 2009
436
7
ΑΓ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,ΑΘΗΝΑ
Διαζύγιο, μετακόμιση, μοναξιά, αλλαγή αφεντικών, μεγάλη ηλικία....Και άνθρωπος να τα περνούσε αυτά, την κατάθλιψη την είχε στην τσέπη!Πόσο μάλλον το ζωάκι:(
Τι να σου πω καλή μου, μπράβο σου αλλά δύσκολα τα βλέπω τα πράγματα. Οι πιό έμπειροι εδώ μέσα και οι πιο παλιοί σίγουρα θα έχουν κάποιες γνώσεις για να βοηθήσουν την κατάσταση, εγώ μόνο να σε καταλάβω μπορώ!

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Καταρχήν, να μη διανοηθεις ποτέ ξανα οτι ο σκύλος έχει βαλθεί να σε εκνευρίσει ή να σε εκδικηθεί. Οτι κάνει όταν φεύγεις, το κάνει απο αγχος και μόνο. Κανε μια αναζήτηση (στο φόρουμ αλλά και αλλού) για αγχος αποχωρισμού (separation anxiety) και θα βρεις πολλές πληροφορίες. Το θέμα έχει συζητηθεί κατα κόρον.

Ποτέ μη διορθώνεις το σκύλο (τιμωρία) αν δεν τον πιάσεις στα πράσα. Αλλιώς δεν ξέρει γιατί τον διορθώνεις και μπερδεύεται/φοβάται.

Οταν λες θυμώνει εύκολα, τι εννοείς?

Α, και καλως ήρθες!!! :) :)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Για το θέμα της τουαλέτας, πάρε crate.

Για τα υπόλοιπα δώσε μας περισσότερες λεπτομέρειες.
:)

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
καλησπέρα...
Μπράβο που υιοθέτησες τον μικρό. Για το μέγεθός του, 9 ετών δεν είναι δα και "γέρος", μην τον μεγαλώνεις πριν την ώρα του!

Σου προτείνω να κάνεις μία εντελώς νέα αρχή με τον Λάμπυ. Άρχισε να επιβραβεύει τις καλές του πράξεις και να τον απορρίπτεις για τις κακές του με την αδιαφορία σου. Πες του πολλά μπράβο και πολλά χάδια όταν σου κάνει χαρούλες, όταν περπαταει μαζί σου έξω δίχως να τραβάει, όταν φωνάζεις το όνομά του και γυρίζει αμέσως. Τόνωσέ του το ηθικό γενικότερα.
Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον αν μας έλεγες ποια είναι η καθημερινότητά του γενικότερα, τι κάνετε μαζί, πόση ώρα βόλτα κάνετε, πώς παίζει και με τι παίζει, με τι απασχολείται, πώς περπατάει μαζί σας στη βόλτα, πού κοιμάται, πότε και πώς τρώει.

19 Ιουνίου 2009
7
0
Τί εννοώ θυμώνει εύκολα;μμμμ...προσπαθώ ας πούμε να βάλω στη θέση του κάποιο έπιπλο, οι συνεχόμενες κινήσεις μου τον εκνευρίζουν και μου δαγκώνει το πόδι..και το δαγκώνει στα αλήθεια..μάτωσα την τελευταία φορά. Η ας πούμε μιλάω έντονα με την αδερφή μου, μπαίνει στη μέση και αρχίζει να γρυλίζει και προς τις δυο μας δείχνοντας τα δόντια του.:confused:
Όσον αφορά στην καθημερινότητά μας: ξυπνάμε το πρωί και πάμε βόλτα και μετά πάντα τρώμε πρωινό μαζί. Θέλει παρέα όταν τρώει. Καμμιά φορά όταν του μυρίζει ωραία αυτό που τρώω εγώ, του δίνω λίγο. Λάθος; Γενικά σπάνια είναι μόνος του σπίτι γιατί ακόμα και αν λείπω εγώ είναι η αδερφή μου που τον φροντίζει εξίσου. Βόλτα ξαναβγαίνει το απόγευμα και μετά πάλι αργά το βραδάκι. Αυτό το κάνουμε με την αδερφή μου εναλλάξ. Δεν παίζει και πολύ είναι η αλήθεια' του πήραμε ένα παιχνίδι αλλά σπάνια έχει όρεξη, πάντως όταν έχει όρεξη το φέρνει μόνος του για να παίξουμε. Επίσης επειδή η πολυκατοικία είναι οικογενειακή υπάρχουν κι άλλα σκυλάκια πάνω κάτω, με τα οποία δεν θέλει πολλά πολλά μεν, αλλά του αρέσει να συναντιούνται λίγο μες τη μέρα να μυρίζονται και μετά να φεύγει πάντα πρώτος. Το βράδυ, αν και του πήρα κρεββάτι έρχεται πάντα και κοιμάται κάτω απο το δικό μου.:p
Αυτά πάνω κάτω κάνει ο Λάμπης μες τη μέρα του. Το ερώτημά μου είναι αν θα σταματήσει αυτές τις μικρές επιθέσεις και αν θα σταματήσει και τις μικρές ζημιές του. Ή να το πω πιο συγκεκριμένα, τί πρέπει να κάνω για να νιώσει άνετα μαζί μου και για να με νιώσει σαν ˛αφεντικό˛του;:confused:

19 Ιουνίου 2009
7
0
Ααα και κάτι ακόμα: διάβασα σε κάποια άλλη συζήτηση ότι είναι καλό να μην έχει το φαγητό του διαθέσιμο όλη μέρα. Ο παλιός του ιδιοκτήτης όμως έτσι τον είχε μάθει και μου είπε να του βάζω στο πιατάκι ξηρά τροφή και θα τρώει αυτός όσο θέλει. Τί να κάνω; Να του αλλάξω τώρα σύστημα; Μήπως αντιδράσει;

eirini83

Well-Known Member
18 Σεπτεμβρίου 2008
60
0
Για μένα η πιθανότερη αιτία για την ανεπιθύμητη αυτή συμπεριφορά, είναι πιστεύω ότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερες και η ίδια, το σκυλάκι έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα έγκλειστο σε ένα διαμέρισμα, με άμεσο αποτέλεσμα να ξεχάσει την προγενέστερη βασική εκπαίδευση για το θέμα της τουαλέτας, που τυχόν είχε πάρει από τους ιδιοκτήτες του και να επαναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που ήταν να λερώνει μέσα στο σπίτι, αφού αποκλείω την πιθανότητα κάποιος να βρισκόταν κοντά του και να το έβγαζε βόλτα σε τακτά χρονικά διαστήματα για να κάνει την ανάγκη του...:(

Νομίζω ότι δεν πρέπει να θεωρείς δεδομένο ότι από τη στιγμή που το σκυλάκι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την βασική του εκπαίδευση στο θέμα αυτό (όπως και σε άλλα όπως φαίνεται από τις περιγραφές σου για την επιθετικότητα που δείχνει, λόγω της μοναξιάς και της απομόνωσης που βίωσε) ότι και αυτόματα θα επαναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, του νέου χώρου και της νέας ζωής του..

πιστεύω όχι μόνο έχει ξεχάσει ότι το πιπί το κάνουμε στη βόλτα, αλλά το θεωρεί και πολύ φυσιολογικό να κάνει τιςανάγκες του ξανά μέσα στο σπίτι, αφού έτσι έκανε όλο αυτό τον καιρό πριν το υιοθετήσετε εσύ και η οικογένειά σου...

Το crate είναι η λύση για τις ώρες που λείπετε απ το σπίτι, όπως σου πρότεινε η Rottie..απο εκεί και πέρα, αφού κρατήσει τις ανάγκες του στο crate μέχρι τη βόλτα και αναγκαστικά τις εκτονώσει εκεί, να τον επιβραβεύσεις όσο μπορείς περισσότερο με χάδια, μπράβο (ίσως και μεζεδάκι :D!)...

Εκτός κι αν τα έχεις εφαρμόσει όλα αυτά...Τότε, θα ήθελα κι εγω να ρωτήσω τους εμπειρότερους του φόρουμ, μήπως υπάρχει η περίπτωση το σκυλί να το κάνει αυτό λόγω προβλήματος ακράτειας??? Η ακράτεια δεν εκδηλώνεται σε σκυλιά μεγάλης ηλικίας, όπως και σε κουτάβια???? Η στην ηλικιά των 9 χρόνων το σκυλί δεν θεωρείται ηλικιωμένο???

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Η καλύτερη λύση για το λέρωμα, όπως ήδη σου είπαν, είναι το crate:
Τα υπόλοιπα είναι θέμα κυριαρχίας. Πρέπει να του δείξεις ότι εσύ και η αδερφή σου είσαστε αρχηγοί και όχι αυτός. Μην του δίνεις να τρώει όταν τρώτε εσείς, μην παίζεις όταν στο ζητάει, ...

Διάβασε

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ
Σχετικά με το άρθρο"ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ"
http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=5808&highlight=%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B1
Κανε μια αναζήτηση και θα βρεις πολλές απαντήσεις.
http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=5808&highlight=%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%B1

19 Ιουνίου 2009
7
0
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις συμβουλές!Θα κάνω ό,τι μπορώ και χρειάζεται για να συνέρθει το Λαμπάκι μου!!!

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
καταρχήν να τον χαίρεσαι να σου ζήσει ευτιχισμένος και να περνάτε καλά....
το πρώτο μου σκυλάκι πριν χρόνια..... πολλάπολλά ήταν ένα θηλυκό μαλτέζε... πέθανε 15 χρονών και μέχρι μία εβδομάδα πριν δεν λέρωνε ποτε...( άρα έχεις πολλά χρόνια ακόμα με τον μικρό σου φίλο και μην τον θεωρείς από τώρα παππού.... απλά δεν είναι και κουτάβι.....)
μετά τον θάνατο της μήτση.... πήρε η αδελφή μου ένα αρσενικό.... καμμια σχεση με το θηλυκό αλλά και διαφορετικές συνθήκες που μεγάλωσε....
του έκανε όλα τα χατήρια, τον παραχάιδευε, τον τάιζε από το στόμα της και ότι μπορεί να σκεφτείς....
αποτέλεσμα μας δάγκωνε, λέρωνε κλπ...ήταν ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ
ξεκίνα με τα βασικά... φαγητό , νερό βόλτα.....αν βγείτε και λερώσει... όχι λίγο να σημαδέψει αλλά κανονικά τσισάκια.... πολύ μπράβο και επιστροφή σπίτι( δώσε και κανα μεζέ... αν λερώσει στο σπίτι... καλό σφουγγάρισμα και ξυδάκι αλλά όχι φωνές καμμιά σημασία...)
δεν τρώτε μαζί....
αν είναι η ώρα που πρέπει να φατε κι εσύ κι εκείνο....
θα φας εσύ.... θα τελειώσεις το φαγητό... και αφού περάσει λίγη ώρα πήγαινε και τάισε τον από το πιατάκι του... μεζεδάκι θα του δίνεις μόνο αν είναι καλό σκυλί κι αυτο σημαίνει αν κάνει ότι του πεις...
το ότι πειράζεις τα έπιπλα... και σε δαγκ΄ωνει... πιθανα να σκέφτεται ότι θέλεις να μετακομίσεις... και θα μείνει πάλι ,μόνος... ( αυτό τώρα μουρθε....)
ότι μπαίνει στην μέση όταν τσακώνεστε αυτό σημαίνει ότι σας έχει αναλάβει υπό την προστασία του...
άρχισε σιγά σιγά εκπαίδευση... να γίνεις εσύ το αφεντικό
καλή τύχη με τον νέο σου φίλο... περιμένω νέα σου και με όλη την διάθεση για βοήθεια...

19 Ιουνίου 2009
7
0
Προς Grdane

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!Τα εφαρμόζω σιγά σιγά και θα δούμε..!
Δυο ερωτήσεις ακόμα: το φαγητό να σταματήσω απο ό,τι κατάλαβα να το έχω διαθέσιμο συνέχεια ε;
Και άλλη μια: τελευταία, κάνει κάτι καινούργιο' μόλις ακούει τα άλλα σκυλιά να βγαίνουνε στον κήπο αρχίζει να κλαίει και μετά τρελαίνεται!!Τρώει απο το σκουπιδοντενεκέ, κάνει τσίσα και κακά μπροστά μου, γρυλίζει!Όλα μαζί..αυτό τώρα τελευταία ξεκίνησε και πάντα όταν ακούει τα άλλα να κατεβαίνουνε!Τα έχει γνωρίσει, έχουνε μυριστεί αλλά απο μόνος του επέλεξε να επιστρέφει σπίτι όταν τα έβλεπε γιατί δεν ήθελε πολλά πολλά..τώρα τί είναι αυτό; Τον κατέβασα κάτω να παίξουνε και γύρισε τρέχοντας..Αλλά το βιολί του κάθε βράδυ!Ουφ!Γι'αυτό τί γνώμη έχεις;

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Eγώ θα σε συμβούλευα να απευθυνθείς σε έναν εκπαιδευτη..
Πρόκειται για ένα σκυλάκι που έχει υποστεί εγκαταλείψη για ένα μηνα.., που μπήκε στα εννέα του χρονια σε καινούρια οικογένεια..
Σίγουρα είναι προφανές πως αυτά που έπρεπε κάποτε να μπούν στην θέση τους απλά δεν μπήκαν και τώρα το σκυλάκι έχει προβλήματα συμπεριφοράς.
Από την άλλη μιλάμε για ένα σκυλί που έχει τα χρονια του και ήδη τα ψυχολογικά του προβλήματα.

Δεν νομίζω πως είναι μια εύκολη περίπτωση και περιθώρια για νέα λάθη δεν υπάρχουν...
Στην θέση σου θα απευθυνόμουνα σε εκπαιδευτη.:):)

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.249
Μέλη
20.029
Νεότερο μέλος
Stefaniadoul