Το θέμα “σκύλος και εμετός” είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και κάθε ιδιοκτήτης σκύλου έχει έρθει αντιμέτωπος με αυτό. Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι σοβαρό.
Σκύλος και εμετός… Ο εμετός είναι ένα συνηθισμένο “αντανακλαστικό” στο σκύλο. Επίσης, είναι συνηθισμένος μετά από ένα πλούσιο γεύμα και με δεδομένη τη λαιμαργία των σκύλων, μοιάζει κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Τέλος, είναι και ο τρόπος που μεταφέρουν και “σερβίρουν” την τροφή τα σκυλιά στα κουτάβια τους, στην φύση.
Εκεί που θα πρέπει να ανησυχήσουμε είναι όταν έχουμε επαναλαμβανόμενους εμετούς χωρίς το ζώο να έχει “βαρυστομαχιάσει” από το πολύ φαγητό ή άλλο προφανή λόγο.
Τι να προσέξουμε:
1. Η σχέση των εμετών με το φαγητό
Αν ο εμετός γίνεται αμέσως μετά το φαγητό, οφείλεται στην υπερφόρτωση του στομάχου από το πολύ φαγητό, μπορεί όμως να υπάρχει και μια γαστρίτιδα οξείας ή χρόνιας μορφής. Αν γίνεται μακρυά από τα γεύματα τότε ίσως πρόκειται για δυσπεψία ή σε χειρότερη περίπτωση σε ειλεό. Ο ειλεός είναι μια σοβαρή πάθηση στην οποία το έντερο αδυνατεί να προωθήσει το περιεχόμενο του στομάχου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτό να ξαναγυρίζει προς τα πίσω και να αποβάλλεται με τον εμετό. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η παρακολούθηση από χειρούργο κτηνίατρο.
Και βέβαια, να μη ξεχνάμε και τα απλούστερα, ένα γεύμα με χαλασμένες τροφές προκαλεί δηλητηρίαση με εμετό και διάρροια.
2. Σύσταση του εμέσματος
Αν ο εμετός περιέχει σάλια πρέπει να ψάξουμε στο στόμα του σκύλου μας στο βάθος του (φάρυγγα) για κάποιο ξένο σώμα, συνήθως κόκκαλο, και να ψηλαφίσουμε εξωτερικά το λαιμό του για να δούμε αν έχει ευαισθησία.
Αν περιέχει τροφές ή βλέννες πρόκειται μάλλον για δυσπεψία ή γαστρίτιδα.
Αν περιέχει αίμα είναι από τις σοβαρότερες καταστάσεις. Μια γαστρορραγία χρειάζεται πάντα ιδιαίτερη προσοχή.
Κίτρινος εμετός
Ένας λόγος που παρουσιάζεται ο κίτρινος εμετός είναι γιατί όταν ο σκύλος είναι νηστικός μπορεί να παράγει μεγάλη ποσότητα οξέων στο στομάχι του, τα οποία προκαλούν εμετό. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τακτικά γεύματα ή με τη χορήγηση αντιόξινων φαρμάκων, αν επιμένει.
3. Υπάρχουν άλλα συμπτώματα;
Όπως για παράδειγμα διάρροια; Αν ο σκύλος μας είναι κάτω από δώδεκα μηνών, ένας εμετός που συνοδεύεται με διάρροια θα μας βάλει σε υποψία για κάποια λοιμώδη ασθένεια, π.χ. τύφος και μόρβα. Η ηλικία, βέβαια, δεν είναι ασφαλές κριτήριο, μια που λοιμώδη νοσήματα έχουμε και στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά σε μικρότερη συχνότητα. Μια θερμομέτρηση οπωσδήποτε θα μας δώσει περισσότερα στοιχεία. Σκύλος και εμετός μόνο λοιπόν ή και κάτι άλλο;
Τι άλλο μπορεί να προκαλέσει ένα ξαφνικό και οξύ επεισόδιο εμετού;
- Βακτηριακή μόλυνση του γαστρεντερικού σωλήνα
- Αιτίες που σχετίζονται με τη διατροφή (αλλαγή διατροφής, δυσανεξία, κατάποση σκουπιδιών, συχνά γεύματα)
- Ξένα σώματα (π.χ παιχνίδια, κόκαλα, κ.α) στο γαστρεντερικό σωλήνα
- Εντερικά παράσιτα
- Οξεία νεφρική ανεπάρκεια
- Οξεία ηπατική ανεπάρκεια ή φλεγμονή της χοληδόχου κύστης
- Παγκρεατίτιδα
- Μετεγχειρητική ναυτία
- Κατάποση τοξικών ουσιών
- Ιογενείς λοιμώξεις
- Ορισμένα φάρμακα ή αναισθητικά μέσα
- Θερμοπληξία
- Ναυτία αυτοκινήτου
- Λοίμωξη στη μήτρα
Τι κάνουμε για το θέμα “σκύλος και εμετός”;
Αν πρόκειται για ξένο σώμα, κάνουμε προσπάθεια να το αφαιρέσουμε βάζοντας το χέρι μας στο βάθος του στόματος του σκύλου. Προσέχουμε πάντα μη τον πληγώσουμε περισσότερο ή μήπως “μπλοκάρουμε” την αναπνοή του.
Σε άλλη περίπτωση εφαρμόζουμε υδρική δίαιτα, δηλαδή μόνο νερό ή σούπες. Στερεή τροφή δε δίνουμε καθόλου.
Επίσης, μπορούμε να είμαστε πιο δραστικοί στην αντιμετώπιση τους θέματος “σκύλος και εμετός” απομακρύνοντας από το ζώο κάθε πηγή φαγητού και νερού για 12 ώρες.
Αν με αυτόν τον τρόπο ο εμετός σταματήσει, τότε μπορούμε να επιτρέψουμε στο ζώο να γλύφει κύβους πάγου κάθε 3-4 ώρες. Αν το ζώο εξακολουθεί να μην εκδηλώνει εμετό, μπορούμε να του προσφέρουμε ¼ με ½ της κούπας νερό, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου, κάθε 2-3 ώρες.
Μετά την πάροδο 12 ωρών χωρίς την εκδήλωση εμετού, μπορούμε να χορηγήσουμε ελαφρά γεύματα. Όπως γεύμα που αποτελείται από δύο μέρη βρασμένο ρύζι και ένα μέρος βρασμένο κοτόπουλο. Επίσης, τροφές που μπορούν να χορηγηθούν είναι το cottage cheese, τα noodles με κοτόπουλο, σούπα κοτόπουλου με ρύζι, κολοκύθα βραστή ή γλυκοπατάτα με κοτόπουλο.
Καλύτερα να αποφύγουμε τα αντιεμετικά χάπια ή σιρόπια χωρίς κτηνιατρική καθοδήγηση.
Αν ο εμετός δεν περάσει σε 24 ώρες, παρ’ όλη τη δίαιτα που του εφαρμόσαμε, θα πρέπει να καταφύγουμε στον κτηνίατρο.
Διαβάστε, επίσης, για την “Κοπροφαγία σκύλου” αλλά και το παράξενο “Σκύλος κατάπιε 21 πιπίλες”.