''Έλεγχος'' στον σκύλο.

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κάποια μηνύματα από το παρόν θέμα αντιγράφηκαν από εδώ

---------------------------------------------------------------------

Αρκετα "προχωρημενα" αυτα που διαβαζω... Προσωπικα ελεγχω τον σκυλο μου οταν τον εχω στο λουρι, και δεν ειμαι καθολου βεβαιος οτι θα τον ελεγχω λυτο. Και να με ρωτησει καποιος σε δυο υποθετικες περιπτωσεις δεμενου και λυτου ποιος ελεγχει τον σκυλο του, χωρις αμφιβολια θα απαντησω ο πρωτος.

Υ.Γ. Αν θελεις, ανοιξε ενα νεο θεμα με αυτο που λες για να το δουμε απο ολες τις πλευρες. Καλημερα.

Sent from my Galaxy S II using Tapatalk
ICE ...
με το λουρι δεν ελεγχεις το σκυλι αλλα στην ουσια τον περιοριζεις
Αν το σκυλι εχει θεμα με τις γατες π.χ ,δεν λυνεις το προβλημα της γατας με το λουρι ,απλα μηδενιζεις (προσωρινα παντα ) την πιθανοτητα μιας ασχημης καταστασης (που ομως θα ξαναπαρουσιαστει ).
... εχεις τον ελεγχο του σκυλου σου ?
Τρωει το σκυλι σου απο κατω και κινδυνευει?
Με το λουρι ,προσωρινα τον σωζεις απο τυχον φολα (χτυπα ξυλο),δεν λυνεις ομως το προβλημα ... εχεις τον ελεγχο του σκυλου σου ?
Ο σκυλος ,για μενα θεωρειται ελεγχομενος μονο οταν δεν ενοχλει (σε ολες τις προεκτασεις της ενοχλησης ) και εφοσον ειναι ελευθερος απο λουρι ,κατι που σημαινει οτι δειχνει τον πραγματικο του εαυτο και εφαρμοζει αυτα τα οποια θελει ο κατοχος του ...δηλ καλη συμπεριφορα και υπακοη σε τυχον εντολες ,εχοντας σαν δεσμευση μονο την ματια και τα νευσματα του κατοχου
Οταν ο σκυλος υπακουει κατω απο αυτες τις συνθηκες ,μονο τοτε ειναι ελεγχομενος..
ΥΓ .... Ελαχιστοι καταφερουν να εχουν ελεγχομενο σκυλο ... και προσωπικα εχω συναντησει μονο 5-6 ατομα ....απειροελαχιστοι ? ναι .... αλλα υπαρχουν
Θα ανοιξω ενα θεμα για περισσοτερα .....

Last edited by a moderator:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.835
20.180
Ο σκυλος ,για μενα θεωρειται ελεγχομενος μονο οταν δεν ενοχλει (σε ολες τις προεκτασεις της ενοχλησης ) και εφοσον ειναι ελευθερος απο λουρι ,κατι που σημαινει οτι δειχνει τον πραγματικο του εαυτο και εφαρμοζει αυτα τα οποια θελει ο κατοχος του ...δηλ καλη συμπεριφορα και υπακοη σε τυχον εντολες ,εχοντας σαν δεσμευση μονο την ματια και τα νευσματα του κατοχου
Οταν ο σκυλος υπακουει κατω απο αυτες τις συνθηκες ,μονο τοτε ειναι ελεγχομενος..
ΥΓ .... Ελαχιστοι καταφερουν να εχουν ελεγχομενο σκυλο ... και προσωπικα εχω συναντησει μονο 5-6 ατομα ....απειροελαχιστοι ? ναι .... αλλα υπαρχουν
Θα ανοιξω ενα θεμα για περισσοτερα .....
Εγώ καταλαβαίνω απολύτως τι θέλεις να πεις, γιατί έχω κι εγώ την τύχη, να ζω με τέτοια σκυλιά.
Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι 90% θέμα γονιδίων του σκύλου και 10% δουλειά δική μου.
Ομως...η δική μας κατηγορία σκυλοιδιοκτητών, δεν έχει να κάνει με το θέμα των απαγορεύσεων των φυλών.

• Like
Reactions: Orjo

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
'Εχω διαβάσει όλο το θέμα και προσπαθώ με μεγάλο κόπο να είμαι όσο πιο ανοιχτόμυαλη και ανεκτική γίνεται. Η όποια προκατάληψη έχω για τις δυναμικές φυλές έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το δικό μου φόβο. Έχει τύχει περιστατικό που ένα πιτμπουλ έβαλε κάτω τον δικό μου και ενώ είχα καταλάβει από τη στάση του τι θα συνέβαινε δεν τόλμησα να τον τραβήξω. Πάγωσα τελείως. Και κυρίως θύμωσα με τον εαυτό μου και τη μη αντίδρασή μου. Δεν έγινε τίποτα γιατί και το άλλο ήταν μικρό και δεν πήγαινε να το αρπάξει απ΄οτι κατάλαβα. Την ιστορία πιο πολύ τη λέω για να εξηγήσω την δική μου αδυναμία να αντιδράσω σωστά σε μια τέτοια κατάσταση. Με έμαθε όμως πως πρέπει να μαι πάντα επιφυλακτική και πως κάποιες φυλές ιδιαίτερα πρέπει να τις αποφεύγω ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης θεωρεί ότι μπορεί να έχει τον έλεγχο του σκύλου του.
Σε έναν ιδανικό κόσμο που θα υπήρχαν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες και επίσημος έλεγχος αυτών, οι οποίοι θα επέλεγαν τέτοιες φυλές για τους σωστούς λόγους, οι οποίοι θα προσπαθούσαν να ελέγξουν την επιθετικότητα των σκύλων τους και όχι να την ενισχύουν, οι οποίοι θα εκπαίδευαν σωστά τα σκυλιά τους, δεν θα έκαναν ανεύθυνα ζευγαρώματα κλπ., μια τέτοια συζήτηση δε θα είχε λόγο ύπαρξης.
Εγώ απλώς θέλω να κάνω τη βόλτα μου ήσυχη χωρίς να φοβάμαι πότε θα συμβεί κάτι άσχημο. Δεν μου επιτρέπεται αυτό εξ αιτίας κάποιων επικίνδυνων ανθρώπων (και όχι σκύλων). Εγώ γιατί να υποστώ τέτοια απαγόρευση;

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
ICE ...
με το λουρι δεν ελεγχεις το σκυλι αλλα στην ουσια τον περιοριζεις

Eαν μας ενδιαφερει η ακριβολόγηση εδω ναι, το δεσιμο ειναι περιορισμος.

Εαν μας ενδιαφερει η ουσια, ελεγχω τον σκυλο μου περιοριζοντας τον.

Ελεγχει καποιος τον σκυλο του λυτο μεσω υπακοης και εκπαιδευσης, αλλα το ποσοστο ελεγχου μπορει να κυμαινεται απο 0%-99% και σε καθε περιπτωση ειναι υποθετικο και υπο ελεγχο και το ιδιο(το ποσοστο ελεγχου), μιας και που δεν μπορει να ειναι κανεις 100% βεβαιος τι θα συμβει σε καθε δεδομενη μελλοντικη στιγμη, κατω απο οποιεσδηποτε συνθηκες.

Ο ελεγχος ειναι ενα αποτελεσμα που δεν μπορει να υφισταται, παρα μονο οταν διενεργειται. Και ειναι κατι που συνεχως θα χρειαζεται επιβεβαιωση. Αρα δεν ''ελέγχει'' καποιος τον σκυλο του λυτό σε παρατατικο και αοριστο, αλλα ελεγχει μονο την δεδομενη στιγμη, και αυτο αποδεικνυεται μονο απο τα γεγονοτα που εχουν λαβει, ή λαβαινουν χωρα μεχρι εκεινη ακριβως την στιγμη.

Last edited by a moderator:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Άραγε σε ανεπτυγμένες κυνολογικά χώρες τα σκυλιά ανεξαιρέτως τα έχουν με λουρί ή χωρίς λουρί ?

Εαν μας ενδιαφερει η ουσια, ελεγχω τον σκυλο μου περιοριζοντας τον.

Ελεγχει καποιος τον σκυλο του λυτο μεσω υπακοης και εκπαιδευσης, αλλα το ποσοστο ελεγχου μπορει να κυμαινεται απο 0%-99% και σε καθε περιπτωση ειναι υποθετικο και υπο ελεγχο και το ιδιο(το ποσοστο ελεγχου), μιας και που δεν μπορει να ειναι κανεις 100% βεβαιος τι θα συμβει σε καθε δεδομενη μολλοντικη στιγμη, κατω απο οποιεσδηποτε συνθηκες.

Ο ελεγχος ειναι ενα αποτελεσμα που δεν μπορει να υφισταται, παρα μονο οταν διενεργειται. Και ειναι κατι που συνεχως θα χρειαζεται επιβεβαιωση. Αρα δεν ''ελέγχει'' καποιος τον σκυλο του λυτό σε παρατατικο και αοριστο, αλλα ελεγχει μονο την δεδομενη στιγμη, και αυτο αποδεικνυεται μονο απο τα γεγονοτα που εχουν λαβει, ή λαβαινουν χωρα μεχρι εκεινη ακριβως την στιγμη.
Από τις καλύτερες διατυπώσεις που έχουν γραφτεί και σε ανάλογα θέματα.

Πόσο απόλυτα προβλεπόμενος μπορεί να είναι ο σκύλος μας ?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.835
20.180
Ο δικός μου, ο ένας [για να τονίσω ότι ξεχωρίζω τις καταστάσεις], είναι απόλυτα προβλεπόμενος.

Σε όλους τους χρόνους...και σε όλες τις στιγμές...και υπό κάθε συνθήκη.

Last edited:

Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
Άραγε σε ανεπτυγμένες κυνολογικά χώρες τα σκυλιά ανεξαιρέτως τα έχουν με λουρί ή χωρίς λουρί ?

Από τις καλύτερες διατυπώσεις που έχουν γραφτεί και σε ανάλογα θέματα.

Πόσο απόλυτα προβλεπόμενος μπορεί να είναι ο σκύλος μας ?
αν η Ελβετία είναι ανεπτυγμενη κυνολογικα βλέπεις σκυλιά και με λουρί και χωρίς λουρί αλλά εξαρτατε που εισαι .... στον παραλιο δρόμο της Λουκερνης είδα αρκετά χωρίς λουρί στο κέντρο της πολης κανενα

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Στην βόρεια Ίταλία τα σκυλιά επιτρέπονται παντού.., όμως είναι όλα πάντα με λουρί. :)

p.s. Επίσης είδα πιτ μπουλ σε καλό εστιατόρια πάνω στο ποτάμι της Φλωρεντίας, κάτι απόλυτο φυσιολογικό για όσους έτρωγαν..

Last edited:

Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
καλα και στην Ελβετία τα βλέπεις σε ξενοδοχεία 5* παντως γενικά δεν εχω δει ένα σκυλί "περίεργο" σε συμπεριφορά γιατί όποτε βγαινω εξω γενικά προσεχω τα σκυλιά

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Για εμένα είναι άλλο το προβλεπόμενο κι άλλο το ελεγχόμενο!

Δηλαδή, ο σκύλος είναι στα 10 μέτρα από τον ιδιοκτήτη και τον βλέπει ότι φορτώνει με τον πεζοπόρο με το μπατόν και τελικά κάνει ντου...όλη η συμπεριφορά ήταν προβλεπόμενη και ο ιδιοκτήτης ικανός να διαβάσει τον σκύλο του...
Ο σκύλος είναι στο ίδιο σενάριο φορτώνει, ετοιμάζεται για ντού και με την εντολή του ιδιοκτήτη του επανέρχεται στην ηρεμία και επιστρέφει στο αφεντικό του...ο σκύλος είναι πέρα από προβλεπόμενος κι ελεγχόμενος!

Για εμένα και πάλι, ελεγχόμενος σκύλος, χωρίς αυτός να είναι στο λουρί, δεν υπάρχει...
Είναι απλά εν αναμονή ατυχήματος...οποιουδήποτε ατυχήματος, είτε σε αυτόν, είτε σε τρίτο...το αν θα συμβεί ποτέ αυτό είναι θέμα τύχης και συγκυριών!

Μπορεί να συμβεί την πρώτη φορά που θα μείνει χωρίς λουρί...
Μπορεί και να μην συμβεί ποτέ...όχι όμως επειδή ο σκύλος ήταν ελεγχόμενος, απλά επειδή δεν υπήρξαν οι αναγκαίες κι επαρκείς συνθήκες ώστε να συμβεί το ατύχημα, είτε επειδή ο χειριστής κατάφερε να αποφύγει τις καταστάσεις που θα έφερναν τον σκύλο σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, είτε από τύχη...

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ

Δηλαδή, ο σκύλος είναι στα 10 μέτρα από τον ιδιοκτήτη και τον βλέπει ότι φορτώνει με τον πεζοπόρο με το μπατόν και τελικά κάνει ντου...όλη η συμπεριφορά ήταν προβλεπόμενη και ο ιδιοκτήτης ικανός να διαβάσει τον σκύλο του...
Ο σκύλος είναι στο ίδιο σενάριο φορτώνει, ετοιμάζεται για ντού και με την εντολή του ιδιοκτήτη του επανέρχεται στην ηρεμία και επιστρέφει στο αφεντικό του...ο σκύλος είναι πέρα από προβλεπόμενος κι ελεγχόμενος!

Για εμένα και πάλι, ελεγχόμενος σκύλος, χωρίς αυτός να είναι στο λουρί, δεν υπάρχει...
Είναι απλά εν αναμονή ατυχήματος...οποιουδήποτε ατυχήματος, είτε σε αυτόν, είτε σε τρίτο...το αν θα συμβεί ποτέ αυτό είναι θέμα τύχης και συγκυριών!

Μπορεί να συμβεί την πρώτη φορά που θα μείνει χωρίς λουρί...
Μπορεί και να μην συμβεί ποτέ...όχι όμως επειδή ο σκύλος ήταν ελεγχόμενος, απλά επειδή δεν υπήρξαν οι αναγκαίες κι επαρκείς συνθήκες ώστε να συμβεί το ατύχημα, είτε επειδή ο χειριστής κατάφερε να αποφύγει τις καταστάσεις που θα έφερναν τον σκύλο σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, είτε από τύχη...
Αυτο το ποστ, ειναι για πολλα + + + ...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Το "προβλεπόμενο" εξαρτάτε και από τον παράγοντα τύχη..και η τύχη δεν προβλέπεται..
Θεωρούμε προβλεπόμενο κάτι που έχει ξανά γίνει.., δεν μπορούμε να έχουμε βιώσει όλους τους συνδυασμούς αυτών..

Σε αυτό το "προβλεπόμενο" στηρίζονται συνήθως οι απόψεις για το χωρίς λουρί..και βάση αυτών θεωρούν πως είναι και ελεγχόμενο..

Συμφωνώ απόλυτα και εγώ με Φοίβο..και θεωρώ πως δεν μπορούμε να θεωρούμε πως ελέγχουμε τον σκύλο μας χωρίς λουρί..
Μάλλον η σωστή πρόταση θα ήταν ..εώς τώρα είχα την τύχει να μην συμβεί κάτι..

Φυσικά το θέμα άνοιξε για να κατατεθούν και οι δύο απόψεις και να επιχειρηματολογήσουν. :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.835
20.180
Ας το πω λοιπόν λίγο διαφορετικά...

...έχω την διαβολεμένη τύχη, να έχω έναν απόλυτα προβλεπόμενο σκύλο, εδώ και...10 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων, θεωρώ ότι έχω βιώσει πολλούς συνδιασμούς καταστάσεων. Δεν λέω όλους, για να μην ακουστεί υπερβολή :rolleyes:

Δεν ξέρω τι άλλα επιχειρήματα έπρεπε να έχω :)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Αυτήν την τύχη δεν σημαίνει πως αυτοί που διαφωνούν με το χωρίς λουρί δεν την έχουνε ή δεν θα την είχανε..
Αυτό που συζητάμε είναι κατά πόσο τελικά όμως μπορούμε να μιλήσουμε για πραγματικό έλεγχο του σκύλου μας χωρίς λουρί.
Αν ο παράγοντας τύχη διασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια και έλεγχο στο μέλλον.

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ναι, συμφωνω. Και δεν υπαρχει λογος να παει η συζητηση στο αν εγινε καποιο ατυχημα ή οχι με πρωταγωνιστη τον σκυλο μας. Ετσι κι αλλιως αν γραφαμε ολοι, θα ειχαμε ολων των ειδων τις εμπειριες, και καλες και κακες...

Μας ενδιαφερει το πώς και πότε ελεγχουμε ουσιαστικα τον σκυλο μας. Μπορουμε να ορισουμε πρωτα τι σημαινει ''έλεγχος''...

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
2-3 σκεψεις απο το Βικιλεξικό, που ομως καλο θα ειναι να τις εφορμοσουμε στο θεμα μας δηλαδη στον σκυλο...

Η ενέργεια του ελέγχω

1. η λεπτομερής εξέταση προκειμένου να βρεθούν λάθη, παραλείψεις, παρατυπίες κλπ
  2. ο περιορισμός των διαστάσεων ή των συνεπειών ενός ανεπιθύμητου ή καταστροφικού φαινομένου στα επιθυμητά ή ανεκτά επίπεδα
  3. το να κατευθύνω και να καθορίζω τη λειτουργία μιας μηχανής, ενός οχήματος κλπ

Εσεις, πως θα οριζατε τον όρο έλεγχος στην σχεση Ιδιοκτητη-Σκυλου;

Last edited:

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Το ενα (1) αναφερετε σε "οργανα" και ελεκτικους μηχανισμους που ελεγχουν ενα "φαινομενο"(δηλ κανουν πιστοποιηση καλης λειτουργιας κ.τ.λ. ) αρα για σκυλο ειναι ατοπο
Στο δυο (2) γραφει για " περιορισμο συνεπειων " ... κατι που το εχω επισημανει

Το τρια (3) ειναι το επιθυμητο στην περιπτωση του σκυλου..
Η κατευθυνση και ο καθορισμος "λειτουργιας" που στην περιπτωση μας ειναι η επιθυμητη καλη συμπεριφορα

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Η κατευθυνση και ο καθορισμος "λειτουργιας" που στην περιπτωση μας ειναι η επιθυμητη καλη συμπεριφορα
Μέχρι και τα κομπιούτερ βραχυκυκλώνουν μερικές φορές.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Κάτι πολύ σημαντικό που ξεχνάμε αρκετές φορές είναι ότι πρέπει να ελέγχουμε τον έλεγχο γιατί υπάρχουν όρια και στο τι είναι έλεγχος, πως και πότε ασκείται.

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
δεν συμφωνω,ενας σκυλος μπορει να ειναι ελεγχομενος και χωρις λουρι και με οσα ερεθισματα βρεθουν μπροστα του.βεβαια μετα απο πολυ δουλεια ολο αυτο αλλα και αρκετα δυσευρετο.επισης πιστευω πως παιζει ρολο και το φυλο του σκυλου σε ενα βαθμο βεβαια, περισσοτερο ενα θυληκο σκυλι ειναι πιο ελεγχομενο

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.272
Μέλη
20.046
Νεότερο μέλος
GOULIAK