Άγχος περί αυτιών; Δε χρειάζεται!

mpoumpoulaoriginal

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
429
49
Βυρωνας
Με αφορμή ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε στο σπίτι μου την Παρασκευη το βράδυ και επειδή είδα αρκετά θέματα σχετικά με το άγχος των νέων ιδιοκτητών Γ.Π. για το αν σηκώσουν και πότε τα αυτάκια τους τα νέα τους κουτάβια θα ήθελα να γράψω δυο πραγματάκια σχετικά με αυτό.

Καταρχήν, όπως πολύ σωστά έχει ήδη γραφτεί, το θέμα των αυτιών είναι γονιδιακό και μόνο. Οπότε αν έχουμε ένα αποδεδειγμένα καθαρόαιμο κουτάβι τότε τα αυτιά θα σηκωθούν οριστικά κάποια στιγμή μέχρι την ηλικία των 6 μηνών περίπου. Σπάνια χρειάζονται συμπληρώματα ασβεστίου ή βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αυτά μόνο αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης.

Αν έχουμε ένα κουτάβι με το φαινότυπο του Γ.Π. (χωρίς pedigree) τότε ακόμα και αν οι γονείς έχουν όρθια αυτιά, ουδείς γνωρίζει αν τα αυτιά του κουταβιού θα σηκωθούν! Μπορεί να σηκωθούν, μπορεί και όχι! Μπορεί να σηκωθεί το ένα μόνο, μπορεί να σηκωθούν κατά το ήμισυ, πολλά μπορεί...

Και κάτι τελευταίο, αν ένα σκυλί έχει όρθια αυτιά και μοιάζει με Γ.Π. δε σημαίνει ότι είναι κιόλας! Τα γονίδια που κουβαλάει (αυτά που δε φαίνονται) δεν τα γνωρίζει κανείς...

Το περιστατικό είχε ως εξής: Κολλητός του άνδρα μου και παντελώς ανίδεος από σκύλους γενικά βλέπει για πρώτη φορά τη Λάρα (τα αυτιά της οποίας είχαν σηκωθεί κατά τα 3/4 )και αρχίζει τα ωραία... Τί, σχεδόν 4 μηνών και δεν έχουν σηκωθεί εντελώς τα αυτιά της;;; ΑΑΑΑΑΑ, κοπρόσκυλο είναι! Έπρεπε τώρα τα αυτιά της να είναι σούζα! Και ο άντρας μου (εξίσου άσχετος) να με κοιτάει με ύφος δολοφόνου, και καλά δώσαμε τόσα χρήματα και πήραμε ημίαιμο! Και να μου τη λέει που αφήνω την κόρης μας να της κάνει κεφαλοκλειδώματα και να παίζει μαζί της (και καλά δε χαιδεύουμε τα αυτιά). Εγώ απλά γελούσα γιατί βαριέμαι πλέον να μιλάω στον κάθε άσχετο! Το ωραίο είναι ότι από σήμερα το πρωί τα αυτιά της μικρής έχουν σηκωθεί εντελώς!!!!!!!! Και ο άντρας μου είναι σαν βρεγμένη γάτα:)!

Last edited:

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Δηλαδη δεν ισχυει οτι αν χαιδευεις τα αυτια δεν σηκωνονται?

mpoumpoulaoriginal

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
429
49
Βυρωνας
Δηλαδη δεν ισχυει οτι αν χαιδευεις τα αυτια δεν σηκωνονται?
Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία και με συζητήσεις με εκτροφείς όχι δεν ισχύει! Υπάρχουν περιπτώσεις τραυματισμού του χόνδρου των αυτιών αλλά αυτοί δεν προκαλούνται από τα χάδια!

Εγώ πάντως ποτέ δεν πρόσεχα να μη χαϊδεύω τα αυτιά των κουταβιών μου... και αν έβλεπες τί κάνει η κόρη μου στην τωρινή κουτάβα μας, το σκυλί δε θα έπρεπε να είχε καν αυτιά:)

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
αν τραυματιστουν δεν θα σηκωθουν,, αλλα γιατι να χαιδεψεις τα αυτια,,?? κουνελι ειναι /? ==)) εμενα τα αυτια απο δυο μηνων που τη βρηκα ειναι σαν κεραιες,, αλλα τη ρατσα ειναι αγνωστο,, καθε κτηνιατρος λεει και αλλη,,,, αλλα ειναι ολοιδια στη φατσα με τα γερμανικα μαυρα ποιμενικα.. sοlid black,,,

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία και με συζητήσεις με εκτροφείς όχι δεν ισχύει! Υπάρχουν περιπτώσεις τραυματισμού του χόνδρου των αυτιών αλλά αυτοί δεν προκαλούνται από τα χάδια!

Εγώ πάντως ποτέ δεν πρόσεχα να μη χαϊδεύω τα αυτιά των κουταβιών μου... και αν έβλεπες τί κάνει η κόρη μου στην τωρινή κουτάβα μας, το σκυλί δε θα έπρεπε να είχε καν αυτιά:)
ευχαριστω :)

mpoumpoulaoriginal

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
429
49
Βυρωνας
αν τραυματιστουν δεν θα σηκωθουν,, αλλα γιατι να χαιδεψεις τα αυτια,,?? κουνελι ειναι /? ==)) εμενα τα αυτια απο δυο μηνων που τη βρηκα ειναι σαν κεραιες,, αλλα τη ρατσα ειναι αγνωστο,, καθε κτηνιατρος λεει και αλλη,,,, αλλα ειναι ολοιδια στη φατσα με τα γερμανικα μαυρα ποιμενικα.. sοlid black,,,
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Είχα κάποτε κουτάβι που από 2 μηνών είχε όρθια αυτιά!

Alaska

Member
4 Μαρτίου 2013
20
1
mpoumpoulaorigilnal
Αυτά στο πρώτο σου post ισχύουν και για τα Καναδέζικα (συγνώμη, αν είναι υπερβολική η ερώτηση, αλλά δεν γνωρίζω αν υπάρχει διαφορά;

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
mpoumpoulaorigilnal
Αυτά στο πρώτο σου post ισχύουν και για τα Καναδέζικα (συγνώμη, αν είναι υπερβολική η ερώτηση, αλλά δεν γνωρίζω αν υπάρχει διαφορά;
Ναι, ισχύουν και για καναδέζικα.

Όσον αφορά το αρχικό ποστ.. ο μεγάλος μου ειναι απο byb, και οι δυο γονείς του είχαν σηκωμένα αυτιά και εκείνος σήκωσε μόνο το ένα και το άλλα κατά το 1/3.

Alaska

Member
4 Μαρτίου 2013
20
1
Ναι, ισχύουν και για καναδέζικα.

Όσον αφορά το αρχικό ποστ.. ο μεγάλος μου ειναι απο byb, και οι δυο γονείς του είχαν σηκωμένα αυτιά και εκείνος σήκωσε μόνο το ένα και το άλλα κατά το 1/3.
Ευχαριστώ!