Άντε.. και στα δικά μας

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
ΗΠΑ: Αφαίρεσαν το λύκο από τον κατάλογο απειλούμενων ειδών

Την οργή και την ανησυχία των οικολογικών οργανώσεων προκαλεί η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αφαιρέσει τον γκρίζο λύκο από τη λίστα των απειλούμενων ειδών, στο πλαίσιο των τελευταίων περικοπών στον προϋπολογισμό.
Είναι η πρώτη φορά που το σώμα προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια, αψηφώντας μάλιστα πρόσφατη δικαστική απόφαση.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών καλείται να άρει την προστασία των λύκων σε πέντε αμερικανικές πολιτείες και σε διάστημα 60 ημερών. Οι οργανώσεις εκφράζουν φόβους πως, παρότι το είδος δεν φαίνεται να κινδυνεύει πλέον με αφανισμό, με την απόφαση του Κονγκρέσου ανοίγει ο δρόμος για το κυνήγι του. Το φθινόπωρο, η κυνηγετική περίοδος αρχίζει σε Aϊνταχο και Μοντάνα...

Στην τελευταία, ομοσπονδιακός δικαστής είχε ήδη εμποδίσει τρεις απόπειρες του υπουργείου - επί Ομπάμα, αλλά και επί Μπους- να αφαιρέσει τους λύκους από τη λίστα, όμως η απόφαση της Ουάσινγκτον καθιστά τώρα αδύνατη οποιαδήποτε άλλη δικαστική παρέμβαση. Στην πολιτεία αυτή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζητούν ανοιχτά τη θανάτωση των λύκων, καθώς κάθε χρόνο επιτίθενται και σκοτώνουν εκατοντάδες ελάφια, ζαρκάδια κ.ο.κ. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε τον πληθυσμό τους για να υπάρχει μια ισορροπία με άλλα είδη άγριας ζωής και να περιοριστεί η απειλή [που συνιστούν οι λύκοι] για τα κοπάδια», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αλιείας, ’γριας Ζωής και Δρυμών της Μοντάνα.
Τέτοιες δηλώσεις εντείνουν την ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Τώρα, κάθε φορά που κάποιος θα έχει πρόβλημα με ένα απειλούμενο είδος, θα τρέχει στο Κονγκρέσο προσπαθώντας να εξασφαλίσει την ίδια μεταχείριση με αυτήν που εξασφάλισαν όσοι αντιπαθούν τους λύκους», προειδοποίησε εκπρόσωπος της οργάνωσης Υπερασπιστές της Αγριας Ζωής.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, το Κονγκρέσο είχε άρει την προστασία ενός μικροσκοπικού ψαριού του Τενεσί, δίνοντας το πράσινο φως για την κατασκευή φράγματος, το οποίο ωστόσο είχε αρχικά σχεδιαστεί με σκοπό, μεταξύ άλλων, την προστασία του είδους. Σε εκείνη την περίπτωση, η απόφαση δεν «ακύρωνε» τις εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με τη βιωσιμότητα του είδους.

Δραστικές περικοπές
Η διαγραφή του λύκου από τη λίστα των απειλούμενων ειδών δεν είναι η μόνη «παράπλευρη απώλεια» για το περιβάλλον στις νέες περικοπές. Το Κονγκρέσο συρρίκνωσε κατά 49 εκατομμύρια δολάρια τη χρηματοδότηση προγραμμάτων με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, μείωσε κατά 438 εκατομμύρια δολάρια τα κονδύλια για προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας και ΑΠΕ, ενώ αποφάσισε περικοπές ύψους σχεδόν 1 δισ. από προγράμματα καθαρισμού του νερού και του ατμοσφαιρικού αέρα.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1955598

Last edited by a moderator:

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
αυτοί έπαθαν αλλά μυαλό δεν έβαλαν θα αναγκαστούν πάλι σε μερικά χρόνια να εισάγουν λύκους απο τον καναδά για να διατηρήσουν το οικοσύστημα. :mad:

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
ο μονος τροπος για να ασχοληθουν σοβαρα οι κυβερνησεις με το περιβαλλον ειναι να βγαζουν ΠΟΛΛΑ περισσοτερα χρηματα απο οσα θα επενδυουν για την προστασια του...ολα τα αλλα ειναι παραμυθια δυστυχως.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Αυτό δεν είναι τελείως αλήθεια. Στην Καλιφόρνια υπήρξε πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν οι οικολόγοι έπεισαν τον κόσμο να περάσει δημοψήφισμα που προστάτευε ορισμένα είδη όπως π.χ. τα cougars που λυμαίνονται κυρίως την οροσειρά Sierra Nevada. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλαπλασιάστηκαν ανεξέλεγκτα και άρχισαν να επιτίθενται σε κόσμο, είτε εκδρομείς (και τελείως οικολόγους μάλιστα), είτε σε κατοικημένες περιοχές. Και μη μου πείτε για τον άνθρωπο που εξαπλώθηκε και πήρε τη φύση από τα ζώα διότι πρώτον και ο άνθρωπος ζώο είναι και πράττει σύμφωνα με τη φύση του (όποιος διαφωνεί, τη Δευτέρα με τον κηδεμόνα του για βρίσιμο από τον Αριστοτέλη από το υπερπέραν!) και δεύτερον η Αμερική (ΚΑΙ η Καλιφόρνια) είναι πάρα πολύ αραιοκατοικημένη, οπότε υπάρχει χώρος για όλους. Τη δε πανίδα την προστατεύουν σχολαστικότατα, μόνο πάτε να δείτε τα τεράστια εθνικά πάρκα τους. Τώρα π.χ. που πάω Απαλάχεια για διακοπές, μου στείλανε ήδη τα φυλλάδια της κυβέρνησης που μου εξηγούν πώς ακριβώς θα με πάρει και θα με σηκώσει εάν το Μουφ δεν το έχω με το λουρί και κυνηγήσει καμιά άγρια πανίδα. Και ελέγχουν, τους έχω δει σε άλλα εθνικά πάρκα (το ίδιο υπουργείο τα προστατεύει όλα).

Τα παράπονα για τα cougar, εκτός του ότι τα διαβάζω, δε μου τα κάνανε ούτε ρεπουμπλικάνοι (που συνήθως ζητάνε τις περικοπές), ούτε κυνηγοί. Τα κάνανε φίλοι μου με προοδευτικές απόψεις που έχουν κανα-δυο-τρεις σκύλους ο καθένας και κόπτονται ειλικρινά για τα ζώα. Με τους λύκους έχουν υπάρξει προβλήματα, όπως και με τα ελάφια. Και πάλι υπήρξαν φάσεις που πολλαπλασιάστηκαν ανεξέλεγξτα με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν σε εθνικές οδούς, που μάλιστα είναι προστατευμένες ώστε ούτε οι άνθρωποι να πάθουν τίποτα, ούτε τα ελάφια, και να γίνονται αιτία αιματηρότατων ατυχημάτων. Δεν ξέρω αν έχετε δει τεράστιο ελάφι στη ζωή σας, αν σας έχει τύχει να συγκρουστείτε παραλίγο με ελάφι (εγώ πέρσυ πηγαίνοντας στη δουλειά μου), αν έχετε δει αυτοκίνητο μπροστά σας να βαράει ελάφι διότι πετάχτηκε ξαφνικά όταν ο άλλος έτρεχε νομίμως με 100 χιλιόμετρα, ή αν έχετε ακούσει για τα πολύνεκρα ατυχήματα. Έχω γνωστό που ο άνθρωπος πήγαινε στη δουλειά του από εθνική οδό, πετάχτηκε το ελάφι, εννοείται δεν μπόρεσε να το αποφύγει, συγκρούστηκε και το αυτοκίνητο έγινε ΒΙΔΕΣ! Και εννοώ όντως εις τα εξ ων συνετέθη. Τον βγάλανε από μέσα ζωντανό και ακόμα πιστεύει ότι είχε Άγιο και δεν σκοτώθηκε.

Τέλος, τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αμερική είναι τεράστια. Δεν τίθεται θέμα του πώς η κυβέρνηση θα βγάλει λεφτά. Υπάρχει ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά μαλλώνουν για το ποια πολιτική θα την τονώσει και ενισχύσει και δε θα την σκοτώσει τελείως. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεφτά. Στο Ουϊσκόνσιν έγινε επανάσταση και βγήκε ο κόσμος στους δρόμους. Η πολιτεία του Ιλλινόι χρωστάει στο πανεπιστήμιό μου 475 δολλάρια και δεν τα 'χει να τα δώσει. Θέλουμε να πάρουμε δυο επίκουρους ακόμα καθηγητές και δεν έχουμε λεφτά, οπότε δουλεύουμε οι υπόλοιποι σα σκλάβοι και πάμε στο γραφείο στις 7 το πρωί και γυρνάμε στις 10. Μας έχουν μειώσει ήδη μια φορά το μισθό, λένε θα μας τον μειώσουν κι άλλο, χώρια που θα κόψουν και μέρος των ποσοστών που συνεισφέρουν ως εργοδότες στις συντάξεις μας και δε μας έχουν δώσει αύξηση, ούτε καν για να καλύψουν τον πληθωρισμό εδώ και τρία χρόνια. Στη Καλιφόρνια οι δημόσιοι υπάλληλοι "πληρώνονται" με χαρτιά που λένε "στα χρωστάω" και δεν παίρνουνε δραχμή τσακιστή, χώρια που τους έχουν κάνει μεγάλες μειώσεις μισθών τους οποίους παγώσανε για τα επόμενα δυο χρόνια. Άρα δεν τίθεται ζήτημα χρημάτων που βγάζει καμιά απολύτως κυβέρνηση. Εδώ ετοιμάζεται το μεγάλο government shutdown της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης όπου θα κλάψουνε μανούλες από την τεράστια καταστροφή που θα επιφέρει στη χώρα και στους κατοίκους της.

Οι Αμερικάνοι κάνουν ήδη πάρα πολλά για το περιβάλλον που δεν κάνουν συχνά οι Ευρωπαίοι. Τα εθνικά τους πάρκα είναι μερικά μεγαλύτερα και από Ευρωπαϊκές χώρες κι όμως τα προσέχουν σχολαστικά, είναι πεντακάθαρα, προσεγμένα, μέχρι και ίντερνετ έχουν τσάμπα για το κοινό και μιλάω τώρα για Devil's Tower, Απαλάχεια, μέρη του Yellowstone. Οι οικονομικές ενισχύσεις που δίνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για όσους αποφασίσουν να γίνουν "πράσινοι" και να βάλουν φωτοβολταϊκά είναι μεγάλες. Ανακυκλώνουν, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για την προστασία των ανθρώπων, π.χ. αν θέλω να ξεφορτωθώ νέφτι και μπογιές πρέπει να το πω στην πόλη να έρθουν να τα πάρουν τσάμπα. Δεν είναι τέλειοι σε καμιά περίπτωση, αλλά στις αποφάσεις τους πάντοτε υπάρχει μια λογική και δεν έχω δει ακόμα κυβερνητική απόφαση που να βλάπτει κάποιο είδος και να συντείνει στην εξαφάνισή του χωρίς να υπάρχει λόγος αποχρών. Σκεφτήκατε επίσης πόσα είδη ζώων έχουν εξαφανιστεί από καταβολής κόσμου?

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
συνηθως συμφωνω σε αρκετα απο αυτα που λες Σαρα αλλα μαλλον οσον αφορα τους Αμερικανους δεν εισαι τοσο αντικειμενικη...επισης οσον αφορα τα οικονομικα τους προβληματα μην ανυσηχεις, ολο και καποιον καινουριο πολεμο θα βρουν να κανουν για να τονωθει η οικονομια τους.

Υ.Γ να γραφες σε κανενα γερμανικο φορουμ να λεγα οκ,αλλα σε ελληνικο και να λεμε οτι οι αμερικανοι εχουν οικονομικο προβλημα παει πολυ,μαλλον λειπεις καιρο και δεν ξερεις τι γινεται εδω!
Α , για να το σωσω λιγο,ΖΗΤΩ οι ΛΥΚΟΙ !

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Πφφφ δεν είχαν δηλαδή από που αλλού να κόψουν και είπαν "χμμμ ποιο μας τραβάει πολλά λεφτά?Άαααα η προστασία των λύκων!"

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Θα τους ξανα ξεκάνουν οι κυνηγοί ,θα τον κυρήξουν πάλι προστατευόμενο είδος ,θα τρέχουν οι οικολογικές οργανώσεις να συμαζεύουν τον κάθε λαθροθήρα ,θα περάσουν κάποια χρόνια μέχρι να επανέλθει ,αν προλάβει να επανέλθει κτλπ...κτλπ....
Το να απαγορευτει το κυνήγι του λύκου ,να ληφθούν μέτρα κατά του υπερπλυθησμού χωρίς να "γλυκαίνεις " του κυνηγούς με extreme sports κυνήγι λύκου ,παιζει?
Γιατί το να πεις σε έναν κυνηγό "Α τι ωραία ..σου έχω έπληξη ...Πήγαινε να βαρέσεις λύκους! Αποχαρακτηρίστηκαν από απειλούμενο είδος .Μιλάμε η περιπέτεια της ζωή σου!Φτιάξει ενέδρα ..πάρε και τους φίλους σου γιατί ειναι δύσκολο ....Και όποιος σκοτώσει τους περισσότερους παίρνει μπόνους και μία γούνα!" δύσκολα το μαζεύεις μετά ...Έχω δει που κυνηγάν και καφέ αρκούδες.Τι να τους πω? Μπράβο σας!Χαίρομαι που σκοτώνεται ένα ζώο που σου προκαλεί τόσο δέος και που πριν μερικά χρόνια κυνδήνευε ο πληθυσμός τους?

Συγνώμη για τον εκνευρισμό μου αλλά φαντάσου να ακούσουμε και σε λίγο "Λόγω του ελλείματος στην Ελλάδα... αποχαρακτηρίζεται η μονάχους μονάχους. Ψαράδες, ορμάτε να τις ξεκάνετε ,όπως κανατε τότε επειδη σας χάλαγαν τα δύχτια! Ξεχάστε τον αγώνα όλων τον ζωόφιλων πιο πριν ."

Thinker

Member
13 Ιανουαρίου 2011
23
0
Υπάρχει έντονα η άποψη πως η Ελλάδα μαστίζεται από "άσχετους οικολογίζοντες" σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι ίδιοι που επέβαλλαν να γεμίσουν οι πόλεις μας αδέσποτα επέβαλλαν να γεμίσουν και τα βουνά μας με υβρίδια αγριόσκυλων και λύκων τα οποία τώρα τα αποκαλούνε λύκους.

Οι Αμερικάνοι θα κάνουν αυτό που είπανε: θα διαχειριστούνε τον πληθυσμό τους και θα τον διατηρήσουν σε κατάλληλους αριθμούς επειδή έχουν σύστημα ελέγχου που λειτουργεί. Εκεί οι δικαστές ακούνε τους επιστήμονες και όχι τον κάθε ευαισθητούλη που βγαίνει στην τηλεόραση να βρίζει τα υπουργεία επειδή ΝΟΜΙΖΕΙ πως αυτό που γίνεται θα είναι ενάντιον ενός πληθυσμού ζώων.

Το αντι-παράδειγμα με την φώκια θα είχε νόημα μόνο εάν υπήρχε υπερπληθυσμός της φώκιας (που δεν συμβαίνει). Δεν σε είδα να πεις τίποτα για τις τσιπούρες που έχουμε μπόλικες. Μην μεγαλοποιείτε τα πράγματα άνευ λόγου και αντιπαραβάλλετε τον υπερπληθισμό μιας ομάδας ζώων χωρίς φυσικούς εχθρούς με τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Το περιβάλλον και η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ του καλώς ή κακώς βρίσκεται στα χέρια του ανθρώπου και δεν πρέπει να τον διαχειρίζεται με άκρατο συναισθηματισμό για κάποια ζώα είτε λέγονται λύκοι, είτε αρκούδες είτε οτιδήποτε άλλο. ΜΟΝΟ η επιστημονική γνώση μπορεί να συμβάλλει στην διαχείριση ενός οικοσυστήματος. Εάν υπάρχει καταμετρήμενη επικίνδυνη αύξηση των πληθυσμών εκεί σε τέτοιο σημείο που είναι επικίνδυνη και για τον άνθρωπο αλλά και το ίδιο το είδος (κατάρρευση πληθυσμού λόγω υπεραύξησης = ασιτία ) τότε ο άνθρωπος επιβάλλεται να επέμβει.

Φιλικά,
Κώστας.

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Υπάρχει έντονα η άποψη πως η Ελλάδα μαστίζεται από "άσχετους οικολογίζοντες" σχεδόν σε όλους τους τομείς. Οι ίδιοι που επέβαλλαν να γεμίσουν οι πόλεις μας αδέσποτα επέβαλλαν να γεμίσουν και τα βουνά μας με υβρίδια αγριόσκυλων και λύκων τα οποία τώρα τα αποκαλούνε λύκους.

Οι Αμερικάνοι θα κάνουν αυτό που είπανε: θα διαχειριστούνε τον πληθυσμό τους και θα τον διατηρήσουν σε κατάλληλους αριθμούς επειδή έχουν σύστημα ελέγχου που λειτουργεί. Εκεί οι δικαστές ακούνε τους επιστήμονες και όχι τον κάθε ευαισθητούλη που βγαίνει στην τηλεόραση να βρίζει τα υπουργεία επειδή ΝΟΜΙΖΕΙ πως αυτό που γίνεται θα είναι ενάντιον ενός πληθυσμού ζώων.

Το αντι-παράδειγμα με την φώκια θα είχε νόημα μόνο εάν υπήρχε υπερπληθυσμός της φώκιας (που δεν συμβαίνει). Δεν σε είδα να πεις τίποτα για τις τσιπούρες που έχουμε μπόλικες. Μην μεγαλοποιείτε τα πράγματα άνευ λόγου και αντιπαραβάλλετε τον υπερπληθισμό μιας ομάδας ζώων χωρίς φυσικούς εχθρούς με τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Το περιβάλλον και η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ του καλώς ή κακώς βρίσκεται στα χέρια του ανθρώπου και δεν πρέπει να τον διαχειρίζεται με άκρατο συναισθηματισμό για κάποια ζώα είτε λέγονται λύκοι, είτε αρκούδες είτε οτιδήποτε άλλο. ΜΟΝΟ η επιστημονική γνώση μπορεί να συμβάλλει στην διαχείριση ενός οικοσυστήματος. Εάν υπάρχει καταμετρήμενη επικίνδυνη αύξηση των πληθυσμών εκεί σε τέτοιο σημείο που είναι επικίνδυνη και για τον άνθρωπο αλλά και το ίδιο το είδος (κατάρρευση πληθυσμού λόγω υπεραύξησης = ασιτία ) τότε ο άνθρωπος επιβάλλεται να επέμβει.

Φιλικά,
Κώστας.
Ολη αυτή η απάντηση πάει σε μένα?

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
συνηθως συμφωνω σε αρκετα απο αυτα που λες Σαρα αλλα μαλλον οσον αφορα τους Αμερικανους δεν εισαι τοσο αντικειμενικη...επισης οσον αφορα τα οικονομικα τους προβληματα μην ανυσηχεις, ολο και καποιον καινουριο πολεμο θα βρουν να κανουν για να τονωθει η οικονομια τους.

Υ.Γ να γραφες σε κανενα γερμανικο φορουμ να λεγα οκ,αλλα σε ελληνικο και να λεμε οτι οι αμερικανοι εχουν οικονομικο προβλημα παει πολυ,μαλλον λειπεις καιρο και δεν ξερεις τι γινεται εδω!
Ξέρω ακριβώς τι γίνεται στην Ελλάδα όπως ξέρω ακριβώς τι γίνεται και στην Αμερική. Και ναι, υπάρχει πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, σχεδόν εμφύλιος γίνεται μεταξύ ρεπουμπλικάνων και δημοκρατικών. Δεν είναι ότι η οικονομία δε βελτιώνεται παγκοσμίως, είναι ότι έχουν λυσσάξει οι συντηρητικοί με το ζήτημα των φόρων. Μακάρι να ήταν τα πράγματα στην Αμερική όπως νομίζετε ότι είναι όσοι μένετε εκτός, αλλά δυστυχώς είναι απελπιστικά. Καλύτερα να το κλείσουμε εδώ το θέμα διότι δε θέλω να επεκταθώ στα οικεία κακά.

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Thinker
Η απάντηση αν όχι όλη ,στα σημεία που αναφέρεσαι σε εμένα είναι πολυ΄ειρωνική και δεν θα μπω στην διασικασία να απαντήσω σε πολλά σημεία που κάνεις λάθος .Θα σε παροτρίνω όμως να διαβάσεις καλύτερα το άρθρο παραπάνω.

Σε άτομα που είναι απόλυτα και που έχουν κλειτά αυτιά και μάτια σε οποιαδήποτε πληροφόρηση από κάποιον άλλον, σε αυτό το forum ,έχω σταματήσει να απαντώ γιατί μόνο εκνευρισμός θα προκλιθεί .

Φιλικότατα
Ρούμπυ!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Φίλε μου Κώστα, για αυτό που έχω κάνει bold, θα ήθελα να μας παραθέσεις συγκεκριμένα δεδομένα!

Thinker

Member
13 Ιανουαρίου 2011
23
0
Πρώτα από όλα να πω πως μου αρέσει ο εποικοδομητικός διάλογος.

Φίλε Ρούμπυ, το μήνυμά μου πηγαίνει σε αυτούς που κατακρίνουν την εξάσκηση της θήρας χωρίς να την γνωρίζουν πραγματικά. Επειδή έχεις στο νου σου τον αμόρφωτο μπάρμπα από την στάνη στο χωριό, με την αδήλωτη κουμπούρα του 1930, να σκοτώνει αδιάκριτα οτι κινείται και να δηλώνει κυνηγός δεν σημαίνει πως αυτό είναι κιόλας. Θα χαρώ πολύ να συζητήσουμε για το κυνήγι αλλά να συνομιλήσουμε επι της ουσίας, όχι επί συναισθηματικών απόψεων.

Φίλε Φοίβο, η προσωπική μου μαρτυρία για κόκκινους λύκους, δεν κάνει; Από που μας εμφανίστηκαν κόκκινοι λύκοι στην Ελλάδα; Είτε είναι υβρίδια με τον canis rufus είτε θα είναι υβρίδια με σκυλιά. Ρώτησες κανέναν παππού στα χωριά να σου πει το χρώμα του λύκου; Γκρι θα σου πει.... Είναι τυχαίο πως οι χρωματισμοί στους λύκους της Ελλάδας κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αλλάξει και απέκτησαν όλα τα χρώματα της .... ίριδας; Από που είναι γνωστό; Από όλους όσους ζούνε στα βουνά. Και εννοώ τους τσοπανηδες και υλοτόμους με τους οποίους έχω συνομιλήσει. Επειδή όμως δεν είμαι βιολόγος ή γενετιστής (ή τσοπάνης!) και δεν ξέρω κάποια μελέτη που να επιβεβαιώνει την άποψή μου δεν μπορώ να την στηρίξω με απτές αποδείξεις. Πάντως δεν είμαι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Όσο για τον εάν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, (δλδ υβριδοποίηση αγελών με σκυλιά) στην Αμερική υπάρχει μελέτη που επιβεβαιώνει πως το μαύρο χρώμα στους λύκους προέρχεται από υβδριδοποίηση με τα σκυλιά.

Σε κάποιο μέρος στην Ελλάδα παρατηρήθηκαν λευκοί λύκοι με χαρακτηριστικά της Αλπικής ζώνης. Ακούγεται απίστευτο αλλά αυτή είναι η Ελλάδα. Όπως ακριβώς ο μπαρμπα μήτσος στην στάνη τουφεκάει οτι κινείται έτσι ακριβώς και ο Jacque από το Βέλγιο που βάλθηκε να σώσει τον λύκο στην υπανάπτυκτη Ελλάδα απελευθέρωσε λύκους, σαφώς μη ελληνικούς, επιμολύνοντας το dna των αντίστοιχων ελληνικών. Αυτό θα δώσει πιο ανθεκτικούς απογόνους αλλά δεν παύει να είναι επιμόλυνση.

Σε κάποιους η άποψή μου ίσως να φανεί έωλη, όμως το γεγονός είναι πως οι λύκοι πλέον στην Ελλάδα απέκτησαν ξαφνικά χρωματάκια. :D

Φιλικά,
Κώστας

ΥΓ. Σαφώς και λέω Ναι στην διάσωση του ελληνικού λύκου, φυσικά όμως όχι εις βάρος της διάσωσης της ελληνικής υπαίθρου. Την ζημιά την κάνουν οι ΜΚΟ που έχουν καταφάει χρήμα από το κράτος για να παίρνουν επιδοτήσεις.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Φίλε thinker...
Δεν ξέρω από ποιο χωριό είσαι....
Στο δικό μου, οι περισσότεροι κυνηγοί είναι ακόμα έτσι...
Όταν εμφανιστεί λύκος ή αρκούδα, οι ντόπιοι παλικαράδες βγαίνουν παγάνα μέχρι να φέρουν το ζώο πάνω στην ασπίδα του datsun.
Εν συνεχεία το περιφέρουν στα χωριά και τις στάνες για να πάρουν μπαχτσίσι, που σώσανε την περιοχή από την μάστιγα.
Της γιαγιάς μου της φταίνε οι οικολόγοι που αμολάνε λύκους...
Του παππού μου του φταίνε οι Βούλγαροι για τον κομμουνιστοπόλεμο...
Για το γεγονός οτι η επαρχία έχει ερημώσει, η παραδοσιακή κτηνοτροφία πάει για βρούβες, και εγώ έχω το τσοπανόσκυλο δίπλα στον καναπέ τώρα που σου γράφω, κουβέντα γιόκ.
Η ύπαιθρος δεν είναι ένα μέρος για sport και hobby των αστών.
Αν θέλετε να μην την εποικίσουν τα ζώα, μολών λαβέ....
Ελάτε να ζήσετε και εκτοπίστε τα.
Αλλά έλεος...όσο εύκολα μπορεί να μιλάει από απόσταση ο φλωρολόγος-πράσινος, άλλο τόσο μπορεί και ο "συνειδητός" κυνηγός...

Thinker

Member
13 Ιανουαρίου 2011
23
0
Όσο υπεύθυνοι είναι στο χωριό αυτοί που σκοτώνουν αρκούδες άλλο τόσο είσαι και εσύ που δεν πήρες τηλέφωνο σε έναν από τους παρακάτω που είναι νομικά όργανα:
1) Στην Αστυνομία
2) Στο Δασαρχείο
3) Στην κυνηγετική Θηροφυλακή

Εάν στο χωριό σου έμπαιναν και σκότωναν την γιαγιά σου θα είχες φέρει τα πάνω κάτω! Στην αρκούδα όπως λες δεν έκανες τίποτα, το θεώρησες φυσιολογικό!

Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ ποιό είναι το χωριό αυτό στο οποίο δίνουν μπαχτσίσι για σκοτωμένες αρκούδες;

Εάν θεωρείς την επαρχία ερημωμένη έλα να την βελτιώσεις από εδώ, μη μας κάνεις τον επαΐοντα από το πληκτρολόγιό σου.

Λες πως η ύπαιθρος δεν είναι για sport και χομπι. Για τι είναι δηλαδή; Για να ζούνε μόνο τα ζώα; Σε λίγο θα μας πεις πως δεν πρέπει να πηγαίνουμε κιόλας στο δάσος βόλτα γιατί ενοχλούμε τις κουρούνες! Δυστυχώς οι τασσομένοι υπέρ της αποστείρωσης της φύσης δεν λένε όχι στα ποδήλατα, στα πικνικ, στην συλλογή χόρτων-μανιταριών-σαλιγκαριών κ.ά. που όλα έχουν την ίδια φιλοσοφία με το κυνήγι.

Συνήθως οι περισσότεροι αντικυνηγοί αντι να ζητάνε μέτρα που θα βάλουν το κυνήγι σε τάξη ζητούνε την απαγόρευσή του.

Επειδή δεν έχεις γνωρίσει τις δράσεις των κυνηγετικών συλλόγων δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνουν κιόλας. Ρώτα, δεν είναι κακό!

Φιλικά,
Κώστας

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Φιλε thinker.
Το τι έχω κάνει σε σχέση με την αστυνομία είναι δική μου δουλειά.
Επέστρεψα στην επαρχία και για το λόγο που αναφέρεις, που ακριβώς θέλεις να έρθω?
Δεν είμαι αντικυνηγός, έχω κληρονομήσει το δίκαννο του πατέρα μου, έβγαλα άδεια, και πήγα μερικές φορές και για κυνήγι.
Δεν έχω πρόβλημα να πάει κάποιος για κυνήγι, να πάει για μανιτάρια, η να πάει για χέσιμο στο δάσος....
Εχώ πρόβλημα όμως με:
-οικολόγους εξ αποστάσεως που θέλουν μια επαρχία μόνο για τα ζώα (οι περισσότεροι έχουν την ίδια γνώμη για τους κατοίκους της)

-συνειδητούς κυνηγούς που μπαίνουν στο τριπάκι να με πείσουν για το έργο των κυνηγετικών οργανώσεων. (Ξέρω πώς έβγαλα την άδεια για το όπλο, ξέρω πόσες σακούλες απορριμάτων με ΟΛΩΝ των ειδών τα πουλιά γεμίζουν τους καταψύκτες των ξενοδοχείων όταν κατεβαίνουν οι λόχοι κάθε Σ/Κ, ξέρω και τι κάνουν οι οργανώσεις για τα παραπάνω. ΔΕΝ πρόκειται να καταγγείλω, όπως δεν σε προκαλώ να αποδείξεις ποιες ΜΚΟ τρώνε χρήματα)

Προσωπικά:
θέλω μια επαρχία που να σφίζει από ζωή ΟΛΟ το χρόνο, κι όχι μόνο την εποχή της μπεκάτσας, του μαζέματος σαλιγκαριών και τις καθαροδευτέρες
Πηγαίνω πλέον camping με το τσοπανόσκυλο αγκαζέ όπως έκαναν επι αιώνες οι νομάδες κτηνοτρόφοι, και όχι με το δίκανο υπο μάλης.
Εκεί που πηγαίνω, ξέρω οτι έχω την αποκλειστική ευθύνη ΕΓΩ, για ότι θα κάνω, καθώς και για ότι μου συμβεί.
Δεν θα κατηγορήσω τους οικολόγους αν με φάνε οι λύκοι (δουλειά των λύκων είναι να τρώνε)
Η αγριάδα και η ανασφάλεια όταν είμαι νύχτα στο βουνό, είναι μέρος της διαδικασίας που γουστάρω!
Αν θέλω να κάνω ασφαλείς διακοπές, θα πάω στον κάμπο της Λάρισας, δεν θα φέρω τα βουνά και τα λαγκάδια στα μέτρα μου.
Άσε που πιο πολύ φοβάμαι τους νυχτερινούς αγριογουρουνάδες και τα σκυλιά τους παρά τους Λύκους...
Οι αγαπημένες σου κυνηγετικές οργανώσεις, σε έχουν ενημερώσει γι'αυτό?

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Φίλε μου Thinker, η ενασχόλησή μου με συγκεκριμένο τύπο σκύλων με "ανάγκασε" να περνάω άπειρες ώρες πάνω στα βουνά παρέα με κτηνοτρόφους, υλοτόμους κι άλλους που ζουν κι εργάζονται στην ύπαιθρο, στην περιοχή της Πίνδου, βορειότερα του Καρπενησίου έως και τα Γρεβενά και την Καστοριά περίπου, κι ενίοτε έχω ακούσει κι εγώ ιστορίες για απελευθερώσεις λύκων, υβριδίων, φιδιών, αρκούδων κι ότι λογής άλλης άγριων ζώωναπό "οικλόγους" γενικά κι αόριστα, καμία, μα καμία, και το λέω με μεγάλη σιγουριά, συζήτηση όμως δεν οδήγησε σε κάποια έγκυρη πληροφορία....
Όλα κατέληγαν στον μπατζανάκη του κουμπάρου του ξαδέρφου του τάδε που είδε κάτι στο απέναντι βουνό ή που άκουσε κι αυτός ότι το κάνανε κτλ κτλ...
Καμία προσωπική μαρτυρία, καθόλου ακριβή δεδομένα...για εμένα δεν υπάρχει καμία εγκυρότητα στις πληροφορίες αυτές....

Από την άλλη, πάλι λόγω της ενασχόλησής μου με τους ποιμενικούς, αφού ένας από τους στόχους είναι η προώθησή τους στους βοσκούς με στόχο την προστασία των μεγάλων θηρευτών από τις καραμπίνες, έχω συχνές επαφές και μεταφορά δεδομένων που συλλέγω με "οικολόγους" κι από τους οποίους ούτε καν σε φιλικό ή εμπιστευτικό επίπεδο δεν αναφέρθηκε η απελευθέρωση τέτοιων ειδών, παρά μόνο η επανένταξη τραυματισμένων ζώων στο πρότερο περιβάλλον τους!

Σχετικά με την φήμη πάλι για τους κόκκινους λύκους, αν η αναφορά αυτή είναι για το είδος canis rufus, που συναντάται στην Βόρεια Αμερική, προσωπικά μου φαίνεται τραβηγμένο από τα μαλλιά κάποιος να κάθησε να ασχολήθηκε και να έφερε κάτι από την άλλη άκρη του κόσμου....
Αντίθετα, ανάλογα με την εποχή του χρόνου το χρώμα του λύκου αποκτά μια κοκκινόφαιη απόχρωση που μπορεί να φανεί διαφορετική στα μάτια κάποιου που δεν γνωρίζει!

Ο μαύρος μανδύας όντως πηγάζει από την υβριδοποίηση του λύκου με τον σκύλο, εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια, ταυτόχρονα όμως, η αναφορά του και στην πατρίδα μας είναι τόσο παλιά που χάνεται στους μύθους και τις παραδώσεις, άρα δεν μπορεί να σταθεί ως επιχείρημα πρόσφατων ζεύξεων!

Για λευκό μανδύα στην χώρα μας ούτε έχει τύχει να δω, ούτε έχω ακούσει κάτι!

Επίσης μου φαίνεται ιδιαίτερα απίθανο κάποιος βέλγος jacque όπως είπες κι εσύ, να ασχολήθηκε να πέρασε παράνομα και λαθραία λύκους, όχι λύκο, γιατί η πιθανότητες ένας μεμονομένος λύκος να ενταχθεί σε αγέλη κι όχι να σκοτωθεί από αυτήν είναι ελάχιστες, που να δημιούργησαν αγέλη που να ευδοκίμησε, που να αλληλεπιδρα με τις υπόλοιπες κτλ...κτλ...

Όλα τα παραπάνω αφορούν την πατρίδα μας, γιατί στο εξωτερικό έχουν γίνει και μεταφορές πληθυσμών λύκων από περιοχές σε περιοχές!

Thinker

Member
13 Ιανουαρίου 2011
23
0
seamol, ναι, έχεις δίκιο. Οι περισσότεροι κυνηγετικοί σύλλογοι είναι απλά εκδοτήρια αδειών και τα Δ.Σ. σκίζονται μόνο για να διαχειριστούν και να σφαγιάσουν τις πέρδικες που παραχωρεί κάθε χρόνο το δασαρχείο. Ναι έχεις δίκιο πως γίνονται απαράδεκτες εκατόμβες θηραμάτων. Είμαι από την Αλεξανδρούπολη και το τι γίνεται στο Δέλτα του Έβρου (στον Γκιαούραντα) είναι απαράδεκτο από πολλές απόψεις, κυνηγάω τακτικά εκεί και ξέρω τι λέω. Συμφωνώ πλήρως με το πνεύμα της γραφής σου το οποίο με εκφράζει 101%. Υπάρχουν όμως και κυνηγετικές οργανώσεις που κάνουν δουλειά, σοβαρή δουλειά. Δεν εννοώ απελευθερώσεις θηραμάτων (το οποίο είναι χείριστη τακτική κατά την άποψη μου) αλλά κάνουν το αυτονόητο: βελτιώνουν τους βιοτόπους είτε με κατάλληλες σπορές είτε με κατάλληλες αγροτικές εργασίες (π.χ. όργωμα). Κάποιοι σύλλογοι διατηρούν ποτίστρες το καλοκαίρι για να πίνουν νερό τα πουλιά, όλα τα πουλιά, όχι μόνο οι πέρδικες. Εάν αυτό δεν είναι αγάπη για την φύση τότε τι είναι;

Δυστυχώς αυτοί οι σύλλογοι αποτελούν την μειοψηφία. Αλλα τι πρέπει να κάνουμε; Απλά να είμαστε στο πληκτρολόγιό μας και να φωνάζουμε; Πρέπει να προσπαθήσουμε να εκμοντερνιστεί το κυνήγι, όχι να βάζουμε περίεργες ταμπέλες ή αλλοκοτες απαγορεύσεις οι οποίες το μόνο που αποδεδειγμένα καταφέρνουν είναι την ασυδοσία των λαθροθήρων. Σε πολλους υδροβιότοπους (υδροβιότοποι στα χαρτιά, αφού ουσιαστικά δεν είναι καν βάλτοι, πρώτη και καλύτερη η Κορώνεια...) το κυνήγι απαγορεύτηκε σαν ο βασικός υπαίτιος υποβάθμισης της περιοχής αλλά αλλαγές δεν έγιναν. Α, μάλλον έγιναν! Σταμάτησε να βολτάρει κατα εκεί η Θηροφυλακή και το Δασαρχείο... Επι της ουσίας όμως μηδέν.

Πάντως φιλικά το λέων, να ξέρεις πως το ελεύθερο κάμπινγκ στα βουνά (και όχι μόνο) είναι παράνομο. Απαγορεύεται να στήσεις σκηνή, να κοιμάσαι κάτω από τέντα ναι, να στήσεις σκηνή και να κοιμηθείς είναι ποινικό αδίκημα και έχει και πρόστιμο 150ευρώ. Το παραπάνω δυστυχώς ισχύει για όλους (ακόμη και για τους ορειβάτες).

φοίβο, ναι είναι λίγο απίθανο να έγιναν τυχαίες απελευθερώσεις, ακόμη και canis rufus. Συμφωνώ μαζί σου, η φράση μου ήταν πιο πολύ ειρωνική. Το μυστικό είναι αυτό που είπες "επιβίωση". Το πιο πιθανό είναι να μην επιβίωναν. Όπως και οι οχιές. Δεν μίλησα για απελευθερώσεις οχιών. Όλα τα ζώα έχουν κύκλο πληθυσμών (ο οποίος περιέργως σχετίζεται με τις ηλιακές κηλίδες) τον οποίο πολλές φορές όπως είπες το ανεκπαίδευτο μάτι το παρερμηνεύει. Όσο για την "μπατζανακίτιδα" είναι σύνηθες το φαινόμενο σε όλα στη Ελλάδα.

Τέλος πάντων, άκρη δεν βγαίνει...

Φιλικά,
Κώστας

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Δεν θέλησα να επιτεθώ στους κυνηγούς, γι'αυτό με παραξένεψε το post σου. Και εδώ στον Αμβρακικό τα ίδια και χειρότερα γίνονται...Οι κυνηγοί μπαίνουν νύχτα με γαίτες και θερίζουν, και οι ψαράδες καταστρέφουν φωλιές, για να μην τους τρώνε τα ψάρια....http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/56205

Βγάλουμε - δεν βγάλουμε άκρη καλό είναι να γίνεται κουβέντα, από ανθρώπους που έχουν την διάθεση να ακούσουν ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ

Μακάρι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο συνεννόησης που θα βοηθήσει όλους, και την φύση και εμάς....