Τι καλύτερο από το να επιστρέφεις στο σπίτι και να σε καλωσορίζουν με φιλιά και αγκαλιές! Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν αυτή την τύχη ακόμα και αν επιστρέφουν από… την τουαλέτα (αν έχουν καταφέρει να είναι μόνοι τους κι εκεί).
Οι σκύλοι μας είναι πάντα πρόθυμοι να μοιράσουν φιλιά, αλλά γιατί τα σκυλιά γλείφουν στην πραγματικότητα; Είναι όντως μια ένδειξη αγάπης και τρυφερότητας ή κάτι άλλο;
Και, ότι και αν είναι, πως μπορούμε να το ελέγξουμε και να το περιορίσουμε, αν χρειαστεί;
Η απάντηση στο “Γιατί τα σκυλιά γλείφουν;”
Δεν μπορεί να δοθεί μια και μοναδική απάντηση σε αυτό. Οι λόγοι που τα σκυλιά γλείφουν είναι πολλοί και εξαρτώνται από το αν γλείφουν τον εαυτό τους ή εμάς. Επίσης, σε κάποιες άλλες περιστάσεις, οι σκύλοι γλείφουν άλλους σκύλους ή σημεία και αντικείμενα.
Τα σκυλιά μας γλείφουν ως ένδειξη τρυφερότητας, μα και για να επικοινωνήσουν με εμάς. Οι σκύλοι μας γλείφουν διότι τους αρέσει η γεύση μας, μα και από συνήθεια ή ψυχαναγκαστικά. Ακόμα, τα σκυλιά γλείφουν για να πάρουν πληροφορίες ή για θεραπευτικούς λόγους.
Η γλώσσα ενός σκύλου είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο. Σε αντίθεση με εμάς, δεν έχουν χέρια και δεν μπορούν να μιλήσουν. Χρησιμοποιούν τις γλώσσες τους για πολλούς λόγους όπως να καθαρίζουν, να επικοινωνούν, να δείχνουν στοργή, να εξερευνούν το περιβάλλον τους και να αντιμετωπίζουν το άγχος. Ας προσπαθήσουμε, όμως, να βάλουμε μια σειρά στα πράγματα.
Το γλείψιμο του σκύλου στην αγέλη
Όταν γεννιούνται τα κουτάβια, το πρώτο πράγμα που τους συμβαίνει είναι το γλείψιμο από την μητέρα τους. Η μητέρα το κάνει αυτό για να διεγείρει την αναπνοή τους και να τα καθαρίσει. Αργότερα, συνεχίζει να τα γλύφει για να τα διεγείρει να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν, μια που ακόμα το απεκκριτικό τους δεν λειτουργεί στην εντέλεια.
Τα κουτάβια, καθώς μεγαλώνουν, γλείφουν στο πρόσωπο, την περιοχή γύρω από το στόμα μα και το εσωτερικό του στόματος των σκύλων που έχουν γυρίσει από την αναζήτηση τροφής. Αυτό το κάνουν ώστε να κάνουν εμετό οι σκύλοι μέρος της τροφής και να φάνε τα ίδια (διαβάστε το “Σκύλος και Εμετός”).
Καθώς τα κουτάβια μεγαλώνουν, γλείφουν για να περιποιηθούν τους εαυτούς τους και τους συντρόφους τους. Είναι, επίσης, ένας τρόπος να καλωσορίσματος στην αγέλη και σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των μελών της αγέλης.
Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα σκυλοφιλί και ένα χαμόγελο!
Ανώνυμος
Τα ενήλικα σκυλιά γλείφουν ως ένδειξη εκτίμησης και υποταγής σε ένα κυρίαρχο και δυνατό μέλος της αγέλης. Το σκυλί που κάνει το γλύψιμο συνήθως χαμηλώνει το σώμα του για να γίνει μικρότερο και κοιτάζει επάνω, προσθέτοντας στο αποτέλεσμα της υποτακτικής συμπεριφοράς. Ο σκύλος που λαμβάνει το γλείψιμο του προσώπου δείχνει την κυριαρχία με το να στέκεται ψηλά για να δεχτεί το γλείψιμο, αλλά δεν ανταποδίδει.
Γιατί τα σκυλιά γλείφουν το πάτωμα ή αντικείμενα;
Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους και όλα τα πράγματα με βάση την όσφρηση. Επεξεργάζονται καλύτερα όμως τις μυρωδιές που μπορούν να γευτούν και σε αυτό, πέρα από την γλώσσα, σημαντικό ρόλο παίζει ένα άλλο όργανο.
Το «όργανο του Γιάκομπσον» (Jacobson’s Organ) που βρίσκεται πάνω από τον ουρανίσκο του σκύλου. Αυτό το όργανο διαθέτει ένα σετ υποδοχέων, που μεταβιβάζουν τις πληροφορίες που δέχονται από το περιβάλλον κατευθείαν στον εγκεφαλικό υποθάλαμο. Αυτή η περιοχή που σχετίζεται κυρίως με την κοινωνική και αναπαραγωγική συμπεριφορά του σκύλου.
Όταν τα σκυλιά γλείφουν επιφάνειες εντός σπιτιού αναρωτιόμαστε τι τόσο ενδιαφέρον έχει εκεί.
Όλα τα σκυλιά περιστασιακά γλείφουν επιφάνειες επειδή, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, χρησιμοποιούν την γλώσσα τους για να εξερευνήσουν και να “διαβάσουν” το περιβάλλον. Μπορεί να παραμένουν μικρά σωματίδια φαγητού ή κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες οσμές στις επιφάνειες και τα αντικείμενα.
Στον δρόμο, τα πεζοδρόμια, οι κολώνες και τα δέντρα είναι γεμάτα πολύτιμες πληροφορίες (ούρα κυρίως) που οι σκύλοι λαμβάνουν με την γλώσσα.
Ωστόσο, αν το σκυλί σας γλείφει επιφάνειες και αντικείμενα σχεδόν όλη την ώρα δεν πρέπει απλά να το δείτε σαν μια ενοχλητική συμπεριφορά. Ειδικά αν δεν έχει συμβεί ξανά πριν. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός προβλήματος υγείας.
Γιατί τα σκυλιά γλείφουν το πρόσωπο μας
Όπως είπαμε πιο πάνω, όταν ένα κουτάβι είναι μικρό και μαζί με τη μητέρα του, γλείφει το στόμα της για να την ενθαρρύνει να κάνει εμετό το φαγητό. Γι ‘αυτό γλείφει και το δικό μας πρόσωπο. Είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που προσδοκά σε σοβαρά οφέλη.
Θα παρατηρήσετε ότι τα κουτάβια θα γλείφουν το πρόσωπό σας με κάθε ευκαιρία. Καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν αυτή η συμπεριφορά μειώνεται, συνήθως.
Ωστόσο, εάν σας αρέσει που το κουτάβι σας γλείφει το πρόσωπο σας, τότε επιβραβεύετε αυτή τη συμπεριφορά μέχρι την ενηλικίωση, ακόμα και χωρίς να το θέλετε. Ακόμα κι αν δεν δίνετε κάποιου είδους τροφή, δίνοντάς του φυσική προσοχή ενισχύετε αυτή την συμπεριφορά.
Ποτέ μην υποτιμήσετε την δύναμη ενός άτσαλου σκυλοφιλιού…
Ανώνυμος
Το γιατί τα σκυλιά γλείφουν το πρόσωπο και στην ενηλικίωση απαντιέται από την τυχαία ή όχι επιβράβευση από τον ιδιοκτήτη. Αν θέλετε να μειώσετε το γλύψιμο του σκύλου σας στο πρόσωπο, τότε μείνετε αδιάφορος όταν το κάνει ή απομακρυνθείτε από κοντά του. Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα συμβάλει στη μείωση του.
Θυμηθείτε ότι αν σας αρέσει το σκυλί σας να γλείφει το πρόσωπό σας, θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Βεβαιωθείτε ότι είναι ενημερωμένες οι αποπαρασιτώσεις του και ότι δεν το κάνει αμέσως μετά το φαγητό του, αν τρώει ωμά.
Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα χέρια μας
Τα σκυλιά που γλείφουν τα χέρια το κάνουν κυρίως για να αποσπάσουν την προσοχή. Για να ζητήσουν μια αγκαλιά, χάδια ή να μας θυμίσουν ότι ήρθε η ώρα για φαγητό. Ίσως για να μας πουν ότι πρέπει να βγουν έξω.
Καμιά φορά το γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα χέρια μας έχει την πιο απλή απάντηση. Απλά επειδή έχουν ωραία γεύση ή μυρωδιά.
Σε καθημερινή βάση, διαχειριζόμαστε πολλά νόστιμα υλικά. Προετοιμάζοντας τα γεύματα μας, τα σνακ, το φαγητό των παιδιών. Βγάζοντας τα ψώνια, καθαρίζοντας τους πάγκους της κουζίνας. Ή ακόμα βάζοντας μια κρέμα χεριών.
Κάθε φορά που αγγίζετε κάτι που μπορεί να αρέσει στο σκυλί σας μικροσκοπικά σωματίδια από αυτό μένουν στο δέρμα σας. Ακόμα και μετά από πλύσιμο η ευαίσθητη μύτη και γλώσσα του σκύλου μπορεί να τα εντοπίσει.
Το σκυλί σας θα μπορούσε ακόμη και να θέλει να σας “πει” ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα κάπου. Έτσι, αν το σκυλί σας γλείφει τα χέρια σας ή άλλο μέρος του σώματός σας πιο έντονα από το συνηθισμένο, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να το κοιτάξετε περισσότερο.
Κάποιοι, επίσης, υποστηρίζουν ότι στα σκυλιά αρέσει η αλμυρή γεύση του δέρματος μας. Ειδικότερα αν έχουμε ιδρωμένες παλάμες, μια ζεστή μέρα! Το ίδιο ισχύει και για τα πόδια.
Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα πόδια μας
Τα σκυλιά γλείφουν τα πόδια που είναι συνήθως ιδρωμένα. Μερικές φορές τα βρώμικα και τα πόδια που έχουν πάρει πολλές ενδιαφέρουσες γεύσεις και μυρωδιές. Τους αρέσουν οι κάλτσες και τα παπούτσια μας για τον ίδιο λόγο.
Το σκυλί σας θα μπορούσε, επίσης, να γλείφει τα πόδια σας, και άλλα μέρη του σώματός σας, για το αλάτι στον ιδρώτα σας.
Ακόμα, το σκυλί μπορεί να λαμβάνει μια αντίδραση όταν γλείφει τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας που την εκλαμβάνει ως παιχνίδι.
Είναι ασφαλές να μας γλείφει ο σκύλος;
Είναι σχετικά αβλαβές να αφήνετε το σκυλί σας να σας γλείφει. Ωστόσο, μην πιστεύετε στον παλιό μύθο ότι τα στόματα των σκύλων είναι καθαρότερα από τα στόματα των ανθρώπων. Αυτό δεν ισχύει σίγουρα!
Τα στόματα των σκύλων περιέχουν πολλά φυσικά βακτήρια, τα οποία αποτελούν αιτία που το δάγκωμα των σκύλων είναι επικίνδυνο (πέρα από την “μηχανική” επικινδυνότητα). Εντούτοις, αυτά τα βακτήρια πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν βλάβη εκτός και εάν εισέλθουν σε ανοιχτή πληγή. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις ασθενειών που ξεκίνησαν με ένα σκυλί να γλείφει έναν άνθρωπο.
Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα πόδια τους
Όλα τα σκυλιά γλείφουν τα πόδια τους για λόγους καθαρισμού. Τα γλείφουν ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών τους ή θα δαγκώνουν απαλά στα “μαξιλαράκια” τους για να αφαιρέσουν μικροβρωμιές και σκόνες.
Ωστόσο, όταν το σκυλί σας γλείφει συνεχώς και επίμονα, ένα ή περισσότερα πόδια, οι πιθανότητες είναι ότι κάτι άλλο συμβαίνει.
Τα πόδια των σκύλων είναι συνηθισμένο σημείο για τραυματισμούς και ατυχήματα. Μπορεί να έχουν μια μικρή πληγή από κάτι που πάτησαν ή τα μαξιλαράκια τους μπορεί να έχουν πληγωθεί ενώ τρέχουν.
Ο σκύλος θα μπορούσε, επίσης, να έχει κάτι κολλημένο μεταξύ των ποδιών του. Ή να έχει κάποιο μύκητα ή κάποια μόλυνση. Μια άλλη πιθανότητα είναι η αλλεργία από κάποιο φυτό ή χημικό που ήρθαν σε επαφή τα πόδια.
Έτσι, αν το κουτάβι σας γλείφει τα πόδια του όλη την ώρα, εξετάστε τα προσεκτικά – ειδικά μεταξύ των δαχτύλων. Εάν υπάρχει ερυθρότητα, πρήξιμο ή οτιδήποτε άλλο ανησυχητικό, κάντε μια βόλτα από τον κτηνίατρο.
Μπορείτε να δοκιμάστε και μια φυσική συνταγή με πράσινο τσάι, μηλόξυδο, αλάτι και έλαιο λεβάντας με το οποίο “μουλιάζετε” τις πατούσες του σκύλου σας. Επαναλαμβάνετε το μούλιασμα 2 φορές την ημέρα, για 7-10 μέρες. Καλό είναι να μην έχει ανοιχτές πληγές το πόδι του σκύλου διότι πιθανόν θα πονέσει λόγο του μηλόξυδου (δείτε το βίντεο πιο κάτω).
Γιατί τα σκυλιά γλείφουν τα χείλια τους
Το γλείψιμο των χειλιών του σκύλου είναι λίγο διαφορετικό από τις άλλες περιπτώσεις γλειψίματος του σκύλου που γράψαμε ως τώρα.
Τα σκυλιά γλείφουν τα χείλη τους όταν ανησυχούν για κάτι. Όταν ο σκύλος επιπλήττετε από τον ιδιοκτήτη γλύφει τα χείλια του αργά. Το ίδιο και όταν νιώθει να απειλείται από άλλο σκύλο ή ο ίδιος απειλεί.
Έτσι το άγχος είναι κύρια αιτία του γλειψίματος των χειλιών στα σκυλιά.
Θα παρατηρήσετε ότι κάποια εκπαιδευμένα σκυλιά, που έχουν εκπαιδευτεί με πίεση, θα εκτελέσουν την απαιτούμενη εκτελέσουν την απαιτούμενη εντολή αλλά θα γλείφουν διαρκώς τα χείλη τους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπακούν αλλά δε νιώθουν άνετα. Δεν είναι χαλαρά και το γλείψιμο είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής μάχης μεταξύ εντολής και επιθυμίας.
Πότε το γλείψιμο του σκύλου είναι υπερβολικό
Το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να αποτελεί ένδειξη είτε σωματικού, είτε ψυχολογικού προβλήματος υγείας.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η υπερβολική εστίαση σε μια συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποτελεί ένδειξη τραυματισμού. Ένας πονόδοντος ή πονόλαιμος μπορεί, επίσης, να κάνει τα σκυλιά να γλείφουν περισσότερο από το συνηθισμένο.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια κοινή αιτία για συνεχή γλείψιμο ήταν η ναυτία και η δυσφορία του στομάχου. Αυτό μπορεί να είναι από κάτι απλό, όπως μια αλλαγή στη διατροφή ή ένα νέο φάρμακο. Ή να οφείλεται σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ηπατική νόσος ή καρκίνος.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, τα σκυλιά γλείφουν όταν έχουν άγχος και στρες. Αυτό θα μπορούσε περιστασιακά να μετατραπεί σε μια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (διαβάστε για τις “Ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές στο σκύλο”) που μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν έμπειρο εκπαιδευτή ή ένα συμπεριφοριστή. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν το σκύλο.
Έτσι, αν το σκυλί αρχίσει να γλείφει πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, θα πρέπει σίγουρα να εξετάσετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Θα είναι σε θέση να καθορίσει αν το κατοικίδιο ζώο σας έχει πρόβλημα υγείας και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Πως να σταματήσετε το σκύλο σας από το να σας γλείφει
Μπορεί να πιστεύετε ότι τα “φιλιά” των σκυλιών είναι αηδιαστικά. Ή, μπορεί να νιώθετε ότι αρκεί λίγο και δεν θέλετε συνέχεια.
Το να σταματήσει το σκυλί σας να γλείφει εσάς (ή άλλους) είναι συνήθως ένα θέμα να άρνησης της προσοχής όταν το κάνει. Σταματήστε να αγγίζετε το σκυλί σας ή να το κοιτάτε. Γυρίστε το κεφάλι σας μακριά. Σηκωθείτε και απομακρυνθείτε, αν χρειάζεται. Μόλις σταματήσει το γλείψιμο, ανταμείψτε το με την προσοχή σας, με χάδια ή ακόμα και με κάποιο μεζέ. Με τον καιρό, το σκυλί σας θα κατανοήσει ότι το γλείψιμο είναι ανεπιθύμητη συμπεριφορά.
Εάν θέλετε ένα περιστασιακό, ήπιο φιλί από το σκύλο σας, μπορείτε να το εκπαιδεύσετε προσθέτοντας μια λέξη ή φράση όπως “φιλί” ή “Μ’ αγαπάς;” στη συμπεριφορά. Ανταμείψτε το απαλό φιλί, για παράδειγμα στο μάγουλο ή το πηγούνι (ή ίσως μόνο στο χέρι σας, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας). Στη συνέχεια, αρνηθείτε την προσοχή αν το γλείψιμο αρχίσει να γίνεται υπερβολικό και άτσαλο.
Εάν χρειάζεστε βοήθεια με αυτή ή άλλη εκπαίδευση, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν εκπαιδευτή σκύλων.
Διαβάστε, επίσης, πως ο Ολυμπιονίκης Gus Kenworthy έσωσε σκυλιά που προορίζονταν για κρέας…
Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News