Διάσπαση συστατικών – Το μεγάλο κόλπο

Η διάσπαση των συστατικών είναι μία από τις πιο σκανδαλώδης πρακτικές της βιομηχανίας τροφίμων για τα κατοικίδια.

Σύμφωνα με το Pet Food Industry Community, το 47% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων υποστηρίζουν πως αναζητούν τροφές που τουλάχιστον το πρώτο από τα συστατικά τους να είναι το πραγματικό κρέας.

Μαντέψτε όμως κάτι; Οι βιομηχανίες τροφίμων για κατοικίδια το γνωρίζουν αυτό!

Τι είναι όμως η διάσπαση συστατικών;

Η διάσπαση των συστατικών είναι μια παραπλανητική πρακτική όπου ένα πλούσιο σε συγκέντρωση (και παρουσία στην συγκεκριμένη τροφή), αλλά κατώτερης ποιότητας, συστατικό υποδιαιρείται σε μικρότερες μερίδες.

Αυτή η ύποπτη τακτική χρησιμοποιείται για να “σπρώξει” πλασματικά ένα στοιχείο με κρέας σε υψηλότερη θέση στην κατάταξη στην λίστα των συστατικών μιας τροφής και να “ρίξει” σε θέση ένα κατώτερης ποιότητας. Με αυτή την πρακτική, μια εταιρεία είναι ικανή να σας παραπλανήσει για το ποσοστό κρέατος που υπάρχει στην τροφή και να νομίζετε ότι έχει περισσότερο από αυτό που στην πραγματικότητα υπάρχει.

Οι εταιρείες τροφίμων για κατοικίδια αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία ή παρανομία εκ προθέσεως και διατείνονται πως ακολουθούν τις ομοσπονδιακές ή ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στο παρακάτω παράδειγμα θα δείτε πως το καλαμπόκι και το ρύζι, σαν κυρίαρχα συστατικά, “διασπώνται” και “πέφτουν” θέσεις στην λίστα συστατικών δίνοντας την πρώτη θέση στο κρέας.

splitting

 

Αυτό το τέχνασμα μπορεί να γίνει με σχεδόν οποιοδήποτε συστατικό σε ένα σακί τροφής για ζώα συντροφιάς!

Παρακάτω άλλο ένα παράδειγμα από μια τυχαία τροφή όπου τα μπιζέλια, σαν κυρίαρχο συστατικό, χωρίζονται (διασπώνται) σε μπιζέλια, άλευρα μπιζελιού και πρωτεΐνη μπιζελιού και “δίνουν” την πρώτη θέση στο χοιρινό κρέας.

Διαχωρισμός συστατικών

 

Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό…

Οι λίστες συστατικών των τροφών αναφέρονται στα υλικά πριν την διαδικασία “μαγειρέματος”.

Ακόμα και αν ένα προϊόν δίνει την πρώτη θέση στο χοιρινό κρέας π.χ., αυτό αποτελείται από ένα ποσοστό της τάξεως του 60-70% νερό. Έτσι μετά την αφύγρανση που θα υποστεί μετά την όποια διαδικασία μαγειρέματος/επεξεργασίας, θα μείνει ένα 30%. Αντίθετα τα πολύ λιγότερο “υγρά” συστατικά, όπως τα μπιζέλια, θα μείνουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Άρα, η διαφορά περιεκτικότητας είναι ακόμα μεγαλύτερη!

Οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε, θα αξιολογήσετε ή θα αγοράσετε μια τροφή όπου στις πρώτες θέσεις θα έχει κρέας, μην παρασυρθείτε και μην εντυπωσιαστείτε. Το πιθανότερο είναι πως πέφτετε θύμα της… διάσπασης συστατικών.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τα πρόσθετα συντηρητικά, τις προσθήκες “διορθωτικών γεύσεις”, τα τεχνητά αρώματα, τις προσθήκες ζάχαρης και αλατιού και μια σειρά άλλων διαδικασιών, πρακτικών κλπ., φαντάζει πραγματικά δύσκολο να μπορεί κάποιος να μιλήσει για “ποιοτικές ξηρές τροφές”, για “μια καλή ξηρά τροφή” ή γενικότερα μια αξιόλογη επιλογή ανάμεσα στις τυποποιημένες και επεξεργασμένες τροφές για κατοικίδια.

Πληροφόρηση, ενημέρωση και κοινή λογική τα μοναδικά, ίσως, εφόδια… ακόμα και για έναν υγιή σκύλο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Scroll to Top