Μωρό και σκύλος στο σπίτι
Μωρό και σκύλος – Η γέννηση και ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι κάτι πολύ ευχάριστο αλλά και κάτι που αλλάζει τις ζωές όλων στο σπίτι. Αλλάζουν όλες οι ισορροπίες στο σπίτι και οι αλλαγές αυτές θα γίνουν αποφευκτά αισθητές από όλους, τους γονείς, τα παιδιά που ίσως υπάρχουν ήδη, μα φυσικά και από το σκύλο και τα κατοικίδια.
Το μωρό δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη…
Το μωράκι δεν εμφανίζεται στο σπίτι μας ξαφνικά. Δεν το φέρνει ο ταχυδρόμος στην πόρτα μας απροειδοποίητα. Από την στιγμή που διαπιστώνουμε την εγκυμοσύνη μέχρι το σημείο που περνάμε την πόρτα του σπιτιού με ένα μωράκι στην αγκαλιά μεσολαβούν 8-9 μήνες.
Αυτούς τους μήνες, μαζί με όλα τα άλλα (ενθουσιασμό και διάφορες προετοιμασίες) πρέπει να σκεφτούμε και να ξεκινήσουμε την προετοιμασία του σκύλου μας για αυτό που θα επακολουθήσει.
Το να θέσουμε το σκύλο αντιμέτωπο με μια σειρά αλλαγών, χωρίς προειδοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς ή άλλα προβλήματα, οπότε καλό είναι να ξεκινήσουμε με μικρές αλλαγές στην ρουτίνα του μήνες πριν την άφιξη του μωρού.
Μωρό και σκύλος – Τα πρώτα βήματα και οι γενικές αλλαγές
Το πρώτο και γενικό που πρέπει να ξεκινήσουμε είναι να δίνουμε λιγότερη σημασία στο σκύλο μας. Να ασχολούμαστε λιγότερο με αυτόν και να τον εισάγουμε σταδιακά σε ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα εξυπηρετούμε τις βασικές του ανάγκες στο μίνιμουμ.
Φαγητό, νερό και η απολύτως απαραίτητη βόλτα και άσκηση. Αυτός είναι ο στόχος μας τον οποίο πρέπει να φτάσουμε σταδιακά μέσα στους 6-7 μήνες για να “εδραιωθούν” μέχρι την άφιξη του νέου μέλους.
Είναι πιθανό εμείς να μπορούμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στο σκύλο ακόμα και μετά την άφιξη του μωρού, αλλά πρέπει να εδραιώσουμε την βάση. Να δούμε πως θα πάει η κατάσταση στο σπίτι με το μωρό και μετά, αν και εφόσον μπορούμε, προσφέρουμε περισσότερα. Καλύτερα να προσθέσουμε μετά χρόνο και ασχολία, παρά να αφαιρέσουμε.
Επίσης, άλλο γενικό βήμα είναι να “φρεσκάρουμε” ή να αρχίσουμε βασική υπακοή. Να μάθει ο σκύλος βασικές εντολές (έλα, κάτσε, ξάπλωσε, μείνε, άστο, ήσυχα, μη, κλπ.) που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες όταν θα συνυπάρξουν μωράκι και σκύλος.
Κάθε κουτάβι πρέπει να έχει ένα αγόρι!
Erma Bombeck
Μέρη στο σπίτι που ο σκύλος δεν μπαίνει
Επιπλέον, εάν σκοπεύετε να εφαρμόσετε νέους κανόνες για το σκύλο σας, όπως το να του απαγορεύσετε την είσοδο σε ορισμένα δωμάτια, μην περιμένετε έως ότου φτάσει το μωρό για να επιβάλετε αυτούς τους κανόνες. Το σκυλάκι σας χρειάζεται χρόνο για προσαρμογή, ειδικά αν αυτά τα πράγματα δεν ήταν προηγουμένως εκτός ορίων.
Προσωπικά, ήθελα να ο σκύλος να μην μπαίνει χωρίς να το σκέφτεται στο δωμάτιο του μωρού και την τουαλέτα και να μην πλησιάζει αβίαστα και άγαρμπα το καρότσι ή το πορτ μπεμπέ. Έτσι, άρχισα να κλείνω πόρτες και να χρησιμοποιώ τις εντολές της βασικής υπακοής ώστε να δημιουργήσω στο σκύλο ένα “νοητό φραγμό”. Ότι “εκεί δεν μπαίνω αν δε με καλέσουν” π.χ.
Μωρό και σκύλος στο σπίτι – Πως εισάγω νέα πράγματα και αντικείμενα στη ζωή του σκύλου
Μαζί με το μωρό, μπαίνουν στη ζωή μας και στην ζωή του σκύλου πολλά νέα αντικείμενα. Κάποια από αυτά ογκώδη ή και θορυβώδη. Είναι πολύ καλή ιδέα, λοιπόν, να εισάγω αυτά τα αντικείμενα στην καθημερινότητα του σκύλου αρκετά πριν μπουν ούτως ή άλλως. Με αυτό τον τρόπο θα δουλέψω τις όποιες ανεπιθύμητες (ή επιθυμητές) αντιδράσεις του.
Μπορώ να αγοράσω νωρίτερα το καρότσι και να το βάζω στο σπίτι ή ακόμα και να το παίρνω μαζί στις βόλτες με το σκύλο. Να βάζω το πορτ μπεμπέ στο σαλόνι και να το έχω δίπλα μου. Να φέρω κάποια παιχνίδια και να τα σκορπίσω στο δωμάτιο αλλά και να “παίξω” και να κάνω θόρυβο με αυτά.
Ταυτόχρονα θα καθοδηγώ το σκύλο να συμπεριφέρεται έτσι όπως επιθυμώ και θα του δείχνω πως τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί απειλή.
Κάθε αντικείμενο που αγοράζω ή θέλω να αγοράσω για το μωρό που περιμένω είναι καλό να το πάρω νωρίτερα και να αφαιρέσω τις συσκευασίες βάζοντας το στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο ο σκύλος θα οικειοποιηθεί τις οσμές των αντικειμένων και θα τα συνηθίσει.
Φροντίζω να έρθει ο σκύλος μου σε επαφή με μωρά και μικρά παιδιά
Είναι πιθανό ένας σκύλος να μην έχει γνώση του πως μοιάζει ή πως ακούγετε ένα μωρό που κλαίει, που τσιρίζει, που τρέχει, που μπουσουλάει… Μπορώ, λοιπόν, να κανονίσω συναντήσεις με φίλους που έχουν παιδιά, ιδανικά στο σπίτι μας αλλά και έξω για να περάσει ο σκύλος κάποιο χρόνο πολύ κοντά σε μωρά και παιδιά.
Να μάθω στον σκύλο πως πρέπει να συμπεριφέρεται σε κάθε ήχο και κίνηση, αλλά να καταλάβει και ο σκύλος ότι αυτά δεν αποτελούν κίνδυνο για τον ίδιο και δεν πρέπει να αμυνθεί για τίποτα.
Μωρό και σκύλος – Το μωρό γεννήθηκε!
Γεννήθηκε, με το καλό, το μωράκι μας και είναι στο μαιευτήριο. Μια σοφή κίνηση είναι από την πρώτη μέρα (ή το νωρίτερο δυνατό) να πάρουμε μια κουβερτούλα του ή ένα σεντόνι από το μαιευτήριο, με την μυρωδιά του μωρού μας και να το φέρουμε σπίτι στο σκύλο.
Τα σκυλιά “βλέπουν” περισσότερο με την μύτη και ο κόσμος τους κυριαρχείτε περισσότερο από οσμές παρά οτιδήποτε άλλο, έτσι είναι καλό να συνηθίζει την μυρωδιά που σε λίγες μέρες θα μπει στο σπίτι μας… στο σπίτι του.
Δίνετε στο σκύλο να μυρίσει το ύφασμα και τον χαϊδεύετε, του μιλάτε ήρεμα και τον επιβραβεύετε όταν είναι ήρεμος. Μη το δώσετε το ύφασμα να παίξει. Διαχειριστείτε το σαν το ύφασμα να είναι το μωρό.
Η πρώτη γνωριμία μωρού και σκύλου
Όταν το μωρό έρθει στο σπίτι, μετά από λίγο κανονίστε την πρώτη επαφή. Βάλτε το σύντροφο σας να κάτσει κάπου στο σαλόνι με το μωρό αγκαλιά και πάρτε το σκύλο με τον οδηγό (το λουρί) και μπείτε στο δωμάτιο. Πλησιάστε και μιλάτε συνεχώς, με ήρεμη φωνή στο σκύλο. Κρατήστε ήρεμο και μην “ανεβάζετε” το σκύλο. Δεν πρέπει να ενθουσιαστεί, πρέπει απλά να δεχτεί ήρεμα και “θετικά”.
Κάντε την πρώτη επαφή ευχάριστη και θετική εμπειρία για το σκύλο (και το παιδί φυσικά) και μείνετε μαζί στο δωμάτιο όσο περισσότερο μπορείτε και όσο τα πράγματα είναι ήρεμα. Μετά μπορείτε να πάτε το σκύλο την βόλτα του ή να του βάλετε φαγητό και να ξεκινήσει η… νέα σας κανονικότητα.
Να δημιουργείτε πάντα θετικές εμπειρίες και στιγμές
Ιδανικά, το σκυλί σας θα μάθει να συμπαθεί το μωρό όσο εσάς. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος, αλλά πρέπει να ενθαρρύνετε τις θετικές συμπεριφορές επιβραβεύοντας το σκύλο σας για την καλή συμπεριφορά γύρω από το νεογέννητό μωρό σας. Φροντίζετε να αισθάνετε ο σκύλος ότι αποτελεί μέρος της ομάδας όταν είσαστε μαζί με το μωρό.
Δώστε στο σκυλί σας μεγάλη προσοχή όταν το μωρό είναι κοντά και πάντα να προκύπτει κάτι καλό για τον σκύλο όταν το μωρό είναι στο χώρο. Δεν θέλετε να συνδυάσει ο σκύλος ότι τα “καλά πράγματα” συμβαίνουν μόνο όταν το μωρό δεν είναι κοντά.
Πάντα επιβλέπουμε το σκύλο όταν είναι με το παιδί
Ακόμα και αν έχετε κάνει κάθε βήμα άριστα, αν έχετε έναν σούπερ εκπαιδευμένο ή σούπερ ήσυχο και “κοινωνικοποιημένο” σκύλο δεν μπορείτε να ξέρετε πώς θα αντιδράσει το σκυλί σας στις κινήσεις και τις κραυγές του μωρού σας, κάθε στιγμή, υπό κάθε συνθήκη.
Πάντα να υπάρχει ένας ενήλικας όταν ο σκύλος και το μωρό βρίσκονται στον ίδιο χώρο.
Μωρό και σκύλος στο σπίτι – Bonus Tips
- Το crate είναι ένα σημαντικό εργαλείο και σε αυτή την περίπτωση. Ένας σκύλος που έχει μάθει το crate και το θεωρεί τον δικό του χώρο ασφάλειας, δεν θα δυσανασχετήσει αν μείνει εκεί για κάποια ώρα ώστε το παιδί να παίξει πιο ελεύθερα, να μπουσουλήσει ή να προσπαθήσει να κάνει τα πρώτα του βήματα.
- Μάθετε στο σκύλο σας ότι η ήρεμη και αδιάφορη αντίδραση σε τσιμπήματα, τραβήγματα τρίχας, σκουντήγματα και… μπουνιές είναι κάτι καλό και επιβραβεύεται. Όσο καλή και αυστηρή επίβλεψη να υπάρχει και όσο και αν έχετε προσπαθήσει να μάθετε στο παιδί σας πως πλησιάζουμε και πως αγγίζουμε ένα σκύλο, κάτι από τα παραπάνω θα συμβεί. Καλό είναι, λοιπόν, ο σκύλος να το έχει ξαναπάθει και να ξέρει πως πρέπει να αντιδράσει.
- Ο σκύλος θα λατρέψει το μωρό όταν καταλάβει ότι είναι πηγή τροφής… Μάννα εξ ουρανού! Τα μωράκια πετάνε φαγητό και τους πέφτει φαγητό. Αφήνετε το σκύλο σας να “μαζεύει” το φαγητό που πέφτει και με αυτό τον τρόπο να συνδυάζει το μωρό με κάτι καλό (και να γλυτώνετε κι εσείς την σκούπα).
- Ποτέ μην πιέζετε το σκύλο για να παίξει ή να πάει κοντά στο μωρό! Αφήστε ήσυχο τον σκύλο και σεβαστείτε τις στιγμές που μπορεί να μην έχει όρεξη να δείξει “πόσο πολύ αγαπάει την μπέμπα”. Δεν είναι επιτακτική ανάγκη ο σκύλος να πλησιάσει ή να μυρίσει το μωρό άμεσα.
- Μη μαλώνετε και μην τιμωρείτε ένα σκύλο που γρυλίζει σε ένα μωρό! Το γρύλισμα είναι προειδοποίηση και ο σκύλος που προειδοποιεί πριν κάνει κάτι είναι καλός σκύλος. Αν τον τιμωρήσετε επειδή προειδοποίησε την επόμενη φορά μπορεί να μην το κάνει και να πάει κατευθείαν στο αμυντικό δάγκωμα. Επίσης, αν μαλώσετε ή τιμωρήσετε το σκύλο παρουσία του μωρού ο σκύλος πιθανόν να συνδυάσει το μωρό με την τιμωρία και είναι κάτι που δε το θέλετε.
Απομακρύνετε το μωρό ή το σκύλο από το μωρό όταν αυτός γρυλίσει ή αντιστρέψτε την συμπεριφορά και την προσοχή του σκύλου σε κάτι άλλο και “κλείστε” με κάτι θετικό ώστε να αποκομίσει μια θετική εμπειρία παρουσία του μωρού.
Καμία συμφωνική ορχήστρα δεν έπαιξε ποτέ μουσική σαν ένα δίχρονο κορίτσι που γελάει παίζοντας με ένα κουτάβι
Bern Williams
Μωρό και σκύλος στο σπίτι – Επίλογος
Γνωρίζοντας καλά τον σκύλο σας ξέρετε, περίπου, τι να περιμένετε και τι πρέπει να δουλέψετε, προς ποια κατεύθυνση. Αν ακολουθήσετε εγκαίρως τα παραπάνω βήματα δύσκολα θα βρεθείτε μπροστά από μεγάλα προβλήματα.
Βέβαια, μερικές φορές, ακόμη και με την πιο αυστηρή προετοιμασία, ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να μη δείξει την επιθυμητή συμπεριφορά. Ο σκύλος να αντιδράσει υπερβολικά με το μωρό, να επικεντρωθεί σε αυτό και να το στοχοποιήσει και να το φοβάται υπερβολικά ή να το θεωρεί απειλή. Είναι σημαντικό να ζητήσετε συμβουλές και βοήθεια από κάποιο επαγγελματία για αυτά.
Συνήθως, σκυλιά και παιδιά βρίσκουν τις ισορροπίες τους και τα πάνε καλά μεταξύ τους χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει πως η σχέση τους πρέπει να είναι σαν ταινία του Χόλυγουντ, “αχώριστοι φίλοι” και η Lassie και ο μικρός Timmy…
Ακολουθείστε το Dogforum και στο Google News